Пазете се

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Пазете се

Мнение от ludiqdancho » 10 Юли 2007, 14:57

ДИРЕКЦИЯ ”ПРЕСЦЕНТЪР И ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА”
МВР СОФИЯ
ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ “ПОЛИЦИЯ” - ВЕЛИКО ТЪРНОВО
ИНФОРМАЦИОННО СЪОБЩЕНИЕ

От 2003 год. на територията на гр.Велико Търново зачестиха извършените престъпления по чл.209, ал.1 от НК /измами/

Механизъм на измамите:

Извършителите действат в група от 3-4 човека. Те намират телефонен указател на определен град, в който са посочени телефоните, имената и адресите на жителите. Едното лице от групата започва да се обажда на домашните телефони на гражданите като се обръщат към тях по малко име и започват общ разговор.

Малко след началото на разговора задават въпрос: “Не ме ли позна?”. Някои граждани припознават гласа на свой близък или роднина и казват име.

Измамникът продължава разговора, като обяснява, че се е захванал с търговия.

Предметът на търговията е представен с различни думи – регулатори, комутатори, дозатори, маслообирачи, дюзи и др. Разказват, че тези части са много търсени и други търговци предлагат за тях много пари. Казват, че са намерили продавач на частите на една цена, а също, че са намерили и купувач готов да ги закупи на двойна цена. Мнимият близък казва, че е капарирал определена бройка при продавача, но за финализиране на сделката са необходими още пари. Мнимият близък увещава гражданина да събере пари и да се обади на продавача, да се разберат с него къде и кога да се срещнат, за да може да даде другата част от парите и да вземе частите.

Гражданинът се свързва по мобилен телефон с продавача /друго лице от престъпната група/ за да помогне на мнимия роднина. Продавачът обяснява, че наистина частите са в наличност и са капарирани.

При пристигането си в гр.В.Търново гражданинът се обажда на продавача, който казва, че спешно се е наложило да отиде на друго място, но ще прати неговия “син” или “работник” да донесат частите и да вземат парите. Той указва място в града и точен час и пита гражданина с какъв автомобил е или как е облечен. Минути след пристигане на уреченото място при гражданина се явява младо момче /трето лице от групата/, което пита дали той е за сделката, дава му чанта с метални елементи, а гражданина му предава уговорената сума.

Малко след като осъществи сделката се обажда мнимият роднина и казва на гражданина да се прибира в дома си, където ще дойде с новия купувач и ще му върне парите. Започва продължително чакане, последвано от изключване на мобилните телефони на познатия и продавача. Тогава гражданинът разбира, че е измамен. Металните елементи не отговарят на качеството и цената, за които са представени, телефоните използвани при измамата са изключени, а лицето, което е донесло частите е видяно за около минута и е трудно разпознаването му.

Друга схема на измама отново започва с обаждане на домашния телефон. На въпроса “Кой се обажда?” отговорът е “Ти познати в чужбина нямаш ли?”. В голяма част от случаите всеки гражданин има познат или роднина в чужбина и отново следва назоваване на името му.

Мнимият роднина казва, че ще се прибира следващата седмица в РБългария, но иска да си дойде с всички пари, които е спечелил. Разказва, че на границата има големи такси и глоби за декларирането на по-големи суми, поради което ще прати парите в колет. Има вяра единствено на гражданина и го моли той де вземе колета,който ще бъде изпратен по човек, отговарящ на мобилен телефон.

Роднината иска от гражданина да се обади на куриера и да се разберат за часа и мястото на срещата. За услугата обаче трябва да се заплати пътна такса в размер на 1000 – 2000 лв.

При завръщането се от чужбина мнимият роднина обещава да отворят колета и да възстанови сумата от парите в него. Гражданинът се съгласява и се обажда на куриера.

Минути след пристигането на уговореното място при гражданина идва младо момче, което му дава найлонова чанта, в която има кутия облепена с кафяв скоч и имаща вид на колет. На него има и залепен етикет с имената на гражданина /взети от телефонния указател/ Гражданинът се убеждава в истинноста на пратката, заплаща уговорената сума и се прибира в тях за да чака прибирането от чужбина на неговия роднина. След като вземе колета мнимият роднина се обажда и моли гражданина да не го отваря преди пристигането му. След двуседмично изчакване гражданинът отваря колета и установява, че в него има дрехи, минерална вода, парче дърво и др. и разбира, че е измамен.

Подобна схема за измама отново започва с обаждане на домашния телефон. Гражданинът е убеден, че се обажда негов близък, който му разказва, че е претърпял тежка катастрофа и се нуждане от пари за операция или адвокат. Същият казва на гражданина, че ще изпрати свой приятел таксиметров шофьор на адреса като парите да предаде на него. След като гражданинът се съгласява, измамникът се обажда на таксиметрова компания в града, от който е гражданина. Той казва на диспечерката, че желае такси, което да пътува от техния град до гр.Велико Търново. Диспечерката предоставя мобилен телефон на техен служител, с който измамникът да се разбере за заплащането и какво ще иска. Измамникът му казва да отиде на адреса /взет от телефонния указател/ да се срещне с живущия там, който ще му предаде плик. Този плик таксиметровият шофьор трябва да донесе в гр.ВеликоТърново, като заплащането ще бъде двойно.

Шофьорът отива на адреса, взима плика с парите и ги отнася до гр.Велико Търново, където е инструктиран по телефона къде точно да отиде. При срещата с измамника му се заплаща курса и той е освободен. Така не се осъществява никаква връзка между потърпевшия и извършителя. Почти е невъзможно установяването на водача на таксито. След няколко дни гражданинът се вижда или се чува със своя близък и разбира, че е измамен.

В по-голяма част от случаите потърпевшите не са от област Велико Търново. Възрастта им е между 70-80 год. Установените извършители не са жители на гр.Велико Търново, а от близки села и градове. Те използат като местопрестъпление гр.Велико Търново тъй като е на “кръстопът” и има голямо текучество на хора и моторни превозни средства, а в същото време е в близост до местата, където живеят.

Съвети към гражданите:

- при подобни обаждания първо се уверете, че наистина разговаряте със свой близък или роднина – задайте му въпроси, които отговори може да знае само той или се свържете с него на домашният или мобилен телефон, който имате Вие.

- няма бърза и лесна печалба от законна дейност или такива сделки.

- при съмнения се свържете с телефон 166 и обяснете случая.

- не се притеснявайте, че сте наблюдаван или проучван от извършителите. Те подбират жертвите си на случаен принцип.

- проявете гражданско самосъзнание и разкажете за механизма на измамите на свои близки и роднини тъй като това ще пресече този вид престъпление.

04.07.2007 г. Регионален говорител на МВР

Велико Търново:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30, е36, e39
Мечтае да кара: ///M
Детайли за колата: Nuclear Touring

Мнение от Nucl3arDru1D » 10 Юли 2007, 15:22

преди време имеше коментари за това, ама не е ли отминало вече?

има сега и друг забавен пиниз: дрънка ти некъв непознат номер и затваря, ама няколко поредни пъти, набираш го ти и идеята да те задържи възможно най-дълго докато се окаже "грешка"... ама е импулсен :mhihi:
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ludiqdancho » 10 Юли 2007, 15:26

Nucl3arDru1D написа:преди време имеше коментари за това, ама не е ли отминало вече?

не е вчера ме пробваха мръсните мангали
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Мнение от Stanchev » 10 Юли 2007, 15:28

и на мене ме пробваха преди месец-два, интересното беше, че се обърнаха с МАЛКОТО ми име, а в обяви и т.н. не съм го споменавал никъде :shock:
приложиха тактиката с познат в чужбина, ама ги отрезах веднага че нямам такъв познат и удариха ГРЕДЪ :mhihi: след което веднага ми затвори....
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ludiqdancho » 10 Юли 2007, 15:31

Stanchev написа:и на мене ме пробваха преди месец-два, интересното беше, че се обърнаха с МАЛКОТО ми име, а в обяви и т.н. не съм го споменавал никъде :shock:
приложиха тактиката с познат в чужбина, ама ги отрезах веднага че нямам такъв познат и удариха ГРЕДЪ :mhihi: след което веднага ми затвори....

аз започнах да говоря за майка му и той затвори
Изображение

Аватар
Кара: със спомени

Мнение от sonny » 10 Юли 2007, 15:37

На жената баба й я прекараха, по подобен начин, ама мнимия роднина я накарал да купи прима ваучер за 50лв и да му продиктува кода :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30, е36, e39
Мечтае да кара: ///M
Детайли за колата: Nuclear Touring

Мнение от Nucl3arDru1D » 10 Юли 2007, 15:40

Stanchev написа:и на мене ме пробваха преди месец-два, интересното беше, че се обърнаха с МАЛКОТО ми име, а в обяви и т.н. не съм го споменавал никъде :shock:

баце, трябваше да се срещнете бре :yammy:
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: GSI
Мечтае да кара: E31

Мнение от Mixi » 10 Юли 2007, 15:43

и в нас се обаждали, някакъв далече роднина от Стара Загора.. нямаше кой да му се върже :mhihi:
.
..
...
....
.....

'2002' fanatic
'2002' fanatic
Аватар
Кара: '08 Swift Sport, '73 BMW 2002tii

Мнение от alpina-ma6inata » 10 Юли 2007, 15:56

На мен два пъти ми се обаждат, веднъж на домашния, другия път на гсма. :mhihi:

Първия път питаха частен дом ли е, питаха за някакви имена и знам, че тия с частния дом са 100% мошенници, храних го дълго около 5-10 секунди и затворих.

А втория път един ми звъни в 1 часа през нощта, пита ме какво правя и ми вика, айде петък да се нахвърлиме както аз си знам. :mhihi: И пак го храних нещо, но не помня, защото спах. Копеленцетата явно понякога чакат да станат малките часове и да почнеш да им говориш, когато си неадекватен и полузаспал... :evil: :kuku: :1:
'73 2002 tii Golf #2719550
2x Alpine white E30's
-------------------------------------
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от NAUGHTY » 10 Юли 2007, 16:40

sonny написа:На жената баба й я прекараха, по подобен начин, ама мнимия роднина я накарал да купи прима ваучер за 50лв и да му продиктува кода :mhihi: :mhihi:

Същата работа с една позната преди месец :evil:
ИзображениеИзображение
Някои оставят нещо след себе си само когато клекнат...

Скрапчо
Аватар
Кара: конджул

Мнение от Ivan Petrov » 10 Юли 2007, 17:13

на мен ми звънна някакъв братовчед, ама се сетих каква е работата още в началото и понеже нямах какво да правя си говорих по телефона на дълго и на широко каквито глупусти се сетя... спомена ми тоя за няква прима ама аз го ебавах нещо и като ми писна след около 30 минути затворих телефона :mhihi:
Изображение

Арабиата
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от The 5th element » 10 Юли 2007, 17:19

Продължават да пробват де...а и дебилите...на мен като ми звъняха им казах,че няма проблем да поработим,но имам един тир с 24 каратово злато и бързам да го пласирам,че са ме подгонили лошите и чак след това мога да им обърна внимание......ефектът беше много як...тишина в слушалката и яко смут.... :mhihi: :bang:
[url=http://picbg.net/img.php?file=194f7b7624e3366b.JPG]Изображение[/url

'2002' fanatic
'2002' fanatic
Аватар
Кара: '08 Swift Sport, '73 BMW 2002tii

Мнение от alpina-ma6inata » 10 Юли 2007, 17:32

The 5th element написа:Продължават да пробват де...а и дебилите...на мен като ми звъняха им казах,че няма проблем да поработим,но имам един тир с 24 каратово злато и бързам да го пласирам,че са ме подгонили лошите и чак след това мога да им обърна внимание......ефектът беше много як...тишина в слушалката и яко смут.... :mhihi: :bang:
:mhihi: :mhihi:
'73 2002 tii Golf #2719550
2x Alpine white E30's
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: си

Мнение от txe » 10 Юли 2007, 20:12

продължават дамм.. майка ми нещо ги овикваше миналата седмица :shock:
what a helluva ride

Му му мух мули, майкоууу!
Аватар

Мнение от absix » 10 Юли 2007, 20:17

Няма ли някой да им направи една постановка и после 3 месеца на 4 колела (2 от които доста големи и се въртят с ръце)... :evil:

Следваща

Назад към Извън Темата