ДА ТИ ВДИГНАТ КОЛАТА!!!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

поклонник на E36
поклонник на E36
Аватар
Местоположение: София, София, София, София, София, София, София, София, София, София:
Кара: Mercedes, BMW, Subaro

ДА ТИ ВДИГНАТ КОЛАТА!!!

Мнение от Терзийски » 21 Май 2007, 0:02

Самият процес на вдигане на коли с чудесното изобретение на 20 век “паяк” (паркирани къде правилно, къде неправилно) винаги е предизвиквал смесени чувства. От една страна някои “съвестни” граждани на републиката казват: “Точно така трябва да бъде, то иначе паркират наляво и надясно и няма откъде да мине един нормален пешеходец”. От друга страна, като се замисли човек – къде ли пък точно трябва да се паркира в центъра на един град, за да не бъде неправилно и да не е в разрез с изобилието от знаци забраняващи всичко, за което са могли властите контролиращи движението по пътищата да се сетят да забранят.

С психологичната страна на въпроса в случая няма да се занимаваме – очевидно не е най-приятното изживяване да видиш, че колата ти я няма и да се чудиш дали някои апаши са ти я вдигнали, за да я разфасоват за части, или да я изнесат в някои републики, или пък просто да се повозят малко и после да я зарежат някъде си; или нашата всеблага и всемилостива власт, която се различава от апашите само по това, че действията й са обосновани от някакви объркани и противоречащи си закони, е решила “за твое добро” да ти прибере колата в някакъв също така законово обоснован паркинг, откъдето да ти иска и съответната сума, за да ти я върне – отново законово регламентирана (да не си помисли някой, че това е рекет! не, това е законово деяние, което се различава от обикновения рекет, въпреки че даже и законодателите не могат да обяснят точно по какво).

Да видим какво е законовото основание за това милосърдно деяние, наречено гальовно и неофициално “паяк”.

В Закона за движение по пътищата, са отделени две места, където е коментирано нещо по този въпрос – чл.168 и чл.171, т.5:

Чл. 168 Определените от министъра на вътрешните работи длъжностни лица от службите за контрол и длъжностни лица, определени от стопаните на пътя, могат да преместват или да нареждат да бъде преместено паркирано пътно превозно средство на отговорно пазене, на предварително публично оповестено място без знанието на неговия собственик или на упълномощения от него водач.

Чл. 171 За осигуряване на безопасността на движението по пътищата могат да се прилагат следните принудителни административни мерки:

5. преместване на паркирано пътно превозно средство без знанието на неговия собственик или на упълномощения от него водач, когато превозното средство е:

а) паркирано правилно, но обстоятелствата налагат неговото преместване; за новото местоположение на превозното средство се уведомява районното полицейско управление, а разходите, направени във връзка с преместването на превозното средство, са за сметка на лицето или организацията, поискала преместването;

б) паркирано в нарушение на правилата за движение и създава опасност или прави невъзможно преминаването на другите участници в движението; в този случай лицата по Чл.168 уведомяват районното полицейско управление, от територията на което е преместен автомобилът, за новото местоположение на превозното средство;

разходите, направени във връзка с преместването на превозното средство, са за сметка на собственика на превозното средство, което може да бъде задържано до заплащане на тези разходи, като в този случай на нарушителя се съставя акт, а таксата за отговорното пазене на преместения автомобил се начислява от момента на уведомяването на районното полицейско управление;

Това е. Не е указано, че техниката която ще извършва тази обществено-полезна дейност се нарича “паяк”, но и в случая името не е от особено значение.

По интересното в случая е друго:

Най-висок ранг в законодателството е присъден на т.нар. Конституция на Република България. Никакви закони, наредби, указания и пр. не могат да противоречат на постановките указани в Конституцията. В сега действаща Конституция (ДВ, бр. 56 от 13.07.1991 г., в сила от 13.07.1991г.) чл.17, ал.3 ясно е заявено:

Чл. 17. (3) Частната собственост е неприкосновена.

Каквото и да означава това, най-близкото до ума е, че никой по никакъв повод и по никакъв начин няма право без изрично разрешение да проявява някакво посегателство спрямо чужда частна движима или недвижима собственост. Ако някое Народно събрание (Велико или не) реши да гласува някаква подобна точка в някакъв закон, трябва преди това да се погрижи да промени (или премахне) този член от Конституцията. Разбира се някое нагло Народно събрание вероятно не си е направило труда даже и да прочете за какво става дума, когато е гласувало този Закон за движение по пътищата. Добре че не са се сетили да включат и член, който да дава възможност на Министъра на вътрешните работи да си назначи “длъжностни лица”, които да убиват водачите, паркирали неправилно своите МПС, или поне да им отрежат по една ръка или крак.

Цялата тази ситуация говори единствено за низша духом и всякак власт, която се стреми единствено да повиши приходите в хазната по всякакви законови и незаконни начини, за да може да има и съответно повече средства за самата власт. Процедурите при неспазване на правилата за движение са ясни и логични – наказателни санкции, глоби, отнемане свидетелство за управление и т.н. Единствената институция, която може да налага тези санкции, е съдът. Всякакви останали своеволия се тълкуват от пакета закони като саморазправа, която според действащото законодателство също е подсъдна и подлежи на съответно наказание.

Другото, което прави впечатление е, че според ЗДП може да се премести ППС, което създава опасност или прави невъзможно преминаването на другите участници в движението, но практиката показва, че паякослужителите вдигат произволно избран автомобил от редица паркирани коли, а не такъв автомобил, който явно е запречил движението, да не говорим, че самата процедура на вдигането обикновено причинява задръствания и то на най-натоварените участъци от движението. Изборът, коя точно кола да се вдигне, не е регламентиран в Закона за движение по пътищата, но е повече от прозрачен – вдигат се обикновени коли, на обикновени граждани. Лъскавите луксозни коли се избягват, поради известни причини.

Най-меко казано за тази “прецизно” обоснована дейност, с която си пълнят гушите редица организации – частни, общински и държавни е, че провинението не съответства на наказанието, освен това е незаконно (въпреки грубите измишльотини и недоглеждания в някакъв си закон), неконституционно, противоречи на Международната харта на правата на човека, която е подписана и от България и т.н. и т.н., не е необходимо да се изброяват още класификации на това нагло, алчно, неугледно и безскрупулно недоносче на законодателната и изпълнителна власт.

А да видим и какво наказание предвижда същия този Закон за движение по пътищата:

Чл. 183 (2) Наказва се с глоба 10 лв. водач, който:

1. неправилно престоява или е паркирал неправилно;

2. нарушава правилата за разположение на пътно превозно средство върху платното за движение;

Значи за нищо неподозиращия нещастен водач на МПС, санкцията за неправилно паркиране е глоба от 10 лв. Когато обаче след дълги лутания, най-накрая разбере, че не са му откраднали колата някакви си крадци, а други – “законни” крадци, и се добере до мястото където са му я занесли (а то обикновено е някъде на майната си), след като му изчетат една високопарна лекция, му съобщават една сума от която съвсем му се отщява да живее в тази мила татковина. Разбира се, самите тарикати (пардон, упълномощените да извършват тази дейност лица) умишлено го забавят, за да могат да му начислят и допълнително такса за паркинг, която надвишава многократно таксата за паркинг пред Бъкингамския дворец. Ако нещастникът няма в себе си необходимата сума, трябва по най-бързия начин да отиде и да си я набави, защото таксата за паркинг нараства в геометрична прогресия и накрая може да се окаже, че даже и да си остави колата, пак ще трябва да доплати още някаква допълнителна сума, задето “служителите” са благоволили да му я приберат.

Честно казано – не ми се говори повече. Ако в тази скапана, долна държава, управлявана от нагла пасмина лъжци, крадци и мошеници, има все още някой патриот – той задължително трябва да се прегледа в психиатрията. И за какъв патриотизъм и какво родолюбие може да става въпрос, когато тази “държава” с всички сили се стреми да унижи, прогони, унищожи, смачка, тъпче и пр. своите поданици. Сигурно и самите поданици си го заслужават, щом са си избрали такава власт, но за мен лично е без значение дали ще ме управляват турци, араби, муждихидини или каквито ще да са, поне за тях ще е оправдано като ни режат главите. А нашите продължават да ни “колят, тъй както и турчин не ни е клал”! О, долни властолюбиви юроде, наречени власт, както и да си въртите тлъстите задници към Европа, те все още сочат към турския… ятаган! Дано ви е сладко и приятно!

Източник: http://lexbg.web.data.bg/phpbb/viewtopic.php?t=9

ентусиаст
Аватар
Кара: E21 79'

Мнение от Pin2 » 21 Май 2007, 0:14

:clap: :clap: :clap:

Винаги съм мислил, че това с паяците има нещо не както трябва. Сега вече очичките са ми отворени и ококорени на 4.
Този въпрос почва да ми става много съмнителен както и този с електронната търговия.
Определено май ще се допитвам скоро до господари на ефира, но ако има някой който иска да ме изпревари, да заповяда .

ентусиаст
Аватар
Кара: E21 79'

Мнение от Pin2 » 21 Май 2007, 0:17

Терзийски, до колкото знам си юрист, затова ще пусна един казус да хвърлиш едно око и да изразиш мнение. Това пак е поредният абсурд. Въпросната статия е на един мой приятел.
-----------------------------------------------------------------------------

Днес и аз се сблъсках с поредния български абсурд. От комисията за защита на потребителите искат от сайта ни да си преустанови дейността, защото в електронната търговия, която се провежда от нас доставяме стоки срещу заплащане. Съобразно чл. 53 от ЗЗП, нямаме право като продаваме стоки да искаме или приемаме плащане, преди изминаване на 7 дневен срок. Това е пълен абсурд. Практически не съществува механизъм, при който куриерът да отиде 2 пъти - веднъж за да занесе стоката и втори път, за да прибере плащането в брой. Този текст напълно отрича и електронните плащания. Електронното плащане пък е изцяло преди получаване на стоката, още преди дори да е ясно, дали това ще бъде доставяно.

Мога ли като отида в Метро и Техномаркет да напълня 1 камион стоки и да си духна, без да платя, позовавайки се на това, че имам 7 дни право да ги върна? Факт е обаче, че текстът в закона е точно такъв:

Чл. 53. Доставчикът няма право да изисква или да приема авансово плащане преди изтичане на сроковете по чл. 55.

Чл. 55. (1) Потребителят има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключения договор от разстояние в срок 7 работни дни, считано от датата на:
1. получаване на стоката от потребителя, когато са изпълнени изискванията на чл. 54 - за стоки;

На база тези 2 члена група от 3 лелки е взела решение и се е изходила компетентно по въпроса.

Интересно, защо като е забранено да се плаща, преди да минат 7 дни от покупката на стока съществува:
a/ това нещо по принцип
b/ Следния член, който урежда връщането на плащанията, които няма начин теоретично да съществуват:

чл 55 (6) Доставчикът е длъжен да възстанови на потребителя в пълен размер заплатените от него суми не по-късно от 30 дни, считано от датата, на която потребителят е упражнил правото си на отказ от сключения договор.

Съобразно дефинираните изключения, единствено законно е по интернет да се продават храни и напитки. Amazon.com би бил нелегален у нас. За мен лично продажба, при която стоките се дават на вересия не е продажба, а подарък. Такъв бизнес модел с раздаване на вещи по света е екзотика. Не знам, на мен лично това законодателство ми се вижда глупаво, противоречащо си и със заложени капани, с цел умишлено оказване на натиск върху хората.

В България е незаконно да поръчаш телефон по интернет и каталог и той да ти бъде продаден, но пък е законен спама:

ЗЕТ Чл. 6. (1) Доставчик на услуги, който изпраща непоискани търговски съобщения по електронната поща без предварително съгласие на получателя, е длъжен да осигури ясното и недвусмислено разпознаване на търговското съобщение като непоискано още с постъпването му при получателя. (…)

ентусиаст
Аватар

Мнение от ivan1979g » 21 Май 2007, 0:54

На всичко отгоре "Паркинги и гаражи" частна фирма и парите отиват в некви мутри

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 21 Май 2007, 8:14

Значи относно паяците - има ги в цял свят и навсякъде правят едно и също - преместват неправилно паркирали автомобили. Ако не ти харесва това - направи като мен. Продадох си колата, карам си мотора, паркирам навсякъде, нямам винетки, нямам талони за синя зона, мога да го бутам по тротоара и по Витошка, защото закона ме третира като пешеходец .....
София е създадена преди много години и тогава никой не е мислил за автомобили.
Теоретично ти имаш кола и искаш общината да ти направи паркинг. А тогава ония богатите, дето имат самолети - на тях летища пред къщите ли да им направят?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 21 Май 2007, 9:23

Ако тия с самолетите почнат да плащат пътни данъци върху самолетите и съответно пропорционално високи цени може и да измислят нещо нашите мислители.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Adrenalinka » 21 Май 2007, 9:24

BMW_POWER написа:Значи относно паяците - има ги в цял свят и навсякъде правят едно и също - преместват неправилно паркирали автомобили. Ако не ти харесва това - направи като мен. Продадох си колата, карам си мотора, паркирам навсякъде, нямам винетки, нямам талони за синя зона, мога да го бутам по тротоара и по Витошка, защото закона ме третира като пешеходец .....
Теоретично ти имаш кола и искаш общината да ти направи паркинг. А тогава ония богатите, дето имат самолети - на тях летища пред къщите ли да им направят?

За паркирането добре.... а ако има и жена и дете, те с другия мотор ли ще са???
Изображение
Жена в колата е като звезда в небето, ти нея виждаш, тя тебе НЕ!!!

поклонник на E36
поклонник на E36
Аватар
Местоположение: София, София, София, София, София, София, София, София, София, София:

Мнение от Терзийски » 21 Май 2007, 23:37

Adrenalinka написа:
BMW_POWER написа:Значи относно паяците - има ги в цял свят и навсякъде правят едно и също - преместват неправилно паркирали автомобили. Ако не ти харесва това - направи като мен. Продадох си колата, карам си мотора, паркирам навсякъде, нямам винетки, нямам талони за синя зона, мога да го бутам по тротоара и по Витошка, защото закона ме третира като пешеходец .....

Не просто ще си вземеш мотор с КОШ и готово :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от grnka » 21 Май 2007, 23:46

имам опит с такъв мотор с кош и аз бях в коша....незабравимо преживяване :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 22 Май 2007, 10:14

Pin2 написа:Днес и аз се сблъсках с поредния български абсурд.

Ще се сблъскаш я... Щот' сме държава на тарикатчета... И законите ни, и те са за тарикатчета... Като куките, дето се крият в храсталака покрай Цариградско, вместо да идат на кръстовището на Горубляне, дето вече май има две ленти за ляв завой... Ама нали е по-"доходно"... :evil:

Чл. 1. (1) Този закон урежда правилата за движение по пътищата, отворени за обществено ползване, изискванията към пътните превозни средства за участие в движението по тези пътища, изискванията за правоспособност на водачите на пътните превозни средства, правата и задълженията на участниците в движението и на съответните служби и длъжностни лица...

Ха, да бе! :evil:
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

Фюрера
Аватар

Мнение от sieg » 22 Май 2007, 18:58

родолюбието и патриотизма не винаги са свързани с държавната форма на управление и изобщо с държавната машина....
човек може да обича Родината и народа си, дори и когато държавата не съществува - по време на робство, например...
което ме препраща към другата тема - "Новото робство"...
но така или иначе е грешно и не в наш интерес, да мразим България, нашия народ и нашата Родина, заради една шайка безбожни наглеци...
жена и кола не въртят ли задница, не ми ги фали...
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Adrenalinka » 22 Май 2007, 19:24

Терзийски написа:
Adrenalinka написа:

Не просто ще си вземеш мотор с КОШ и готово :mhihi:
:yes: :cop: :yes: :cop::yes: :cop:
Изображение
Жена в колата е като звезда в небето, ти нея виждаш, тя тебе НЕ!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 22 Май 2007, 20:59

sieg написа:родолюбието и патриотизма не винаги са свързани с държавната форма на управление и изобщо с държавната машина....
човек може да обича Родината и народа си, дори и когато държавата не съществува - по време на робство, например...
което ме препраща към другата тема - "Новото робство"...
но така или иначе е грешно и не в наш интерес, да мразим България, нашия народ и нашата Родина, заради една шайка безбожни наглеци...

Никой не е казал нищо против България. Само против тези, които я управляват и творенията им.
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

поклонник на E36
поклонник на E36
Аватар

Мнение от Терзийски » 22 Май 2007, 22:02

Ако има някой който не е разбрал, че в тази държава спасението е на самостоятелен принцип доста е изостанал... всеки взема каквото може и после бяга... разграбването е от всякъде и то прединмно за лични облаги... Както някой казват Обичам Родината МРАЗЯ държавата... та и аз съм така ... тоест има ли значение... :winky:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46, Е91
Детайли за колата: БМВ 320д '02
БМВ 320д '07
БМВ 318и '09

Мнение от cgm » 12 Окт 2007, 1:15

Up
Тези мнения заслужават да бъдат прочетени пак!

Следваща

Назад към Извън Темата