Think About The Water

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 22 Авг 2007, 16:55

В момента кислородът е на най - високо ниво, а въглеродът на най - ниско от гледна точка на геоложките епохи. Несъразмерими с индустриялната дейност, която трае вече цели ... 100 години. Сравняваме например нашата епоха с неоген и кватернер, а не статистиката за кислорода сега с тази за кислорода от времето на фараоните. Биосфера е имало и на критичните 1% кислород, за които днес ако чуем, ще напуснем Земята. А че изграждаме сериозни консуматори, няма съмнение. Само че балансът е нарушен повече от унищожената природа, отколкото от горенето в заводите.

Озонът... И тука замириса на хладилници и климатици. Естествен атмосферен слой, формиран от слънчевата бомбрадировка върху кислорода. Как точно фреонът го е унищожил около полюсите и как пречи на слънцето да го възстанови - въпрос с повишена трудност. Как в атмосферата стават географски ограничени "дупки", площ, дълбочина.... Както и да е.
Лично според мен темата се е експлоатирала и ще замлъкне. Според мен озонът не прави "дупки", а просто се колебае, като нивото му зависи от две неща основно:
1. Ниво на кислорода - от него се образува озон
2. Ниво на слънчева активност - слънчевата радиация превръща кислорода от високите слоеве в озон.
С хлора озонът реагира със взрив, а засега силни детонации над Антарктида не сме чули....
"Озоновата дупка" на полюсите се увеличава зимата. При минимум слънчево греене. Там минимумът е най - минимум, смятам всички го знаете това, викат го полярна нощ.
И изчезва по време на слънчевите максимуми. Дали е естествен процес, дали не. Май да. Защото се оказва, че на периоди отнякъде изведнъж "се пръква" чудовищно количество озон. За мен съществуването на трайни антропогенни озонови дупки е под въпрос, горе долу близък до посещенията на извънземни. Радиацията си прониква донякъде с по - голяма сила, дотам създава озон. Ако озонът намалее, радиацията ще проникне повече и пак ще създаде озон. Равновесие в природата.

Така че да не плачем толкова много за озона, който ако не друго ни смени парфюмерията и бялата техника, а меланомата все още си остана в нормални граници и на картинки, по - скоро зависима от максимумите на Слънчо, отколкото от полярната зима. И в грижата си за озона да не забравяме основното правило:
Неговото количество е в пропорция от количеството на кислорода в атмосферата.

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 520 '97, E3 2500 '69
Мечтае да кара: 5GT 535i

Мнение от Lucky » 22 Авг 2007, 17:06

И като си толкова навътре в нещата защо озона намалява при положение че кислорода е на най-високо ниво. Сигурно на слънцето му свършва бензина и свети по-малко и превръща по-малко от изобилието кислород в озон.
А ако искаш ходи ти да живееш в терциер :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39
Мечтае да кара: Е92

Мнение от bam-bam » 22 Авг 2007, 22:35

и тук ми намирисва на някаква бунтовническа тема ... ама пак ли само ще си говорим или е крайно време нещо да се направи :lol:

иначе преди няколко дена даваха как .. (забрих му името) тоя лед на северния полюс се е стопил доста .. и след неколко годинки може и да го няма и ко ли ше стане с горките ескимоси :(
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 22 Авг 2007, 23:42

Lucky написа:И като си толкова навътре в нещата защо озона намалява при положение че кислорода е на най-високо ниво. Сигурно на слънцето му свършва бензина и свети по-малко и превръща по-малко от изобилието кислород в озон.
А ако искаш ходи ти да живееш в терциер :mhihi:

Чети, мисли. То си пише.
Ако искаш, ще ти напиша и съдържанието на кислород през различните епохи, както и как е изчислен. Не мисля да е интерес.
Трудно е вероятно за схващане, но колкото повече растителността е завладявала земята, толкова повече е ставал кислорода. Допълнителен ефект има и разпространението на покритосеменни(независимо от водните басейни размножаване), в последствие на широколистна растителност(по - голяма контактна фотосинтезн площ).
Няма съмнение че през 2007 кислородът е по - малко от 1907. Разликата обаче е пренебрежимо малка и нищо особено в сравнение с това, какво е било. И общо взето като че ли е правилно да не приемаш 1907 за друга геологична епоха? Разликите са по - драстични.
И се е живеело нормално. А дали е можел човекът да живее нормално, има прост отговор от физиологията.
Не знам какво очаквате да стане от тази тема? Тя си е просто чесане на езици. И докато не съумеем да различим екологията от маркетинговата екология е абсолютно без смисъл да предприемаме каквото и да било.

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Lucky » 23 Авг 2007, 1:06

Братчет аз ти говорех за ОЗОНА. Как при положение че О2 в момента е на макс О3 е намалял сериозно щом според тебе има правопропорционална зависимост между двете. Заеби мезозойската ера минало свършено.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kocil » 23 Авг 2007, 3:21

Не знам защо цитирате терциера и кватернера - в момента Земята геологически се намира в края на Ледниковия период - дори и без човешката дейност температурата и съответно климатът се променя,и то към по-топъл....а за историята - в мезозоя например Сибир е имал климат горе-долу както е тук при нас в момента - с 4 сезона всеки по три месеца...ненормално ли е било?Тогава човешка намеса съвсем не е имало...не намесвайте човека непременно и на всяка цена при промените на климата - може да ускоряваме тия промени,ама те и без нас ще се случат... ;) може просто да се постараем да ограничим нашето въздействие върху клемата....
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 23 Авг 2007, 8:45

Lucky написа:Братчет аз ти говорех за ОЗОНА. Как при положение че О2 в момента е на макс О3 е намалял сериозно щом според тебе има правопропорционална зависимост между двете. Заеби мезозойската ера минало свършено.

Както казваше един известен шоумен, лека му пръст:
"Когато човек започне да се цитира сам, или е луд, или е класик".
Не съм убеден доколко съм класик.

Това, което се опитвам да ти кажа:
1. В другите геоложки епохи кислорода и озона са били по - малко. Въпреки това на земята е имало достатъчно сложноразвит живот.
2. Версията за озоновата дупка създава паника и продава всичко - от хладилници до фалкончета Гарние, но е съмнително доколко е реална, защото:
- озонът е пропорционален на кислорода
- озонът зависи от слънчевото греене. Той постоянно се формира на екватора и тропиците(и навсякъде другаде, но там е в най - голе,ми количества) и постоянно се измества към полюсите
- дори и да успеем да унищожим озона с нашите хладилници(непосилна задача), той бързо ще се възстанови
- като цяло озонът е силно нетраен и даже пак радиацията може да го разбие. Няма такова нещо "тука има един озон за следващите 5 милиарда години". Нямам данни за среден "живот" на молекула озон в атмосферата, но не ще да са големи и то не са големи по естествен път
- всички "озонови дупки" са забелязани по време на полярна зима и зима в съответното полукълбо. Т.е. отбелязано е намаляло количество озон по време на намаляло слънчево греене в цялото полукълбо. Което всъщност хич не е толкова необичайно, ако прочетеш по - горе, нали? И май и опасността от рак на кожата през зимата е по - малка, или греша?

Ако някой призове да сме по - умерени консуматори, той вероятно мисли за екологията. Мисли за изсечените гори, за зверската индустрия, за кислорода, за озона.
Такъв обаче, който ми вади от естествените процеси и изолира озонови дупки за да ме плаши и от тях вади извода, че:
- трябва да си сменя хладилника
- колата
- парфюмите
Т.е. на практика ме принуждава да си купувам още и още под страх, за мен няма съмнение, че този човек няма нищо общо с екологията, а е просто поредния търгаш.
Така че, лично мен озоновата дупка никак не ме плаши и ако даже има нещо такова, то решението не е в купуването на нови фалкончета или запушването й, а във възстановяването на естественото равновесие на живата природа.

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Lucky » 23 Авг 2007, 11:41

Добре бе имаме си озон, но понеже си голем разбирач ходи се плесни на плажа за един ден без никви мъзги по тебе да те видя вечерта. Преди 25г на мене не ми беше проблем сега фактор 30 иначе си сменям кожата. Спора е безсмислен натам. Айде наздраве ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 23 Авг 2007, 13:31

Lucky написа:Добре бе имаме си озон, но понеже си голем разбирач ходи се плесни на плажа за един ден без никви мъзги по тебе да те видя вечерта. Преди 25г на мене не ми беше проблем сега фактор 30 иначе си сменям кожата. Спора е безсмислен натам. Айде наздраве ;)

Наздраве!
:bchug:
Хм. Може и да изгоря, но следва да ти обърна внимание:
Ултравиолетовите лъчи облаците не ги спират. Затова се считат за проблем.
И ако само и точно те са проблема следва да изгаряш/ме по всяко време. Не само на плажа.

Предишна

Назад към Извън Темата