Help: радио, колони - избор;въпрос за монтиране на усилвател

Или всичките неща, които можем да натъпчем в един автомобил.

Модератор: Icco

ентусиаст
Аватар

Help: радио, колони - избор;въпрос за монтиране на усилвател

Мнение от KickingKing » 20 Авг 2007, 17:40

Като лайк в тази област бих искал да ви попитам за съвет и помоля за мнение по следните въпроси:

Въведение: Колата е е36 купе, като в началото беше само с предни фабрични колонки. Един ден видях задните как изглеждат и набързо се сдобих с такива - NOKIA. Подобрение имаше и то как няма да има :lol: Наскоро взех един бас / туба / каса (HERTZ 12"), както искайте му викайте и го вързах за двете задни колони --> през усилвателя. Това мое действие бе извършено поради липсата на изход на самото радио за woofer. Кабелите са коаксиален аудио PROEL, чинчовете тоже, с златно покритие бла бла бла... Тук е мястото да спомена, че радиото е Grundig, което е ново почти колкото колата. Все пак звука стана с класи по-добър.
- Въпрос: Усилвателят е сложен в/у тубата и реално не е закрепен с нищо, но едвам влиза (няма начин да падне) защото се допира до корпуса на колата (ламарината). Това лошо ли е или не е? Има ли шанс да прегрее / изгори или да му стане нещо?
Цел: Фен съм на хубавата музика, но не и на тежката такава (предпочитам колата да върви, отколкото да свири силно). Не искам нищо особено от нея, но би било добре да свирука читаво.
Размисли: От тук нататък съм раздвоен и даже разтроен какво да правя.
Вариант 1: Смяна на оригиналните колонки + пищялките с нови, предполагам Pioneer или Hertz.
- Плюсове: Бързо и лесно слагане.
- Минуси: По-лошо качество на звука.
- Въпроси:В задните оригинални "обеми" има място за пищялки. Дали да слагам.
Вариант 2: Смяна на оригиналните колони с нови по-големи, предполагам Pioneer или Hertz.
- Плюсове: По-добър звук.
- Минуси: Не се знае какво и колко трябва да се реже. Отзад оставам без измислените оригинални "обеми", а отпред така или иначе май няма много обем.
- Въпроси: Може би нужда от усилвател/и ==> повече пари (-)
Вариант 3: Смяна на оригиналните колони с нови по-големи, предполагам Pioneer или Hertz, изработка на обеми.
- Плюсове: Най-добър звук.
- Минуси: Тежи много, изработката е скъпа.
- Въпроси:

Кой вариант според вас е най-добрият имайки впредвид, че не искам кой знае колко добра музика и това, което имам като резултат в момента е близко до представата ми за музика в колата (но искам още)?

Радио: Ослушвам се да взема ново радио. Като цена смятам, че ако ще се дават ~320лв за SONY (примерно), то е по-добре за ~400 да вземеш ALPINE.
- Въпрос: Все пак за някоя по-скромна музика не знам дали си заслужава толкова скъпо радио? Не е ли по-добре да взема нещо два по-евтино?
- Въпрос: Обмислям да взема устройство с USB вход или с жак (като за слушаки... AUX ли му викат не знам). Дали има радио и с двете? Заслужава ли си тази екстра?
- Въпрос: Следвайки предишните два въпроса бихте ли препоръчали нещо? Моля не спестявайте плюсовете и минусите им. Трябва все пак и да има изходи за предни, задни и бас. Кабелите към дадените колони ще бъдат сменени с качествени такива.

Благодаря ви предварително за отделеното време и изказаните мнения! :чрд:
Изображение
Изяж бобър - спаси дърво!

Изображение
По-добре да търсиш в google earth къде си пил, отколкото да видиш в youtube как!

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Help: радио, колони - избор;въпрос за монтиране на усилв

Мнение от poweramper » 21 Авг 2007, 23:59

Здравей, според мен първото нещо, което трябва да смениш е сегашния ти плеър. Като вариант за плеър с USB и AUX - Sony CDX-GT410U. Цената му в Техномаркет е 239 лв. Предполагам има и други, но в момента не се сещам. Аз съм с GT310 и за парите си свири много добре. Имайки предвид, че не искаш кой знае каква музика мисля, че няма смисъл да даваш 400 лв за плеър.
Един примерен вариант за теб (минимум средства и намеси по колата): компонентна система с 13 см. мидбас. Мидбаса го слагаш на мястото на оригиналните говорители отпред в краката. 16 см. няма да се съберат там. Пищялките може да се сложат на мястото на оригиналните или да им направиш стойки и да ги сложиш в ъгълчетата на вратите (по-добрия вариант). Оригиналните Нокии отзад също може да сменят или с коаксиални говорители или само със средночестотни говорители, като ги слагаш в кутиите на Нокиите. Всичко ще се захранва от плеъра, без външен усилвател, но трябва да се търсят говорители с по-висока чувствителност. Може да се сложат и елипси, но аз не съм привърженик на идеята да имаш елипси на кората и subwoofer в багажника.
Херца остава, но на усилвателя трябва да му намериш ново място. Вибрациите от баса ще му разкажат играта един ден, освен това не е добре усилвателя да се допира до корпуса на колата.
Ако искаш нещо по сериозно тогава вече няма как да се мине без правене на джобове в корите на вратите, слагане на усилватели, рязане на ламарината отзад и т.н.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E36 320 96g.

Мнение от betona » 22 Авг 2007, 8:47

Почти същите грижи са ме "полазили" и мен...първото което направих е че си взех плеър - мисля че доста добър взех, мислех да слагам отзад сериозни колони и рязане на ламарини, но в сервиза ме разубедиха - по ред причини и ми предложиха елипси които се слагат отдолу на мястото на Нокиите без да се реже нищо и отгоре кората си остава в същия вид с оригиналните решетки на старите говорителите...та аз мисля така да направя и да сложа едни елипси Пайнер, пък след около месец субуфер и усилвател само за него, а елипсите да са само от плеъра, но ще ми е интересно какво ще решиш - може и да го ползвам :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ruskin » 22 Авг 2007, 16:24

Хмммм, значи интересното е, че коли като А8, е38, С-класа, Е-класа, имат доволно прилично фабрично звучене. Онзи ден останах очарован от звука на оригиналната система на Алфа Ромео 159 комби, с оригинална система Босе. Всъщност отдавам всичко само и единственно на фирмата производител на системата.

Та да си дойдеме на думата. Не е задължително да направи човек готина музика, като включва в целата работа 12" говорители, секви туловища по 300++ вата и тн и тн.
Когато правиме система не е никак зле да се ориентираме върху няколко неща. Първо, колко пари сме готови да похарчиме. Ако сумите не са космически, е готино да се ориентираме в сферата на готин плеар, готина предна линия, и средно качество задна. За всичко това да използваме един средностатистически удилвател и да се радваме на добър звук.

Та така, след като нямаш желание да правиш олелии в колата си, и не си фен на голямите преработки, значи може да минеш и по-леко.
Ето ти една конфигурация която е достатъчно добра, за да останеш щаслив.

Плеар:
Вариант 1: Clarion DXZ558RMP - много добър плеар, доволна електроника, качественни корекции на звука ( готин еквалайзер ). Малко дизайна му недопада на всички. - 450лв.
Вариант 2: Alpine CDA-9852RB - готин дизайн, качественни корекции на звука, секви допълнителни дзъндзибръцки. - 480лв.

Предна линия:

FOCAL 165 A1 - 16.5 сантиметрови мид баси с 2.5см високи. Марката е един от лидерите в Hi-End класата при car audio-то. Тази компонентна система е една от най-добрите в ценовия си клас. - 250лв.
Може да я замениш с DLS R6р но, все пак аз останах по-доволен от Focal-а. Въпрос на вкус.

Задна линия:

Значи до колкото съм запознат, отзад е36-цата има говорители на кората, които по някакъв начин са си монтирани и са си там. Незнам какви размери са, но знам, че няма начин да няма начин. С фланци и преходници, можеш да сложиш елипси отзад, които да ти покриват задната линия.
HELIX H 169 ESPRIT - са много качественни говорители от друг лидер във високия клас на автомобилното озвучаване. - 130лв.

Усилвател:

HELIX DARK BLUE FOUR - 350лв. Достатъчно добър 4 канален усилвател с RMS мощност 4х60W@4Ohm, което е презадоволително за твоя конфиг.

Audison SRx 4 - ~ 300лв. Достатъчно добър усилвател от лидер в средния клас на автомобилното озвучаване.

Pioneer GM-6300T - 320лв. Качествен усилвател, но лично аз недолюбвам марката.

Други:

Задължително е да демпваш вратите. За целта си купи битумна лента от Бриколаж, свали си корите на вратите и всичко що е вътре го облепи с битумната лента. Цялата врата, всички малки чарколяци, кората на вратата от вътре , всичко. Изолацията е много често пропускана от средностатистическия аудиофил, и това води до голями разочерования.

Инсталацията си я направи грамотно. Подредени кабели, бушон, ползвай 2х1.5мм2 със силиконова изолация за говорителите и 1х10мм2 за усилвателя.

До колкото разбрах имаш 12" в багажника, пробвай за момент без него. Наистина допринася за звука, но отнема голям процент от багажника и е задължително да вземеш кондензатор за усилвателя. Наистина едва ли, ще останеш очарован без 12" нискочестотен говорител, заради това помисли, за преправяне на кейс-а, под друга форма, примерно, ъглова конструкция, така, че да ти се събира в ъгъла при седалката. Усилвателите ги монтирай на гърба на седалката, а кабелите можеш да ги прихванеш красивичко.
Използвай за двата усилвателя 2 захранващи кабела, за всеки по-отделно, за да не се получават гъзибаги.

Другото, не съм сигорен, дали отпред на е36 не бяха 13см говорителите, ако са 13см, по-добре да режеш кората и малки части от вратата, защото с 13см мидбаси, нищо нестава.

Еми това е от мен, ако имаш въпроси, питай, а за сега дерзай.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M40B18 '93

Мнение от Don_Mandragon » 22 Авг 2007, 20:02

Ам не мисля 4е трябва да се дават толкова пари за музика щом колегата предпо4ита само да си ''свирукат'' без излишни железа.Аз бих заменил тези HELIX H 169 ESPRIT с някой модел елипси на Hertz.Имат непретенциозна серия за кам 100кинта с 93дБ елипси.Мисля 4е ще се представят по добре от 90дБ-ловия HELIX.Преходници продават в Авител за около 25лв и няма да ти се налага да режеш.Отпред са 13 см мидбаси,но аз спокоино бих ги заменил с Full Range говорители например на Visaton FR13 или на Fostex.Обикновенно се използват за хорни ама няма да има никакав проблем.Освен това Visatoн-ите са по 20 кинта и са 30 вата като за нормално СД.Касата може и да си остане просто може да не се пуска когато не ти се слуша ;)

Аватар
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: E36 - 318

Re: Help: радио, колони - избор;въпрос за монтиране на усилв

Мнение от ilialazarov » 22 Авг 2007, 20:45

[quote="KickingKing"]Като лайк в тази област бих искал да ви попитам за съвет и помоля за мнение по следните въпроси:

[b][i]Въведение:[/i] [/b]Колата е е36 купе, като в началото беше само с предни фабрични колонки. Един ден видях задните как изглеждат и набързо се сдобих с такива - NOKIA. Подобрение имаше и то как няма да има :lol: Наскоро взех един бас / туба / каса (HERTZ 12"), както искайте му викайте и го вързах за двете задни колони --> през усилвателя. Това мое действие бе извършено поради липсата на изход на самото радио за woofer. Кабелите са коаксиален аудио PROEL, чинчовете тоже, с златно покритие бла бла бла... Тук е мястото да спомена, че радиото е Grundig, което е ново почти колкото колата. Все пак звука стана с класи по-добър.
- [i]Въпрос:[/i] Усилвателят е сложен в/у тубата и реално не е закрепен с нищо, но едвам влиза (няма начин да падне) защото се допира до корпуса на колата (ламарината). Това лошо ли е или не е? Има ли шанс да прегрее / изгори или да му стане нещо?
[b][i]Цел: [/i][/b]Фен съм на хубавата музика, но не и на тежката такава (предпочитам колата да върви, отколкото да свири силно). Не искам нищо особено от нея, но би било добре да свирука читаво.
[b][i]Размисли: [/i][/b]От тук нататък съм раздвоен и даже разтроен какво да правя.
[i]Вариант 1:[/i] Смяна на оригиналните колонки + пищялките с нови, предполагам Pioneer или Hertz.
- Плюсове: Бързо и лесно слагане.
- Минуси: По-лошо качество на звука.
- Въпроси:В задните оригинални "обеми" има място за пищялки. Дали да слагам.
[i]Вариант 2:[/i] Смяна на оригиналните колони с нови по-големи, предполагам Pioneer или Hertz.
- Плюсове: По-добър звук.
- Минуси: Не се знае какво и колко трябва да се реже. Отзад оставам без измислените оригинални "обеми", а отпред така или иначе май няма много обем.
- Въпроси: Може би нужда от усилвател/и ==> повече пари (-)
[i]Вариант 3:[/i] Смяна на оригиналните колони с нови по-големи, предполагам Pioneer или Hertz, изработка на обеми.
- Плюсове: Най-добър звук.
- Минуси: Тежи много, изработката е скъпа.
- Въпроси:

Кой вариант според вас е най-добрият имайки впредвид, че не искам кой знае колко добра музика и това, което имам като резултат в момента е близко до представата ми за музика в колата (но искам още)?

[b][i]Радио:[/i][/b] Ослушвам се да взема ново радио. Като цена смятам, че ако ще се дават ~320лв за SONY (примерно), то е по-добре за ~400 да вземеш ALPINE.
- [i]Въпрос:[/i] Все пак за някоя по-скромна музика не знам дали си заслужава толкова скъпо радио? Не е ли по-добре да взема нещо два по-евтино?
- [i]Въпрос:[/i] Обмислям да взема устройство с USB вход или с жак (като за слушаки... AUX ли му викат не знам). Дали има радио и с двете? Заслужава ли си тази екстра?
- [i]Въпрос:[/i] Следвайки предишните два въпроса бихте ли препоръчали нещо? Моля не спестявайте плюсовете и минусите им. Трябва все пак и да има изходи за предни, задни и бас. Кабелите към дадените колони ще бъдат сменени с качествени такива.

Благодаря ви предварително за отделеното време и изказаните мнения! :чрд:[/quote]
ГОВОРИТЕЛИ САМО LANZAR-NO EDVALI HTE GI NAMERIH PO MAGAZINITE

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ruskin » 22 Авг 2007, 22:03

Еми съгласен съм да залагам пари за това, че 90дб Хеликс ще засвири много по-качественно от Хетц. Второ, под свирукане, имаме предвид свирукане, а 13см фул рейндж във вратите свири точно като домофон.
Да незабравяме, че говорителите които си споменал се използват в нискобюджетни хорни, а в гъзарските се ползват говорители за по 500лв 16.5см говорители.
И пак повтарям, по-добре резни вратите, с 13 см няма да направиш почти нищо, по-скоро ще се чустваш тип " Дадох кинти за нема нищо ".

И още едно, неправи грешката да си купуваш нещо което ти е препоръчано, а не си го чул. Ние само даваме варианти а избора си остава твой.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Mandragon » 23 Авг 2007, 0:14

ами да всеки знае какво да си купи ама не всеки има толкова пари.То и аз искам да си направя проект с хорна в колата ама няма средства а и няма много смисал.Дал сам говорители за нисък бюджет за около 200кинта вси4ко.И не мисля 4е с Визатон ще свири като домофон щото пове4ето автомобилни фирми използват именно Фулрендж в автомобилите и Нокиите отзад са такива ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ruskin » 23 Авг 2007, 0:24

Окей, всяка една система може да се прави поетапно. Първо плеар, после предна линия, после задна, после суб и тн и тн. Дори само с тез 6.5" Focal за предна линия без усилвател, човека ще остане предоволен.

От фул рейндж до фул рейндж разлики от тук до небесата. Има огромна разлика между кар аудио дрйвър и хом аудио драйвър, нестава със секъв говорител. Казвам ти го от опит. Както казах, първо се определя бюджет, за да може да се препоръча или по-скоро да се даде идея за конфигурация, пък човека сам да си избира говорителите, плеара, усилвателите и тн и тн.
А хорна в кола, незнам защо си мислиш, че ще свирне така както у дома. Първо се замисли за акустиката на автомобила, после за това, че малко хорни биха засвирили в такова пространство, имайки предвид, че за проектирането им, голяма роля играе разположението им в дадена стая. Дали ще е полупространство, четвърт пространство и тн.
Все пак казвам на инсталатора, избери това което ти харесва на теб, ние можеме само да даваме предложения.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Mandragon » 23 Авг 2007, 11:26

Tова за хорната е само проект за сега.Трябва да стане,но иска доста смятане,ка4ествен драйвер и да се вземе под зна4ение обема на автомобила и загубите.Освен това ще има много работа по шумоизолация ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ruskin » 23 Авг 2007, 12:34

Don_Mandragon написа:Tова за хорната е само проект за сега.Трябва да стане,но иска доста смятане,ка4ествен драйвер и да се вземе под зна4ение обема на автомобила и загубите.Освен това ще има много работа по шумоизолация ;)

Каквото и да правиш, автомобила няма да засвири никога както една стая, акустиката му е като на варел.
Другото което е сериозния ти проблем с хорната е, че трябва да има ужасно малка уста, ужасно малък драйвър и същевременно да е с много голяма дължина на хорната, което вече клони към мишън импасибъл.
Но да не се отклоняваме от темата.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39
Мечтае да кара: Е92

Мнение от bam-bam » 23 Авг 2007, 23:21

ruskin написа:Еми съгласен съм да залагам пари за това, че 90дб Хеликс ще засвири много по-качественно от Хетц. Второ, под свирукане, имаме предвид свирукане, а 13см фул рейндж във вратите свири точно като домофон.
Да незабравяме, че говорителите които си споменал се използват в нискобюджетни хорни, а в гъзарските се ползват говорители за по 500лв 16.5см говорители.
И пак повтарям, по-добре резни вратите, с 13 см няма да направиш почти нищо, по-скоро ще се чустваш тип " Дадох кинти за нема нищо ".

И още едно, неправи грешката да си купуваш нещо което ти е препоръчано, а не си го чул. Ние само даваме варианти а избора си остава твой.

на местото на оргиналните 13ки може ли да се сложат 16ки ?
или ти по скоро говориш да ги сложи на местото на пиштялките на вратите
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ruskin » 24 Авг 2007, 0:52

Не, имам в предвид, изрязване ако се наложи и наместване на 16.5см говорител на мястото на оригиналния 13см. Според мен, 13см говорител е превъзходна среда, но в никакъв случай не е задоволителен говорител за мидбас.
И аз искам без да преправям каквото и да било да стават чудеса, ама на, не става за жалост.
Но пък знам, че много хора считат всяка ламаринка в колата си безкрайно важна и са съгласни да правят всякакви маймунджулъци вместо просто да си поиграят 5 минутки със зегето.
Въпрос на избор и малка доза фанатизъм.

ентусиаст
Аватар

Мнение от KickingKing » 24 Авг 2007, 12:35

Мерси за дадените мнение!!!
Честно казано накрая малко ме изгубихте с тия хорни, мидбаси, средни и т.н. Аре Full Range-а се сещам к'во е Изображение
ruskin явно не съм се изразил правилно, но аз желая нещо наистана което да "свирука", а това което си ми предложил ти е 1000лв - 1500лв.
Моят избор е по-скоро за още малко пари да сложа по-голям двигател, турбо мурбо отколкото такваз музика, за това искам нещо "воу бъджет". Да, ако реша да правя нещо по-добро наистина си прав, но няма да е за сега. Иначе 10 месеца съм бил без тоя 12" в багажника и знам какво е. По-нагоре съм писал, че дори в началото бях само с предните, който са оригиналните с колата.
Мисля да се спра на сонито, което poweramper предложи, но за колоните съм още по-объркан отколкото предиИзображение
Изображение
Изяж бобър - спаси дърво!

Изображение
По-добре да търсиш в google earth къде си пил, отколкото да видиш в youtube как!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ruskin » 24 Авг 2007, 12:43

Окей, аз дори незнаех колко парици си решил да отделиш. Знай само едно, сонито имат гениален тунер, но много калпав плеар и калпави еквалайзери, на пайнера им смърди тунера безобразно, кларионите има ужасяващ външен вид, пък алпина има най-обърканото меню.

А за говорители, еми казах ти, с фланци слагаш елипси отзад - 150лв, с готини Алпини или Хеликси.

За 160лв си купуваш компонентна Хеликс и я слагаш отпред. Пускаш всичко това през плеара. Само 12" я слушаш през усилвател и това е.
Също така си зимаш 2бр битумни ленти от чичо Брико, за по 10лв парчето. И смело газ напред, трудно със 300лв за 4 говорителя, ще постигнеш нещо повече от това което съм ти предложил по-горе в поста си. Повярвай ми.

Следваща

Назад към Car аудио и видео