Проблем с лаптоп Amilo

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Малката чичка
Малката чичка
Аватар

Проблем с лаптоп Amilo

Мнение от naskoksan » 16 Яну 2008, 19:10

Имам си едно лаптопче Fujistu Siemens
Модела е Amilo s AMD и Windows XP.
Купувал съм го чисто нов преди година.

Та проблема е следния: Когато ползвам
текстообработващи програми много често
взе да забива клавиатурата. Периодите
на работа преди да забие не са с еднаква
дължина, както и не съм забелязал нещо
специфично да се случва преди да забие.
Натовареността е различна.
В един момент клавиатурата просто спира да
пише, нито едно от копчетата не ебава...
Но всичко останало продължава да работи
мишката и програмите са си ОК мога да си
затворя и запазя всичко и след като го
рестартирам се оправя.
Също така при рестартирането забива и
не иска да се изключи. За това го изключвам
ръчно.

Ако някой има отговор за тази странност нека
я сподели ще съм благодарен на всякакви мнения!
Изображение
Stick 'em up PUNK, it's da Fun Lovin' Criminal
Изображение
www.evoksis.bg

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от eraziel » 16 Яну 2008, 19:25

Некъв хардуерен проблем, предполагам нещо с лентовия кабел или друго от сорта, и явно при писане като натискаш по-често някои клавиши се проявява въпросния дефект ... Друго нищо не ми идва на ум ... :roll:
In Ban We Trust!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 16 Яну 2008, 19:59

Съветвам те ако го прави често преди да търсиш хардуерна причина да пробваш с USB клавиатура да видиш как ще се държи.

Освен това влез в Control Panel => Administrative Tools => Event Viewer и виж в System и Application какви грешки е логнало

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 16 Яну 2008, 20:31

напомня ми за един комп от старата ми работа
той зависваше така
виж дали зависва само офиса т.е. дали в други програми клавиатурата бачка - notepad напр
ако си бачка в нотепад-а виж какви речници си е качил шибания офис
ако и така не стане го преинстралирай само офиса
третата стъпка е хардуерен проблем
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 16 Яну 2008, 22:02

Има вариант да си инсталирал един или няколко шрифта които омазват уиндоуса.

Опитай да преинсталираш уиндоуса и виж как е без да качваш допълнителни шрифтове.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 16 Яну 2008, 22:45

Според мен шрифт не може да омаже Windows-a.
Ако е шрифта най-много да не се изписват коректно символите. Освен това има сумати и Font Manager-и (напр. Font Navigator) с които можеш да видиш какво си инсталирал и как се изписва.

Да нямаш някоя измишльотина като Флекстайпа или друго което да ти сменя клавиатурата? Ако е така го деинсталирай :!:

Първо виж от Device Manager-a какви драйвери ти е качило и евентуално има ли конфликти в адресите и прекъсванията (проблемните драйвери излизат с (!).

След това виж в Tsk Manager => Proccesses какво точно ти върви в момента и колко товари CPU-то и RAM-a. Може и от там да се успива, а ти да си мислиш, че Офиса го бъгва.

Когато забие мишката (Touch Pad-a) продължава ли да работи. Ако ДА пробвай да изключиш Офиса и да видиш какво става.

Не си струва преинсталация особено ако имаш качен допълнителен софтуер (за данни да не говорим).
Ако ти е мерак да пробваш дали е софтуерна причината, спомни си от кога долу-горе се е появил проблема и с Restore се върни на конфигурация от преди тази дата (все ще има запазен някакъв restore point). Всичко което си инсталирал след този момент си заминава :!: :!: :!:
Данните (файловете) си остават

За преинсталация никога не е късно, но просто трябва да си сигурен защо я правиш

Пиши като ги пробваш тези варианти :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 16 Яну 2008, 23:10

tsb_bg написа:Според мен шрифт не може да омаже Windows-a...

Може, може...
Както и да е, батка преинсталация трябва да оправи нещата и по възможност ползвай само лицезиран софтуер.

А по възможност събери парички за една ябълка ;)

Полковника
Аватар
Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло

Мнение от TheBoss » 16 Яну 2008, 23:48

Абе вие тая преинсталация я имате за панацея. Аз имам три лаптопа у нас и един в офиса(той е още "малък") и последните 6 години не съм преинсталирвал нито един от тях. Какво ли погрешно правя? Ай стига глупости! Преинсталирането е последното нещо, което се прави на една машина. Обикновено нещата са доста по-елементарни. Ама козата си сака пЪрч, а не "специалист". :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 16 Яну 2008, 23:51

TheBoss написа:... Преинсталирането е последното нещо, което се прави на една машина...

:yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 16 Яну 2008, 23:57

При мен някакъв шрифт безвъзвратно е прецакал цифра функции на word и excel.
Даже преинсталация на офис пакета води до същото. Проблемът не се решава и е само в офис пакета.
Така че фонтът може да е голяма мизерия.
И ходи го разбери кой е вредителя. Те са един милион и единият е повреден... някъде.

Макар и Босът да е против, и аз по принцип съм против, но в случая не виждам друг начин и не считам че двумесечно негарантирано с успех търсене на проблема е за предпочитане пред диска с ХР. Вкарваш диска, и му правиш Repair, а не preinstall. Фонтовете се възстановяват.
Макар че аз на твоя място бих започнал от преинсталация на драйвърите. Например тоя на чипсета и т.н. Няколко стъпки са, според мен се почва от най - достъпното.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 17 Яну 2008, 0:32

TheBoss написа:Абе вие тая преинсталация я имате за панацея. Аз имам три лаптопа у нас и един в офиса(той е още "малък") и последните 6 години не съм преинсталирвал нито един от тях. Какво ли погрешно правя? Ай стига глупости! Преинсталирането е последното нещо, което се прави на една машина. Обикновено нещата са доста по-елементарни. Ама козата си сака пЪрч, а не "специалист". :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Много си прав, но много е важно как ползваш компютъра.

Ако си с качествен софт и не си инсталирал каквото ти падне от нета, може да си бачкаш и 10 години. Но омажеш ли веднъж уйндолса най добре е преинсталиране и по внимателно занапред...

Малката чичка
Малката чичка
Аватар

Мнение от naskoksan » 17 Яну 2008, 12:55

Първо да благодаря на всички за мненията!

Второ аз съм пълен лаик с компютрите,
оправям се но като тръгна по-надълбоко
нещата започват да изглждат като на китайски

Значи обощено имам Flextype и Fleksword
На компютъра няма почти никакъв друг
софтуеър и се използва предимно за
интернет и текстообработка.

Когато заспи клавиатурата всичко друго работи
дори и мишката. Но не е само в Word, навсякъде
не може да се пише, нито в Firefox нито където и
да било другаде!

Това за грешките не го открих в контрол панела.
Май нямам Event viewer

Отново благодаря на всички които са ми писали!
Изображение
Stick 'em up PUNK, it's da Fun Lovin' Criminal
Изображение
www.evoksis.bg

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 17 Яну 2008, 13:18

Много вероятен проблем с фонтовете.
Флекстайп нанася щетите на фонтовете....
Почни с неговата дейнсталация.
Моля заповядай най - добрата фонетизация за ХР.
По - добра няма.
Това си е пренастройване на самото ХР, което всъщност има вградена, но неизползвана опция за фонетизация.
Несъвместимости няма да има.
Вместо флекс коректора потърси например на actsoft продукта - cyrilla correct

После, ако проблема след деинсталацията на флекстайп и флексуорд не се оправи, следните стъпки.
1. От my computer - right button - manage - device manager си намери клавиатурата.
Десен бутон - uninstall и рестарт. Тя ще се намери на ново и ще си преинсталира драйвъра.
2. Ако не сработи, преинсталирай драйвърите на компютъра и най - вече на чипсета. Те трябва да са дошли на дискове заедно с него. Просто даваш от горното меню или от самото меню на инсталацията унинсталл на стария и инсталл на новия драйвър, нищо, че е един и същ.
3. Ако не сработи, вкарваш диска с уиндоус и даваш repair. То знае какво да си направи. Трие системни папки и наново ги копира, като ти запазва обаче програми и всичко.
4. Ако и тогава не сработи, вече само преинсталация. Може и проблема да е хардуерен, но аз не виждам какъв зор ще да е видял тоз немалък кабел, че да изскочи и по специално той май - има бая пинове и е трудно "на моменти да дава контакт". По - скоро ти е софтуерен проблема.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 17 Яну 2008, 15:45

Колега махай (деинсталирай) Flextype и Fleksword и си пусни една Windows-ка кирилизация. Ако искаш фонетична, а не БДС не е проблем

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 17 Яну 2008, 17:07

Послушай D3BEP-а, право дума.

И на мен ми се струва софтуерен проблема. Ако е прецакана клавиатурата няма да бачка изобщо...

Следваща

Назад към Извън Темата