Въпрос относно новия пътен данък
Модератор: Общи модератори
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- antonpenev
- кандидат ентусиаст
-
Въпрос относно новия пътен данък
Здравейте,
Искам да попитам знае ли някой нещо повече за новия пътен данък, който ще влезе от април тази година.Днес чух нещо такова по новините - нов данък на пътищата.Разбрах, че за леки автомобили този данък щял да се плаща от догодина.Моля, ако има някой запознат с въпроса да напише за какво точно иде реч и колко ще се плаща,взависимост от обем на двигателя(а може би ще се плаща на тонаж или на възраст на автомобила??)
Благодаря предварително!
Искам да попитам знае ли някой нещо повече за новия пътен данък, който ще влезе от април тази година.Днес чух нещо такова по новините - нов данък на пътищата.Разбрах, че за леки автомобили този данък щял да се плаща от догодина.Моля, ако има някой запознат с въпроса да напише за какво точно иде реч и колко ще се плаща,взависимост от обем на двигателя(а може би ще се плаща на тонаж или на възраст на автомобила??)
Благодаря предварително!

- Alexi
- старши ентусиаст
-
- Кара: буретата да пресъхват
щом е нов данък значи е повишен спрямо стария..а моя беше към 200 лв. до сега ,макар че колцата е далечната '92 .. ако караш 320 от 2000 год. с 170 коня данъка ти ще е около 600 лв. аз затва не съм си купил такава 

- BESSNIA
- Разработва двигатели и хотели
-
- Кара: M3 s54 , e23 745i ,e36 328, M3 s38
- Мечтае да кара: отново м3 е30 :)
Абе то държавата прави всичко наопаки. Каде е логиката като ти ти е стара колата да ти е нисък данака.
Би трябвало да е обратното за да стимолират закупуването на нови и изправни автомобили. Данака нали се определя от конските сили.

- antonpenev
- кандидат ентусиаст
-
tsvet40 написа:Няма такъв народ по света - примиряваме си и си траем!
Прав си, няма - ама малко хора биха се дигнали и точно това е лошото!Утре ше потърся малко информация за този данък и ако намеря ше пусна линк
- Giorceto
- Дружба Тийм
-
- Кара: 535xD
Аз карам кола 2001г 2.0 130 коня и миналата година данъка е 393лв ако не се лъжа ... папируса е във колата 

Докъдето и да си стигнал, продължавай напред...
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|
С глоба от 500 лв. ще се наказват шофьорите на ТИР-ове от началото на следващата година, ако карат без да са се сдобили с винетка, която сменя плащането на пътен данък. Това предвижда проектът за промяна в Закона за пътищата, който влиза тази седмица за обсъждане в комисиите на Народното събрание.
500 лв. е и цената на една едногодишна винетка за ТИР. Цената на едногодишната винетка и на глобата за липсата й съвпада и при леките коли, за които е 50 лв. За тях обаче винетките са предвидени за началото на 2005 г.
Ако без документ за платена винетка бъдат засечени шофьорите на обикновени камиони и на автобуси след 1 юли 2004 г. те ще платят глоба от 200 лв., докато стойността на едногодишната винетка за тях е 250 лв. Догодина се предвижда да се използват хартиени винетки, в които да се отбелязва регистрационния номер на автомобила. От 2005 г. обаче в употреба влизат винетките. Те ще бъдат от две части. Водачите ще са задължени да лепят т.нар. винетен стикер от вътрешната страна на предното стъкло на автомобила. Другата част ще трябва да се съхранява, за да служи като доказателство за платена такса при увреждане или унищожаване на лепенката.
Само не разбирам, след като ги въведат ще се плаща ли отделно и старият данък. Аз чух по новините че ще са задължителни.
Не разбрах едно - този винетен данък е задължителен, заради магистралите. А в закона пише че ако не изкаш да плащаш за магистрала, този който притежава (я е взел под аренда) е задължен да осигури друг път. Е баси - тва ми е толкова трудно за рабиране логически, колкото да разбера жена!

xaoc написа:колкото да разбера жена!

Не е чак толкова сложно

Пример - ако пътуваш за Плевен /от София/ и не искаш да караш по магистралата, ще ползваш стария път през села и паланки

- Penchev
- Сватбаря
-
- Кара: Opel Zafira А OPC
Аз разбрах, че няма да е както в чужбина на даден пункт на влизане в магистралата се отчита автомобила и на излизане се плаща само за този участък, ми ще се плаща от всички този данък, няма да има пътен данък както сега
демек ако си бръмча само с София ще съм задължен да плащам някви си "винетки", и това било предложено за да не се плаща на такива пунктове и да се поддържат тези пътища на който има пунктове, ами да има средства и за републиканската мрежа
второ- и трето класните пътища
С една дума няма да плащаме Пътен данък както до сега ми ще плащаме "Винетка" което за мене си е чист пътен данък щом пак ще плащам независимо дали се движа по магистрала, в град, или по черния път до нивата
А пък да не говорим пак къде ще отиват парите и колко ще са ни добри пътищата 

- Giorceto
- Дружба Тийм
-
- Кара: 535xD
Винтеката е задължителна за всеки, които искат да си ползват колата по какъфто и да е път ОСВЕН магистрала. За магистралите ще се плаща отделно като, може да се плати за седмица, две, месец, 3 , 6 и 12 месеца. Това е напрвено с цел всеки да си плаща пътния данък както е било до сега, самояе полицая не ти иска лисчето за пътен данък, а сега като седи залепено на предното стъкло все едно те е проверил. Демек още един начин да ни прецакат. А относно магистралите: при тях плашането е отделно за да могат да се подържат магистралите според приходите от тях. А не аз да си плащам пътен данък и пред блока ми всичко да е в дупки, а магистралата която ползвам веднъж годишно да е в идеално състояние. Т.е парите от пътен данък за градските пътища и междуградските, а парите от магистралата за магистралата
И за горенаипсаното съм 99% сигурен

И за горенаипсаното съм 99% сигурен

Докъдето и да си стигнал, продължавай напред...
- twin spark
- кандидат ентусиаст
-
пътният данък (10лв за всеки започнат тон тегло - най-често всеки е платил по 20лв за последните 2 години) ще се замени с петдесет и няколко лева за 2005, после с седемдесет и няколко лева за 2006 и през 2007 ще е седемдесет и няколко евро. честито!
а за дупките, разбира се как?! , ами както дойде, може би, ако останат пари. то дупки няма, някой да осъдил за дупки. "На добър път" от царелизогъзците и останалите синьочервениефендилайняни много добри хорица
а за дупките, разбира се как?! , ами както дойде, може би, ако останат пари. то дупки няма, някой да осъдил за дупки. "На добър път" от царелизогъзците и останалите синьочервениефендилайняни много добри хорица
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2