Закон за затъмнени стъкла
Модератор: Общи модератори
72 мнения
• Страница 2 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Turbo_Ted написа:bmwfena написа:естествено че ще се заядатTurbo_Ted написа:а за задното панорамно има ли проблем да го затъмня ?
на база какво да се заядат ? има ли някъде член из ЗДвП че е забранено затъмняването на задното стъкло ?
www.kat.mvr.bg написа:Чл. 105. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.)
(1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.
(2) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.
Никъде не виждам и думичка за задно стъкло
- the_gate
- ентусиаст
-
- Кара: E38
WilliamsF1Team написа:Решението с фолиото се нарична АТР50...![]()
Навсякъде, дори и на предния панорамен...

- ///peter
- старши ентусиаст
-
- Кара: Жи55АЕМЖИ
- Мечтае да кара: 911 turbo
- Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band
the_gate написа:WilliamsF1Team написа:Решението с фолиото се нарична АТР50...![]()
цялата съм си я затъмнил точно с този модел
(никой не ме е спирал за фолиото)...и си
![]()
Колега да не разводняваме темата, ще драснеш ли на лично какво е туй?
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
Не на лично, драсни в темата - щом не е незаконно, не виждам проблем, а и аз искам затъмнени стъкла
Чувал съм за някакъв тип фолио, което продавали със сертификат, че е разрешено. Не знам това ли е и не знам точно къде се продава. Правели даже и "монтаж".

Чувал съм за някакъв тип фолио, което продавали със сертификат, че е разрешено. Не знам това ли е и не знам точно къде се продава. Правели даже и "монтаж".
///peter написа:the_gate написа:WilliamsF1Team написа:Решението с фолиото се нарична АТР50...![]()
цялата съм си я затъмнил точно с този модел
(никой не ме е спирал за фолиото)...и си
![]()
Колега да не разводняваме темата, ще драснеш ли на лично какво е туй?

- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Колегите по горе написаха ,задното съкло също може да е затъмнено без никакъв пробелм стига да имаш странични огледала.
А как иначе нали Е90 излиза от магазина с черни задни стъкла и заден също ?Няма проблем.
Предните ако те фанат че имаш фолио гориш,ако са заводски затъмнени трябва да имаш документ!
А как иначе нали Е90 излиза от магазина с черни задни стъкла и заден също ?Няма проблем.
Предните ако те фанат че имаш фолио гориш,ако са заводски затъмнени трябва да имаш документ!

- D3BEP
- старши ентусиаст
-
Напишете моля и закона, и члена който цитирате. Защото тук се дават някакви разрешения и забрани, а за всеки би било добре да знае откъде са.
Аз лично прегледах Закона за Движение по Пътищата + Правилник за Приложение на Закона за Движение по Пътищата. Не открих посочените тук забрани и разрешения. Прословутият член 150 изглежда вече не съществува в този му вид, поне не и в закона и правилника с последните поправки.
Така че моля, който има законово инфо по въпроса, да дава.
Аз лично прегледах Закона за Движение по Пътищата + Правилник за Приложение на Закона за Движение по Пътищата. Не открих посочените тук забрани и разрешения. Прословутият член 150 изглежда вече не съществува в този му вид, поне не и в закона и правилника с последните поправки.
Така че моля, който има законово инфо по въпроса, да дава.
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Нямам законово инфо в момента,но моята информация е от април месец,когато си прехвърлях колата в КАТ разпитах подробно,защото колата ми е със затъмненистъкла без предните и задния панорамен.
Попитах дали може да се затъмнява и задния и служителя ми показа в закона къде е описано,че ако затъмня задния задължително трябва да имам странични огледала за виждане.Ако нямаш такива не може.
И тъй като всички по съвременни леки а и товарните автомобили имат такива огледала не е проблем да се затъмнят задните странични и задния панорамен прозорци.
Доста пъти са ме спирали и до сега не съм имал проблем за стъклата.
Единствено когато минаваш граници е недостатък,че те карат да слизаш и да им отваряш направо вратите да видят дали не возиш някой от зад ,особенно наще и сърбите.
Попитах дали може да се затъмнява и задния и служителя ми показа в закона къде е описано,че ако затъмня задния задължително трябва да имам странични огледала за виждане.Ако нямаш такива не може.
И тъй като всички по съвременни леки а и товарните автомобили имат такива огледала не е проблем да се затъмнят задните странични и задния панорамен прозорци.
Единствено когато минаваш граници е недостатък,че те карат да слизаш и да им отваряш направо вратите да видят дали не возиш някой от зад ,особенно наще и сърбите.

- D3BEP
- старши ентусиаст
-
vld написа:Нямам законово инфо в момента,но моята информация е от април месец,когато си прехвърлях колата в КАТ разпитах подробно,защото колата ми е със затъмненистъкла без предните и задния панорамен.
Тоав, коеот казвам ,че че в стария правилник мисля че беше, имаше май такъв член - 150.
В закона в сегашния му вид аз обаче такъв член не откривам. А и не се знае откога е книжката със закона, която са ти показвали в КАТ. Те не обичат много литературата, най много да е престояла 2-3 години "конфискувана" от някоя кола книжка...
Затова моля някой да даде информация за сегашното състояние. Конкретна, законова. Чувал съм ,че имало директива на ЕС за движението по пътищата, може и там да е, не да гадаем, да споделяме кой какво чул и какво му казали ченгетата - юристи, а да сме сигурни.
И също моля да се даде ясно определение на понятието "затъмнени стъкла". Защото колега, "стъклените" стъкла са около 5% затъмнени. Отразяват част от светлината. Вероятно, даже и да го пише в закона, има допустима норма на затъмняване. Нея трябва да открием.
- Stanchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 7er
- ///peter
- старши ентусиаст
-
- Кара: Жи55АЕМЖИ
- Мечтае да кара: 911 turbo
- Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU