Протест против високите цени на горивата в България
Модератор: Общи модератори
62 мнения
• Страница 2 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
martoto написа:Според мен цените на горивата в голяма степен се определят на пазарен принцип, освен ако няма мито за внос на горива извън Европейският съюз. Ако ЛУКОЙЛ предлага наистина толкова високи цени, на никой не му е забранено да внася отвън. И не забравяйте, че това е доставчик на едро, продуктите му се пласират не само в тяхната си верига а и на много други бензиностанции. А повярвайте ми именно тези клиенти, който взимат на едро, ще ги накажат най-здраво като почнат да внасят ако цените им са неизгодни - защото от това печелят. По скоро според мен трябва да се протестира за ролята на държавата в този процес, липсата на каквито и да мерки за противопоставяне на повишаването, също абсолютната неяснота за това къде отиват и как се употребяват парите от акцизи, винетки и пътен данък. Аз съм готов да плащам и по-скъп бензин стига само да оправят тоя ад по пътищата. Освен всичко трябва да се отчете и факта, че все пак има изгодна алтернатива - газ/метан.
И ...? Това е твоето мнение.
Добре, но с какво помага на инициативата?
Мита за внос на гориво разбира се, че има и са високи. Има и акцизи за вноса. Отделно от митата.
Най - простото нещо: комисията по стандартизация правеше проверки на бензиностанции. Мисля, че в началото на тази година.
В близо 20% от тях откри сериозни несъответствия между продаваното гориво и това, за което е обявено. Ставаше дума или за внесено и необявено гориво, или за внесено гориво с ужасно нисък клас, обявено като такова и уж за промишлени нужди, после - ръц - добавки и накрая всички са щастливи, А95....
Това означава, че ПО ОФИЦИАЛНИ ДАННИ БЛИЗО 20% ОТ БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ ПОЛУЧАВАТ ГОРИВО ПО КАНАЛИ ЗА НЕЛЕГАЛЕН ВНОС....

Защо рискуват така, след като няма печалба?
Акцизът е 50 стотинки за литър. Даже и да го извадим от цената на бензина не можем и да сънуваме на едро Руската или Американската цена, която се дава на дребно. Това ако американци и руснаци нямат акцизи. А те имат. Без да говорим, че BRENT или WTI че гледаме през крив макарон.
Сега какво следва да кажеш? Че цената на бенза при нас е емен емен като цената в Европа?
Възможно. Обаче за съжаление нямаме контрол по качеството на суровината. Нито на крайния продукт. Един е този, който може да проведе ефективен контрол. И той ни го продава. Добре е известно що за отпадък е нашата суровина, според мен тя ще унищожи не само колите ни и околната среда, но и мощностите на вече поостарялата рафинерия, а реална нужда от подмяната им руската фирма не изпитва. После ще има "продаваме Нефтохим" и готово. Нашият бензин не е еквивалентен на европейския.
Нашите доходи не са еквивалентни на европейските.
Но цените ни може и да ги минат.
Пазарна цена казваш? Да, пазарна е цената на бензина. В условията на пазар - "чист монопол". ОМВ пазарува от Лукойл на 95%. Останалите - на 100.
Какво да ти кажа? Освен че ти желая ти да си седиш удобно на стола и чакайки нещата да се случат, те да се случат. Т.е. държавата да вземе твоите стотинки от платения бензин и да ги вложи в пътища, да построят пътища с тях.
Какво друго да кажа? Вече имам 5 поста в тая тема. Темата е подкрепена безрезервно от 4 човека, 2-ма са против и 1-2 са за с условности...
Малко по - нагоре има друга тема, с няколко минути по - млада... "Оправете ми гората" или "Листата". "Help" ... Нещо такова.
Тя е посетена от повече хора, коментирана от повече хора и всички са "за"...
Видно, това е по - подходящата тема за форум на БМВ - маниаци.
Не съм против такива теми като горната. Но не искам да оставам сам инициатор на нещо такова, което уж възмущава всички и пишат ли пишат по 100 страници теми. Приличам на самотен клоун, което даже и смешно, е и малко тъжно...
Затова моля тази тема да се заключи. Ако колегите направят нещо на БМВ - сбирките - ок.
//Edit:
PS. Виждам, че Георги се е потрудил. С което не заслужава да му заключим темата. Идеята му е чудесна, аз вече казах, само премахнете абзаца с коментарите за Лукойл като монополист, направете текста безличен като изказ, според мен махнете и БМВ - форума от него - не се знае каква може да бъде реакцията. Ако желаете, го допълнете.
Последна промяна D3BEP на 10 Сеп 2007, 15:54, променена общо 1 път
Да ви напомня. Една голяма част при формирането на цената на бензина са разни данъци. Така че да не изключваме и държавните инстутиции от протеста.
А тези алтернативи газ/метан просто ги забравете.
Щото щом живея в ЕС и щом ми правят цените като на гражданин на ЕС да ми плащат и като на такъв. Като не могат да не лепат такива данъци.
А тези алтернативи газ/метан просто ги забравете.
Щото щом живея в ЕС и щом ми правят цените като на гражданин на ЕС да ми плащат и като на такъв. Като не могат да не лепат такива данъци.
Война по пътищата ли??? Къде се води тази война?!?! Аз пътища не знам да има в България!!!!!!!
D3BEP написа:martoto написа:Според мен цените на горивата в голяма степен се определят на пазарен принцип, освен ако няма мито за внос на горива извън Европейският съюз. Ако ЛУКОЙЛ предлага наистина толкова високи цени, на никой не му е забранено да внася отвън. И не забравяйте, че това е доставчик на едро, продуктите му се пласират не само в тяхната си верига а и на много други бензиностанции. А повярвайте ми именно тези клиенти, който взимат на едро, ще ги накажат най-здраво като почнат да внасят ако цените им са неизгодни - защото от това печелят. По скоро според мен трябва да се протестира за ролята на държавата в този процес, липсата на каквито и да мерки за противопоставяне на повишаването, също абсолютната неяснота за това къде отиват и как се употребяват парите от акцизи, винетки и пътен данък. Аз съм готов да плащам и по-скъп бензин стига само да оправят тоя ад по пътищата. Освен всичко трябва да се отчете и факта, че все пак има изгодна алтернатива - газ/метан.
И ...? Това е твоето мнение.
Добре, но с какво помага на инициативата?
Мита за внос на гориво разбира се, че има и са високи. Има и акцизи за вноса. Отделно от митата.
Най - простото нещо: комисията по стандартизация правеше проверки на бензиностанции. Мисля, че в началото на тази година.
В близо 20% от тях откри сериозни несъответствия между продаваното гориво и това, за което е обявено. Ставаше дума или за внесено и необявено гориво, или за внесено гориво с ужасно нисък клас, обявено като такова и уж за промишлени нужди, после - ръц - добавки и накрая всички са щастливи, А95....
Това означава, че ПО ОФИЦИАЛНИ ДАННИ БЛИЗО 20% ОТ БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ ПОЛУЧАВАТ ГОРИВО ПО КАНАЛИ ЗА НЕЛЕГАЛЕН ВНОС....
?!?!!!!!!
Защо рискуват така, след като няма печалба?
Акцизът е 50 стотинки за литър. Даже и да го извадим от цената на бензина не можем и да сънуваме на едро Руската или Американската цена, която се дава на дребно. Това ако американци и руснаци нямат акцизи. А те имат. Без да говорим, че BRENT или WTI че гледаме през крив макарон.
Сега какво следва да кажеш? Че цената на бенза при нас е емен емен като цената в Европа?
Възможно. Обаче за съжаление нямаме контрол по качеството на суровината. Нито на крайния продукт. Един е този, който може да проведе ефективен контрол. И той ни го продава. Добре е известно що за отпадък е нашата суровина, според мен тя ще унищожи не само колите ни и околната среда, но и мощностите на вече поостарялата рафинерия, а реална нужда от подмяната им руската фирма не изпитва. После ще има "продаваме Нефтохим" и готово. Нашият бензин не е еквивалентен на европейския.
Нашите доходи не са еквивалентни на европейските.
Но цените ни може и да ги минат.
Пазарна цена казваш? Да, пазарна е цената на бензина. В условията на пазар - "чист монопол". ОМВ пазарува от Лукойл на 95%. Останалите - на 100.
Какво да ти кажа? Освен че ти желая ти да си седиш удобно на стола и чакайки нещата да се случат, те да се случат. Т.е. държавата да вземе твоите стотинки от платения бензин и да ги вложи в пътища, да построят пътища с тях.
Какво друго да кажа? Вече имам 5 поста в тая тема. Темата е подкрепена безрезервно от 4 човека, 2-ма са против и 1-2 са за с условности...
Малко по - нагоре има друга тема, с няколко минути по - млада... "Оправете ми гората" или "Листата". "Help" ... Нещо такова.
Тя е посетена от повече хора, коментирана от повече хора и всички са "за"...
Видно, това е по - подходящата тема за форум на БМВ - маниаци.
Не съм против такива теми като горната. Но не искам да оставам сам инициатор на нещо такова, което уж възмущава всички и пишат ли пишат по 100 страници теми. Приличам на самотен клоун, което даже и смешно, е и малко тъжно...
Затова моля тази тема да се заключи. Ако колегите направят нещо на БМВ - сбирките - ок.
//Edit:
PS. Виждам, че Георги се е потрудил. С което не заслужава да му заключим темата. Идеята му е чудесна, аз вече казах, само премахнете абзаца с коментарите за Лукойл като монополист, направете текста безличен като изказ, според мен махнете и БМВ - форума от него - не се знае каква може да бъде реакцията. Ако желаете, го допълнете.
И като акциза е 50 стотинки, що тогава се опитват да продават нелегално. сам го пишеш.
а за това дали съм за, твърдо ме пиши ЗА съм
Война по пътищата ли??? Къде се води тази война?!?! Аз пътища не знам да има в България!!!!!!!
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
mikewolf написа:
И като акциза е 50 стотинки, що тогава се опитват да продават нелегално. сам го пишеш.
а за това дали съм за, твърдо ме пиши ЗА съм
50 стотинки в най - лошия случай, за различните горива е различно. Освен това и вносни мита.
Писал съм, но не си чел.
50 цента цена в Русия = 70 стотинки, айде да кажем левче на дребно.
2 лева цена при нас, дори и да й махнеш 50-те стотинки акциз, пак идва 1,5 лева!
Това при условие, че в Русия няма акциз. А съм сигурен, че има. Вероятно даже има и други бариери и данъци, например за добив на петрол. Истина, специално последните пак ние ги плащаме.
- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
Стига сте спорили за глупости, видно е, че се опитват да припечелват и да се оправдават от пазара, акцизи, данъци и т.н.
Аз съм за и това трябва да стане, поне да се опитаме пък каквото се получи. Ако някой иска host за тази страница по рано, която писахте мога да съм полезен.
Аз съм за и това трябва да стане, поне да се опитаме пък каквото се получи. Ако някой иска host за тази страница по рано, която писахте мога да съм полезен.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв

Най- накрая някой да прояви инициатива и да започне нещо реално.
Не е ли най- добре, обаче управата на клуба като юридическо лице да се свърже с управите на др. автомобилни клубове и цялата работа да стане под мотото на "Протест на автомобилните клубове в България срещу... педерастията на Лукойл (примерно)"
Аз съм готов да участвам във всякакви стачни действия

z
Като се замисля наближават избори и някой трябва да ги подплати(т.е. трябва кешовица)! И всички чеда който е отгледала партията-майка трябва да събират парички, а в това число влиза и Вальо Златев. Е, те затова вдигат цените! 

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
- ///peter
- старши ентусиаст
-
- Кара: Жи55АЕМЖИ
- Мечтае да кара: 911 turbo
- Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band
- BMW дизайн
- ентусиаст
-
- Кара: икономично
- Мечтае да кара: на 1.2лв/л бензин
- bavareca_86
- Ох, на баба!
-
- Кара: селскостопанска машина
- Мечтае да кара: 4етириосен самосвал
..
дайте да се разберем за еко в 4етвъртък да си разменм някви телефони и да седнем колкото 4овека се саберем и да решим нещо конкретно.който ще идва нека пише и да си остави телефона.
0888/40-52-54 тодор с бяло е30 с сливенска регистрация
0888/40-52-54 тодор с бяло е30 с сливенска регистрация
- BMW дизайн
- ентусиаст
-
- Кара: икономично
- Мечтае да кара: на 1.2лв/л бензин
- bam-bam
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39
- Мечтае да кара: Е92
BMW дизаин написа:как и кога![]()
емииии ....

иначе съм зад вас и ви подкрепям .. и нека силата да бъде с вас и дано да има ефект

62 мнения
• Страница 2 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5