Какво стана с преноса на номерата на GSM-те

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Какво стана с преноса на номерата на GSM-те

Мнение от Nukem » 03 Окт 2007, 11:05

Аве пичове што стана с този пренос на номерата на GSM-те,знае ли някои нещо,нали уж от 20-ти септември беше последния срок???!!!Ако някои е чул нещо да сподели!
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 03 Окт 2007, 11:29

Истинският краен срок е до 2008, ако има споразумение за посочената дата или от комисията по далекосъобщенията са дали такъв срок на операторите, тогава не знам...
Ама не е манна небесна.
Вероятно операторите:
1. Ще изработят общ регистър на длъжниците си. Длъжникът при един оператор няма да получава карта при друг.
2. При смяна на номера единият оператор ще трябва да го "освободи" за другия. За да направи това, той задължително ще иска:
- платена сметка
- изтекъл договор
- плащане на абсолютно всички неустойки и задължения при неизтекъл договор
При неизпълнение на някои от горните не само, че няма да видиш друг оператор, ами и можеш да попаднеш в "черния списък".
Може да ти поиска:
- пари за извършване на услугата - прехвърляне към друг оператор/закриване на номер
Новият оператор може да ти поиска:
- пари за СИМ картата
- пари за услугата "номер по избор".

Така че не мислете, че мед ще завали. Ще мине време докато стигнем реалната мобилна конкуренция, такава, каквато е по света и в белите държави. Работел съм достатъчно в крупен мобилен оператор, при това не на най - ниска позиция... Очаквам да се съберат трите на една маса и да ни замажат очите с нещо като горепосочените от мен игрички... Т.е. ще може да се прехвърля, ама само ако наистина го искаш. Ама не всеки е чак толкова луд наистина да го иска...

Поздрави!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E 46 2004г
Мечтае да кара: чисто нова Скания

Мнение от kris_j » 03 Окт 2007, 11:35

е кво може да е станало :mhihi: :mhihi: :mhihi: - Мтел го бойкотират защото ще си изгубят полвината клиенти :dummy: :dummy: :dummy: :dummy: :dummy:
все пак сме си в БГ :bgflag:
кво им дреме на австрийските собственици че ЕС ще наложи глоби на България и то в яки размери - милиони $$ и че тея глоби ние ще ги плащаме а и че народа не може да си ползва правата
:dummy:
ВЕДНЪЖ BMW ВИНАГИ BMW
МРАЗЯ ДА ПИША
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: пеш

Мнение от GTS » 03 Окт 2007, 11:57

ако разберете точната дата драснете я тука :D
Изображение
Резултати 1 - 20 от около 1 780 000 за bmwpower-bg.net

старши ентусиаст
Аватар
Кара: m52 e36
Мечтае да кара: е38 ;)
Детайли за колата: е36

Мнение от t0sh » 03 Окт 2007, 12:33

kris_j написа:е кво може да е станало :mhihi: :mhihi: :mhihi: - Мтел го бойкотират защото ще си изгубят полвината клиенти :dummy: :dummy: :dummy: :dummy: :dummy:
все пак сме си в БГ :bgflag:
кво им дреме на австрийските собственици че ЕС ще наложи глоби на България и то в яки размери - милиони $$ и че тея глоби ние ще ги плащаме а и че народа не може да си ползва правата
:dummy:

:yes:

само мтел бавят нарочно, обжалват и незнам какви врътки...

по другите въпроси (дзвер нещо не си в час хич):
никой оператор при който се местиш НЯМА да ти иска НИКАКВА такса, дори е 300% вероятно да ти дава бонусчета задето се местиш при него.
Няма такова нещо номер по избор :mhihi: понеже примерно 0888 номера си го местиш при вивател, който няма как да е зает там. а поради първата причина никой няма да ти сложи такса. Вземи се огледай в другите държави как е, ей ти и Унгария да не кажеш че е много по-бяла от нас - при минаване към друг оператор със стария ти номер на договор се почват 20+ кинта на сметката, подарък телефон, незнам какво...

единственото нещо което може да те задържи да не си преместиш номера при друг оператор е, ако сегашния се заяде за дължими суми, или неточности в адресна регистрация и подобни. А и ще започнат да искат да те задържат - аз лично в Унгария за изгубена сим карта 2004-та трябваше да платя около 80 лева за нова сим + 20 кинта смяна тарифа, казах им че се махам при водафон директно защото са луди - там безплатен сим, безплатно избиране на тарифа и 40 кинта от раз бонус за изговаряне. тогава се появи там управителя на клона и съответно ми опростиха моментално 80+20 -те лева. Иначе като не можеш да си останеш със съвсем същия номер къде ще ходиш... тва държат мтел.

и аз лично както им блъскам 200+ кинта, а те се правят на капути пълни, и м/у другото нямат сносна бизнес тарифа нито каквото и да е освен покритие - се махам веднага ако не ми вкарат изгодна оферта. Вероятно са сметнали процент миграция 10-20% ако въведат сега преносимост, което е брутална загуба и то всеки месец...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 03 Окт 2007, 12:47

Тези копелета от Глобул ми бласкат по 150лв минимум на месец защото говоря с всияки оператори,техните оферти там 500 мин за 1-2 номера не варшат работа за човек с повечко контакти,а договора ми изтече оште лиатото и сега само чакам преноса за да се изтрелям към вивател! :mhihi:
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530d '05 и Е46 330d '04
Мечтае да кара: 5GT 535 xd

Мнение от SaSo » 03 Окт 2007, 13:23

Ами незнам аз съм на бизнес тарифа Мклас клиент с 61лв такса и Мтел ми дават 300 безплатни минути към всички оператори след това пак тънко говорене... Не съм сигурен колко точно на минута... Цъкат на 30сек мисля беше... Дори се направиха на чукнати и накрая на договора не подариха никви телефони копелетата гадни.. .А им правим 8000лв на месец без ДДС на гадовете... Направо съм бесен тия тука се побъркаха.... Вече колко години ни въртят тук там с промоциика и някви хитри сваляния на тарифите ама много тънки ... И никво директно сваляне...Глобул пък са ебати капутите и те нямам думи ... Те не са изобщо гъвкави към клиентите си ... Проста работа нямам думи...За Вивател нямам директно мнение но сигурно и те са същата манджа....
Изображение

Аватар
Кара: акцизни М-паркети от острова
Мечтае да кара: много неща

Мнение от ///MapTo » 03 Окт 2007, 14:55

Nukem написа:...

Решението на проблема - купуваш си мтелска и глобулска на сметка и си намаляш автоматично сметката на 1/2 :winky:
Изображение
Изображение
PeReZ: Предполагам и километража (скоростомера) не показва моментната скорост, а ъгловата скорост в завой ???

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от t0sh » 03 Окт 2007, 15:36

SaSo написа:Ами незнам аз съм на бизнес тарифа Мклас клиент с 61лв такса и Мтел ми дават 300 безплатни минути към всички оператори след това пак тънко говорене...

на това бих се метнал, но искат фирмата да е с над 30 или 40 сим карти или подобно. И съм на тарифа релакс 500 защото ми излиза много по-добре от която и да е бизнес тарифа - пълна смешка

а за вивател ще се учудиш колко са любезни и гъвкави - нали набират клиенти. Ползвам им umts интернет картата, и нямам никакви забележки и като услуга и като обслужване и каквото и да е. А и тук мтел се излагат, за същите 1гб на месец вместо 36-те лева от вивател, мтел искат 188 лева на МЕСЕЦ. не са в час изобщо... вярно глобул са още по-скъпи :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 03 Окт 2007, 16:00

t0sh написа:
по другите въпроси (дзвер нещо не си в час хич):
никой оператор при който се местиш НЯМА да ти иска НИКАКВА такса, дори е 300% вероятно да ти дава бонусчета задето се местиш при него.

Нещо май ти хич не си в час. Аз колко съм в час... Остави го тоя коментар, вероятно ти като си правел 20 лв сметки през мен са минавали абонати, на които 10 000 лв сметка им се е виждало голямо намаление.
Писал съм, че е възможно.
И даже е доста вероятно. Цената на преносимостта не е определена от европейската комисия и е плод на договаряне между операторите и комисията по далекосъобщенията.
Докато не се случи, не знам от къде си толкова сигурен че такса за прехвърляне е невъзможно да има. Даже е доста вероятно.
Чети преди да приказваш:
Решение на комисията по ДС. Обърни внимание на частта с таксите
Ето ти и цитираният текст от закона за ел. съобщенията, касаещ НИКАКВАТА(според тебе) такса.
Чл. 136. (1) Предприятията, предоставящи обществени телефонни услуги,
определят помежду си първоначална цена за реализиране на услугите по чл. 134, ал. 1 и
цени за взаимно свързване при предоставяне на тези услуги при спазване на принципа
за разходоориентираност.
(2) Предприятията по чл. 135, ал. 2 определят цени за достъп и взаимно
свързване
при предоставяне на услуги по чл. 135, ал. 1, т. 1 и 2 при спазване на
принципа за разходоориентираност.

Кое спъва процеса:

Случайно открити стари новини.
1.
2.
3 - в точка 2, пиша ти понеже статията е голяма
4. - тука пък земи и си прочети цялата статия и два пъти последния абзац.
Това са 4 статии. Мога да намеря 400, в които да пише ,че се очаква операторите да подпишат помежду си за таксите за преносимост. Пък и нужно ли е, след като ти давам диванчапрас и текста на закона, и текста на директивата на КРС от официалния им сайт?
Така че братко, не само че е възможно да има такава такса, а е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, въпрек ицялата ти ерудиция.
Друг е въпросът, че е вероятно да се подпише документа на нулева такса, договорена между страните.
За услугата "номер по избор" хайде да не ти вадя ОФИЦИАЛНИТЕ БЛАНКИ на поне дв аот операторите. Че ще стана досаден на хората.
Номер по избор представлява взможност да си избереш номер от свободните номера на оператора, които не са златни и подобни. Това да отидеш и да кажеш "Искам номер 0897882345" си е баш това(ако и да си го имал при друг оператор).
Може да я премахнат за преносимостта, така е. Но не знам защо мислиш, че всичко което фърчи се яде и ще я махнат с щракане на пръст от утре, защото видиш ли на теб ти се иска да напускаш някой си оператор. Или още по - щурото: защо си мислиш, че я няма и че от утре ще я въведат. Има я. Един добър регионален може да я избгне за важни клиенти и приятели, но това е неофициална врътка, а не че таксата я няма.
И нека сме наясно. Не че аз не го искам или съм против пренасянето на номерата...
Просто добре познавам процедурите и начина на действие. И не вярвам да стане така.
За мен това е един цирк. Глобул и Вивател просто бягат от глобата и поставят на затворените за медии преговори неприемливи за Мтел условия, уж приемайки основното: такса за преносимост.
На М-тел пък явно не им пука за глобата. И така.
Дано да има безплатно прехвърляне на номер, че и да няма неустойки по договорите .От сърце ви го пожелавам, но не мисля, че операторите ще си закрият цели отдели(за които потребителите може и да не знаят) от утре.

И между другото оставете го тоя МИТ "Мтел ще си загуби абонатите".
Моето впечатление от участието ми в такива теми и от практиката е, че огромна цифра клиенти искат да бягат и от Глобул, даже има и такива, които не харесват Вивател.
И това не са селските тузове с бикънекти и 40 лв. сметка.
Това са големите фирми... За които 100 карти са малка група. И там е истинската борба, а не в това дали някой ще направи 150 или може да я смъкне на 130 лв. сметка.
За мен Мтел бойкотират обединението най - вече заради едно.
Не толкова страха от загуба на абонатите... Те вече преподписаха доста големи договори.
По - скоро страха от общите процедури, регстри и длъжници. Това на практика означава Мтел в качеството си на оператор с минали през него най - много хора да даде базата си данни за клиенти на другите оператори.
Идеята за този регистър при мобилните е още от 2004-2005 г. и оттогава Мтел се дърпат от такива общи неща.
Макар че едва ли някой от нас може да каже какво се случва при преговорите на високо ниво, да кажем между Космо и М-тел или между М-тел и Бтк...

По поставения въпрос:
Решението е било на КРС, както и си мислех. Комисията е искала да се депозира подписан договор на 22.09.
Мтел обжалва това решение пред ВАС и дотогава то не може да влезе в сила.
ВАС е насрочил за 26 ноември делото за преносимостта на номерата. Дотогава разрешение на казуса НЕ МОЖЕ ДА ИМА.
След като ВАС разгледа и приключи с делото, следва договорът между операторите да бъде подписан с някакъв гратисен период(понеже предполага и въвеждане на единна процедура) и да влезе в сила.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от t0sh » 03 Окт 2007, 16:23

цитата който си извадил, случайно не касае ли свързване и тарифи на РАЗГОВОРИ между операторите, и да няма нищо общо с преносимостта на номерата?
отделно сигурно всеки може да въведе такса, но ако няма забрана за това от ЕС, то със сигурност таксата няма да надвишава нещо от сорта на 10 лв. По простата причина, че преносимостта на номерата е по закон за свободен избор на конкурент, и с една тарифа от примерно 1000лв за да те пусне мтел при вивател например, пак не ти оставят избор. Което би било нарушение.

от другата страна, оператор при който искаш да се преместиш да му даваш пари всеки месец, би бил луд да ти иска пари за да му дадеш пари. И тук исва и по-зарибяващата оферта, таксата от 10-20 лева да ти поеме оператора при който отиваш, тъй като ще я избие моментално. Ако не от теб, то от други клиенти с по-дебели сметки. Маркетинг.

Така че колкото и врътки да има в нашата не-държава, все пак операторите си гледат интересите.
А по въпроса с миграцията, аз определено залагам на загуба на около 10% от клиентите на мтел след първите 3-6 месеца, освен ако не вкарат много конкурентни оферти - и тези 10% са с включени идващи към тях не-техни клиенти. Ако не беше така, отдавна мтел да са готови с преносимостта а не да обжалват и бавят - общи бази и работи отдавна е ясно че ще има рано или късно. Предполгам готвят стратегии за запазване на клиентите.

п.с. моля ти се да не спориме кой кога какво е работил и колко е навътре ;)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60 535dA LCI

Мнение от simeon » 03 Окт 2007, 17:27

D3BEP написа:[ Номер по избор представлява взможност да си избереш номер от свободните номера на оператора, които не са златни и подобни. Това да отидеш и да кажеш "Искам номер 0897882345" си е баш това(ако и да си го имал при друг оператор).

прехвърляне на номер означава да си прехвърлиш целия номер не само цифрите след кода т.е. номер 089 7882345 който в момента е на глобул, (кода на глобул е 089) след като мине на мтел или на вивател си остава пак същия - 089 7882345, не става 088 7882345 или 087 7882345, та няма как да ти искат пари за номер по избор, защото не си сменяш номера, сменяш само оператора. Предполагам, че трябва да има някаква индикация ако си с код 088 (мтел) а реално телефона ти е 089 (глобул) и си мисля, че ще стане както е извън БГ, след като набереш телефон 089 7882345 който обаче вече е към мтел, но все още си е с код на глобул, трябва да бъдеш уведомен с нещо от сорта "Вие се обаждате към мтел" и имаш няколко секунди за реакция - което няма да се таксува и ако си прецениш, че ти е скъпо да се обаждаш от глобул на мтел просто затваряш и няма набутвация - а ако сметнеш, че можеш да си позволиш обаждане от твоя оператор към друг, то тогава изчакваш няколко секунди след като си бил уведомен и започва да дава свободно и след като отсрещния човек вдигне - тогава ще се таксува.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 03 Окт 2007, 18:32

t0sh написа:цитата който си извадил, случайно не касае ли свързване и тарифи на РАЗГОВОРИ между операторите, и да няма нищо общо с преносимостта на номерата?

п.с. моля ти се да не спориме кой кога какво е работил и колко е навътре ;)

Кой цитат точно визираш, че аз съм изкарал около 12 литра цитати?
Ако е Чл.136 ал.2 - "взаимно свързване" е терминът, при който номер от рейнджа на М-тел да кажем се прихваща от Глобул. Тоей е и във връзка с чл. 1 който изисква уточнение между тях на цени на ОБЩИТЕ УСЛУГИ като цяло. Вероятно чл. 1 касае цена за прехвърляне и роуминг, не съм съвсем сигурен дали точно и дали само това.
Връзка точно към този член има и в официалното изявление на КРС, което съм ти дал по - горе. С което го регламентират като члена, задължаващ МО да определят цената на прехвърляне.
Цитирам решението на КРС:
Относно изискванията във връзка с начина на определяне на цените при осъществяване на преносимост, задълженията в тази посока са установени с разпоредбата на чл.136, ал.1 от ЗЕС и за тяхното изпълнение не се налага приемането на изричен акт от страна на Kомисията.

Не съм ти дал на тото принцип тази точка и този закон... Прочел съм го.

Говориш ми за пазарни принципи и свободна конкуренция, коитоса налице в някое идеално обество, не в България.
Дали ще има такси за приносимост зависи от:
- разходите на операторите по въвеждане на приносимостта, за момента около 10 млн. лева сумарно + разходи за всеки нов абонат
- желанието на операторите да въведат свободна приносимост. За момента такава не е налице. Глобул и Вивател много лалат още от първи януари, но пред тях НЯМА законова пречка да въведат първоначално преносимостта помежду си. Б следвал ода им е предимство пред Мтел. Но не го правят. Защо ли?
Говорят и пишат колкото за PR.
- желанието на операторите да задържат клиента. Операторът А е абсолютно в правото си и никой не може да го спре да наложи такса за прехвърляне на номер на опертора Б, който го иска този номер. Въпрос е дали оператор Б няма да прежени, че е по - удачно да прехвърли тази такса към клиента. Вероятно не, но зависи от размера на таксата, казвам аз.

Не искам да си мерим пишките. Кой по - голям, кой по - умен. Не е сигурно. Но се дразня като чета общи приказки, започващи с "ти не си в час" в отговор на доста подредено и обосновано сановище, което съм направил труда да напиша, очаквайки интелигентна дискусия и обосновани доводи.

Peace.

Симеон,
Ще ти призная, че поне от около година нямам ясна представа за процедурите и цените при при "номер по избор".
Едно ще ти кажа.
Като номер по избор се таксува ВСЕКИ свободноизбран номер от клиента, независимо от префикса му. Т.е. дали е 0897 или 0898, или както може да се очаква занапред, 0888.... Пак е едни пари, стига да не е златен.
Ако новият номер се ползва с нормален статут в мрежата на новия оператор, то и изборът му ще е като на нормален номер по избор. Но е рано да обсъждаме точно това, приети процедури между операторите ОЩЕ НЯМА, камо ли операторът да е приел проедура за след това.
Споменал съм го каот много вероятна възможност, не като нещо, което обещавам да се случи. Цитирам се:
Новият оператор може да ти поиска:
- пари за услугата "номер по избор".

Като ми се струва, че пределно ясно съм разграничил какво може от това какво смятам за сигурно, е ще поискат операторите.
Поздрави!

Слави
Аватар

Мнение от © » 03 Окт 2007, 18:44

не знам за какво точно спорите, но на мен Глобул ми се виждат прекалено скъпи вече. Пак ще се връщам към М тел. Номера въобще не ме интересува - какво като няма пренос .. голям праз! :mhihi:
а сега последно магазините отказват обслужване - не можели защото картите били над 11... а този техен представител който живее на 100км от тук няма кой да го чака

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от t0sh » 03 Окт 2007, 18:50

D3BEP написа:...

ами аз обобщих, че няма логика да има високи цени на преноса. Както и ЕС ЗАДЪЛЖАВА да има свободен пренос, ако съм в час. Откъдето следва да НЯМАТ право на висока такса за прехвърляне.

Оттам нататък, ако говориме за РАЗХОДИ, предположи колко милиона имат на месец за поддръжка, хардуер, заплати и каквото се сетиш, и си задай въпроса откъде взимат парите да ги плащат -от клиенти. Така че не мисля, че ще са достатъчно тъпи да НЕ ИСКАТ всеки клиент да е техен, откъдето следва че таксата ще се поема от оператора към който отиваш + всеки ще се опитва да те задържи или прикотка по един или друг начин.
Това е независимо от всички закони които цитираш :)

peace

Следваща

Назад към Извън Темата