Какви летни гуми да купим?
Модератор: Общи модератори
46 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
Какви летни гуми да купим?
По препоръка на Turturelo пускам тази тема за летните гуми.То така или инача скоро ще свърши зимата и идва време за мини полички , къси гащи и летни гуми.Малко ме мързи затова ще копирам въпроса ми от темата на quixzole а той е:
За лятото трябва да си купувам гуми та се чудя за моята машина какво да взема.Значи старите са 185/15 аз обаче искам да сложа 195/15 отпред и 205/15 отзад дали това ще подобри нещо или ще влоши?Или в краиня сметка да сложа 4 еднакви 185/15или195/15?Малко лошо написах въпроса ама дано ме разберете.
Също и марките вече може да обсъдим както и цени и общо взето каквото се сетиме.
За лятото трябва да си купувам гуми та се чудя за моята машина какво да взема.Значи старите са 185/15 аз обаче искам да сложа 195/15 отпред и 205/15 отзад дали това ще подобри нещо или ще влоши?Или в краиня сметка да сложа 4 еднакви 185/15или195/15?Малко лошо написах въпроса ама дано ме разберете.
Също и марките вече може да обсъдим както и цени и общо взето каквото се сетиме.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Ако питаш за размера, Митко (quixzole) е сложил чудесни линкове към един калкулатор - темата е в основния форум и се казва "Всичко за гумите". За да минеш от 185 на 205 трябва да намалиш височината на гумата, но с калкулатора е по-лесно и бързо, отколкото да го смяташ на ум. А и става по-бързо пробата кой размер ще е със същия диаметър като сегашните. Ако питаш за марка - това вече е доста обширна тема. Скъпите гуми като Мишелин, Пирели и Йокохама са перфектни, но се износват бързо - тежка кола + мека смес за добро сцепление = сериозно изваждане. От по-масовите марки (не че са евтини), аз лично съм фен на Континентал, Семперит и Дънлоп. Карал съм и с трите марки и мога да кажа само добри неща. Даже мисля да си сложа същия модел Семперит, който есента бракувах на задните колела в почти сликов вид 

Never mistake motion for action...
Lion написа:Скъпите гуми като Мишелин, Пирели и Йокохама са перфектни, но се износват бързо - тежка кола + мека смес за добро сцепление = сериозно изваждане.
Тук несъм съгласен, защото от модел до модел на съответните фирми има Балкан разлика - не става да се говори общо за една марка ... Неможеш да сравниш Michelin Pilot Sport с Energy серията.. Всяка серия си има своите особености, компромиса в сцепление е за сметка на пробега. Тежестта на автомобила не е от значение, колкото стила на шофиране!
Набелязъл съм няколко модела гуми, за момента фаворит ми е Toyo Proxes T1S, навсякъде пишат много добри думи за поведение на пътя, единственото, което ме кара да се замисля до момента е, че незнам колко километра ще изкарат ... Не ми се дават и 1200 лв за 4 15 цолови Michelin Pilot Exalto ..

Ако някой е карал с долу изброените модели гуми нека сподели мнение...
GoodYear Eagle F1 GS D2/D3
Dunlop SP Sport 9000
Dunlop SP Sport 01
Continental Premium Contact
Pirelli P7000
Toyo Proxes T1S
Какви летни гуми ще си купите?
втора употреба 17ки
нямам излишни 1500-2000 лв

Последна промяна © на 14 Фев 2004, 14:27, променена общо 1 път
- Leon
- старши ентусиаст
-
Всяка серия си има своите особености, компромиса в сцепление е за сметка на пробега. Тежестта на автомобила не е от значение, колкото стила на шофиране!
Съгласен съм, че има разлика между моделите и износването зависи предимно от стила на каране, но не мога да се съглася, че 16'' гума ще се износи еднакво на 3-та серия и на 7-ма. Ама хайде да не излизаме оф-топик

- Alexi
- старши ентусиаст
-
- Кара: буретата да пресъхват
Мога да споделя мнение за Pirelli P6000 ,летните ми са такива ,размер 205/60/15 .Перфектно сцепление както на сухо така и на мокро ,леко влошено сцепление при температури под 10 градуса (все пак са летни) .Не се износват бързо ако не ги мъчиш.Моите ще изкарат още едно лято което ме радва..нови са скъпички ,около 300 лв. едната.
- BMW///M-ma6inata
- Петко ///M големия
-
- Кара: E46 330xd / Mini Cooper S
Pirelli P6000 - Пази боже, Алекси пробвай някои други гуми за да видиш за какво става въпрос, карахме почти година с такива за предни, това си е живо самоубийство, на мокро съвсем ги няма. От никой досега не съм чувал добри думи за тоя модел, всеки ги псува.
С наща с тея гуми на няколко пъти щяхме да се пребием
С наща с тея гуми на няколко пъти щяхме да се пребием

По препоръки на един наш рали състезател си взех Maloya.....гумите са Швейцарски и от 93-та се правят от концерна Vredestein group...
Мойте са Maloya Futuro 205/60/15 91 H - 112 лв/бр.
имаше и доста по-добър модел Maloya Futuro Sport V -размер 205/55/15 91 V /за скорост над 240 км/ч - цената им беше 140 лв/бр , сега много ме е яд, но ми досвидя тогава
много красива гума беше
От тези също съм страшно доволен , особено на мокра настилка. Гумите винаги си тествам на края на автомагистрала Хемус.....точно където свършва след Ябланица......включвам на 4-та и се опитвам да се движа с максимална скорост в завоите/ които са едни от любимите ми в БГ
/....спирачката не се пипа никъде....иначе може да е опасно
.....също не е хубаво да се дава и много газ в завоите
....На сух път с Малоята съм стигал до 140+ км/ч....на мокро около 115....и то не почна да поднася ,а ме хвана шубето и спрях да ускорявам:oops: За сравнение, ония ден минавах от там и при идеално суха настилка, около 1-2 градуса беше t-то със зимните ми Барум......при около 120 км/ч в последния завой предницата ми почна да губи сцепление 
Мойте са Maloya Futuro 205/60/15 91 H - 112 лв/бр.
имаше и доста по-добър модел Maloya Futuro Sport V -размер 205/55/15 91 V /за скорост над 240 км/ч - цената им беше 140 лв/бр , сега много ме е яд, но ми досвидя тогава

От тези също съм страшно доволен , особено на мокра настилка. Гумите винаги си тествам на края на автомагистрала Хемус.....точно където свършва след Ябланица......включвам на 4-та и се опитвам да се движа с максимална скорост в завоите/ които са едни от любимите ми в БГ

- PARADOX_sf
- ентусиаст
-
Пробвайте Мишлен Енерджи! От това по-гадна гума надали някога е имало. Сцепление на сухо е отвратително, а на мокро се едно съм на лед.
- Leon
- старши ентусиаст
-
Скромните ми наблюдения показват, че нямам абсолютно никаква нужда от фабрично нови гуми през лятото. Достатъчно е да не са твърде стари и да имат все пак малък грайфер за мокро време. С поизносени 16'' колата се държи перфектно лятото, а и не ме е яд като се изяждат бързо. Да не говорим, че на цената на 4 нови летни ще взема 3 комплекта от същата марка, но покарани малко. Виж през зимата тази сметка излиза крива, но сега ни предстои по-приятния сезон...
- Любо Мегов
- старши ентусиаст
-
Turturelo написа:Dunlop SP Sport 9000
много са яки, доста пари са ама си струват, аз карам с размер 225/40/ZR16
и понеже май ще скачам на 17 цола тия може да се окажат за продажба - карани са около 1500 км (извънградско) без пилежи...

цена на нови по фактура 1200 лв

- Leon
- старши ентусиаст
-
Туртурело спомена за Пирели Р7000 и се сетих, че съм чел нещо по въпроса. Разрових се и току що ми попадна един сравнителен тест на 11 модела летни гуми в Авто Билд от миналата година. За тези,които не са го чели, ще споделя резултатите. Гумите са оценявани по 11 критерия - макс. скорост, скорост на влизане в аквапланинг, спиране на сух и мокър път, шум и т.н. След точкуване, крайният резултат е следния:
1. Pirelli P7000
2. Bridgestone RE720
3. Continental Premium Contact
4. Kumho Ecsta KH11
5. Semperit Direction Sport
6. Firestone TZ200
7. Fulda Carat Extremo
8. Micheline Pilot Premacy
9. Nokian NRV1
10.Vredestein Sportrac2
11.Goodyear Eagle NCT5
Тестваните гуми са с размер 205/55/16 (точно моя), колата, на която са слагани е нов Форд Мондео. За съжаление от теста липсва Dunlop SP Sport 01, които се отказали в последния момент. Липсват и марки като Toyo. Moloya, Yokohama, Matador, но не може да се направи тест на всички производители. Аз лично се изенадах на лошото представяне на Мишелин (много лесно влиза в аквапланинг на завой) и Гудиър (дълъг спирачен път на сухо и мокро), но хората са обяснили всичко с точни измервания и цифри, така че можете да взимате предвид тази класацийка при избора на гуми. Успех!
1. Pirelli P7000
2. Bridgestone RE720
3. Continental Premium Contact
4. Kumho Ecsta KH11
5. Semperit Direction Sport
6. Firestone TZ200
7. Fulda Carat Extremo
8. Micheline Pilot Premacy
9. Nokian NRV1
10.Vredestein Sportrac2
11.Goodyear Eagle NCT5
Тестваните гуми са с размер 205/55/16 (точно моя), колата, на която са слагани е нов Форд Мондео. За съжаление от теста липсва Dunlop SP Sport 01, които се отказали в последния момент. Липсват и марки като Toyo. Moloya, Yokohama, Matador, но не може да се направи тест на всички производители. Аз лично се изенадах на лошото представяне на Мишелин (много лесно влиза в аквапланинг на завой) и Гудиър (дълъг спирачен път на сухо и мокро), но хората са обяснили всичко с точни измервания и цифри, така че можете да взимате предвид тази класацийка при избора на гуми. Успех!
- Nasti
-
-
- Кара: Кво ли не...
Доста мои познати, инвестираха миналото лято, след това и зимата в японски гуми, именно, Toyo, Yokohama, Kumho!
Тази година мисля да си купя нови гуми и ще бъдат или Dunlop или от някоя от тези три марки, просто тези качества, които ми демонстрираха въпросните гуми и разликата в цената м/у японските и европейските за размера, който ползвам 205/45/16 е доста голяма, пример: GoodYear 440лв. Toyo Proxes T1-S - 271лв. - някакси тая разлика не е оправдана. Освен това японските гуми се котират много добре по света.
Тази година мисля да си купя нови гуми и ще бъдат или Dunlop или от някоя от тези три марки, просто тези качества, които ми демонстрираха въпросните гуми и разликата в цената м/у японските и европейските за размера, който ползвам 205/45/16 е доста голяма, пример: GoodYear 440лв. Toyo Proxes T1-S - 271лв. - някакси тая разлика не е оправдана. Освен това японските гуми се котират много добре по света.
Предпочитам да сера на метеното, отколкото да мета насраното...
46 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4