Стържене на ангренажна верига

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: от грешната страна

Мнение от martoto » 12 Юни 2007, 22:25

Тази сага приключи. Понеже се ядосах реших да сменя всичко и си купих: вериги - 2бр., плъзгачи - 3 бр., обтегачи - 2 бр. и още куп други джунжурии съпътстващи тоя ремонт (после защо била скъпа подръжката на БМВ - с толкова много чарколяци...), запретнах ръкави (защото повече на "Али-евци" няма да дам да ми припарят до колата) и се хванах да разглабям. Всички части, които свалих се оказаха с минимални следи от износване. Странното е че ВАНОС-а ми се оказа от по-стария модел въпреки, че колата излиза по VIN с новия (явно и realoem.com не е 100% верен), но беше перфектен, с минимални хлабини. Така като гледах как е реализирана схемата мога да кажа, че за да трака верига на тази кола трябва да е ама наистина зверски износена. С тия големи плъзгачи наистина не виждам как изобщо ще издаде какъвто и да било шум. Така или иначе смених всичко и шума вече го няма, но извода който направих, е че най-вероятната причина е в горния хидравличен обтегач. Затова бих посъветвал колегите (ако шума не е от ВАНОС-а), преди да се втурнат към тотална подмяна на всичко да си сменят двата обтегача и чак тогава ако все още имат проблем да пристъпят към голямото разглабяне. Все пак подмяната само на обтегачите е в пъти по лесна и по-евтина а наистина на този двигател да му трака верига - вижда ми се ама много, много малко вероятно.
Искам да изкажа и специални благодарности на колегите badman и БОРКО-ЧИПА, които отговориха на моите въпроси и откликнаха с готовност за съдействие :bchug:
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: 535d е60

Мнение от xarpun » 13 Юни 2007, 23:38

Вече е късно но .... исках да кажа че миналата седмица си купих оптегач(с поръчка 5 дена го чаках) ,който се продава на части и всичко излезна 90 лв отделен е въпроса че не стана за моита кола както и предполагах но ме обеждаваха че щом излиза тази част по номера на рамата няма начин да не е същия. И аз имам гаден шум при 1500 оборота нещо като скърцане и реших 4е е оптегача но след като този който купих не стана реших че ако сменя и банана щте стане оптегача който сам купил и го отложих за по натам. Днес установих че колата харчи вода свалих главата оказа се че е пукната. Като събера мотора ште напиша дали е из4езнал шума. :D

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от martoto » 11 Сеп 2007, 9:49

Понеже виждам, че тази тема е доста актуална и често има хора с подобен проблем а не искам някой да остане заблуден ще напиша продължение. Та значи наистина шума след цялата операция изчезна НО само за 1000 км. За мое най-голямо разочарование отново се появи и то по абсолютно същия начин както преди. В крайна сметка се оказва, че наистина няма начин това да е било от веригата както съм писал и по-нагоре. Понеже вече наистина не виждам от какво може да бъде, смятам да си купя допълнителните части от новият модел VANOS и да направя и това. Въпреки, че наистина ми е трудно да си представя как ще стърже така от него, като знам че хлабината в него беше абсолютно минимална. Обаче не знам какво друго да направя. Като дойде времето да я вкарам в бокса и реализирам и този отчаян опит за отстраняване на тоя досаден проблем пак ще пиша тук (Очевидно е, че темата предизвика интерес)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: МПС-та
Мечтае да кара: самолет

Мнение от turbo » 11 Сеп 2007, 23:20

Я направи и някоя снимка и малко по-подробно обяснение за тоя ЪПГРЕЙД на Ваносчето, че и моето нещо ме дразни, а вече е ремонтирано преди няма и 30к км в БМВ сервиз. БОРКО-ЧИПЪТ също може да се включи с леки разяснения, ако има мерак и няма много коли за продаване :mhihi: ;)
БМВ на газ не може ли? Ето тук ти прочети и отново помисли! Изображение 552 к.с. GAS POWERED
Video -> AC Schnitzer GP3.10; Video -> AC Schnitzer GP3.10 "There are days in your life..."

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318is, 1995 м42

Мнение от ивчо3 » 15 Сеп 2007, 10:27

martoto написа:Дойде ред да си търся обтегач и най голямото ми учудване е, че ударих на камък. Направо не мога да повярвам, проверих в няколко основни фирми за такива части. И в крайна сметка няма и няма. Включително и в Камор.
Чудя се никой ли колега от форума не е имал подобен проблем :?:

Имах същия проблем. При подаване на газ, особено на студен двигател се чуваше едно стържене. Когато отворих капака, се оказа, че амортисьора на обтягащата ролка е с износени втулки. Имам баджанак, продава авточасти, който ми уреди последния обтегач, който го имаше по случайност в един магазин. Във всички магазини, в които проверихме нямаше подобни обтегачи и най-важното- повече няма да ги внасят. Единственото, което мога да те посъветвам е да отидеш при човек, който може да ти направи такива текстолотови втулки. Само от тях е проблема.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от martoto » 15 Сеп 2007, 13:10

ивчо3 написа:...

Колега, в цялата тема става въпрос за ангренажната верига, а мен ми се струва, че ти говориш за обтяжна ролка на многоканалният ремък.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: ше е36,е39, сега и аз незнам
Мечтае да кара: М5

Мнение от sean-john » 18 Дек 2007, 18:09

Много късно се включвам в темата надявам се да не е забравена...
подобен (да не кажа същия) проблем имам и аз :( като подам рязко газ и отпусна се чува за 0.5~1 секунда този звук (стържене) останових също както е написал колегата пуснал темата,че и при мене при постоянни ~3000 оборота този звук е постоянен :( (не кои знае колко силен, но се чува) мисля си,че се чува от горната част на ДВГ-то и по точно над ето този участък (извинявам се за незнанието как се нарича :( )

Изображение

само,че при мен двигателят ми няма Ванос :(

някакви идеи колеги

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 18 Дек 2007, 18:22

Колега това което си посочил е смукателния колектор и не би трябвало да има "стържене" от там :?:

ентусиаст
Аватар

Мнение от sean-john » 18 Дек 2007, 18:33

Ами да,но прекалено ясно се чува от там когато задържа оборотите (къде ли не си врях ушите :mhihi:) и също така като подам газ ръчно и като отпусна все едно стърже жилото или пружинката (в началото така си мислех...) , но днеска като я обезвъздушавах и като качих оборотите към 3000-3500 разбрах,че това стържене е постоянно :(

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 18 Дек 2007, 18:43

Виж звука дали е постоянен (сила и честота) или се мени с оборотите.
Виж и дали всичко по колектора е стегнато добре, друга идея нямам :roll:

ентусиаст
Аватар

Мнение от sean-john » 18 Дек 2007, 18:56

Значи от това което си играх (с газта) мога да кажа, че на празен ход също се чува това стържене (не е чукане нито тропане , стържене е :confused: ) но доста слабичко едва доловимо,а за 3000-3500 оборота вече се чува леко по-силно,но ясно доловимо в разликата между 800 и 3000 оборота сякаш стърженето го няма :shock: над 3500 вече незнам

Мерси ще погледна дали има нещо разхлабено по колекторите, но ме съмнява :( все пак знае ли човек (дано не е верига)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от martoto » 03 Яну 2008, 18:35

Та значи сложих допълнителните шайби от новия модел ВАНОС. Шума изчезна и вече минах около 2к км. Надявам се тоя звук да е пратен в миналото и препоръчвам на всички колеги със същия проблем да започват задължително от ВАНОС-а. Сигурно е, че той е източника на специфичният шум поне в 95% от случаите. Мисля, че няма да е лошо този проблем да отиде в "Най-често срещани за модела".
По въпроса е добре да разгледате тази страхотна тема: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?t=48331&highlight=%E2%E0%ED%EE%F1
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '94 Opel Corsa B

Мнение от стан » 07 Яну 2008, 0:32

Аз пък от там където колегата sean-john е показал имам някакво чукане (не е стържене) на студен мисля че и на топъл двигател. Някои има ли идея :help:

Предишна

Назад към E36