Как се мери RMS

Или всичките неща, които можем да натъпчем в един автомобил.

Модератор: Icco

кандидат ентусиаст
Аватар

Как се мери RMS

Мнение от Jogo » 18 Мар 2004, 10:29

В една тема питат Бодан дали си е мерил усилватела, има ли прост начин или всичко се прави с някаква апаратура. За говорител също?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ASEsound systems » 18 Мар 2004, 12:00

Както споменах вече,RMS понятието отразява точно синусоидалната мощност на нискочестотните усилватели.

А какво е синусоидална мощност?

Това е усиления входен сигнал на един усилвател оттдаван на даден товар(говорителя),с малки доокрасявания(които човешкото ухо неможе да улови) наречени нехармонични изкривявания(THD),породени от захранващото напрежение на усилвателя и преубразувания на част от мощноста в топлина,които пък са зависими от големината на товара.

За да се замери големината на тази мощност са необходими:
1.Тонгенератор(той генерира синусоидален сигнал,който по-късно ще бъде усилен от тествания усилвател)
2.Осцилоскоп(с него се замерва амплитудата на усиления от усилвателя сигнал и изменението на сигнала с увеличаване на мощността)
Амплитудата на измерената синусоида,при определен товар и честота на сигнала,показва синусоидалната мощност на усилвателя.
При по-големи мошности,по-малък товар(1.2 Ома) и при по-ниски честоти усилвателя започва да усилва не както трябва-изходния сигнал започва да губи формата си на синусоида поради факта,че се генерира много топлина в краините транзистори,а тя внася нехармонични изкривявания.
Изображение
0889424666

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bodan » 19 Мар 2004, 0:17

Бях поставил тема "Какво е RMS" и въпреки че тук има "няколко разбирача" по всичко свързано с Аудиото и по спецялно Авто-ауудиото за мен точно и правилно определение за RMS никой не даде ! Догатки и предположения само! Още неще . Илзезе че съм и лъжец ! Измислям си мощности за да си джиткам усилвателите!
Та ето как аз процедирам! Вие кажете дали е правилно!
Пускам ампа на 14.4 волта . Закачвам осцилоскопа ! Подавам разнороден сигнал (Басов ритам с среди и високи и вокали не 1 кHz)
Усилвам докато почне ограничение на пиковете !
Меря максималната амплитуда ! Примерно 28,28 волта !
На 28,28 волта макс ефективната стойност е 20 волта !
по закона на ом излиза 20/4=5 ампера ефективен ток !
5 * 20 = 100 вата ефективна мощност ! Която аз тълкувам като синусуидална! Кой ще ми каже това RMS ли или какво ?
Ай стига толкова от мен ! Нека професорите ви говорят и напутстват !
За мен едно стана ясно ! Не лощо да не знаеш и да питаш ! Лошо е ........... ..................

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от carampguru » 19 Мар 2004, 4:35

bodan написа:Бях поставил тема "Какво е RMS" и въпреки че тук има "няколко разбирача" по всичко свързано с Аудиото и по спецялно Авто-ауудиото за мен точно и правилно определение за RMS никой не даде ! Догатки и предположения само! Още неще . Илзезе че съм и лъжец ! Измислям си мощности за да си джиткам усилвателите!
Та ето как аз процедирам! Вие кажете дали е правилно!
Пускам ампа на 14.4 волта . Закачвам осцилоскопа ! Подавам разнороден сигнал (Басов ритам с среди и високи и вокали не 1 кHz)
Усилвам докато почне ограничение на пиковете !
Меря максималната амплитуда ! Примерно 28,28 волта !
На 28,28 волта макс ефективната стойност е 20 волта !
по закона на ом излиза 20/4=5 ампера ефективен ток !
5 * 20 = 100 вата ефективна мощност ! Която аз тълкувам като синусуидална! Кой ще ми каже това RMS ли или какво ?
Ай стига толкова от мен ! Нека професорите ви говорят и напутстват !
За мен едно стана ясно ! Не лощо да не знаеш и да питаш ! Лошо е ........... ..................

Ето един отговор от най-големият "разбирач"

Ето два линка към страници ,които ще ти дадат изчерпателен отговор
на въпроса.
http://www.epanorama.net/documents/audi ... power.html
http://www.hifi-writer.com/he/misc/rmspower.htm

Оттносно това как мериш мощността съм съгласен,с изключение
на това , че подаваш музикален сигнал и всъщност мериш динамич-
на мощност.Тя може да е равна или по-голяма от реалната(постоянна)
мощност.Зависи от капацитета на изходните кондензатори,загубите в
DC-DC преобразувателя,индуктивността на разсейване на феритния траф(добрата магнитна връзка между намотките,което от своя страна влияе върху реалния макс.коефициент на запълване на импулсите под товар)....
Единствено с постоянен сигнал можеш да провериш на какво е способно захранването и дали е проектирано достатъчно добре и надеждно.

Също се надявам че правиш измерването с всички канали натоварени
едновременно с най-ниският позволен товар за усилвателя.

Модела на Magnat ,който продаваш си заслужава парите за тази мощ-
ност.Добра е цената.
Ако имаш други въпроси относно car amps,питай! 8)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ASEsound systems » 19 Мар 2004, 9:26

bodan написа:Бях поставил тема "Какво е RMS" и въпреки че тук има "няколко разбирача" по всичко свързано с Аудиото и по спецялно Авто-ауудиото за мен точно и правилно определение за RMS никой не даде !

ASEsound systems написа:Както споменах вече,RMS понятието отразява точно синусоидалната мощност на нискочестотните усилватели.

Без лоши чувства 8)

Добре , ти не четеш ли че говориш само едно и също!!!А именно-"много разбирачи,ама нищо не разбрах за RMS"
Всички които четат темите за RMS разбраха точно какво е това "Жювотно",само ти неразбра!!!
Аиде моля те,стегни се 8).Без лоши чувства 8)
Изображение
0889424666

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Jogo » 19 Мар 2004, 10:35

А говорителите имат ли начин да се мерят:)))

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bodan » 19 Мар 2004, 12:26

carampguru
Благодаря !

Назад към Car аудио и видео