Какво е наказанието за каране на халогени
Модератор: Общи модератори
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Какво е наказанието за каране на халогени
Някой знае ли какво е наказанието ако те хванат да караш с включени халогени ?
- Andronoff
- триногата
-
скоро имаше една тема, доста обширна, спорехме дали е незаконно да се кара на халогени, понеже ЗДвП е двусмислен... ама я заключиха май и така не стигнахме до консенсус
Ще я потърся и ако я намеря, ще ти дам линк..

Сбогом, Сами! Сбогом, Писта!
Никога няма да бъдете забравени!
Никога няма да бъдете забравени!
- Andronoff
- триногата
-
- SlipKnoT
- devildriver
-
- Кара: E30
- Мечтае да кара: McLaren F1
- AGD
- младши ентусиаст
-
- Кара: F15 xDrive30d N57T
- Мечтае да кара: 911 Turbo
Преди 4 години ме спряха на Чирпан (точно където започваше магистралата) и ми написаха фиш (10лв.) за неправилно използване на допълнителни светлини. Аз си карах постоянно с тях защото късите ми бяха много слаби.
От тогава се чудя има ли друг шофьор в България, санкциониран по тази точка ?
От тогава се чудя има ли друг шофьор в България, санкциониран по тази точка ?
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
О има ,мен ми написаха АКТ в Русе на околовръстното им.
Оня капут ми вика неправилно използване на халогенните светлини,ела да разпишеш акта,а отидох до патрулката и написах в полето за възражение,че на влизане в града е имало мъгла и за това са били включени и в момента на спирането от патрула също е имало мъгла.Оня кат прочете какво съм написал скъса акта и ми вика дееба и нахалните шопи
Аз му викам че ше пусна жалба за обида ,и хептен побесня
Хвърли ми документите и ме напъди
Оня капут ми вика неправилно използване на халогенните светлини,ела да разпишеш акта,а отидох до патрулката и написах в полето за възражение,че на влизане в града е имало мъгла и за това са били включени и в момента на спирането от патрула също е имало мъгла.Оня кат прочете какво съм написал скъса акта и ми вика дееба и нахалните шопи

Аз му викам че ше пусна жалба за обида ,и хептен побесня

vld написа:О има ,мен ми написаха АКТ в Русе на околовръстното им.
Оня капут ми вика неправилно използване на халогенните светлини,ела да разпишеш акта,а отидох до патрулката и написах в полето за възражение,че на влизане в града е имало мъгла и за това са били включени и в момента на спирането от патрула също е имало мъгла.Оня кат прочете какво съм написал скъса акта и ми вика дееба и нахалните шопи![]()
Аз му викам че ше пусна жалба за обида ,и хептен побесня![]()

- Giorceto
- Дружба Тийм
-
- Кара: 535xD
Принципно
При тебе трябва да е точка 6,
Т.е. че се изпозлват само при намалена видимост до еди колко си метра.
- Код: Избери целия код
Списък на нарушенията, за които се отнемат контролни точки
съгласно наредба І-139 от 16 септември 2002 г.
1.
За управление на моторно превозно средство, спряно от движение, без разрешение на службата за контрол на Министерството на вътрешните работи.
/чл.177, ал.1, т.4 ЗДвП/ 5 к.т.
2.
За неозначаване по установения начин на принудително спряло на платното за движение пътно превозно средство.
/чл.179, ал.1, т.1,предл. 1 ЗДвП/ 6 к.т.
3.
За разхвърляне, разпиляване или оставяне на пътя на предмети и вещества, които създават опасност за движението.
/чл.179, ал.1, т.2 ЗДвП/ 5 к.т.
4.
За управление на технически неизправно моторно превозно средство, на което поради характера на неизправността е забранено движението по пътя, включително и до място за нейното отстраняване.
/чл.179, ал.1, т.4 ЗДвП/ 5 к.т.
5.
За неспазване сигналите на пътните светофари.
/чл.179, ал.1, т.5, предл.1;
чл. 183, ал.4,т.3 ЗДвП/ 10 к.т.
6.
За неспазване предписанията на пътните знаци, пътната маркировка и другите средства за сигнализиране.
/чл.179, ал.1, т.5, предл.2,3 и 4;
чл. 183, ал.3, т.5 ЗДвП/ 4 к.т.
7.
За неспазване правилата за предимство, разминаване, изпреварване и заобикаляне.
/чл.179,ал. 1, т.5, предл. 5,6,7 и 8;
чл.183,ал.2, т. 3, предл. 4 и 5, ал.3, т.6 ЗДвП/ 6 к.т.
8.
Когато не се осигури път за безпрепятствено преминаване на превозно средство, сигнализиращо със специален звуков или светлинен сигнал, или на съпровожданите от него превозни средства.
/чл.179,ал.1, т.6 ЗДвП/ 6 к.т.
9.
За неспазване на правилата за спиране, престой и паркиране или за използване на пътното платно.
/чл.180, ал.1, т.1, предл. 1,2,3 и 4/ 5 к.т.
10.
За неправилно движение по обособено платно за движение на релсово пътно превозно средство.
/чл.180, ал.1, т.3, предл.1 ЗДвП/ 4 к.т.
11.
За превишаване на разрешената максимална скорост:
а/ от 20 до 30 км/ч. включително /чл.182, ал.1, т.2 ЗДвП/ 2 к.т.
б/ от 30 до 40 км/ч. включително /чл.182, ал.1, т.3 ЗДвП/ 6 к.т.
в/ от 40 до 50 км/ч. включително /чл.182, ал.1, т.4 ЗДвП/ 12 к.т.
г/ над 50 км/ч. /чл.182, ал.1, т.5 ЗДвП/ 16 к.т.
12.
За нарушаване правилата за разположение на пътното превозно средство върху платното за движение.
/ чл.183, ал.2, т.2 ЗДвП/ 3 к.т.
13.
За неспиране на пътен знак "Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!".
/ чл.183, ал.2, т.3,предл.1 ЗДвП/ 7 к.т.
14.
За управление на моторно превозно средство с износени гуми.
/чл.183, ал.4, т.5 ЗДвП/ 6 к.т.
15.
За неправилно преминаване покрай спирка на превозните средства за обществен превоз на пътници или покрай спиращ или спрял автобус, който превозва деца.
/чл.183, ал.4, т.2 ЗДвП/ 6 к.т.
16.
За неправилен превоз на товари.
/чл.183, ал.2, т.6 и 8 ЗДвП/ 3 к.т.
17.
За неизпълняване задължението за използване на предпазен колан или носене на каска.
/чл.183, ал.4, т.7 ЗДвП/ 10 к.т.
18.
Престой и паркиране .
a/ на пешеходна пътека, на кръстовище, на спирки на МГТ
/чл.183, ал.4, т.8 ЗДвП/ 3 к.т.
б/ активна лента, до спрели МПС /чл.183, ал.4, т.9 ЗДвП/ 4к.т.
19.
За неправилно преминаване през пешеходна пътека.
/чл.183, ал.4, т.1 ЗДвП/ 10 к.т.
20.
За ползване на мобилен телефон по време на управление на превозно средство освен при наличие на устройство, позволяващо използването на телефона без участие на ръцете.
/чл.183, ал.4, т.6 ЗДвП/ 6 к.т.
21.
За неправилен превоз на хора.
/чл.185 ЗДвП/ 3 к.т.
За виновно причиняване на пътнотранспортно произшествие, вследствие на посочените нарушения, допълнително се отнемат
3 к.т.
Ако два пъти в рамките на една година превишите максимално допустимата скорост за движение с над 40км/ч. - свидетелството за управление на МПС Ви се отнема за три месеца
При тебе трябва да е точка 6,
Т.е. че се изпозлват само при намалена видимост до еди колко си метра.
Докъдето и да си стигнал, продължавай напред...
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|
- logout
- старши ентусиаст
-
- Кара: KiA, Volvo, Ford
- Мечтае да кара: Болид от F1
- Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021
Space написа:Хъх, е в написаното от Гьорето няма нищо за халогени!![]()
Някой, ако има писан акт, или фиш може ли да каже по кой член са го наказали? И въобще това "нарушение" за акт ли е, или за фиш?
Списъкът по-горе е само за нарушения, за които се отнемат контролни точки. Иначе акт можеш да си отнесеш за много други неща - всъщност за почти всичко, за което не се пише фиш. Специално за халогените трябва да се пише акт за неправилно използване на светлините. Все едно да караш на дълги в града или по тъмно да не си включваш фаровете - ей в тая графа попадаш и вече от ченгето зависи колко му стиска да се заяжда...
На мен за изгоряла крушка на късите (не на мойта кола де) и движение по тъмно ми писаха акт, за който трябваше да ми вземат и 5 точки (виж точка 4 по-горе от списъка), но се разминах само с глоба 30 лева

It's not who You are, it's who You know...
- BAI_DOBRI
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е34 92' TDS (горящ) :)
- Мечтае да кара: E90 335d
И мен са ме спирали няколко пъти заради допълнителните фарове за мъгла( аз им казвам ХАЛОГЕНИ за по-кратко), карам Е34 но аз като взех моята нямаше халогени и си купих нови за Е34 на HELLA и като ги сложих имаше оставена букса от завода за свързването им и като пусна габаритите ми светват халогените,като пусна късите пак светят, като пусна на дълги пак си светя. Нямам отделно копче за изключване на халогени, но аз открих един начин-с онази врътка която регулира осветеността на таблото и уредите( като намаля осветеността на мин. халогените ми изгасват)
logout написа:Space написа:Хъх, е в написаното от Гьорето няма нищо за халогени!![]()
Някой, ако има писан акт, или фиш може ли да каже по кой член са го наказали? И въобще това "нарушение" за акт ли е, или за фиш?
Списъкът по-горе е само за нарушения, за които се отнемат контролни точки. Иначе акт можеш да си отнесеш за много други неща - всъщност за почти всичко, за което не се пише фиш. Специално за халогените трябва да се пише акт за неправилно използване на светлините. Все едно да караш на дълги в града или по тъмно да не си включваш фаровете - ей в тая графа попадаш и вече от ченгето зависи колко му стиска да се заяжда...
На мен за изгоряла крушка на късите (не на мойта кола де) и движение по тъмно ми писаха акт, за който трябваше да ми вземат и 5 точки (виж точка 4 по-горе от списъка), но се разминах само с глоба 30 лева.
Тоест, да разбирам, че си взимат точки за халогените така ли? А и акт без точки, мисля че няма. Поправете ме, ако греша. Само с фиша не взимат точки. Поне аз акт без точки не съм имал

_!_
- Burningparis
- ентусиаст
-
- Кара: 320 I
последният път когато ме спряха и ми направиха забележка за халогените казах:
" знам, че съм в нарушение но ми помагат да виждам дупките пи пътя, ако искате ме глобете, предпочитам да дам 10 лв за акт отколкото 40 лв за изправяне на джанта и може би 200 за нова гума... да не говорим, че не заслепяват повече от късите светлини, пълно е с ксенони и сини крушки дето ти вадят очите 5 пъти повече"
оказаха се разбрани хора и ме пуснаха даже и без да им давам пари ...
" знам, че съм в нарушение но ми помагат да виждам дупките пи пътя, ако искате ме глобете, предпочитам да дам 10 лв за акт отколкото 40 лв за изправяне на джанта и може би 200 за нова гума... да не говорим, че не заслепяват повече от късите светлини, пълно е с ксенони и сини крушки дето ти вадят очите 5 пъти повече"
оказаха се разбрани хора и ме пуснаха даже и без да им давам пари ...
Space написа:logout написа:Space написа:Хъх, е в написаното от Гьорето няма нищо за халогени!![]()
На мен за изгоряла крушка на късите (не на мойта кола де) и движение по тъмно ми писаха акт, за който трябваше да ми вземат и 5 точки (виж точка 4 по-горе от списъка), но се разминах само с глоба 30 лева.
Тоест, да разбирам, че си взимат точки за халогените така ли? А и акт без точки, мисля че няма. Поправете ме, ако греша. Само с фиша не взимат точки. Поне аз акт без точки не съм имал
има-дигнаха ми с паяк колата-акт и 30 лв глоба(синя зона)
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2