Счупен спирачен диск

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Счупен спирачен диск

Мнение от bobchosi » 26 Окт 2007, 13:18

Говоря за 25 192кс. Преди 1 час бях на една писта с въпросната 325ца. И след 10ина обиколки предния ляв диск просто се счупи и ковна гумата. Добре че бях намалил заради завой. От какво може да се счупи диска. На пистата има 1 спиране от 200 до към 60 и 2 спирания от 130-140 до към 50. Може ли да е прегрял диска и да е казал довиждане. Случвало ли се е на някой. :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: МПС-та
Мечтае да кара: самолет

Мнение от turbo » 26 Окт 2007, 13:26

Добре де, ти нов ли си го слагал да речем преди месец - два, че толко му се чудиш? На дисковете им дават да се износват с по 2 (два!!!) милиметра и да се сменят ( примерно от 22 мм, като падне на 20 мм ). Така, че не му се чуди ами требе да си благодарен, че нищо ти няма. :shock:
БМВ на газ не може ли? Ето тук ти прочети и отново помисли! Изображение 552 к.с. GAS POWERED
Video -> AC Schnitzer GP3.10; Video -> AC Schnitzer GP3.10 "There are days in your life..."

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 26 Окт 2007, 13:27

Да не го е престъргвал някой майстор :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от speedmaniac » 26 Окт 2007, 13:59

Според мен спиране от 200 до 60 се води за 'екстремно', и при условие че си направил около 10! обиколки... с такова спиране, незнам до какви температури се е нагрял диска но със сигурност - не малки... Ако е оригинален диск и не е сменян, със сигурност е изтънял с няколко милиметра и резултата е налице :mhihi:
...E36 Rulzzz... ;)
http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewt ... p?t=103218 - Help!
Издирвам откраднат лаптоп Compaq Presario с МАК адрес 00:1B:24:CF:6C:8E

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 26 Окт 2007, 14:16

Ти мани майтапа, ма моя снощи го видях, че се е пукнал.... едвам се вижда, но си личи как има сцепване... т'ва... така да се каже..... колко лошо е? :)

ентусиаст
Аватар
Кара: 525XD LCI

Мнение от Lacho » 26 Окт 2007, 14:24

Mollov написа:Ти мани майтапа, ма моя снощи го видях, че се е пукнал.... едвам се вижда, но си личи как има сцепване... т'ва... така да се каже..... колко лошо е? :)

Затъркай го с пръст, за да провериш дали случайно не се е отбелязала накладката, аз толкова пъти се шашкам напразно. ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: МПС-та
Мечтае да кара: самолет

Мнение от turbo » 26 Окт 2007, 14:40

БМВ на газ не може ли? Ето тук ти прочети и отново помисли! Изображение 552 к.с. GAS POWERED
Video -> AC Schnitzer GP3.10; Video -> AC Schnitzer GP3.10 "There are days in your life..."

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 26 Окт 2007, 16:08

Lacho написа:
Затъркай го с пръст, за да провериш дали случайно не се е отбелязала накладката, аз толкова пъти се шашкам напразно. ;)

Ае като прокараш нокът и се усеща цепнатината.... цялостта на диска е непокътната, просто си личи, че е цепнат... иначе колата си спира кък си требе... ма ше ги сменя, не съм за 100лв...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 26 Окт 2007, 16:11

Най-често спирачните дискове се правят от сферографитен чугун, който има високи якостни, износоустойчиви свойства и е издържлив на "температурен стрес".
Много рядко (почти е изключено) ако няма вътрешен дефект или прекомерно износване, диска може да се разруши от спиране, колкото и екстремно да е то - тук "умората на материала" е по-скоро липса на достатъчно материал който да издържи на натоварването.

Ако дисковете не са си били износени или дефектни според мен причините може да са следните:

1. При рязко спиране (екстремно увеличаване на температурата за кратко време) и бързо охлаждане - например минаване през локва се получава ефекта на "закаляване" (въпреки че това като термин се отнася до стоманата) - появява се синкаво лъскаво петно което макар и повърхностно (части от милиметъра) е с променена структура на метала и при следващи температурни промени там се концентрират вътрешни напрежения които в последствие дори и при не толкова голямо натоварване могат да са фатални.
2. При задържане на едно от работните бутала на спирачките при спиране накладките се опитват да "изкривят" диска а чугуна не търпи такива деформации и може да се разруши
3. Феродото на някои накладки е неподходящо за леки автомобили (спиране с големи механични и температурни натоварвания) и самите те при спиране нагряват дисковете без да се износват значително (използва се за съединителни предавки и товарни машини). Те също променат структурата на диска

Най-често причината е комплексна - някои или всички от изброените

За мен престъргването на диска е оправдано единствено с цел да се отстранят ръбовете във външния и вътрешния край на площа където лягат накладките, но не и за изглаждане на работната повърхност като от нея се отнема материал

При всяка смяна на накладките трябва да се проверяват цилиндърчетата за "задържали" бутала и да се смазват с тънък слой високотемпреатурна грес

:yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 sedan

Мнение от furnata » 26 Окт 2007, 16:37

Mollov написа:
Lacho написа:

Ае като прокараш нокът и се усеща цепнатината.... цялостта на диска е непокътната, просто си личи, че е цепнат... иначе колата си спира кък си требе... ма ше ги сменя, не съм за 100лв...

Отрежи си ноктите :mhihi: :mhihi:
НЕВОЛЯТА УЧИ........

ИзображениеИзображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bobchosi » 26 Окт 2007, 16:45

Не са сменяни въобще. Просто ми стана много чудно. Може да са изтъняли бая незнам ще проверя. Колата се усука спрямо гумата и нагазих в пясъка ама сичко е ок.Разминах се само с цицина на главата от удар в колонката. :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 91 325i E36 // '06 525xi E60 // x5

Мнение от k4.BX-Ghost » 26 Окт 2007, 19:28

Какво има да се чудиш колега карам 25-ца предните отдавна ги смених .. 100лв бяха истински от ДаруКар по 2-та процедура

Иначе около 1година си карах с пукнатина в диска но спирах главно на скорости пък и ти щом си карал 25-ца знаеш като пуснеш педала на газ-та как се укротява :)

Общо взето щом не си ги сменял най-вероятно е просто да му е дошло времето и да е изтънен прекалено

==============================
Сделано в СССР

младши ентусиаст
Аватар

Re: Счупен спирачен диск

Мнение от AHTuBuPyC » 26 Окт 2007, 19:57

bobchosi написа: Преди 1 час бях на една писта с въпросната 325ца.

:OT:

Къде е тази писта? Че искам да покарам малко, ама в градски условия ситуациите са такива, че от завоя може да изляза с няколко жертви :mhihi: зад гърба си :)
bmw

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 26 Окт 2007, 21:35

То и аз може да съм карал с пукнатина бая време без да съм знаел... ма и са тъкмо си намерих причина да се заглеждам по разни дискове.... вентилирани.... перфорирани.... :lol: :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Счупен спирачен диск

Мнение от bobchosi » 26 Окт 2007, 22:12

AHTuBuPyC написа:
bobchosi написа: Преди 1 час бях на една писта с въпросната 325ца.

:OT:

Къде е тази писта? Че искам да покарам малко, ама в градски условия ситуациите са такива, че от завоя може да изляза с няколко жертви :mhihi: зад гърба си :)
Испания, Албасете. То като се гледа се вижда. :D На около 5 км от града е.
Последна промяна bobchosi на 26 Окт 2007, 22:15, променена общо 1 път

Следваща

Назад към E36