Културата на пътя: използването на светлините
Модератор: Общи модератори
45 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Сега си представете, че тази кола е деиствителна и се движи на пуснати стопове за мъгла, които светят 40 пъти по-ярко ото обикновените извън града или на тъмно място - окото фиксира автоматично най-светлата точка, поради заобикалящата го тъмнина то дори се вторачва в тези стопове, което има леко хипнотичен ефект.
Абсолютно съм съгласен! Колкото и да се мъча да си отделя погледа от светнати габарити за мъгла, не става. И дразнят зверски! Дългите отсреща са ми по-малко неприятни! Винаги превключвам на къси, но често попадам на пичове, които не си правят труда. Идва ми отвътре и аз да направя същото, ама се спирам (не винаги, де), защото мога да си направя беля - знам ли го какъв е отсреща, ще вземе да ме отнесе. Имам наблюдения, че тировете навсякъде са много коректни по отношение на светлините, а по Европа почти всички подават мигач когато имат видимост, за да ги изпревариш и т.н. Що се отнася до мигачите - напомням си винаги да ги използвам, дори да не е наложително от обстановката. Дори да правиш простотия, по-добре другите да са информирани за нея

Never mistake motion for action...
- 5етко 5етицата
- кандидат ентусиаст
-
Какво Ви пречат светлините за мъгла?
1.Моля обяснете как точно Ви дразнят задните светлини за мъгла през деня?
2.При ясно слънчево време ако карам бързо пускам дълги отпред, за да ме виждат отдалеч. Как точно преча?
Благодаря!
2.При ясно слънчево време ако карам бързо пускам дълги отпред, за да ме виждат отдалеч. Как точно преча?
Благодаря!
- ivantchoG
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1985 BMW E30 M10B18
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Мда ati много добре го е обяснил. Габаритите за мъгла са отвратителни и освен, че изморяват очите много разсейват. И през деня е адски неприятно някой да ти светне на дълги особено през слънчев ден, защото за момент нищо не виждаш... и габарити са достатъчни според мен. А също така съм забелязал, че когато завали дъжд много хора не се сещат да си вкл. фаровете. Има някаква заблуда, че щом те виждат останалите и останалите ги виждат.
Снощи се прибирах късно в Студентски Град и някакъв пич с е36 беше спрял в насрещното с пуснати дълги+халогени точно преди пресечката която трябваше да вляза. Е ако не знаех, че пресечката е там просто щях да му се кача отгоре... Така, че културата на пътя нещо липсва в София заблязвам
Снощи се прибирах късно в Студентски Град и някакъв пич с е36 беше спрял в насрещното с пуснати дълги+халогени точно преди пресечката която трябваше да вляза. Е ако не знаех, че пресечката е там просто щях да му се кача отгоре... Така, че културата на пътя нещо липсва в София заблязвам

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- 5етко 5етицата
- кандидат ентусиаст
-
Новите стопове
Колеги,
Ако включените светлини през деня Ви дразнят, не значи ли това, че:
1.Вие сте нащрек?
2.Очаквате тази кола да се се отличава в движението си?
3. Може ли този автомобил да Ви изненада?
4. Кое е по-добре: светлини в ярък ден или никакви в падащ здрач/сумрак?
5. Ако всичко по-горе е вярно, как ще реагирате да сте в колона/задръстване от нови коли напр. в Бавария? И ако повечето от тях са автоматик?
Доколкото знам силата на светодиодите на новите автомобили отзад е поне 3 пъти по-голяма от конвенционалните, които познавахме досега. Но проиводителите го правят с цел безопасност, нали?
Ако включените светлини през деня Ви дразнят, не значи ли това, че:
1.Вие сте нащрек?
2.Очаквате тази кола да се се отличава в движението си?
3. Може ли този автомобил да Ви изненада?
4. Кое е по-добре: светлини в ярък ден или никакви в падащ здрач/сумрак?
5. Ако всичко по-горе е вярно, как ще реагирате да сте в колона/задръстване от нови коли напр. в Бавария? И ако повечето от тях са автоматик?
Доколкото знам силата на светодиодите на новите автомобили отзад е поне 3 пъти по-голяма от конвенционалните, които познавахме досега. Но проиводителите го правят с цел безопасност, нали?
- CheGevara
- Weißwurst-Fresser
-
- Кара: F40
Re: Какво Ви пречат светлините за мъгла?
5етко 5етицата написа:1.Моля обяснете как точно Ви дразнят задните светлини за мъгла през деня?
Благодаря!
Петко, най-добре ще ти обясня като застана аз отпред със вкючени задни за мъгла и PENCHEV отзад с неговите дълги + халогени ...
Дългите светлини светят право напред - тоест в очите ... ако ти е толкова хубаво и полезно, ми че гледай по цял ден в слънцето .... що требва да караш другите да го прават.

Задните за мъгла са нищо друго освен нормални фарове, само че червени, така че важи това което ти казах по-горе.
Пък ако още не си разбрал що пречиш ... не мога друго да те посъветвам, освен да спреш пред поредната кука и да му зададеш въпроса ... поне тогава те ще разберат, че не са сами на пътя :mha: :mha: :mha:
- 5етко 5етицата
- кандидат ентусиаст
-
Дълги през деня=ярко слънце
Благодаря за сравнението, че дълги през деня са като ярко слънце.
Значи не са по-смущаващи.
И стоя на тезата си, че дългите в най-светлата част на деня Ви карат да сте нащрек, да сте по-внимателни с "гле'й го тоа с тия дълги", нали?
И Вие си имате едно на ум...
Значи разминаването е за секунди и не може да се сравнява с това през нощта.
И понеже не всички карат по този начин, който го прави, значи иска да предупреди за нещо.
Не сте ли се дърпали веднага като видите дълги зад Вас?
След секунди Ви застига нова бима, 0000 или МБ. И Ви задминава.
Аз по този начин предупреждавам:
КАРАМ БЪРЗО, ПАЗИ СЕ.
И стоя на тезата си, че дългите в най-светлата част на деня Ви карат да сте нащрек, да сте по-внимателни с "гле'й го тоа с тия дълги", нали?

И понеже не всички карат по този начин, който го прави, значи иска да предупреди за нещо.

КАРАМ БЪРЗО, ПАЗИ СЕ.
- bmwdriver
- старши ентусиаст
-
- Кара: на 1,6 бара
- Мечтае да кара: 911
Искам само да кажа нещо на хората, които карат със запалени халогени непрекъснато. През деня няма проблеми, но вечер е адски дразнещо и заслепява когато някой ми свети на къси + халогени. Ако ще го правите за гъзария то поне си сложете по-саби крушки, за да не заслепявате останалите...
човек се учи докато е жив...
Аз преди карах вечер винаги на халогени понеже на Е34 мн хубаво осветяват...ама ми шибнаха 1акт и оттогава не карам д аси нямам проблеми..
Не мисля че карането на халогени е някакъв вид гъзария. Тва да не е Кърджали
Пс: наистина са мн дразнещи халогените ако не е наложително...дано има повече колегиалност на пътя за вбъдеще!
Не мисля че карането на халогени е някакъв вид гъзария. Тва да не е Кърджали

Пс: наистина са мн дразнещи халогените ако не е наложително...дано има повече колегиалност на пътя за вбъдеще!
Не знам за халогените - те все пак се монтират много ниско на колата, но по начало новите автомобили са с много по-силни фарове и дори, когато са на къси светят изключително ярко. В един момент си мислех, че само на мен ми пречат, защото са ми изморени очите от компа, но и хората, които возя се оплакват.
А най-много се дразня, на разни типове, които си слагат различни крушки или така ги слагат, че едната свети на дълги, а другата като габарит.
А най-много се дразня, на разни типове, които си слагат различни крушки или така ги слагат, че едната свети на дълги, а другата като габарит.
Re: Дълги през деня=ярко слънце
5етко 5етицата написа:Благодаря за сравнението, че дълги през деня са като ярко слънце.
![]()
След секунди Ви застига нова бима, 0000 или МБ. И Ви задминава.
КАРАМ БЪРЗО, ПАЗИ СЕ.
ще ме извинявате, че с първото си мнение ще противореча на някой, ма няя как

Начи скии сия - кат ми светиш на дълги през деня или през ноща - ме дразниш... аз те виждам да - ма ти ме дразниш... дигаш ми кръвното, така да се каже. Па кат ми дигнеш кръвното почвам да псувам, почвам да гледам къф си - с ква кола си, къф ти е номера... е такива неща - което определено те откъсва от тва кво става пред тебе на пътя.
Тва малко ли е?
тебе да те вида - ма да се прасна в тоя отпреде, щот не съм забелязал че той спира... еле па тоя отпреде ако кара с 3то око за мъгла дет свети повече от твойте дълги и по никъф начин не мое да различиш кога му светват стоповете.
По горе някой беше питал кво толко пречело на задния фар за мъгла - ми е тва пречи - че повечето дет карат с него си мислат, че хората ги виждат отдалече - ми виждат ги - ма понее им свети в очите и хората гледат в страни и мноо лесно са изпуска кога му били светнали стоповете на предния.
та такива ми ти разсъждения имам аз

бтв. честит ми първи пост тука

45 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3