Помогнете да открия от какво иде едно странно дрънчене

3-та серия ('83-'94)

Модератори: GEORGIEV, ///Явор, ge_a, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Помогнете да открия от какво иде едно странно дрънчене

Мнение от Nick » 31 Юли 2007, 11:04

Здравейте колеги
много съм вманиячен на тема тракане и дрънчене и щом тропне нещо от някъде по колицата веднага го търся и оправям/сменям за да е в най-добра форма :) И така лека полека съм изпосменил де що има тампони, щангички, пружини и лагери.

От известно време се появи едно дразнещо дрънчене идещо от задницата, което не мога да го хвана от какво идва.
Получава се като карам по павета или задната гума минава по настилка с малки неравности.
По принцип не е силно, на затворен прозорец още не се чува, но е много дразнещо тенекиено дрънчене.

Вдигах, залягах отзад, клатих де що можах, нищо не откривам което може да издава подобен звук. А сякаш трябва да е нещо доста халтаво щом подрънква от съвсем ситни бабунки.

Дайте някакви идеи !!? :confused:

Подсказка: абсолютно същото дрънчене се носи след 99% от маршрутките в София, ако някой е наясно на тях какъв им е проблема може би и при мен е същото.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 31 Юли 2007, 14:13

ами те повечето маршрутки са с врати отзад пък е30-та не вярвам да е с врати!!! провери багажника дали не хлопа самият капак!!! на мерцо имах подобен проблем и се оказа антената,просто не е била фиксирана добре! провери и нея и сподели какво е било??????

Аватар
Кара: със спомени

Мнение от sonny » 31 Юли 2007, 14:17

предпазната ламарина на дисковете, апарата на накладките, ако е изпаднала някоя от пружинките на апаратите дето притиска накладките, много износени накладки и оттам луфтове и дрънчене и последно полуоска, имал съм такъв случай, уж нищо и няма, па се получава едно такова тракане, сменихме я и се оправи.

Гост
Аватар

Мнение от Гост » 31 Юли 2007, 14:43

Виж и тампоните които държат задните амортесьори в горната им част :arrow:
Като се скъсат и те дрънчат много кофти ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: KiA, Volvo, Ford
Мечтае да кара: Болид от F1
Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021

Мнение от logout » 31 Юли 2007, 15:12

haho написа:Виж и тампоните които държат задните амортесьори в горната им част :arrow:
Като се скъсат и те дрънчат много кофти ;)

:yes: И според мен е това.
It's not who You are, it's who You know...

кандидат ентусиаст
Аватар

.

Мнение от Nick » 31 Юли 2007, 15:57

Тампоните не ми се вярва да са - като сменях амортисиорите си бяха съвсем наред а и те нали са си зад мен (аз съм с комби) а от багажника нищо не се чува, само отвън.

Врати, багажници не скърцат със сигурност.

Предпазната ламарина зад спирачния диск се държи яко, спирачните апарати също, ламарините над ауспуха и те - всичко съм го клатил и сецал силно да проверя дали не тропа.

Остава това което казвате за накладките на ръчната които са вътре в главината на спир. диск, може пък там да има нещо откачено наистина.
Ще трябва да погледна

Полуоските знам ли ??! Изглеждат ми наред. То наскоро ги свалях че сменявах задните лагери и нищо нередно не забелязах по тях.
По принцип трябва ли да може да се мърда (аксиално) централната част на полуоската спрямо каретата с които е закачена към колелото и диференциала?

Е30 IS Crasher
Аватар
Кара: Е30 М42Б18, E61 M54B25

Re: .

Мнение от ge_a » 01 Авг 2007, 10:09

Nick написа:Остава това което казвате за накладките на ръчната които са вътре в главината на спир. диск, може пък там да има нещо откачено наистина.

Имах подобен проблем, слагах нови наклатки и пак същотото, оказа се, че са пружинките дето придърпват накладките една към друга, с годините се разхлабили и не могат да приберат на вътре самите накладки и тропат :winky:
Най-обичам да вадим теловете на гумите !!!
Изображение

Аватар
Кара: със спомени

Мнение от sonny » 01 Авг 2007, 10:33

ge_a написа:
Nick написа:Остава това което казвате за накладките на ръчната които са вътре в главината на спир. диск, може пък там да има нещо откачено наистина.

Имах подобен проблем, слагах нови наклатки и пак същотото, оказа се, че са пружинките дето придърпват накладките една към друга, с годините се разхлабили и не могат да приберат на вътре самите накладки и тропат :winky:

същия проблем го има на комбито на дъртия, дрънчи да се нетрае, ама ме мързи да го оправя, наби не го карам аз :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

.

Мнение от Nick » 01 Авг 2007, 11:01

Ами ако са накладките на ръчната пак добре - в смисъл че не е нещо сериозно :)
Ще сваля събота-неделя дисковете да поогледам отвътре какво става, пък да видим дали ще се получи нещо. Че така дрънчи все едно карам кашон с празни буркани :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

e30

Мнение от KPETEH » 04 Авг 2007, 17:49

При мен също го има това дрънчене. Значи незнам как да го обесня но ще пробвам: Значи където се съединяват тръбите на ауспуха, тази от катализатора и тази която отива към задното гърне има две метални скоби който се връзват с два болта - тоест съединяват тръбите. При мен едната се е счупила на две и когато минавам през дупки, или павета се лашка и се удря в тръбата и от там идва този звук. Незнам дали стана ясно:
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=18&fg=05
Където влиза болта, номер 20.
Виж погледни щото при мен си трещи стабилно, ама го знам, че е от там и не се притеснявам.

кандидат ентусиаст
Аватар

.

Мнение от Nick » 06 Авг 2007, 11:20

Благодаря за съвета, но не е от ауспуха.
Той беше първия кандидат за такъв тенекиен звук и е гледан под лупа, свалял съм го целия и закачал наново.

В интерес на истината все още нищо не съм отклрил за тая дрънчилка :(, всичко уж е здраво а на павета дрънка.

Е30 IS Crasher
Аватар
Кара: Е30 М42Б18, E61 M54B25

Мнение от ge_a » 06 Авг 2007, 12:07

А номер 7 от схемата имаш ли го че като го няма пак се получава същия ефект, тая пластинка придържа накладките и кат я няма най готино се чува точно на павета кат все едно дрънка кашон с буркани

Изображение
Най-обичам да вадим теловете на гумите !!!
Изображение

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 06 Авг 2007, 12:29

sonny написа:
същия проблем го има на комбито на дъртия, дрънчи да се нетрае, ама ме мързи да го оправя, наби не го карам аз :mhihi:

При теб е скъсано жилото на задна дясна за ръчната...
Най вероятно и накладките са се откачили.
Аз заради тая пуста ръчна се наложи да сменя всичко дискове + двата чифта накладки и за ръчната и за дисковете за да стане ръчната като хората на "новото" комби.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Kos » 09 Авг 2007, 11:47

виж скобите и ламаринките около изпускателната уредба в 80% от случаите те дрънчат така. и при мен дрънчи чат пат като влезе в резонанс с двигателя макар че на ръка съм минал всичко отдолу на колата.

кандидат ентусиаст
Аватар

.

Мнение от Nick » 09 Авг 2007, 16:26

И тия ламарини ги клатих и удрях като свалях ауспуха - здрави са.

Още не ми е останало време да сваля дисковете за да прегледам все пак тия прословути накладки на ръчната.

Следваща

Назад към E30