Кой ще ми даде определение за RMS
Модератор: Icco
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Кой ще ми даде определение за RMS
Здравейте! От доста време се занимавам с нискочестотна техника но и до ден днешен не съм намерил достоверно определение на RMS!
Навсякаде се спеколира с това понятие!Човек вече не смее да си купи нищо без да го измери лично!За мен най-показателна е синосуидалната мощност ! Примерно !
28,28 волта максимален размах (20 волта ефективно) са точно
100 вата върху 4 ома! Това е за мен истината!
Ето какво знам за различните мощности http://www.amp2000.hit.bg/temi_kontakti/moshnosti.htm
Надявам се да ми помогнете да си избистря нещата относно
показатела RMS даван в спецификациите !
Предварително благодаря !
Навсякаде се спеколира с това понятие!Човек вече не смее да си купи нищо без да го измери лично!За мен най-показателна е синосуидалната мощност ! Примерно !
28,28 волта максимален размах (20 волта ефективно) са точно
100 вата върху 4 ома! Това е за мен истината!
Ето какво знам за различните мощности http://www.amp2000.hit.bg/temi_kontakti/moshnosti.htm
Надявам се да ми помогнете да си избистря нещата относно
показатела RMS даван в спецификациите !
Предварително благодаря !
Re: Кой ще ми даде определение за RMS
RMS vs PMPO
An RMS power value is referred to as the real music power output of a speaker. It is a true indication of the output power of a given speaker across it's range of pickup frequencies.
PMPO (Peak Music Power) refers to the maximum amount of power output that the speaker can produce at it's peak. A PMPO rating is not necessarily indicative of the performance of a speaker throughout a wide frequency range.
As a general rule, the higher the true RMS rating of a speaker, the higher it's actual power or volume output.
Ти да не си питал за ПМПО? РМСто е сравнително меродавна .. но не винаги най - меродавната мощност.
След като това ти се изясни, да те питам сега майсторе - коя е величината, която кара, една колона с по - висока мощност, da звучи по - слабо от друга с по - ниска?
An RMS power value is referred to as the real music power output of a speaker. It is a true indication of the output power of a given speaker across it's range of pickup frequencies.
PMPO (Peak Music Power) refers to the maximum amount of power output that the speaker can produce at it's peak. A PMPO rating is not necessarily indicative of the performance of a speaker throughout a wide frequency range.
As a general rule, the higher the true RMS rating of a speaker, the higher it's actual power or volume output.
Ти да не си питал за ПМПО? РМСто е сравнително меродавна .. но не винаги най - меродавната мощност.
След като това ти се изясни, да те питам сега майсторе - коя е величината, която кара, една колона с по - висока мощност, da звучи по - слабо от друга с по - ниска?
Re za Diablo !
Diablo - Не претендирам да съм майстор но нека ти отговоря как стоят нещата според мен и да ги подкрепя с пример !
Величината е "чуствителност" на високоговорителя.Или способниоста му да създава определен звуково налягане на еденица подадена мощност .По голяма чуствителност - по голямо звуково налягане .
Пример . Бокс с два 12 " pioneer дето много ги хвалите тука с чуствителност 91 dB (май толкова беше по книга) с усилвател 400 вата свирят по слабо от бокс с два 12" OBERTONA с чуствителност 99 dB и усилвател няма и 200 вата! Правете си извода!Това е пробано! И двата бокса съм ги правил и монтирал.
КАто за финал какво разбрах за РМС - Нищо
))
Само догатки и предположения ! Предполагам това е така защото фирмите спеколорат и лъжат ! Може би DINACORD е единствената фирма , която съм виждал да дава максималното изходно напрежение !
в своите спецификации!
Величината е "чуствителност" на високоговорителя.Или способниоста му да създава определен звуково налягане на еденица подадена мощност .По голяма чуствителност - по голямо звуково налягане .
Пример . Бокс с два 12 " pioneer дето много ги хвалите тука с чуствителност 91 dB (май толкова беше по книга) с усилвател 400 вата свирят по слабо от бокс с два 12" OBERTONA с чуствителност 99 dB и усилвател няма и 200 вата! Правете си извода!Това е пробано! И двата бокса съм ги правил и монтирал.
КАто за финал какво разбрах за РМС - Нищо

Само догатки и предположения ! Предполагам това е така защото фирмите спеколорат и лъжат ! Може би DINACORD е единствената фирма , която съм виждал да дава максималното изходно напрежение !
в своите спецификации!
- ludiagsm
- старши ентусиаст
-
- Кара: X5 E53
- Мечтае да кара: BMW i8 JET Surf
- Детайли за колата: 3.0i ,с газова уредба :) ,дюзи Баракуда, ел оерка на мястото на Визкосъединителя ,Таблет 10 инча и собстврна аудио система с блутут и суббугер .
Скоро ще има турбинка 1 или 2 :)
може много да се изпи6е на тази тема ,но и аз не знам точния отговор на въпроса какво е RMS
И аз както колегата пуснал темата съм свикнал да вярвам на уредите и у6ите си а не толкова на това което пи6е в спецификацията или на кутията на стъпалото или върху магнита на говорителя
Факт е че говорителите марка OBERTON имат по-голяма чувствителност от тези на PIONEER .
или казано по-просто КПД колко вата електрическа мощност вкарва6 и колко от тях се преубразуват в звуково налягане и колко в топлина
чувствителността на един говорител се определя от много параметри
но най-основните са силата на магнита на говорителя ,броя на навивките на бобината ,както и възду6ната междина в която се движи
самата бобина заедно със шпулата ,не трябвада забравяме и масата и гъвкавостта на трептя6тата система
но тук както и в много други слу4аи всичко е компромис
пп:ако някой иска да разбере не6то пове4е може да ме попита на лс , защото съм на границата да изпиша поредния роман
И аз както колегата пуснал темата съм свикнал да вярвам на уредите и у6ите си а не толкова на това което пи6е в спецификацията или на кутията на стъпалото или върху магнита на говорителя
Факт е че говорителите марка OBERTON имат по-голяма чувствителност от тези на PIONEER .
или казано по-просто КПД колко вата електрическа мощност вкарва6 и колко от тях се преубразуват в звуково налягане и колко в топлина
чувствителността на един говорител се определя от много параметри
но най-основните са силата на магнита на говорителя ,броя на навивките на бобината ,както и възду6ната междина в която се движи
самата бобина заедно със шпулата ,не трябвада забравяме и масата и гъвкавостта на трептя6тата система
но тук както и в много други слу4аи всичко е компромис
пп:ако някой иска да разбере не6то пове4е може да ме попита на лс , защото съм на границата да изпиша поредния роман
otnosno RMS
RMS e max. mo6tnosta na usilvatela razdelena na 2, t.e. 1000W max. = na 500W RMS. tova e amerikanskiq na4in na smqtane na mo6tnost.
Realnata mo6tnost e RMS razdelen na 3.
Realnata mo6tnost e RMS razdelen na 3.
No_Fear
No_Fear - твоя пост нещо не го схванах! Такава теория за първи път чувам.?!?!!?!?
Ей хораа ! Благодаря ви много ,но аз пак съм в безисходица!
Нека конкретизирам!
Накратко намерих една фирма която предлага усилвател
Phonic с изходна мощност 2 х 1400 вата RMS на 2 ома . Какви са ми опасенията ?
Да не стане че като го поръчам и ми го доставят да се окаже че е
2 х 700 синус което вече не ме устройва!
А не мога да го замеря преди да го поръчам!
Кофти работа а?

Ей хораа ! Благодаря ви много ,но аз пак съм в безисходица!
Нека конкретизирам!
Накратко намерих една фирма която предлага усилвател
Phonic с изходна мощност 2 х 1400 вата RMS на 2 ома . Какви са ми опасенията ?
Да не стане че като го поръчам и ми го доставят да се окаже че е
2 х 700 синус което вече не ме устройва!
А не мога да го замеря преди да го поръчам!
Кофти работа а?
rms не е само при звуковата техника... ползва се и при други...
аз съм срещал rms волтове...
rms идва от root-mean-square
ето тука:
http://en.wikipedia.org/wiki/Root_mean_square
http://mathworld.wolfram.com/Root-Mean-Square.html
та накратко аз го разбирам, като мощност на целия честотен диапазон (или по-скоро на корен квадратен от средно аритметичното на квадратите на отделните мощности за отделните честоти)
т.е. някаква мощност не за определена честота, а за целия поддържан спектър
доколкото помня синусовата най-често се дава при 1 килохерц, ако не е оказано друго...
та съвсем накратко, синус за определена честота, рмс осреднена за спектъра...
друг е момента, че мен примерно ме вълнува повече баса, отколкто високите...
аз съм срещал rms волтове...
rms идва от root-mean-square
ето тука:
http://en.wikipedia.org/wiki/Root_mean_square
http://mathworld.wolfram.com/Root-Mean-Square.html
та накратко аз го разбирам, като мощност на целия честотен диапазон (или по-скоро на корен квадратен от средно аритметичното на квадратите на отделните мощности за отделните честоти)
т.е. някаква мощност не за определена честота, а за целия поддържан спектър
доколкото помня синусовата най-често се дава при 1 килохерц, ако не е оказано друго...
та съвсем накратко, синус за определена честота, рмс осреднена за спектъра...
друг е момента, че мен примерно ме вълнува повече баса, отколкто високите...
<br>
br
br
lelel
Доста се исписа по темата . До какъв изход стигам!
Осцилоскопа и товар 4 ома и това е истината!А за тасзи фирма имам идея как да е проверя .Едно приятелче има паурмиксер на същата фирма.Ще го взема да го замеря и ще сравна с това което дават за него.Не е гаранция но ще ме орентира!
Осцилоскопа и товар 4 ома и това е истината!А за тасзи фирма имам идея как да е проверя .Едно приятелче има паурмиксер на същата фирма.Ще го взема да го замеря и ще сравна с това което дават за него.Не е гаранция но ще ме орентира!
- ludiagsm
- старши ентусиаст
-
- Кара: X5 E53
- Мечтае да кара: BMW i8 JET Surf
- Детайли за колата: 3.0i ,с газова уредба :) ,дюзи Баракуда, ел оерка на мястото на Визкосъединителя ,Таблет 10 инча и собстврна аудио система с блутут и суббугер .
Скоро ще има турбинка 1 или 2 :)
като сме се разговорили за големи мощни усилватели,които дърпат огромен ток от захранването на колите ни, някой да каже не6то за евтини големи кондензатори, аз в момента съм с 19бройки по 68000 микрофарада , толкожа успях да изкупя от един магазин
но искам един кондензатор макар и 0,5 фарада капацитет но да е един
за да ми е по-прибрано в багажника, а и нещто моного важно цената , последно за 0,5 фарада 16волта бе6е 200лева в авител

но искам един кондензатор макар и 0,5 фарада капацитет но да е един
за да ми е по-прибрано в багажника, а и нещто моного важно цената , последно за 0,5 фарада 16волта бе6е 200лева в авител
:))
ludiagsm тея дни ще ходя за матеряли и ще търся за магазина.ако намера нещо свесно щи се обадя !ама над 100000 е трудничко!
кондензатор на 1.0 F
има такав кондензатор на 1.0 F и струва 199 лв.
той е с електронно зареждане има и дисплей които показва волтажа.
ако те интересува ела в магазин Audiomania на адрес ул. Гео Милев 24
той е с електронно зареждане има и дисплей които показва волтажа.
ако те интересува ела в магазин Audiomania на адрес ул. Гео Милев 24

И баба знае за 200 лева!
И баба знае за 200 лева!
То човекът каза че търси нещо по тънкана!
Аз за това намекнах че ще търся !
Щото за 200 лева може да се земе мноо як амп
вместо един кондензатор!

То човекът каза че търси нещо по тънкана!
Аз за това намекнах че ще търся !
Щото за 200 лева може да се земе мноо як амп
вместо един кондензатор!
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2