Котли на твърдо гориво
Модератор: Общи модератори
10 мнения
• Страница 1 от 1
- BMW_325 TDS
- младши ентусиаст
-
Котли на твърдо гориво
Здравейте колеги и колежки. Трябва ми малко помощ за да направя правилния избор... Значи на село на къщата си правих парно, само че го правих с камина, която се намира на първия етаж , а не с котел ( 15 киловата е камината ) и е напълно недостатъчна да загреее къщата ми ( тя не е много малка , а пък има и 120 литров бойлер,вързан към системата). Къщата е триетажна! Като на третия етаж нямам радиатори, но мисля да слагам след време ( като се оженим
).Значи общо са вързани 90 глидера ( сички радиатори-алуминиеви ) и отделно 2 големи лири и както казах 120 литровия бойлер. Къщата няма изолации и дограмите са дървени,което трябва да се има впредвид при изчисляването на мощноста. Всичко съм правил с метални поцинковани тръби ( при мене няма меки връзки), спазил съм всички закони и водата циркулира и на гравитационния принцип без помпа ( ако изгасне тока нямам проблеми ) , а иначе тя помпичката си върти. Принципа на системата ми е такъв: Значи от камината излиза една тръба до покрива и отгоре вече се разклонява по щранговете ( лирите и бойлера са хванати за главната тръба )..... Проблема е ,че с тая камина и 40 кубика дърва да изгоря пак не мога да се сгрея ( не и стига мощноста ). Правих изчисления,че котела ,който трябва да взимам трябва да е около 30 киловата !! И ще работи или индивидуално или паралелно с камината. Тръбите за щранговете са ми пуснати до мазето и няма да ми е много трудно да го вържа !! И сега искам да ми дадете някакви съвети : грее ли се някой от вас с такъв котел , удачни ли са, немски ли да си търся , или каква марка ще ми препоръчате ???? С две дъми ще мога ли да си сгрея къщата с такъв котел ? Значи трябва да бъде на кафяви въглища ( за моя регион такива ме устройват ) и котела искам да бъде напълно автоматизиран " да си има бункер за въглищата и да може да гори без надзор до няколко дни, да си има шнекове за натрошаване на въглищата и възможност за задаване на градусите ( с стаен термостат примерно или само на водата ). За колко пари мога да си намера хубав котел ??? Ама както казах да си има всичко , обдухване , да изгаря всичко , високо КПД и също така да може да гори и на не много големи комини ( тва е единствения ми проблем - комините не са ми много голями , но мисля че няма да има проблеми ). Идеята ми е и тази , че с металните тръби нямам ограничения по отношение на температурата ( нямам какво та стопя ) , така че искам котел , който да може да достига високи температурни граници , но пък и тва дали ще е възможно при отворената система ??? Значи гледах , че на някои котли даваха МАХ темп. 110 градуса , тогава водата не става ли вече на пара ?? Както казах аз съм с отворен разширителен съд... И още едни питане има ли котли на въздух ??????? Моля ви колеги кажете какъв котел да си купя за къщата , но да остана доволен , разяснете ми всички варианти , за марка , големина , приложения и т нат.. И още нещо как се разпалват ( хубавите ) , автоматизирано ли се пали ????

- Жената^на^шефа
- младши ентусиаст
-
Re: Котли на твърдо гориво
Ето виж тук в тези сайтове може да са ти от полза -
http://www.stemabg.com/kotli_tv.htm
http://www.ilios-bg.com/products_1_str_1.php

http://www.stemabg.com/kotli_tv.htm
http://www.ilios-bg.com/products_1_str_1.php

...It`s no Angel,Just Powerkata!... 

- Nucl3arDru1D
- старши ентусиаст
-
- Кара: е30, е36, e39
- Мечтае да кара: ///M
- Детайли за колата: Nuclear Touring
аз съм с VIADRUS U 22 и също съм доволен, но няма възможността да работи дни с автоматизирано подаване на горовото. Иначе ако те вълнува модела - питай, от 6г. го ползвам 

- Mpower84
- ентусиаст
-
- Кара: '03 330xd M57N Sedan
При мене котела е поръчков.Човека дето прави и цялата инсталация по къщата направи и котела според изискванията.До такава степен загрява, че радяторите почват да миришат на боя.В последствие с баща ми направихме няколко подобрения: термометър, допълнителна клапа на комина и вентилатор който допълнително да набива въздух при нужда.Няма помпа която да върти водата всичко е гравитачно.Това определено е недостатък, защото трябва да се спазва наклон.Къщата е над 300 квадрата и грее 2 етажа с около5-7 тона кюмур на сезон отделно и малко дръвца.Страхотно съм доволен.Проблем нямахме около 5 години и тая зима се пробиха две тръби вътре в котела и трябваше да се реже.Майстора каза, че вече прави котели от чугун които са доста по-издръжливи на корозия.Планирам следващото лято да си взема такъв пак поръчков.Цената е около 700-800 лева + монтажа.
- Evelin Cotsev
- старши ентусиаст
-
Това лято си направихме парно. Котела работи с суха пирализа на дърва. Котела е Viessmann vitolic 150 сме с алуминиеви радиатори. Топлим 550 кв.м и температурата навсякаде при работа на котела 75-81 градуса е 23-28 градуса (като 23 градуса е в хола - 80 квадрата на 6 метра висок ) гори около 40кубика дърва за цялата зима като топлим цялата къща. Цялата система с радиатори, медни траби, алуминиеви радиатори , ups с акумулатор за помпата и котела излезна оклоко 18к лева. Мисля , че само котела е около 6к.
Ето имформация от саит -
Vitolig 150 - водогреен пиролизен котел Viessmann за нарязани дърва на изключително атрактивна цена, с топлинна мощност от 18 до 80 kW и с възможност за настройване на мощността в диапазон от 40 до 100% от номиналната мощност. Голямата камера за зареждане е пригодена за дърва във вид на цепеници: с дължина до 50 см за котли с мощност 18-40 kW, до 75 см за котли с мощност до 60 kW и до 100 см за котли с мощност 80 kW.
Пиролизен котел Viesman Vitolig 150 функционира на принципа на сухата пиролиза на дървесина. Този вид горене с недостатъчно количество кислород позволява пълноценно оползотворяване на горивото и прави котела изключително икономичен - едно зареждане е достатъчно за 8 - 12 часа непрекъсната работа на котела.
Благодарение на газообразуване в зависимост от нуждите, мощността на котела може да се регулира в диапазона от 40 до 100%, коефициентът на използваемост достига до 85%, а изхвърлените газови емисии са малко. Процесите на разпалване и горене се контролират изцяло от дигиталното управление на котела със сензор за стайната температура.
Пиролизен котел Viessmann Vitolig 150 се предлага в два варианта - с или без предпазна охладителна серпентина. Котлите са с маркировка СЕ в съответствие с действащите директиви на ЕС и притежават сертификат TUV.
Предимства
* Висококачествен пиролизен котел с голяма камера за зареждане
* Мощен вентилатор за регулиране мощността на котела
* Модулируем режим на работа за настройване на мощността в зависимост от моментната необходимост от топлина
* Оптимизиран процес на разпалване и горене
* Херметично затваряща се врата, предоствратява изпускането на дим в помещението
* Лесно за обслужване дигитално управление на котела със сензор за температурата в отопляемото помещение и индикации за работата на котела
* Електронна термозащита срещу прегряване на котела
Дано съм ти бил полезен. Успех
Ето имформация от саит -
Vitolig 150 - водогреен пиролизен котел Viessmann за нарязани дърва на изключително атрактивна цена, с топлинна мощност от 18 до 80 kW и с възможност за настройване на мощността в диапазон от 40 до 100% от номиналната мощност. Голямата камера за зареждане е пригодена за дърва във вид на цепеници: с дължина до 50 см за котли с мощност 18-40 kW, до 75 см за котли с мощност до 60 kW и до 100 см за котли с мощност 80 kW.
Пиролизен котел Viesman Vitolig 150 функционира на принципа на сухата пиролиза на дървесина. Този вид горене с недостатъчно количество кислород позволява пълноценно оползотворяване на горивото и прави котела изключително икономичен - едно зареждане е достатъчно за 8 - 12 часа непрекъсната работа на котела.
Благодарение на газообразуване в зависимост от нуждите, мощността на котела може да се регулира в диапазона от 40 до 100%, коефициентът на използваемост достига до 85%, а изхвърлените газови емисии са малко. Процесите на разпалване и горене се контролират изцяло от дигиталното управление на котела със сензор за стайната температура.
Пиролизен котел Viessmann Vitolig 150 се предлага в два варианта - с или без предпазна охладителна серпентина. Котлите са с маркировка СЕ в съответствие с действащите директиви на ЕС и притежават сертификат TUV.
Предимства
* Висококачествен пиролизен котел с голяма камера за зареждане
* Мощен вентилатор за регулиране мощността на котела
* Модулируем режим на работа за настройване на мощността в зависимост от моментната необходимост от топлина
* Оптимизиран процес на разпалване и горене
* Херметично затваряща се врата, предоствратява изпускането на дим в помещението
* Лесно за обслужване дигитално управление на котела със сензор за температурата в отопляемото помещение и индикации за работата на котела
* Електронна термозащита срещу прегряване на котела
Дано съм ти бил полезен. Успех
It`s party time !
- t_andonov
- ентусиаст
-
- Кара: Е 30
Mpower84 написа:При мене котела е поръчков.Човека дето прави и цялата инсталация по къщата направи и котела според изискванията.До такава степен загрява, че радяторите почват да миришат на боя.В последствие с баща ми направихме няколко подобрения: термометър, допълнителна клапа на комина и вентилатор който допълнително да набива въздух при нужда.Няма помпа която да върти водата всичко е гравитачно.Това определено е недостатък, защото трябва да се спазва наклон.Къщата е над 300 квадрата и грее 2 етажа с около5-7 тона кюмур на сезон отделно и малко дръвца.Страхотно съм доволен.Проблем нямахме около 5 години и тая зима се пробиха две тръби вътре в котела и трябваше да се реже.Майстора каза, че вече прави котели от чугун които са доста по-издръжливи на корозия.Планирам следващото лято да си взема такъв пак поръчков.Цената е около 700-800 лева + монтажа.
колега дай някакви координати на майстора на лично
- Nucl3arDru1D
- старши ентусиаст
-
предушния ми беше от майстор, ламаринен - 5мм дебел и за 7г изгоря. Съветвам те да си вземеш задължително чугунен
намирам, че помпа също е задължително

намирам, че помпа също е задължително

- BMW_325 TDS
- младши ентусиаст
-
Колеги доста ми помогнахте,много благодаря!
Значи колега Mpower84 до колкото разбирам ти си с правен котел и си доволен,но аз искам да си е фабричен ( по точно и баща ми настоява), та дори да е доста по скъп... Проблема е такъв,че за момента не живея за постоянно в тая къща и котела ще трябва сам да се оправя за 2,3 дена примерно ( както казах търся пълна автоматизация ). Сега искам да ми помогнете да си изчисля колко мощен ще ми трябва , защото не съм сигурен дали мойте изчисления са много точни .... Къщата ми грубо е около 250 кв.м и както казах няма изолации и хубави дограми. И плюс това ще има ли проблеми,че ми е отворена системата ?? Да не се изпарява водата ? И какво точно означава понятието пиролизен ? Колеги аз само сега събирам информация, а иначе котела ще го купувам пролетта , началото на лятото и тогава ще се слага, предполагам лятото и цените на котлите са по ниски ..... Сега има и още едно питане и то е : Какви са тръбите които излизат от котела ,като размер ??? ( примерно около 30 киловата ) или това е индивидуално при всеки ? Защото както казах от първия етаж ми излиза тръба от цол ( 1'') горе до покрива... Та демек ако от котела излиза тръба 2 цола дали ще бъде проблем да се направи преход към 1цол? Радиаторите са връзвани за щранговете с тръби 1/2. Предполагам,че тези въпроси ще ми ги изяснят,като отида да го купувам котела... Иначе ми писна да мръзна в тая къща , като си ходя и съм страшно ентосиазиран да я направя тая система !!! Друго ще си е да му зададеш някаква температура и той да си я подържа

- Nucl3arDru1D
- старши ентусиаст
-
системата винаги трябва да е отворена
да, винаги има загуба на вода от изпаряване, но ако имаш разширителен съд най-отгоре - няма проблем, просто през месец-два доливаш, като за целта си направи инсталацията така, че да може да си доливаш отдолу, като вклучиш водопровод към щранга. Винаги наливай при студено парно.

да, винаги има загуба на вода от изпаряване, но ако имаш разширителен съд най-отгоре - няма проблем, просто през месец-два доливаш, като за целта си направи инсталацията така, че да може да си доливаш отдолу, като вклучиш водопровод към щранга. Винаги наливай при студено парно.

- madpetio
-
Новият ПИКАСО
-
- Кара: The Dark Side of the Force
- Мечтае да кара: S
- Детайли за колата: E30 325i - RIP
E30 320is - RIP,sold
E24 635csi - sold
E36 316i coupe - sold
E46 320d sedan- sold
E36 325i coupe - sold
E36 318tds SW - sold
E36 316i sedan - sold
E39 525d sedan - sold
E46 320d SW - sold
E61 530xd LCI - sold
E30 318is coupe - sold
E46 320dA SW - sold
MB CLK270-sold
Е46 320Ci
E87
E30 320 cabrio
http://www.thermodesigntotal.com/
Всичко за отоплението.
Моят съвет е ПИРОЛИЗЕН котел чешки! Най-доброто но и скъпо! Алтернативата обикновен чугунен котел за твърди гориво италянските SIME продават в тази фирма и са много добри!
Всичко за отоплението.
Моят съвет е ПИРОЛИЗЕН котел чешки! Най-доброто но и скъпо! Алтернативата обикновен чугунен котел за твърди гориво италянските SIME продават в тази фирма и са много добри!
"В крайна сметка влезнах в този спорт, защото обичам да карам коли, но не само да ги карам, а да ги карам възможно най-бързо! Ако трябва да искам да бъда запомнен с нещо, то нека нещото да бъде това!" Колин Макрей
10 мнения
• Страница 1 от 1