АКТ за затъмнено задено стъкло

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 325 Turbo

АКТ за затъмнено задено стъкло

Мнение от asi_tulev » 27 Юни 2007, 9:37

Та си имам такова актче от 20-тина дни. Нещо не можах да се разбера с полицая и както и де е акта е на лице.
В него си пише - "Автомобила е със затъмнено задно стъкло" като с това нарушавам член 105 ал.2 от ЗДП. Не се сетих да напиша във възраженията че имам странични огледала. Поне това да бях написал, а аз написах НЕ. :(

Та някой знае ли как да го обжалвам, ако имам шанс да го оборя и какви ще са разходите по обжалването, и каква че е глобата по него.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Мнение от Stanchev » 27 Юни 2007, 9:38

на задния джам се позволява само ЩОРА, ако имаш странични огледала.
Изображение

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 27 Юни 2007, 10:08

До колкото знам трябва да си бакшиш, че да имаш тая привилегия.. но страничните огледала са задължителни и при тях в този случай... иначе при нормалните автомобили мисля само страничните задни....

И като говорим за актове и т.н. - от утре влизат в сила новите поправки в закона.... жилетки-милетки, глобите за колан, телефон и минаване на червено ще са по 50лв.... и т.н...

Полковника
Аватар
Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло

Мнение от TheBoss » 27 Юни 2007, 11:03

А дали е от утре? Кога е обнародвано в ДВ? Ако е във вторник и няма посочен срок влиза в сила 3 дни след обнародването, т.е. в петък. А ако ще излезне в петък влиза в сила от понеделник. Освен, ако не е посочено изрично, че влиза в сила от датата на обнародване(в което силно се съмнявам, не са приритали чак толкова) или от друга, упонемата дата. Но това ще го пише в ДВ.
Изображение

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 27 Юни 2007, 11:11

Вторник е обнародвано т.е. утре влиза в сила.... човек от КАТ ми го каза т.е. предупреди ме :D

старши ентусиаст
Аватар
Кара: m52 e36
Мечтае да кара: е38 ;)
Детайли за колата: е36

Мнение от t0sh » 27 Юни 2007, 11:13

аз мисля че това е обсъждано 200 пъти, и при 2 странични огледала и ламарина мога да си заваря на задното стъкло.

нарушавам член 105 ал.2 от ЗДП.

провери ли го какво пише там? :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Diavolo » 27 Юни 2007, 12:04

TheBoss написа:Кога е обнародвано в ДВ?

Вчера (Обн. ДВ. бр.51 от 26 Юни 2007г.) ;)

ТОВА са новите поправки, а

ТОВА е закона в целия му вид

п.с. Нека някой оторизиран да актуализира ТАЗИ тема от форума
Последна промяна Diavolo на 27 Юни 2007, 12:07, променена общо 1 път

и аз незнам
Аватар
Кара: E36 325i

Мнение от BMWALPINA » 27 Юни 2007, 12:06

Stanchev написа:на задния джам се позволява само ЩОРА, ако имаш странични огледала.

А сигурен ли си? :winky:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Мнение от Stanchev » 27 Юни 2007, 12:17

BMWALPINA написа:
Stanchev написа:на задния джам се позволява само ЩОРА, ако имаш странични огледала.

А сигурен ли си? :winky:

да ;)
Изображение

ботокс ефект 
Аватар
Кара: черна сянка
Мечтае да кара: още по-черна сянка

Мнение от Dido_stz » 27 Юни 2007, 12:33

преди специално спрях при катаджии да ги питам за задното стъкло.Човека ми каза така-не е позволено, но не е и забранено, т.е има дупка в закона и може да се затъмни
the project is ready....
ИзображениеИзображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Фил » 27 Юни 2007, 12:35

Чл. 105. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.

(2) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

За задното стъкло не пише нищо.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Коцето » 27 Юни 2007, 13:23

Добре де аз ли съм късметлия или някой греши от 7 месеца са ми затъмнени задните странични и задното фронтално стъкло и до сега са ме спирали поне 6-7 пъти но за това не са ми правили никакъв проблем :shock: :shock:
Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен.

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 compact

Мнение от Benedetto » 27 Юни 2007, 13:34

JackRock написа:Добре де аз ли съм късметлия или някой греши...

Шефа има ван крайслер - задното стъкло и стъклата на плъзгащите врати са затъмнени. Никога не е имал проблеми с катаджиите. Има си странични огледала.
Така че, може да се поразпита за обжалване на този акт.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от WilliamsF1Team » 27 Юни 2007, 13:55

Естествено, че можете да карате със затъмнено задно. Тоя акт го скъсай и го хвърли някъде.

На нашия джип му е затъмнено задното и така излиза от завода. Плащали сме си го като екстра и никой няма право да ми каже нищо. Щом тази кола е минала канала в КАТ значи може да си карам така без да ми каже никой нищо... :!:

А що се отнася до затъмняване...Праскате хубаво фолио навсякъде, ДОРИ И НА ПРЕДНОТО, обаче да е най-светлото и ви дреме на шапките... ;) .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: АКТ за затъмнено задено стъкло

Мнение от bum_bum » 27 Юни 2007, 14:56

asi_tulev написа:...

Минали са те яко пич, според въпросната алинея 2 при наличие на 2 странични огледала нищо не ти пречи да затъмниш задните стъкла на автомобила. Там изобщо не става въпрос за задното панорамно стъкло. Лошото е обаче е, че май сега не можеш и да обжалваш, тъй като вече е минал законно установения срок за това.
Сега ще ти излезе наказателно постановление, него принципно също не може да го обжалваш според член 189, ал. 5, който казва, че не могат да се обжалват наказателни постановления с които е наложена глоба до 50 лв. включително. А глобата ти едва ли ще е по- голяма. (още едно нововъведение е това).
Може би някой юрист трябва да каже тук какво се прави в случай, че акта е съставен един вид неправомерно, защото дефакто няма нарушаване на закона.
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата