правен въпрос

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар

правен въпрос

Мнение от petko_dimow » 28 Авг 2007, 13:57

Моля, някои запознат да ми помогне със съвет. Взех си миналата година с пълномощно кола на инвалид но миналата седмица почина.
Какво трябва да направя при създалата се ситуация мога ли да си я продам от негово име или трябва наследниците и колко ще ми струва това

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 28 Авг 2007, 14:17

Закон за задълженията и договорите:

Чл. 41. Пълномощието се прекратява с оттеглянето му или с отказването от него, със смъртта на упълномощителя или на пълномощника или с поставянето им под запрещение, а когато упълномощител или пълномощник са юридически лица - с прекратяването им.
Прекратяването на пълномощието не може да се противопостави на трети лица, които добросъвестно са договаряли с пълномощника, освен ако прекратяването е подлежало на вписване и то е било извършено.

Чл. 42. Лицето, което е действувало като представител, без да има представителна власт, дължи обезщетение на другата страна, ако тя е била добросъвестна.
Лицето, от името на което е сключен договор без представителна власт, може да го потвърди. За потвърждаването се изисква същата форма, която е предвидена за упълномощаването за сключване на договора.

Ако продадеш колата оттук нататък, това е вид измама, все едно че колата не е твоя.
Трябва да намериш законния собственик и той да ти я прехвърли или да те упълномощи на нова сметка.
Колко ще струва... Въпрос не на място. Задай го там, където трябва.
Зависи от това дали ще правите прехвърляне или само пълномощно.
Зависи за каква сума ще се договорите със собственика за вписване по прехвърлянето.
Завсии той ще ти поиска ли пари за тая работа и колко.
И зависи каква е нотариалната такса. Обикновено - 2% от материалния интерес.
Ти си.

PS. Хрумва ми и още нещо.
Какво се случва с митото, ти не си го платил със задна дата, а доколкото знам с влизането в ЕС старите задължения към държавата не отпадат. Имаше май клауза, че мито не се дължи ако инвалидът притежава колата поне 3 години или нещо такова. За такава проверка нека обаче колегите кажат или поне се обърни към юрист. Вероятно митото ще го изтипосат на законния наследник.

Назад към Извън Темата