Съвет - кредит срещу ипотека

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от eddiebg » 14 Дек 2007, 21:16

Ако отиде в банка, ще учреди ипотека в полза на банката и след изплащането му апартамента си остава негов - говоря за собственика, не за приятелят му.

Ако отиде в заложна къща, убеден съм че 99.99% сценарият ще е този... и някои хора ще се сдобият с апарамент на морето за 15,000 евро ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от paxaH » 14 Дек 2007, 23:54

Противоречиви сигнали. Първо ако има нотариален акт, той е собственик на вещно право - пълно или ограничено върху недвижимият имот. Примерно - ако е купил на зелено, той става собственик на учредено право на строеж и/или идеална част от земя. След "кота било" правото на строеж се трансформира, грубо казано в недвижим имот...
Да не се обясняваме много. Ако има нотариален акт - е собственик. Ипотеката също се учредява с нотариален акт...
Лизинга не е по - скъп от кредит, въпрос на гледна точка. Оскъпяването не е значително повече от кредит "без доказване на доходите". Реално 8 - 10% годишно. Заложните къщи са по 2 - 3% на месец. Това разбира се е лично мнение.
Има вариант за втора поред ипотека, преразглеждане на кредита (увеличаване стойността на обезпечението и на тази база увеличаване размера на кредита) и др. Варианти много.
По - добре питай професионалисти. Едва ли е трудно да намериш нещо, когато го потърсиш. Тука най - много да те объркаме.
Селото се оказа точно във града

Ох, на баба!
Аватар
Кара: селскостопанска машина
Мечтае да кара: 4етириосен самосвал

..

Мнение от bavareca_86 » 15 Дек 2007, 0:45

eddiebg написа:Ако отиде в банка, ще учреди ипотека в полза на банката и след изплащането му апартамента си остава негов - говоря за собственика, не за приятелят му.

Ако отиде в заложна къща, убеден съм че 99.99% сценарият ще е този... и някои хора ще се сдобият с апарамент на морето за 15,000 евро ;)

бате работя в заложна къща която е на един и същ адрес ве4е 7 години
фирмата се казва МОНАРХ ако ти говори нещо.не е от в4ера тая фирма на пазара.СОФИЯ КОМЕРС също няма измами с нея,4увам само добри отзиви от нея,в момента е най силна на бг пазар
БМВ фен с Е30-ска и малко акъл си е неочаквано добра комбинация
БМВ не е нито най-бързата кола, нито най-луксозната, сигурно не и най-красивата, тя е просто НАЙ-ДОБРАТА!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от eddiebg » 15 Дек 2007, 1:31

София Комерс гледам че са излезли на борсата, за Монарх нямам информация.
Добре, намалям си процента на 90% :bchug:

Но риска да изгори в някоя друга заложна къща е много голям, при всички положение при банка е много по-сигурно.

Ох, на баба!
Аватар
Кара: селскостопанска машина
Мечтае да кара: 4етириосен самосвал

Мнение от bavareca_86 » 15 Дек 2007, 1:47

eddiebg написа:София Комерс гледам че са излезли на борсата, за Монарх нямам информация.
Добре, намалям си процента на 90% :bchug:

Но риска да изгори в някоя друга заложна къща е много голям, при всички положение при банка е много по-сигурно.

абсолютно си прав 4е в банка е по сигурно,и да софия комерс са на борсата,много са силни и нямат стигане,ма като се има предвид кой ги даржи не ме у4удва,ина4е ако не стане в банка там да ходи,просто да тарси кои заложни са верига от колко години са на пазара и така,монарх са от 9-10години,има 4 в софия
БМВ фен с Е30-ска и малко акъл си е неочаквано добра комбинация
БМВ не е нито най-бързата кола, нито най-луксозната, сигурно не и най-красивата, тя е просто НАЙ-ДОБРАТА!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 15 Дек 2007, 10:50

Е че кой говори за кредит без доказване на доходите?
И даже и от него лизингът е по - зле. В общия случай.
Първо като лихви. Няма за какво да спорим. Аз съм се занимавал с лизинги а жената и много близък мой приятел работят на съответни позиции в двете най - големи банки, имам понятие за какво става впрос. В Юнионбанк не знам как е.
Второ от гледна точка на това, че с кредита придобиваш апартамента,можеш да го застраховаш, преустрояваш и каквото и да е там за твоя сметка.
Опцията е ако не изплатиш кредита, банката го взима.

При лизинга даже и да си коректен платец,
първо нищо не можеш да направиш без банката, която е собственик,
и второ, ако се случи нещо, каквото и да било на апартамента, нямаш никакви права и просто губиш лизинговата вноска, която се счита за нещо като наем.

И ми се струва, че имаме някаква неяснота по отношение на това как действат строителите.
Аз ще споделя, каквото знам, вие кажете ако има друго.
1. В 90% от случаите те сключват предварителен договор при НОТАРИУС за конкретното жилище, с който получават първата вноска и се задължават в определен период и при плащане на втората вноска да прехвърлят жилището. Това не е нотариален акт. Не зная някой дали го кредитира.
2. В първата фаза прехвърлят с нотариален акт ИДЕАЛНА ЧАСТ, ЗЕМЯ, ПРАВО НА ПОЛЗВАНЕ, или пък само ЖИЛИЩЕ, но ограничено по някакъв начин - без право на строеж, без общи части и т.н. В тоя случай ипотекирането е мнооого трудно, освен ако е просто без право на строеж - най редкия случай. Обикновенно строителите даже си запазват това право, така че е обичайно купувачът да го няма.
3. Дават нотариален акт за учредено право на строеж. След приключване на строежа се прави НОВ нотариален акт(а не автоматично да се трансформира). Колегата пропусна, че с този вид ограничено право банките кредитират, 20, 30, максимум 40% от сумата по оценка на нещо което още не съществува и оценката му ще бъде зверски занижена.
Но случаят най - вероятно не е номер 3, а номер 1. Просто в слънчев бряг има голямо търсене и почти никой не продава на зелено, приятелят ти най - вероятно си е купил готов апартамент.

Затова, моят съвет.
Прди банките:
1. Уточни какво, с какъв документ, дори набави негово копие, притежава приятелят ти към момента.
2. Свържи се със строителите и се опитай да договориш отсрочка. Може да стане.
3. Ако случаят е заплетен, се консултирай и с тях. Някои банки имат директни отношения със строители и кредитират сделките им преференциално. В слънчев бряг такива фирми са болшинство и даже при условия, при които иначе не можеш да вземеш кредит е възможно банката на строителите да ти предложи решение. Още повече че там е нормално да се работи с чужденци.
4. След това тръгни по банките. Ако ще го правиш в Бургас мога да те насоча, ако не друго поне няма да ти скрият информация моите хора и да се мъчат на всяка цена да ти продадат продукт, както прави обичайно всеки банков служител.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от paxaH » 15 Дек 2007, 11:51

И ми се струва, че имаме някаква неяснота по отношение на това как действат строителите.
Аз ще споделя, каквото знам, вие кажете ако има друго.
1. В 90% от случаите те сключват предварителен договор при НОТАРИУС за конкретното жилище, с който получават първата вноска и се задължават в определен период и при плащане на втората вноска да прехвърлят жилището. Това не е нотариален акт. Не зная някой дали го кредитира.
2. В първата фаза прехвърлят с нотариален акт ИДЕАЛНА ЧАСТ, ЗЕМЯ, ПРАВО НА ПОЛЗВАНЕ, или пък само ЖИЛИЩЕ, но ограничено по някакъв начин - без право на строеж, без общи части и т.н. В тоя случай ипотекирането е мнооого трудно, освен ако е просто без право на строеж - най редкия случай. Обикновенно строителите даже си запазват това право, така че е обичайно купувачът да го няма.
3. Дават нотариален акт за учредено право на строеж. След приключване на строежа се прави НОВ нотариален акт(а не автоматично да се трансформира). Колегата пропусна, че с този вид ограничено право банките кредитират, 20, 30, максимум 40% от сумата по оценка на нещо което още не съществува и оценката му ще бъде зверски занижена.
Но случаят най - вероятно не е номер 3, а номер 1. Просто в слънчев бряг има голямо търсене и почти никой не продава на зелено, приятелят ти най - вероятно си е купил готов апартамент.

1. Предварителният договор не е задължително да се сключва пред нотариус или да се прави нотариална заверка. Най - малкото за спестяване на таксите. В предварителният договор се указва начинът на плащане - най - често/примерно - 30% капаро, 30% на втора плоча, 30% на кота било (акт 14), 10% при протокол 15.
2. Никой луд не прехвърля на втора вноска. Прехвърляне на имот се осъществява при пълно плащане, освен в нотариалният акт ако не е указано друго.
3. При покупка на зелено няма жилище - а има право на строеж върху жилище. Право на ползване учредява собственика на жилището. При покупка на зелено право на ползване няма. Освен това правото на ползване е ненаследимо и непрехвърлимо. Никои не може да си запази право, тъй като то се учредява с нотариален акт. Каквото пише в нотариалният акт това се учредява и това се продава. За да се построи една сграда върху имот има два основни варианта - да имаш право на строеж или право на собственост върху земята. Ако нямаш и двете какво става? Във възудха ли е апартамента?
3. При покупка на жилище на зелено, при пълно изплащане на стойността придобиваш нотариален акт за собственост на недвижим имот - право на строеж върху апартамент Х. Нотариалният акт за учредяване право на строеж се от собствениците/съсобствениците на имота, които учредяват право на строеж на строителя. В нотариалният акт за учредяване право на строеж е указано разпределението на собствеността!!!!
4. При достигане на кота било - тогава сградата съществува в правният мир и имотът може да се нарече апартамент, а не право на строеж върху апартамент. Никой не прави нов нотариален акт. НИКОЙ!!! И нищо не се трансформира. Споменах, че правото на строеж един вид се трансформира в собственост на нещо, което съществува в правният мир - а това е сградата...
5. Банките кредитират само апартаменти в сгради с Протокол образец 14!!! Има и изключения, но те са рядкост. Финансират до 90% от сделката, която е указана в моята т. 1 - предварителният договор или от оценката на жилището.

Не съм специалист, но постът ти на определени места е грешен или аз съм го разбрал грешно.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 15 Дек 2007, 12:06

Втурваш се в някакви странни... юридически спорове.
Дал съм ти варианти, ти ги смесваш. Защо? Не спорим за това кой от нас двамата е прав или знае повече, а кка е по - добре да действа младежът. Дай да не разваляме темата.

Дал съм ти три, различни методики на строителите при продажба. Никъде не съм казал, че право на строеж и право на ползване е едно и също нещо, или че са с едни и същи документи. Нито пък някъде съм казал, че след като купят на зелено, трябва да се учреди право на ползване. Не знам откъде си ги вадиш тея работи. Казвам ти на практика как действат строителите, и то си е така. Казвам, че при тези варианти те могат да подходят по този начин, а не че те подхождат по този начин изпълнявайки всичк ивъзможни стъпки подред. Ак осе поразтърсиш, някъде в изреченията може да откриеш и думички като "ИЛИ".Сега, дали на втората или на петата вноска прехвърлят, вече е въпрос на риторика, аз съм писал втора вноска като последна, защото често съм срещал разсрочване на две вноски, а иначе може и да са 10 и това не е в противоречие с казаното.

Вариантите от гледна точка на строителите са ного. Те може да продават на зелено, може да имат земя или да чакат да им я прехвърлят собствениците след строежа; може да продават готов апартамент или груб строеж, може да продават на изплащане или наведнъж, може да прехвърлят преди или след сделката... Варианти много, както виждаш повече от 3, но методите им са горе долу в тея трите, които аз написах. Ти нови методи не си дал.
Това, че един метод се прилага при 5 варианта не значи, че за да е изпълнен метода, в една сделка трябва да се осъществят петте варианта подред.
Да не влизаме в дребни спорове, прав си само за едно:
Предварителният договор не е задължително да се сключва пред нотариус

Да, ако е достатъчно глупав купувача. Иначе строителите ако питаш, може и без договор.

PS. И има такова нещо за ипотека на "зелено" или на право на строеж, както го наричаш ти, ама то не е точно това за което си говорим, то просто е един вид етапно "преипотекиране" на имота. Лихвите са високи, често искат доходи и куп уверения.
Дават до 80-90% ама не срещу договор за покупка на зелено или срещу право на строеж.
Дават 10-15% при договора
30-40% при акт 14
Останалото пр изавършване - удостоверение за ползване. Не върши работа при търсене на парите в кеш и си е изцяло в полза на банката, на практика е лош ипотечен кредит без уговорки.
Етапите са примерни, да не вземеш да кажеш пак, че не са три, а четири :) Може и 10 да са.
А не да му дадат парите, да си плати и да си свирка, както ги говорим нещата в случая с човека.
Но тоново казвам, спорът е излишен , казусът не е ясен.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от paxaH » 15 Дек 2007, 13:20

8)

Потребител
Аватар

Мнение от slow_boy » 17 Дек 2007, 9:16

нямаше ме тези дни ..
D3BEP написа: На разсрочено плащане го купил... Значи ли това, че твоят човек още не е пълен собственик на апартамента? Нотариален акт има, върху какво и как точно е задължен да плати на фирмата, която му го е продала?

значи купил го е от физическо лице, което му е "близко" и са се договорили да го плати на няколко вноски. Затова са направили и нот. акт и документално си е негов. Проблема е, че предишния собственик е от "едрия" бизнес и му трябват парите и не иска да разсрочи последната внока.

Апартамента е построен оттавна не става дума за продажба от строителя.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 17 Дек 2007, 9:44

Aaaaa. Еми с развързани ръце е тогава. Ще му дадат ипотечен колкото за една вноска със сигурност, няма да има нужда да плаща на оценител, просто гледайте да е навреме и при добри ценови условия. Избягвайте "универсалните" ипотечни.
Добре де, той роднини в Бг няма ли си? Най - добре те да му теглят ипотечния, и по - лесно ще стане. Ако ти му го изтеглиш, добре, услуга, ама почти можеш да забравиш за друг кредит за тебе си - всяка банка ще ти вади от дохода вноската по ипотеката; а ако недай си боже човекът ти закъснее или пък спре да плаща и му вземат апартамента, титулярът по кредита, т.е. ти попада в междубанков "черен" списък. За известно време, но се знае. Взимаш си сериозен административен проблем на главата.
Поздрави!

Предишна

Назад към Извън Темата