На кого да вярвам ?
Модератор: Icco
18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Icco
- Музикално деформиран
-
- Кара: 330ci
На кого да вярвам ?
Здравейте от доста време се ослушвам и се чудвя какъв усилвател да взема за прасетата в багажника да могат да грухтят хубаво и се спрях на това
http://www.lanzar.com/itempage.asp?MODEL=VIBE231
Обаче като напишеш модела в гугъл и ти излизат всевъзможни решения и на много от тях пише че усилвателя е :
2х125 на 4 ома
2х220 на 2 ома
1х500 на 4 ома бридж
Всички тези отговори са за RMS
а както забелязвате в сайта на производителя пише съвсем различни стойностти за RMS
Въпроса е на кой да вярвам ? има ли някой от вас такъв или подобен усилвател който да може да сподели мнение ?

Обаче като напишеш модела в гугъл и ти излизат всевъзможни решения и на много от тях пише че усилвателя е :
2х125 на 4 ома
2х220 на 2 ома
1х500 на 4 ома бридж
Всички тези отговори са за RMS
а както забелязвате в сайта на производителя пише съвсем различни стойностти за RMS
Въпроса е на кой да вярвам ? има ли някой от вас такъв или подобен усилвател който да може да сподели мнение ?
- БаЯн
- ентусиаст
-
- Кара: Е30 340!!!
- Мечтае да кара: Е34 М5 - Е30 М3
- Icco
- Музикално деформиран
-
В сайта на ланзар го дават 2х350 на 2 ома
Аз ще съм супер доволен ако си поддържа 2х300 на 2 ома
все пак няма да е единствения усилвател в колата а и плеара ми е капризен от към ток и гледам да не се уливам че да не се налагат кой знае какви преобразувания
Аз ще съм супер доволен ако си поддържа 2х300 на 2 ома
все пак няма да е единствения усилвател в колата а и плеара ми е капризен от към ток и гледам да не се уливам че да не се налагат кой знае какви преобразувания
- Icco
- Музикално деформиран
-
- Don_Mandragon
- младши ентусиаст
-
- Кара: M40B18 '93
Сешташ се 4е нормалните СД-та дето са 4х50 и са МОСФЕТ са реално кам 4х25 вата на 4 Ома.Да така е оба4е нормалните Сд-та имат и по 15А предпазител.Така 4е сам можеш да си направиш сметката 4е с този предпазител които има Ланзара при 4 ома товар мощността е не пове4е от 2х60 вата и от там за 2ома не пове4е от 2х120 вата.При моста оба4е нещата седят по разли4но.По принцип в Бридж се вдига максимум до 4 пъти мощността на единия канал при един и същ товар.Така 4е ако при 4 ома товар изкара 60 вата на4и в бридж не пове4е от 4х60=240 вата.Тези 240 вата оба4е могат да се изкарат ако захранването го позволява.В слу4ая 12V.22A(примерно е максималния ток без да изгори бушона)= 260 вата.Ако КПД-то му е 90% зна4и при това захтанване не пове4е от 220 вата в говорителя в Бридж при 4 ома товар.Така 4е не гледайте какво пише производителя с цел реклама върху продуктите си.Просто хората си търсят балами да им купуват "боклуците".А колко други работи пропускат да им сложат вътре и какви боклу4ави 4асти слагат с цел да излезат колкото може по ефтини и да се продадат по бързо тва пък е друг въпрос 

Don_Mandragon написа:Сешташ се 4е нормалните СД-та дето са 4х50 и са МОСФЕТ са реално кам 4х25 вата на 4 Ома.Да така е оба4е нормалните Сд-та имат и по 15А предпазител.Така 4е сам можеш да си направиш сметката 4е с този предпазител които има Ланзара при 4 ома товар мощността е не пове4е от 2х60 вата и от там за 2ома не пове4е от 2х120 вата.При моста оба4е нещата седят по разли4но.По принцип в Бридж се вдига максимум до 4 пъти мощността на единия канал при един и същ товар.Така 4е ако при 4 ома товар изкара 60 вата на4и в бридж не пове4е от 4х60=240 вата.Тези 240 вата оба4е могат да се изкарат ако захранването го позволява.В слу4ая 12V.22A(примерно е максималния ток без да изгори бушона)= 260 вата.Ако КПД-то му е 90% зна4и при това захтанване не пове4е от 220 вата в говорителя в Бридж при 4 ома товар.Така 4е не гледайте какво пише производителя с цел реклама върху продуктите си.Просто хората си търсят балами да им купуват "боклуците".А колко други работи пропускат да им сложат вътре и какви боклу4ави 4асти слагат с цел да излезат колкото може по ефтини и да се продадат по бързо тва пък е друг въпрос
Ей да бе да така е, ама ти ги изкара нещата така, че по-добре да не купувам нищо. А и плеара може да има 15А бушон, ама той е за целия плеар с консумацията на цялата му електроника + и на усилвателя в него. Виж му схемата, повечето не си търкат транзисторите/интегралите в нета си пише колко вата са при какви изкривявания и при какъв ток, а иначе за сметане, седай и сметай ватажа, разделен на напрежението = на ТОКА. А така сега, 200 делено на 14.4 = 13.88 ( 8 с в период ) ампера. Сега 25А по 14.4 волта = 360вата. Имайки предвид изкривяванията и тн и това, че най-добре да го ползваш на 90% демек, най-добре около 300 вата консумация да държиш.
- Don_Mandragon
- младши ентусиаст
-
ruskin написа:Ей да бе да така е, ама ти ги изкара нещата така, че по-добре да не купувам нищо. А и плеара може да има 15А бушон, ама той е за целия плеар с консумацията на цялата му електроника + и на усилвателя в него. Виж му схемата, повечето не си търкат транзисторите/интегралите в нета си пише колко вата са при какви изкривявания и при какъв ток, а иначе за сметане, седай и сметай ватажа, разделен на напрежението = на ТОКА. А така сега, 200 делено на 14.4 = 13.88 ( 8 с в период ) ампера. Сега 25А по 14.4 волта = 360вата. Имайки предвид изкривяванията и тн и това, че най-добре да го ползваш на 90% демек, най-добре около 300 вата консумация да държиш.
Хммм ти хубаво си седнал и си сметнал 4е 200W/13,8V=14A ама допускаш грешка която ти коства още около 100-на вата.Така не могат да се сметнат ватовете на касетофона щото за разлика от усилвателя той не е с импулсно захранване и не е клас Д.Обикновенно краиното стъпало е изпълнено с един чип НАхххх,TDAxxxx, TAxxxx или друг.Доста съм запознат с мощностите им и мога да ти гарарантирам 4е никои от тях при 4 ома товар не може да изкара пове4е от 22 вата на канал и по справочник даже малко им надписват някои ват отгоре .Освен това тези чипове работят и в клас Б или АБ което си е допълнителна консумация тъи като КПД-то му не превишава 65% и то при не4овешки изкривявания от сорта на 1-2% при 8 ома а при 4 още пове4е.Виж както си прецениш.Ако искаш си купи такъв ако ли не друг,но само изразявам своето мнение и то е 4е този усилвател за мен не може да изкара пове4е от 220-230 вата в говорителите в какъвто да е режим или ако даже и на 1 ом го подкараш(ако не се запали).Просто толкова са му възможностите

- Icco
- Музикално деформиран
-
Отказах се аз от този усилвател като видях наистина че бушона е 20А
няма какво да го коментираме повече друго решение ще се търрси
По другия въпрос който зачекнахте :
Плеара ми е 4х26В рмс ако гледаме спецификациите иначе отгоре пише 4х60 но естествено кой им вярва
иначе е с два чипа за крайно стъпало и си има активно охлаждане (вентилаторче) има си и DC/DC convertеr но пак си остава 4х26
и като гледам на къде върви индустрията едва ли че тръгнат да слагат повече ватове в каквото и да е плеарче
няма какво да го коментираме повече друго решение ще се търрси
По другия въпрос който зачекнахте :
Плеара ми е 4х26В рмс ако гледаме спецификациите иначе отгоре пише 4х60 но естествено кой им вярва
иначе е с два чипа за крайно стъпало и си има активно охлаждане (вентилаторче) има си и DC/DC convertеr но пак си остава 4х26
и като гледам на къде върви индустрията едва ли че тръгнат да слагат повече ватове в каквото и да е плеарче
Don_Mandragon написа:ruskin написа:Ей да бе да така е, ама ти ги изкара нещата така, че по-добре да не купувам нищо. А и плеара може да има 15А бушон, ама той е за целия плеар с консумацията на цялата му електроника + и на усилвателя в него. Виж му схемата, повечето не си търкат транзисторите/интегралите в нета си пише колко вата са при какви изкривявания и при какъв ток, а иначе за сметане, седай и сметай ватажа, разделен на напрежението = на ТОКА. А така сега, 200 делено на 14.4 = 13.88 ( 8 с в период ) ампера. Сега 25А по 14.4 волта = 360вата. Имайки предвид изкривяванията и тн и това, че най-добре да го ползваш на 90% демек, най-добре около 300 вата консумация да държиш.
Хммм ти хубаво си седнал и си сметнал 4е 200W/13,8V=14A ама допускаш грешка която ти коства още около 100-на вата.Така не могат да се сметнат ватовете на касетофона щото за разлика от усилвателя той не е с импулсно захранване и не е клас Д.Обикновенно краиното стъпало е изпълнено с един чип НАхххх,TDAxxxx, TAxxxx или друг.Доста съм запознат с мощностите им и мога да ти гарарантирам 4е никои от тях при 4 ома товар не може да изкара пове4е от 22 вата на канал и по справочник даже малко им надписват някои ват отгоре .Освен това тези чипове работят и в клас Б или АБ което си е допълнителна консумация тъи като КПД-то му не превишава 65% и то при не4овешки изкривявания от сорта на 1-2% при 8 ома а при 4 още пове4е.Виж както си прецениш.Ако искаш си купи такъв ако ли не друг,но само изразявам своето мнение и то е 4е този усилвател за мен не може да изкара пове4е от 220-230 вата в говорителите в какъвто да е режим или ако даже и на 1 ом го подкараш(ако не се запали).Просто толкова са му възможноститеПоздрави
Е човек не ме разбра, аз имах предвид това, че някой смяташе ватажа по бушона и математиката му беше грешна. Ако вобще може да седнеш и да сметнеш точно ватажа по външните характеристики на усилвателя. Аз доколкото съм в час, всички усилватели с по-висока мощност от 70W са изпълнени с транзисторни схеми, просто интегралите са си боза работа. И аз непледирам за закупуването на нещо което е с марка Ланзар.
- Don_Mandragon
- младши ентусиаст
-
ruskin написа: Аз доколкото съм в час, всички усилватели с по-висока мощност от 70W са изпълнени с транзисторни схеми, просто интегралите са си боза работа. И аз непледирам за закупуването на нещо което е с марка Ланзар.
По принцип може и по слаби да се изпълнят с транзистори.Разбира се има и мощни интегрални като STKxxxx достигащи до 2х200 вата,но те се използват за домашни усилватели,наи-4есто на стерео уредби.Ина4е по принцип е така.Може да се изкарат и по големи мощности с мостово свързване на 2 интегрални схеми ама в касетофоните не го прилагат

- The_Ancient
- младши ентусиаст
-
Don_Mandragon написа:Освен това тези чипове работят и в клас Б или АБ - не4овешки изкривявания от сорта на 1-2%
Малееееееееее, пич, ти изби рибата!
- Don_Mandragon
- младши ентусиаст
-
The_Ancient написа:Don_Mandragon написа:Освен това тези чипове работят и в клас Б или АБ - не4овешки изкривявания от сорта на 1-2%
Малееееееееее, пич, ти изби рибата!
Кое не е така.По-старите наистина са си в клас АБ.Сега по съвременните работят в клас Н.А за изкривяванията погледни тук
http://www.datasheetarchive.com/search. ... sType=part
еи това е 4ипа на СД-то ми ако се вгледаш в ПДФ-то ще видиш 4е за 20 вата изходна мощност при 13,2V му дават 10% ТХД.
- Icco
- Музикално деформиран
-
Ами да те питам ти още ли го слушаш това плеарче ? 10% THD е нещо доста смущаващо направо бих казал че ще ти е трудно да разпознаеш бионсе от шакира
Мисля че нещата които са нормални са описани на снимката която прикрепям
Не съм го разглобявал до толкова че да видя каква марка и модел е чипа видях само че са два

Мисля че нещата които са нормални са описани на снимката която прикрепям
Не съм го разглобявал до толкова че да видя каква марка и модел е чипа видях само че са два
18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2