Акция "Светлина"
Модератор: Общи модератори
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
- ///Ivan
- старши ентусиаст
-
- Кара: E36 328i Turbo
- Мечтае да кара: BMW F10 M5
- AGD
- младши ентусиаст
-
- Кара: F15 xDrive30d N57T
- Мечтае да кара: 911 Turbo
Всеки ден се мени информацията - днес и тези от дарик твърдят , че щели да глобяват и да отнемат точки за каране с летни гуми.
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=194041
Така или иначе не остана много време за каране с летнте, но аз мисля още няколко дена , до една седмица да съм с тях.
Ясно е че по закона за движение по пътищата нямат основание да те глобят за летни гуми , но има ли някой достоверна(вътрешна, от КАТ) информация какви са им нарежданията ?
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=194041
Така или иначе не остана много време за каране с летнте, но аз мисля още няколко дена , до една седмица да съм с тях.
Ясно е че по закона за движение по пътищата нямат основание да те глобят за летни гуми , но има ли някой достоверна(вътрешна, от КАТ) информация какви са им нарежданията ?
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?
Каквито и да са им директивите в КАТ , закона има само следните изисквания за гумите:
9. по колелата и гумите:
а) гумата не съответства по размер, налягане, допустимо натоварване и скорост на марката
и модела на моторното превозно средство;
б) гумата има разкъсвания;
в) джантата е повредена или деформирана, липсва или е повреден елемент за закрепване на
джантата към главината на колелото;
г) дълбочината на протекторния рисунък на гумите на автомобилите и на мотоциклетите е
по-малка от 1,6 мм;
д) има вулканизирани или регенерирани предни гуми;
е) не са балансирани колелата на лекия автомобил;
Всичко друго са глупости ... Ако някой катаджия ви пише акт за нещо различно от горното , нямате никакъв проблем да преборите акта..
9. по колелата и гумите:
а) гумата не съответства по размер, налягане, допустимо натоварване и скорост на марката
б) гумата има разкъсвания;
в) джантата е повредена или деформирана, липсва или е повреден елемент за закрепване на
джантата към главината на колелото;
г) дълбочината на протекторния рисунък на гумите на автомобилите и на мотоциклетите е
по-малка от 1,6 мм;
Всичко друго са глупости ... Ако някой катаджия ви пише акт за нещо различно от горното , нямате никакъв проблем да преборите акта..
- bigmurzi
- драфтаджия
-
- Кара: '93 316ix Touring
- Мечтае да кара: далеч
- Детайли за колата: Хубавица =)
blackgod написа:а) гумата не съответства по размер, налягане, допустимо натоварване и скорост на марката, и модела на моторното превозно средство;
интересно ми е как ще ги разбрат тия неща...

Е30 на десен завой бензин НЯМА!
bigmurzi написа:blackgod написа:а) гумата не съответства по размер, налягане, допустимо натоварване и скорост на марката, и модела на моторното превозно средство;
интересно ми е как ще ги разбрат тия неща...
На повечето коли на шофьорската врата пише какви гуми/джанти може да се сложат.
- ataman
- кандидат ентусиаст
-
по темата:
http://press.mvr.bg/default.htm?Category1Pg=1
Акция "Светлина" си е за светлините! Отделно има препоръки за гумите!
Иначе а) гумата не съответства по размер, налягане, допустимо натоварване и скорост на марката
ако карам Ферари с гуми до 160км/ч какво ще ми каже куката? Че са ми бавни гумите? Ами така или иначе нямам право да карам с повече от 130км/ч никъде...защо да слагам по-бързи?
http://press.mvr.bg/default.htm?Category1Pg=1
Акция "Светлина" си е за светлините! Отделно има препоръки за гумите!
Иначе а) гумата не съответства по размер, налягане, допустимо натоварване и скорост на марката
ако карам Ферари с гуми до 160км/ч какво ще ми каже куката? Че са ми бавни гумите? Ами така или иначе нямам право да карам с повече от 130км/ч никъде...защо да слагам по-бързи?
- BigMUZZY
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 TOURING `95 без номер на мотора
Re: Акция "Светлина"
TheBoss написа:BigMUZZY написа:...
Да, де...
`Ма те го допълват всяка година.
Кога е трябвало, чел съм го.
Сега и да отида да си купя книжката ППЗДП, не знам дали е последно издание.
Те го променят със соростта на ежедневник
Ти не щя да ме уредиш със Силвия, ама хайде да съм добричък. Ще те светна.![]()
![]()
LEX.BG -> разравяш се там. На всеки закон под заглавието пише кога е променян. Наистина при някои закони тази им част е по-голяма от основната, но какво да ги правиш - политици.
![]()
![]()
А коя е Силвия????

Щот` ако е готина, да зема и аз да се уредя с нея

И си мисля, не че ми харесва: в закона пише, че под 1,6 мм колата е неизправна.
Пак там не пише, че е неугледността е неизправност, но могат да те глобят за неугледен външен вид. По тази логика могат да кажат, че под 4 мм не е неизправна, но да те глобят. Дано не започнат да го правят, де.
...Тез` две бири `що ги каза ...?
- TheBoss
- Полковника
-
- Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло
Re: Акция "Светлина"
BigMUZZY написа:TheBoss написа:BigMUZZY написа:...
...
...
А коя е Силвия????![]()
...
Е може ли да позлваш ник Биг Мъзи и да не знаеш коя е принцеса Силвия? Айде бегай пак да гледаш уроците!

- _BoBI_
- ентусиаст
-
- Кара: 330Ci SMG, Suzuki GSX-R 750cc
ataman написа:карам Ферари с гуми до 160км/ч какво ще ми каже куката? Че са ми бавни гумите? Ами така или иначе нямам право да карам с повече от 130км/ч никъде...защо да слагам по-бързи?
Е да прав си, но гумите за Ферари определено са си бързи всичките защото размера им е такъв, гума 335 ширина няма как да е за 160 100%

- ataman
- кандидат ентусиаст
-
_BoBI_ написа:ataman написа:карам Ферари с гуми до 160км/ч какво ще ми каже куката? Че са ми бавни гумите? Ами така или иначе нямам право да карам с повече от 130км/ч никъде...защо да слагам по-бързи?
Е да прав си, но гумите за Ферари определено са си бързи всичките защото размера им е такъв, гума 335 ширина няма как да е за 160 100%

Някои казват,че закона е врата в полето...всеки избира дали да мине през нея или просто да я заобиколи

излизаме много офтопик...
Leon написа:Всъщност май бъркаме протектора на зимни и летни гуми. Вторите може и да вършат работа с 1,6 мм, но първите на практика за безпомощни при тази дълбочина, затов а е 4мм. ...
Освен дълбочината и вида на грайфера от изключително значение е материала (каучука) от който е изработена лятната и зимната гума.
Най-общо летните гуми губят пластичните си свойства (от там и сцеплението) при температури под 3-6 DegC, докато зимните губят тези си качества при температури над 6-8 DegC.
Поради това и най добрата лятна гума с добър грайфер е неподходяща при минусови температури, както и зимните гуми са неподходящи при температури над 6-8 DegC (плюс това се износват в пъти повече).
Ето и един линк по темата
http://www.moderntiredealer.com/t_insid ... 12&pgNum=1
колега това са пълни глупости!
Зиманата гуме има по-добри показатели от летната САМО И ЕДИНСТВЕНО на сняг!!! при всички други случаи е с по-лоши показатели.
малко инфо
http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopic.php?t=16241
ПС: Ти обърна ли внимание че материала който показа е качен на страница на дилър на гуми? кво очакваш да пише там?
Зиманата гуме има по-добри показатели от летната САМО И ЕДИНСТВЕНО на сняг!!! при всички други случаи е с по-лоши показатели.
малко инфо
ПС: Ти обърна ли внимание че материала който показа е качен на страница на дилър на гуми? кво очакваш да пише там?
bouncer написа:колега това са пълни глупости!
малко инфо
А по сайтовете на дилъри на козметика ли да търся инфо за гуми

Още малко инфо от сайта на "Асоциацията на Канадските шофьори" - те поне занаят каво е зима

"... It's the technology that gives them the grip.
More compliant rubber compounds provide much better traction, especially at lower temperatures, but that is only the beginning of winter tire technology. ..."
Ето и линка:
http://www.canadiandriver.com/winter/ti ... 011101.htm
Още малко инфо от експертен доклад на сайт на потребители
"... Winter tires typically have faster tread wear than all-season tires because the tread is specifically designed to bite into snow and ice, and the rubber is formulated to stay pliable at freezing temperatures. ..."
Ето и линка:
http://www.consumerreports.org/cro/cars ... res_ov.htm
bouncer написа:Зиманата гуме има по-добри показатели от летната САМО И ЕДИНСТВЕНО на сняг!!! при всички други случаи е с по-лоши показатели.
Всъщност това са пълни глупости. Снега е друга тема. Набий спирачка при -5 градуса с добра зимна и добра лятна гума и ще видиш, че вече лятната за нищо не става. Нещо повече - в упътването на някой автомобили пише, че движението с летни гуми и висока скорост при под 7 градуса може да доведе до трайно увреждане на летните гуми.