За един счупен БОШ

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 М51Д25

За един счупен БОШ

Мнение от Wenzy » 17 Ное 2007, 17:21

Колеги някой да си е патил?Влизам в колата въртя ключа отиде до 1-ва степен и прещрака и нито напред,нито назад.Изкарах ключа обаче боша строшен и нямам идея как да го свяля.Махнал съм волана,пластмасите и буксата на боша - обаче самия него незнам как да сваля.Предполагам пружинката вътре се е счупила :( ако някой,компетентен по въпроса,може да ми помогне със снимков материал или поне съвет ще съм много благодарен.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Х5

Мнение от stambo_81dg » 17 Ное 2007, 17:46

има един много смотан болт наи отгоре и няма главан и е малко скрит
немоа си спомня как го развивах ама маи с секача беше :idea:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 17 Ное 2007, 18:03

Колега не знам на какво казваш "боша" но ако става дума за патрона на контактния ключ, той се вади така:

Изображение

Информацията е от BMW 5-Series E34 Service Manual (Bentleys)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Wenzy » 17 Ное 2007, 18:17

Точна за това става вапрос - накратко така го зовем :lol: .Благодаря ти мн.Значи какво с ключа въртя на 60 градуса и целия цилиндър излиза?Запознат ли си с ремонтите?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 17 Ное 2007, 18:36

Wenzy написа:.... Значи какво с ключа въртя на 60 градуса и целия цилиндър излиза? ...

Да и като го завъртиш в тази позиция, в отвора посочен със стрелка вкарваш стоманизирана тел (за да не се огъва) с подходящ диаметър, натискаш пружината, която задържа патрона в цилиндъра и го издърпваш.
Предполагам, че пластинките и/или пружинките на секрета са се скапали и най добре да отидеш ключар да ти ги нареди по ключа.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Wenzy » 17 Ное 2007, 18:39

И аз така предполагам даже съм убеден,защото явно точно тези пластинки ми пречат да завъртя на "запалване" :( .Утре цял ден на работа ама като се освободя и ще я измисля.Благодаря ти мн.
Понеделник ще пиша какво е станало

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 17 Ное 2007, 18:50

:yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Wenzy » 18 Ное 2007, 20:25

tsb_bg извинявай можеш ли да ми дадеш линк там откадето си изкарал снимката и евентуално ако има схема.Имам усложнения за да го изкарам трябва да завъртя ключа на "старт" а аз едва го докарвам до "контакт"
Ако има схема да видя,че да знам ако го изпера с чука какво точно може да му се случи и дали няма много да ме заболи джоба :(

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от dizelboy » 19 Ное 2007, 7:16

зна4и 4есто срещан проблем аз си мислех 4е даже некои я е натегал да я гепи моита ама нъц има в самия патроник една пишка прили4а на игли4ка която я бутя някаква малка прижинка с времето тва нещо се 4упи и и запецва далаверата като валиш клю4алката занесия на клю4ари те знаят за кво и де ре4 кам 30 кинта ми зеха и си4ко е ок махнаха тая щуротия като ги питах за квое тука и те викат ебали му маиката като никвароля не ограе само мизерии прави
ИзображениеИзображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 19 Ное 2007, 8:18

Wenzy написа:tsb_bg извинявай можеш ли да ми дадеш линк там откадето си изкарал снимката и евентуално ако има схема.Имам усложнения за да го изкарам трябва да завъртя ключа на "старт" а аз едва го докарвам до "контакт"
Ако има схема да видя,че да знам ако го изпера с чука какво точно може да му се случи и дали няма много да ме заболи джоба :(

Картинката е сканирана от книга, няма нищо допълнително

Грешката ти е, че ти въртиш на "контакт" а под снимката е написано "60 градуса до позиция radio" т.е. първата позиция при която работи само радиото и аксесоарите.

Пъхаш телта в отвора отбелязан със стрелка и ако е необходимо леко с нагаждане завърташ патрона докато влезе надолу и освободи пружината на патрона.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Wenzy » 20 Ное 2007, 17:27

Супер късмет днес-отивам при един ключар извади ми патрона,и аз тъкмо се вайкам каде да търся нов БОШ (беше ми счупена оста на две :( ) и тоя ми вика "я чакай малко тука имам един обаче е без патрон" и аз ми викам "ти си моя човек,колко?" и така за 15 кинта всичко е 6.
Вярно до преди 5 мин съм си играл с ония болт без резбата ама за толкова пари.
Дизелчо,тая пружинка дето уж нищо не прави ти заключва волана и въобще неискам да споменавам каква мизерия може да ти направи.
Други възможни проблеми освен пружинката - оста да се счупи,буксата (която дава контакт) също се чупи цялата или едното й ухо или самия патрон да се прецака.
Не пожелавам на никого да му се случва че е голяма ебня.
Благодаря на всички за компетентните мнения (и за не чак толкова компетентните :mhihi: ).

Назад към E34