Озаконяване на гараж... Коментари, мнения...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар

Озаконяване на гараж... Коментари, мнения...

Мнение от WilliamsF1Team » 22 Авг 2007, 13:39

Трябва ми гараж на оживено място в София... За момента имам предложение за 2 клетки на светофара на околовърстното и Овча Купел (до склада за дърва). Били сложени 2 гаража, човека искал наем 1400лв. на месец. Та въпроса ми е следния. Имате ли представа за още такива гаражи, които да се отдават под наем, но изискването е наистина да се вижда от главна, натоверена пътна артерия. Предпочитам да не е в центъра. Примерно по Тодор Александров, околовръстното ще е идеално. Не става въпрос за купуване, а за наемане. Също така ме интересува с кой трябва да се свържа за да опъна рекламни трансперанти от стълб до стълб над шосето? Трябва ли да искам разрешение от общината или мога да го направя и така стига да не пречи на никой... :?:

Всякаква информация би ми била полезна...

Размерите на гаража да са около 20-25 до 30 кв.м. По-голям не ми трябва...

Разрових се по фирмите, но тези на които звънях искат обвързване с договори и т.н., което на мен за момента не ми е необходимо. ;)

Благодаря предварително... :idea:
Последна промяна WilliamsF1Team на 23 Авг 2007, 14:13, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 22 Авг 2007, 16:08

Какво точно искаш да правиш? Опиши случая, да го помислим. Няма читава фирма и обект, с които да се уговориш за наем на гаража или рекламното пространство над пътя без договор за наем.
Не искаш и да си купуваш. Смятам ,че сам не си оставяш избор.
И, да, стълбовете и т.н. са собственост на общината и ти трябва разрешение от тях. Или от фирма собственик, която най вероятно има разрешение или е закупила рекламните обекти от общината. Не разчитай много това да е безплатно в който и да е от вариантите.
Ако го направиш без разрешение:
- почти сигурно унищожаване на рекламните материали, слагаш ги на твърде видимо и апетитно място - над пътя
- глоба
- затруднени комуникации, даже при втори опит по нормалния ред.
Пробвай. Попитай в общината. Може и да стане без пари, макар че май си има тарифи.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от WilliamsF1Team » 22 Авг 2007, 16:44

D3BEP написа:Какво точно искаш да правиш? Опиши случая, да го помислим. Няма читава фирма и обект, с които да се уговориш за наем на гаража или рекламното пространство над пътя без договор за наем.
Не искаш и да си купуваш. Смятам ,че сам не си оставяш избор.
И, да, стълбовете и т.н. са собственост на общината и ти трябва разрешение от тях. Или от фирма собственик, която най вероятно има разрешение или е закупила рекламните обекти от общината. Не разчитай много това да е безплатно в който и да е от вариантите.
Ако го направиш без разрешение:
- почти сигурно унищожаване на рекламните материали, слагаш ги на твърде видимо и апетитно място - над пътя
- глоба
- затруднени комуникации, даже при втори опит по нормалния ред.
Пробвай. Попитай в общината. Може и да стане без пари, макар че май си има тарифи.
В гаража искам да се извършва законна дейност, която засега ще запазя за себе си. Търся частно лице, защото не мога да се обвържа просто така с договор примерно за една година тъй като това, което имам на предвид не е нещо, което 100% ще се реализира. А иначе искам да си купя, но въпроса не е да пльосна един гараж на такова място, трябва да купя и земята, а за момента нямам такава финансова възможност. Не разчитам по никакъв начин да е безплатно, но мисля че такава реклама, която да се набива на очи е печеливша без значение каква цифра ще платя за да виси там. Тези вариянти за премахването на рекламата мисля, че няма смисъл да ги коментирам, тъй като мисля всичко да е съобразено с изискванията и законите ни... :idea:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от WilliamsF1Team » 23 Авг 2007, 14:12

Такаммм...
Намерих идеално място намиращо се в центъра на "Люлин"... :mhihi:
Намира се точно до Боулинг центъра, като е оградено със зид, а отпред има ограда, през която се вижда какво става вътре. Човека не иска да го продава в никакъв случай, но за наем се нави. Доста голямо е като пространство и не може вътре да има само един голям закрит гараж, така че съм решил да го напълня с коли. Та тук имам няколко въпроса, преди време ми помогнахте доста, надявам се и сега да го направите.
Какви разрешения трябва да имам за да го направя? Вероятно ще се води автокъща, а в дъното отзад ще е разположен гаража, в който ще се поставя US фолио. Ще бъде ли законно, ако се регистрира само като автокъща, а отзад се извършва и друга дейност или няма да имам проблеми? Също така обмислям да има някакво мъничко кафе за чакащите и персонала. И него ли трябва да спомена при озаконяването? Искам да подчертая, че искам всичко да е абсолютно законно. За рекламните трансперанти се обадих на един служител в Люлинската община и той каза, че се плащали, в зависимост от това къде се намира. За този район най-скъпи били на КООП пазар и след тунела (защото там бил най-голям потока), а лошото е, че имах идея да бъдат разположени точно там и над самия обект. Както и да е, това не е толкова важно. Друго, което ме интересува е охраната. С колко пари на месец трябва да се разделям, за да виси постоянно един патрул на СОД, СОТ или там, която и да е фирма пред входа?

Сега нека си задам точно въпросите, за да ви е по-лесно да отговорите...
1. Какви документи трябва да имам, за да отворя автокъща? (това не е толкова спешен въпрос, тъй като имам доста познати в тази сфера)
2. Трябва ли при озаконяването да се спомене, че ще се извършват и други дейности? (кафе, автоуслуги и в последствие може би застраховки)
3. Някой има ли представа колко пари се плаща на месец, за да стои кола на частна охранителна фирма пред даден обект?

Каквото и да знаете ще сте от голяма полза... :idea:

Благодаря...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 23 Авг 2007, 14:43

Всъщност повечето от тези въпроси трябва да зададеш не във форума, а в съответната институция :) Ти трябва да си свършиш работата. Пък и повече полза ще има да си зададеш въпросите където трябва.
И да има някой тарифа за СОД, тя ще е за друг обект, на друго място при договор по друго време.
За облепянето с фолио не мисля, че ще ти трябва специално разрешение. Смятам, че регистриране за търговия и съпътстващи услуги като автокъща ти е достатъчно.
Всички извършвани услуги трябва да бъдат упоменати в регистрацията и при нужда - патентовани. Освен ак оне ги вършиш на черно.
Въпросът обаче е за адвокат и горещо ти препоръчвам да ползваш такъв при регистрацията. Особено ако не си запознат със схемите за ДДС при стари автомобили.
За охрана....
Ако ще приемаш скъпи возила, не знам защо СОД... Там работата е колкото сигурна, толквоа и несигурна, за мен големи обири стават не без информация от тях, без да говорим че там постоянно напускат хора...
Направи си абонамент за СОД и имай код за определени помещения. Наеми си един пенсионер(ако предпочиташ - студент) дето за 200-300 лв. ще седи там вечер(ти да не мислиш, че СОД ще направят нещо друго, само ще ти вземат повече пари). На пенсионера кодове не даваш. И ако си струва, можеш да сложиш и камера, която да прави записи някъде. Ценно е, особено ако има коли на външни клиенти - има мангали, дето за застраховката казват "опа, стереото ми го няма" пък той не е имал стерео... Но ако имаш запис - работата е друга.

Странно, но мислех че тук има повечко колеги по автокъщи :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от WilliamsF1Team » 23 Авг 2007, 15:14

D3BEP написа:Всъщност повечето от тези въпроси трябва да зададеш не във форума, а в съответната институция :) Ти трябва да си свършиш работата. Пък и повече полза ще има да си зададеш въпросите където трябва.
И да има някой тарифа за СОД, тя ще е за друг обект, на друго място при договор по друго време.
За облепянето с фолио не мисля, че ще ти трябва специално разрешение. Смятам, че регистриране за търговия и съпътстващи услуги като автокъща ти е достатъчно.
Всички извършвани услуги трябва да бъдат упоменати в регистрацията и при нужда - патентовани. Освен ак оне ги вършиш на черно.
Въпросът обаче е за адвокат и горещо ти препоръчвам да ползваш такъв при регистрацията. Особено ако не си запознат със схемите за ДДС при стари автомобили.
За охрана....
Ако ще приемаш скъпи возила, не знам защо СОД... Там работата е колкото сигурна, толквоа и несигурна, за мен големи обири стават не без информация от тях, без да говорим че там постоянно напускат хора...
Направи си абонамент за СОД и имай код за определени помещения. Наеми си един пенсионер(ако предпочиташ - студент) дето за 200-300 лв. ще седи там вечер(ти да не мислиш, че СОД ще направят нещо друго, само ще ти вземат повече пари). На пенсионера кодове не даваш. И ако си струва, можеш да сложиш и камера, която да прави записи някъде. Ценно е, особено ако има коли на външни клиенти - има мангали, дето за застраховката казват "опа, стереото ми го няма" пък той не е имал стерео... Но ако имаш запис - работата е друга.

Странно, но мислех че тук има повечко колеги по автокъщи :)

Не си съвсем прав...
Миналата година с такситата като зададох тук въпросите, които имах и всеки каза, това което знае бях събрал толкова информация, че едва ли някоя институция можеше да ми ги разясни. Като отидох да подписвам договори, да откривам фирма ме гледаха :shock: ей така...
Тук има доста хора в доста сфери и всеки като каже по нещо нещата се изясняват доста... :idea:
Въпроса за охранителните фирми е зададен към един човек, но той като види темата ще си каже. Навътре е с нещата и мисля, че е доста главен там. А иначе съм абсолютно съгласен за кражбите, че са свързани с охранителните фирми, но пък не мисля че има вариянт да ми изнесат всички коли в центъра на Люлин при положение, че се знае че се охраняват. Просто няма как да стане. Всичко е заградено. Оградата е поне 2.5м, вратата ще е заключена. Вероятно след нея ще има бариера и т.н.
А за US фолиото...Аз си мисля, че ще има проблем ако не се озакони, защото има още 3-ма човека, които поставят в София и като разберат за конкуренцията веднага ще започнат да се нижат данъчни. Още повече, че цените ще са с около 50лв. на кола под техните. Предпочитам да дам повече пари и да не ме закачат от колкото да имам постоянно проблеми с тия глупаци. Още повече, че замислям сериозна реклама и тя ще привлече както клиенти така и данъчни, крадци и т.н.
Адвокат ще ми трябва, но не за въпроса с автомобилите. За това ще помоля тук някой да даде телефона на познат адвокат, че заради този семейния щяха да ме осъдят, че съм дърпал на комшията колата с въже, за да мога да паркирам. Имам на колегата Терзийски, ще се чуя с него, но ако имате все пак някой друг дайте го... :idea:

Връщам се отново на охраната. Камери ще има задължително, както отпред така и отзад. Отзад е доста необходимо, защото е една тъмна доба и непосредствено до мястото живеят роми ако не се лъжа. Там е просто задължително да има камери. Вътре няма да има скъпи коли. Ще има коли от 3-10000лв. примерно. В такъв диапазон ще са в началото цените на колите, така че едва ли някой ще замисля подобен удар. Още повече, че мисля да се застраховат против бедствие, пожар и т.н., защото си спомням, че вече горяха коли на един познат точно в Люлин. Ще има лускозни коли вероятно само заради затъмняването, но те няма да нощуват там. Външни коли няма да има. Ако трябва ще има 2 мои коли вътре, но няма да вкарам на някой колата да се продава и после да се опитва да мизерничи... :idea:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от emdless4 » 23 Авг 2007, 15:27

WilliamsF1Team написа:
Още повече, че мисля да се застраховат против бедствие, пожар и т.н., защото си спомням, че вече горяха коли на един познат точно в Люлин. Ще има лускозни коли вероятно само заради затъмняването, но те няма да нощуват там.

Автокъщи не горят сами... Щом имаш познати, които се занимават с това, питай ги как става, на кой се плаща, колко, и си направи сметката - да не се окаже накрая като отвориш да ти дойдат едни хора на гости дати искат едни пари - всичко трябва да ти е готово предварително.

Успех!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от WilliamsF1Team » 23 Авг 2007, 15:29

emdless4 написа:
WilliamsF1Team написа:
Още повече, че мисля да се застраховат против бедствие, пожар и т.н., защото си спомням, че вече горяха коли на един познат точно в Люлин. Ще има лускозни коли вероятно само заради затъмняването, но те няма да нощуват там.

Автокъщи не горят сами... Щом имаш познати, които се занимават с това, питай ги как става, на кой се плаща, колко, и си направи сметката - да не се окаже накрая като отвориш да ти дойдат едни хора на гости дати искат едни пари - всичко трябва да ти е готово предварително.

Успех!

Ааа пределно ясно ми е, че не горят сами... :idea: Аз казах, че познавам този, на който му изгоря автокъщата и повярвай ми той не е от тези, които се сплашват лесно... :idea: Там ставаше дума за случаен пожар... ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: KiA, Volvo, Ford
Мечтае да кара: Болид от F1
Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021

Мнение от logout » 23 Авг 2007, 22:59

За кафенцето не съм много сигурен, ама ако искаш да го направиш законно като обектче, се почват едни ХЕИ-та, едни чудесии... Та по-добре да сложиш една автоматика.

Ама ако искаш всичко да ти е уредено законово, тая държава ще те изтръска до шушка. Нали се сещаш - съблекалня за персонала, баня за персонала, кенеф за персонала, мивки за персонала, място за пушене, тпия от пожарната, абе... мани-мани.

П.П. Законът е като врата в полето - всички заобикалят, само лудите минават през нея :mhihi:
It's not who You are, it's who You know...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от WilliamsF1Team » 24 Авг 2007, 0:11

logout написа:За кафенцето не съм много сигурен, ама ако искаш да го направиш законно като обектче, се почват едни ХЕИ-та, едни чудесии... Та по-добре да сложиш една автоматика.

Ама ако искаш всичко да ти е уредено законово, тая държава ще те изтръска до шушка. Нали се сещаш - съблекалня за персонала, баня за персонала, кенеф за персонала, мивки за персонала, място за пушене, тпия от пожарната, абе... мани-мани.

П.П. Законът е като врата в полето - всички заобикалят, само лудите минават през нея :mhihi:

Всичко свързано с ХЕИ или вече РИОКОЗ ще бъде оправено. За това проблеми няма да срещна. Демек такива изисквания като баня и т.н. няма да има. Тоалетна ще има задължително иначе трябва да се перат и салони... :mhihi:
А честно да си кажа предпочитам да се изтръскам ама да знам, че после няма да ми правят проблеми за глупости. Така или иначе ще се набиват пари, поне като се набиват, да се дават за каквото трябва и на когото трябва...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vvch » 24 Авг 2007, 0:44

За СОТ-а не мисля,че ще висят там постоянно.Тва са 8 заплати лизинг на колата и още толкова за фирмата.Ще ти излеза скъпо.Виж ако изкараш връзки може да им е там стоянката.Ама нали ще ходят и по аларми.Най-добре жива охрана с паник бутон.Важно е охраната да си е на ясла при тебе.Само ,че законово незнам как ще го уредиш,че са има некъв е*ан закон за охранителната дейност.Тия от фирмите излизат скъпо ,а взимат малко и общо взето ги боли...
За СОТ ти препоръчвам 161-то.Те имат стегната система ,която не позволява немарливо вършене на работата.
Не слушай съвети от познати ,че видиш ли еди къде си ,еди кога си ,еди кой си СОТ дошъл много бързо или направил нещо...
В никакъв случай не се закачай към 3С СОТ ,БОДУ СОД ,СЕКЮРИТИ ХОЛДИНГ ,ЕСПОЛ ,VTA и разни други новоизлюпени СОТ-ове.
За DSC ,АСО ПИРЕЛИ ,АРКУС и полицейския СОТ не мога да дам мнение,но мисля ,че DSC не е толкова зле.
И да знаеш че някой мърляви СОТ-ове с добри пазарни позиции се опитват да взимат толкова колкото и най добрите.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от WilliamsF1Team » 24 Авг 2007, 0:57

vvch написа:За СОТ-а не мисля,че ще висят там постоянно.Тва са 8 заплати лизинг на колата и още толкова за фирмата.Ще ти излеза скъпо.Виж ако изкараш връзки може да им е там стоянката.Ама нали ще ходят и по аларми.Най-добре жива охрана с паник бутон.Важно е охраната да си е на ясла при тебе.Само ,че законово незнам как ще го уредиш,че са има некъв е*ан закон за охранителната дейност.Тия от фирмите излизат скъпо ,а взимат малко и общо взето ги боли...
За СОТ ти препоръчвам 161-то.Те имат стегната система ,която не позволява немарливо вършене на работата.
Не слушай съвети от познати ,че видиш ли еди къде си ,еди кога си ,еди кой си СОТ дошъл много бързо или направил нещо...
В никакъв случай не се закачай към 3С СОТ ,БОДУ СОД ,СЕКЮРИТИ ХОЛДИНГ ,ЕСПОЛ ,VTA и разни други новоизлюпени СОТ-ове.
За DSC ,АСО ПИРЕЛИ ,АРКУС и полицейския СОТ не мога да дам мнение,но мисля ,че DSC не е толкова зле.
И да знаеш че някой мърляви СОТ-ове с добри пазарни позиции се опитват да взимат толкова колкото и най добрите.
Мдаммм... Прав си и ти. В апартамента имаме СОД. Веднъж не го деактивирах и писна... Чаках ги 13 минути докато дойдат и накрая им дадох 10лв., че съм ги разкарал напразно. Еми честно да ти кажа и най-тъпия крадец да съм за 13 минути ще изкарам бая неща от вътре (да не кажа всичко). За СОТ-161 съм чувал, че те са тези, които организират обирите, но не вярвам да е така. Слухове много, ако слушам всичко не трябва да живея. Вероятно ще се спра на някоя си фирма, един паник бутон и ще вкарам някои младоци вътре. Ако трябва и 600лв. ще им давам и компютър ако искат ще им сложа, но не трябва да спят и да се отплесват. 10-ина часа ще вършат това, за което им се плаща. Друг въпрос е дали ще намеря това, което търся. Не искам пазачи като тоя на платения паркинг зад блока. Докато обяснява на някой къде да паркира мога да изкарам полувината неща. Пенсионерите са пенсионери, защото вече са негодни за работа, а не защото трябва да се развиват тепърва... :idea: Решението с охраната на пръв поглед изглежда елементарно, но иначе далеч не е така. Трябва да се обмислят доста неща... :idea:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vvch » 24 Авг 2007, 1:12

Обири никой не организира.Но много хора дават информация...
А ако кеш-а вечер го оставяш на обекта,то тогава със сигурност ще имаш главоболия.
Има вариант за видеонаблюдение от страна на СОТ-а,но не знам дали всички фирми го предлагат и дали не е безумно скъпо.
Ако толкова те е страх има вариант и за автопатрулна охрана от една фирма и видео наблюдение в реално време от друга охранителна фирма.Предполага взаимен контрол.Прилага се в част от банките
Относно времето на реакция като в твоя случай тва си е до късмет.
Представи си сутрин : 8-9.00 часа . Една камара офиси магазини и т.н. отварят ,изключват сот-а.Някакъв процент от обектите дават сигнал и колата отговаряща за този район тръгва и то по задръстванията...
От обект на обект...
И фирмите с най-много коли се затрудняват в такива моменти.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от WilliamsF1Team » 24 Авг 2007, 1:21

vvch написа:Обири никой не организира.Но много хора дават информация...
А ако кеш-а вечер го оставяш на обекта,то тогава със сигурност ще имаш главоболия.
Има вариант за видеонаблюдение от страна на СОТ-а,но не знам дали всички фирми го предлагат и дали не е безумно скъпо.
Ако толкова те е страх има вариант и за автопатрулна охрана от една фирма и видео наблюдение в реално време от друга охранителна фирма.Предполага взаимен контрол.Прилага се в част от банките
Относно времето на реакция като в твоя случай тва си е до късмет.
Представи си сутрин : 8-9.00 часа . Една камара офиси магазини и т.н. отварят ,изключват сот-а.Някакъв процент от обектите дават сигнал и колата отговаряща за този район тръгва и то по задръстванията...
От обект на обект...
И фирмите с най-много коли се затрудняват в такива моменти.

Това с камери към СОТ е твърде много. Разбирам да е някоя къща като "Капитолия", "Сити Кар" или някаква от този род, но в тази няма да има такива коли. Накрая ще се вържа към някоя фирма, примерно СОТ 161 и с паник бутон.
Оборотни пари там няма да има. Принципно избягвам да нося много пари в мен пък да ги оставя там е абсолютно изключено и неоправдано. Всичко, което ще могат да вземат е машини и фолио. Машините ще ги пласират, но фолиото няма как да го пласират без да се разбере, така че ще остане по-елементарния вариянт.
Тънкостта се състои в точното наемане на фирмата... От глупаци ми е писнало, ама...то вече не знаеш кой какъв ще излезе накрая... :help:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vvch » 24 Авг 2007, 1:29

Последен съвет за сот-а.Понякога нови служители или дори и по-стари се затрудняват да намерят обекта,ако той никога не е давал аларма, а това губи време.Така че виж там кви са условията на договора за разни глоби за нерегламентирано повикване и намери някъв начин отвреме навреме да ги викаш.
И УСПЕХ В НАЧИНАНИЕТО!

Следваща

Назад към Извън Темата