Протест против високите цени на горивата в България
Модератор: Общи модератори
62 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
Протест против високите цени на горивата в България
С колеги от форума на BMW обсъждахме, и решихме да предложим на всички желаещи протест срещу наложеното от Лукойл увеличение на цените на горивата в България.
Ние считаме, че наложеното ни увеличение е поредната изкуствена спекулация на монополиста. На практика не съществуват обективни причини за увеличението. Излагам само някой факти:
Цените на петрола на международните пазари не са най - високите на пазара досега. Например за OPEC е характерна цена през предходните месеци с близо 3% по - висока от сегашната.
На пазара в Щатите петролът пада. Действително, бензинът се качва на пазара в Русия, където вече е стигнал невероятните 50 цента за литър А 95. При нас скоро ще гони 1,5 долара за литър.
От началото на годината производството на петрол се е увеличило значително. Само за периода април - юни 2007 г. има ръст от почти 1% в световното предлагане на петрол и петролни продукти. Само за справка: заложеният ръст на световното търсене на такива продукти за цялата 2007 е малко над 1%, т.е. то със сигурност ще бъде надминато при тези темпове на растеж в предлагането. Т.е. прогнозите са по - скоро към дългосрочно падане на цената на петрола, която иначе има лек ръст спрямо предходната година.
Всеки ръст в цената на петрола на международните пазари обаче е буквално убит от спада на долара спрямо националната ни валута. Само от началото на тази година "американският лев" е загубил около 7-8 % от стойността си спрямо лева, като с близо 40% е спаднал сумарно в последните няколко години. Това по никакъв начин не се е отразило върху цената на петролните продукти у нас, която постоянно расте, въпреки, че основната валута с която се търгуват те на международните пазари е именно американският долар!
Промишленият гигант Лукойл отдавна проявява склонност едностранно да манипулира цените на европейския петрол, ограничавайки без предупреждение износа към европейските страни(което вдига цената), увеличавайки по този начин маржовете си на печалба. При това за Лукойл е обичайно да плащат отсрочено данъците си(или дори държавата да им ги опрощава частично) и да правят специални споразумения за акцизите. Счетводните им баланси са пък един съвсем друг филм. Ако може да се вярва на тях, те за 1 000 000 години не могат да излязат на печалба и работят, само защото са глупави. А данъци се плащат по счетоводни баланси.
Предлагам следната мярка:
Да обявим другата седмица, ден вторник, за ден за НЕЗАРЕЖДАНЕ на бензиностанциите, свързани с веригата.
При липса на успех предлагам да увеличим тези дни на два, три и т.н.
Алтернативни места за зареждане при нужда остават бензинът OMV Super100 и румънските бензиностанции, както уточнихме в другата тема. Всеки, знаещ нещо по въпроса, може да допише списъка.
Какво можем да направим:
1. Да уточним кои сме и колко човека ще участваме в това мероприятие
2. Да изработим ясна концепция и послание на протеста - това, което съм ви писал горе, е примерна обосновка и вероятно може да се даде и по - добре от някой, запознат с бранша.
3. Да поканим и колегите от другите форуми, клубове, организации и институции да се присъединят към протеста
4. Да проведем протеста, като все повече и повече увеличаваме натиска(разбирай например дните на протеста), докато не постигнем реален успех
5. Да подаваме информация за всяко предстоящо наше действие и взето решение като съобщение в официалните и електронните медии, без значение от резултата и техният интерес.
6. Да подаваме информация за всяко предстоящо наше действие и взето решение като съобщение към Лукойл и браншовите организации, бензиностанции и прочее, без значение от резултата и техният интерес.
Моля в тази тема пишете:
- преди всичко кой и как ще участва - разгледайте горните точки, предполагам, че много от вас могат да помогнат в различни насоки
- предложения и мнения относно начина и формата на протеста, изработване на концепцията му.
Моля, в тази тема не пишете:
- предложения за подпалвания на чучела на Сталин, Хитлер, Рейгън, Осама, Саддам и др. подобни
- философски мисли защо е глупаво въобще да се протестира, камо ли срещу Лукойл.
Очаквам ви!
Ние считаме, че наложеното ни увеличение е поредната изкуствена спекулация на монополиста. На практика не съществуват обективни причини за увеличението. Излагам само някой факти:
Цените на петрола на международните пазари не са най - високите на пазара досега. Например за OPEC е характерна цена през предходните месеци с близо 3% по - висока от сегашната.
На пазара в Щатите петролът пада. Действително, бензинът се качва на пазара в Русия, където вече е стигнал невероятните 50 цента за литър А 95. При нас скоро ще гони 1,5 долара за литър.
От началото на годината производството на петрол се е увеличило значително. Само за периода април - юни 2007 г. има ръст от почти 1% в световното предлагане на петрол и петролни продукти. Само за справка: заложеният ръст на световното търсене на такива продукти за цялата 2007 е малко над 1%, т.е. то със сигурност ще бъде надминато при тези темпове на растеж в предлагането. Т.е. прогнозите са по - скоро към дългосрочно падане на цената на петрола, която иначе има лек ръст спрямо предходната година.
Всеки ръст в цената на петрола на международните пазари обаче е буквално убит от спада на долара спрямо националната ни валута. Само от началото на тази година "американският лев" е загубил около 7-8 % от стойността си спрямо лева, като с близо 40% е спаднал сумарно в последните няколко години. Това по никакъв начин не се е отразило върху цената на петролните продукти у нас, която постоянно расте, въпреки, че основната валута с която се търгуват те на международните пазари е именно американският долар!
Промишленият гигант Лукойл отдавна проявява склонност едностранно да манипулира цените на европейския петрол, ограничавайки без предупреждение износа към европейските страни(което вдига цената), увеличавайки по този начин маржовете си на печалба. При това за Лукойл е обичайно да плащат отсрочено данъците си(или дори държавата да им ги опрощава частично) и да правят специални споразумения за акцизите. Счетводните им баланси са пък един съвсем друг филм. Ако може да се вярва на тях, те за 1 000 000 години не могат да излязат на печалба и работят, само защото са глупави. А данъци се плащат по счетоводни баланси.
Предлагам следната мярка:
Да обявим другата седмица, ден вторник, за ден за НЕЗАРЕЖДАНЕ на бензиностанциите, свързани с веригата.
При липса на успех предлагам да увеличим тези дни на два, три и т.н.
Алтернативни места за зареждане при нужда остават бензинът OMV Super100 и румънските бензиностанции, както уточнихме в другата тема. Всеки, знаещ нещо по въпроса, може да допише списъка.
Какво можем да направим:
1. Да уточним кои сме и колко човека ще участваме в това мероприятие
2. Да изработим ясна концепция и послание на протеста - това, което съм ви писал горе, е примерна обосновка и вероятно може да се даде и по - добре от някой, запознат с бранша.
3. Да поканим и колегите от другите форуми, клубове, организации и институции да се присъединят към протеста
4. Да проведем протеста, като все повече и повече увеличаваме натиска(разбирай например дните на протеста), докато не постигнем реален успех
5. Да подаваме информация за всяко предстоящо наше действие и взето решение като съобщение в официалните и електронните медии, без значение от резултата и техният интерес.
6. Да подаваме информация за всяко предстоящо наше действие и взето решение като съобщение към Лукойл и браншовите организации, бензиностанции и прочее, без значение от резултата и техният интерес.
Моля в тази тема пишете:
- преди всичко кой и как ще участва - разгледайте горните точки, предполагам, че много от вас могат да помогнат в различни насоки
- предложения и мнения относно начина и формата на протеста, изработване на концепцията му.
Моля, в тази тема не пишете:
- предложения за подпалвания на чучела на Сталин, Хитлер, Рейгън, Осама, Саддам и др. подобни
- философски мисли защо е глупаво въобще да се протестира, камо ли срещу Лукойл.
Очаквам ви!
Не мисля, че Лукойл ще ги засърби много, ако 20-30 човека не заредим от тях еди кой си ден. Те са на световния пазар, мислиш ли, че ги боли за мен и теб?
Начина за протест според мен е на всяка тяхна бензиностанция да застанат 2 коли напряко на входа и изхода, заедно с поне един адвокат.
Когато НИКОЙ не зареди при тях за цялата седмица, в цялата държава, може и да ни забележат.
Обаче, както се сещате, това не може да стане.
Начина за протест според мен е на всяка тяхна бензиностанция да застанат 2 коли напряко на входа и изхода, заедно с поне един адвокат.
Когато НИКОЙ не зареди при тях за цялата седмица, в цялата държава, може и да ни забележат.
Обаче, както се сещате, това не може да стане.
- bavareca_86
- Ох, на баба!
-
- Кара: селскостопанска машина
- Мечтае да кара: 4етириосен самосвал
...
зна4и аз ще пробвам така-ще пусна линк кам тази тема в опел форума
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
@Фил,
Има обаче Лукойл България, Лукоил - Нефтохим и т.н. И на всяко от тях се държи сметка и за продажбите, и за маржовете на печалба. И за положителният обществен рейтинг. Смяташ ли, че спонсорират отбори и дават милиони за благотворителност щото работят на социален принцип?
Номерът е медиите и хората да ни обърнат внимание. По начина, по който казваш ти, пак става, само дето е незаконен и можем само да си изпросим боя даже и с 10 адвокати. Без да говорим, че много от бензиностанциите, работещи бензини на Лукойл са всъщност отделни дружества(които явно също ще трябва силово да накажем) и нищо не печелим, като пренасочваме потока от едната бензиностанция към другата. Местим парите от левия в десния джоб.
Вие решете. Аз обаче не виждам хора за тих протест, камо ли за засади. Ак осмятате, че реални хора за болкиране на бензиностанциите ще се явят, да действаме така.
Има обаче Лукойл България, Лукоил - Нефтохим и т.н. И на всяко от тях се държи сметка и за продажбите, и за маржовете на печалба. И за положителният обществен рейтинг. Смяташ ли, че спонсорират отбори и дават милиони за благотворителност щото работят на социален принцип?
Номерът е медиите и хората да ни обърнат внимание. По начина, по който казваш ти, пак става, само дето е незаконен и можем само да си изпросим боя даже и с 10 адвокати. Без да говорим, че много от бензиностанциите, работещи бензини на Лукойл са всъщност отделни дружества(които явно също ще трябва силово да накажем) и нищо не печелим, като пренасочваме потока от едната бензиностанция към другата. Местим парите от левия в десния джоб.
Вие решете. Аз обаче не виждам хора за тих протест, камо ли за засади. Ак осмятате, че реални хора за болкиране на бензиностанциите ще се явят, да действаме така.
- KickingKing
- ентусиаст
-
Ако нещата станат аз поемам грижата за клуб Форд. Само да ми кажете по-рано да има време хората да се организират!

Изяж бобър - спаси дърво!

По-добре да търсиш в google earth къде си пил, отколкото да видиш в youtube как!
На мен ми е ясно, че хората, които решат да блокират бензинджийниците ще бъдат ошамарени няколко пъти, но както казваш, номера е да се вдигне шум. Ако аз, ти и още десет човека седнем на Еко-то и кажем "днеска нема да зареждам от еди къде си", какъв шум можем да вдигнем? Най-много от поредната отворена бира.
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
Фил написа:На мен ми е ясно, че хората, които решат да блокират бензинджийниците ще бъдат ошамарени няколко пъти, но както казваш, номера е да се вдигне шум. Ако аз, ти и още десет човека седнем на Еко-то и кажем "днеска нема да зареждам от еди къде си", какъв шум можем да вдигнем? Най-много от поредната отворена бира.
Добре, аз съм писал отгоре. Без философии, с реални предложения.
Дай реалното предложение как да протестираме по - добре и да го направим.
С една - две блокирани бензиностанции резултатът ще е по - малък, отколкото с този протест и писма до всички медии. Просто защото в първия случай в медиите ще се появи съобщение "хулигани запушиха бензиностанция". Което няма да направи никого съпричастен. В края на краищата тея хора плащат заплатите и коктейлите на репортерите. Докато протестът с незареждането както и да го опишат, проблемът е ясен на хората.
Толкова по темата, дай реално предложение и го правим. Не искам да съм нито тартор, нито организатор.
- ///peter
- старши ентусиаст
-
- Кара: Жи55АЕМЖИ
- Мечтае да кара: 911 turbo
- Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band
- bavareca_86
- Ох, на баба!
-
- Кара: селскостопанска машина
- Мечтае да кара: 4етириосен самосвал
///peter написа:Идеята ти е супер, ако се подкрепи и с някаква виртуална подписка ще е още по-добре!
кажи как да се направи и ако знаеш как направо е прави
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
Тя самата тема може да представлява виртуална подписка, колеги. Не е нужно да казваме истинските си имена и ЕГН, активността и участието се виждат, нещо повече - това тук се очаква да се не само хора, нашляпали името си срещу бутилка минерална вода в жегата, а активно участващи в начинанието хора.
По-добре да викате някъде. С бензиностанциите нищо няма да стане! Не, че другаде ще но все пак ....
1. Трябва много народ.
2. Трябва да се направим на място където някой ще обърне внимание.
Това, което сте решили има файда, ако цяла България не зарежда и то няколко дни. Извинявам се за песимизма, но това отново ще е глас в пустиня ...

1. Трябва много народ.
2. Трябва да се направим на място където някой ще обърне внимание.
Това, което сте решили има файда, ако цяла България не зарежда и то няколко дни. Извинявам се за песимизма, но това отново ще е глас в пустиня ...

_!_
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
[Georgi] написа:Твърдо участвам![]()
Обаче както каза някой по-горе ... Лукойл верно ще ги заболи шнорхела за тоя 1 ден. Няма ли да е по-идейно да изброим местата където може да се зарежда без да им пълним гушите и да опитаме да издържим седмица примерно?
За мен няма проблем и месец да кажете, идеята е да тръгнем отнякъде с нещо по - лесничко и символично, после да дадем повече газ на протеста. Но ако така ви харесва повече, може да направим списък на "нелукойл" бензиностанциите и да зареждаме само там.
- martoto
- младши ентусиаст
-
- Кара: от грешната страна
Според мен цените на горивата в голяма степен се определят на пазарен принцип, освен ако няма мито за внос на горива извън Европейският съюз. Ако ЛУКОЙЛ предлага наистина толкова високи цени, на никой не му е забранено да внася отвън. И не забравяйте, че това е доставчик на едро, продуктите му се пласират не само в тяхната си верига а и на много други бензиностанции. А повярвайте ми именно тези клиенти, който взимат на едро, ще ги накажат най-здраво като почнат да внасят ако цените им са неизгодни - защото от това печелят. По скоро според мен трябва да се протестира за ролята на държавата в този процес, липсата на каквито и да мерки за противопоставяне на повишаването, също абсолютната неяснота за това къде отиват и как се употребяват парите от акцизи, винетки и пътен данък. Аз съм готов да плащам и по-скъп бензин стига само да оправят тоя ад по пътищата. Освен всичко трябва да се отчете и факта, че все пак има изгодна алтернатива - газ/метан.

62 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5