Що е то ABS?

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

води статистиката
Аватар
Кара: '07 X3 LCI 3,0sd
Детайли за колата: '93 318is
'95 328Ti
'95 318is
'00 328Ci
'04 330xd
'07 X3 3.0d
'07 X3 3.0sd
'01 730d

Мнение от LuBo1 » 21 Фев 2004, 10:21

Абе Димитре и как спря с 120км/ч на поледица а ? След 150-200 метра суркане ли ? АБС помага и на мене ми е помагал 100 пъти ама на лед мисля че само пречи :roll:

Я си представете слизате някакъв наклон, през зимата. Например баир , заледен. Пускате се да речем с 5-10км/ч и надискате изведнъж спирачката и какво става :arrow: АБС се шашка и почва едно пусни - хвани до безкраи :x и за кво ми е тоя абс като не моа спра по баир надолу .С обикновенна спирачка и хубави зимни гуми тоя проблем го нема и можеш сам да усетиш момента на блокиране на колелото и там да караш все не е ли така :?:
Поправете ме :wink:
ИзображениеИзображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от PARADOX_sf » 21 Фев 2004, 10:58

LuBo1 написа:Абе Димитре и как спря с 120км/ч на поледица а ? След 150-200 метра суркане ли ? АБС помага и на мене ми е помагал 100 пъти ама на лед мисля че само пречи :roll:

Я си представете слизате някакъв наклон, през зимата. Например баир , заледен. Пускате се да речем с 5-10км/ч и надискате изведнъж спирачката и какво става :arrow: АБС се шашка и почва едно пусни - хвани до безкраи :x и за кво ми е тоя абс като не моа спра по баир надолу .С обикновенна спирачка и хубави зимни гуми тоя проблем го нема и можеш сам да усетиш момента на блокиране на колелото и там да караш все не е ли така :?:
Поправете ме :wink:

Абс-а не работи под 10км/ч!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vento » 21 Фев 2004, 11:20

За тези, които твърдят, че няма начин кола БЕЗ ABS да спре по-бързо от кола С ABS, май не са чели линковето, които дадох в началото, както и многото инфо по темата из нета!

Само кратък цитат:
"Do cars with ABS stop more quickly than cars without? ABS is designed to help the driver maintain control of the vehicle during emergency braking situations, not make the car stop more quickly. ABS may shorten stopping distances on wet or slippery roads and many systems will shorten stopping distances on dry roads. On very soft surfaces, such as loose gravel or unpacked snow, an ABS system may actually lengthen stopping distances. In wet or slippery conditions, you should still make sure you drive carefully, always keep a safe distance behind the vehicle in front of you, and maintain a speed consistent with the road conditions."

"Do cars with ABS stop more quickly than cars without it? Not always..."

Относно практическите занимания - който желае - да осигури Vento С ABS и да пробваме.
Последна промяна Vento на 21 Фев 2004, 11:27, променена общо 1 път
D.
ИзображениеИзображение
Изображение

води статистиката
Аватар
'95 328Ti
'95 318is
'00 328Ci
'04 330xd
'07 X3 3.0d
'07 X3 3.0sd
'01 730d

Мнение от LuBo1 » 21 Фев 2004, 11:23

PARADOX_sf написа:Абс-а не работи под 10км/ч!

Та твоита мои и да не бачка ама на моита бачка :!:
ИзображениеИзображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от PARADOX_sf » 21 Фев 2004, 14:21

LuBo1 написа:
PARADOX_sf написа:Абс-а не работи под 10км/ч!

Та твоита мои и да не бачка ама на моита бачка :!:

Е копче се едно пък не съм имал Астра. Като се движех бавно (не беше повече от 10км/ч) на един лед с летни гуми се завърях щото абс-а не се включи. Бих една задна и се върнах. Пробвах го пак тоя номер.
Пробвах и със 1/2 от колата на лед другата на асвалта. Докато бачкаше (скорост около 20-30км/ч) сичко беше ток и жици ама като намалих много се занесох (не много) щото абс-а се изключи. А ако нямах АБС щеше да има и демидж.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dimitar » 21 Фев 2004, 15:01

LuBo1 написа:Абе Димитре и как спря с 120км/ч на поледица а ? След 150-200 метра суркане ли ? АБС помага и на мене ми е помагал 100 пъти ама на лед мисля че само пречи ....

Точно на спускане си беше - от един мост (тези дето са от Пловдив го знаят - надлез Родопи). И щото е доста широко - 3 ленти, реших да си го направя тоя експеримент. Резултата беше, че си спрях като първия пич. Ако щеш вярвай, не ми се спори с тебе.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 21 Фев 2004, 23:48

PARADOX_sf написа:

Абс-а не работи под 10км/ч!

Та твоита мои и да не бачка ама на моита бачка

ABS-а, в зависимост от модела се задейства така: Тръгваш, като минеш 20 или 30км/ч скорост вече е задействан. След това дори да караш с 10 км. пак работи. Но ако с току що запалена кола караш а 10 или 20 км. няма да се включи. Това разбира се варира при различните марки и модели, но споделям моя личен опит с Пежо 605 на един приятел, МБ 190 и 230, Мицубиши Галант и БМВ 318 ис. И продължаваме да си говорим как на заледен баир някой усеща кога ще блокират колелетата и спира без да се се суче на всички страни... Само за попълване на поста, привеждам един пример с МБ 190. Слизам от заведението на мой приятел в Горна Баня с неработещ АБС при зверски заледен път. На 1-ва, без газ колата се засилваше прекалено много (баира е много сериозен). С всяко докосване на спирачката нелекото МБ с 4 човека тръгваше накъдето си реши и си оставах само с усещането кога блокират колелетата - веднага. Същия баир с работещ АБС, месец по-късно се слиза без проблеми, защото като пипнеш педала, той може и да рита здраво, но колата намалява без да се опита да събере тротоарите от двете страни. Дори при "екскурзията" ни на Витоша по снега, АБС-а мен лично ме ориентираше чудесно какво се случва между гумите и снега. Да не говорим, че запазването на управление при такива скорости по завоите е нещо много ценно. Но явно доста хора ще си останат противници (по необясними причини) на тази система. За мен лично въпросът е изчерпан... 8)
Never mistake motion for action...

води статистиката
Аватар
'95 328Ti
'95 318is
'00 328Ci
'04 330xd
'07 X3 3.0d
'07 X3 3.0sd
'01 730d

Мнение от LuBo1 » 22 Фев 2004, 11:26

Ха моя АБС бачка даже и колата ми да е на контакт :!: Които иска следващия път като дода в София прая показно :!:
ИзображениеИзображение

Доктор на БМВ науките
Аватар
Кара: 400 коня и едно магаре зад волана

Мнение от Vasilen » 23 Фев 2004, 11:25

Много благодаря на всички особено на Penchev ЕVa* alx (по бира на Екото ? ) за полезната информация и линкове сега съм доста по наясно и доволен че имам кола с АБС.
May the BMW force be with you!

Предишна

Назад към Основен Форум