ел.техник да ми изчисли резистор за 5 диода
Модератор: Общи модератори
6 мнения
• Страница 1 от 1
- батекики
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 530 da F11
- Мечтае да кара: M5 Hurricane
ел.техник да ми изчисли резистор за 5 диода
здравейте, моля някой който разбира от жички да ми изчисли какъв резистор ми трябва за 5 свтодиода бели по 3.6 волта да се включат към 12 волта и ако може формулата с обяснение, благодаря
- Митко Ганчев
- старши ентусиаст
-
Формулата... R = (Uo-Ud) / Id
Uo са 12-те волта от акумулатора, Ud е пада на напрежението за диода, има го на опаковката или в описанието. obiknoweno e ot roda na 3,6v. Id е тока през диода, и него го пише на същото място. Вероятно е към 20 Микроампера. Колегата е прав, в зависимост от параметрите на диода се получава нещо към 300-500 KOма;)
П.С Тва е резистора за един диод! Ако нещо не разбираш как да свържеш 5-те, свиркай;)
Uo са 12-те волта от акумулатора, Ud е пада на напрежението за диода, има го на опаковката или в описанието. obiknoweno e ot roda na 3,6v. Id е тока през диода, и него го пише на същото място. Вероятно е към 20 Микроампера. Колегата е прав, в зависимост от параметрите на диода се получава нещо към 300-500 KOма;)
П.С Тва е резистора за един диод! Ако нещо не разбираш как да свържеш 5-те, свиркай;)
Последна промяна Митко Ганчев на 17 Май 2007, 12:47, променена общо 1 път
- батекики
- кандидат ентусиаст
-
диодите ги купих наливно, и нямат нищо написано само ми казаха че са 3,6 волта (а и проверих в интернет - белите са 3,6 сините 3,4 итн...), искам да направя някакво подобие на еинджъл аис вече пробвах веднъж но горят, ефекта е много добър, даже някои колеги ги харесаха повече от системата с пръчките, но за мойта идея ми трябват 64 диода, представи си още 64 транзистора, затова питам за по 5 за да бъдат извън фара, до сега ги бях направил на групи по 4 светодиода свързани последователно без резистор(начинаеща електротехника 4*3,6=14.4 волта) но ми останаха само 3 групи работещи от общо 16 (като изгори 1 диод гасне цялата група)
- Митко Ганчев
- старши ентусиаст
-
Това за 4х3,6 е така, но без резистор, няма с какво да регулираш тока. Работят на правилното напрежение, но на много висок ток и затова горят. Опитай по-добре да ги вържеш успоредно. Ако вържеш да кажем10 диода успоредно, тока през тях става 20х10=200uA.пред тях последователно едно съпротивление, дето го смяташ по горната формула, но за ток взимаш 200uA и получаваш 10 пъти по-малко съпротивление, нещо от рода на 40кОма.
П.П забравих нещо, като ги пуснеш, най лесния начин за проверка е като пипнеш диодите. ако се затоплят постепенно, лошо. Трябва да си работят на стайна температура, и няма да горят;) По-добре така ги проверявай, отколкото да даваш пари за нови
П.П забравих нещо, като ги пуснеш, най лесния начин за проверка е като пипнеш диодите. ако се затоплят постепенно, лошо. Трябва да си работят на стайна температура, и няма да горят;) По-добре така ги проверявай, отколкото да даваш пари за нови

- батекики
- кандидат ентусиаст
-
6 мнения
• Страница 1 от 1