Въпрос за звукозапис ???

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Въпрос за звукозапис ???

Мнение от BMW_325 TDS » 22 Апр 2007, 22:09

Здравйте !!! Колеги налага ми се да запиша едни песни директно от смесител ( пулт ) . Значи насочиха ме към програма на име Sound Forge , която вече я имам и установявам , че не е много трудна !!! Та питането ми е : значи от пулта излиат два чинча , които после от кабел стават на жак и отива в компютара после ... Та идеята ми е в кое женско жакче се вкарва жака от кабела . На моя Лап топ имам три женски жака ( за слушалки ( колонки ) , за микрофон и още едно , което не знам за какво е ( два полукръга със стрелкичка навътре е нарисувано на третото). Имате ли идея ( знае ли някой ) за какво се ползва третия отвор ...

ентусиаст
Аватар
Кара: KIA
Мечтае да кара: E39 M5

Мнение от THE DUNK MACHINE » 22 Апр 2007, 22:37

Ако не се лъжа означенията на трите са "line in" "mic" и "line out" - съответно в първото трябва да вкараш жака който излиза от пулта през чинчовете, във второто - микрофона, а в третото колонките/слушалките на компютъра ти. Ако бъркам - някой да ме поправи.
THE ONE & ONLY E30

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW_325 TDS » 22 Апр 2007, 22:40

Колега и аз не съм много сигурен , но мисля , че за звукозапис от пулта трябва да се вкара жака в входа за микрофона !!! Но нека кажат другите , аз за това пуснах тази тема , защото и аз не съм много компетентен!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото ми попадне .
Мечтае да кара: Поне 790 iL xaxaxa
Детайли за колата: Лачена 39_ка .

Мнение от AGT » 22 Апр 2007, 23:32

В третия жак ги включваш (този със стрелката навътре).Този вход за микрофона е с друг импеданс.
Съвет от КАТ !
"Не можеш ли да караш не си купувай книжка "

младши ентусиаст
Аватар
Местоположение: софия в тих квартал,вчера убиха 2ма ,3 ма.Стрелбище

Мнение от pepibmwe30 » 23 Апр 2007, 1:21

Розовата букса на компютъра е за Микрофон.
Зелената букса е за Изход на Звука (Изкарва звука от компютъра)
Синията букса се Вход за Звука (Да вкарваш звук в компютъра от друг player и после да го възпроизведе през Аудио Изхода (зелената букса) ).
А синият жак е много важен ако имаш миксер и си миксираш вкъщи
(Там се наглася за да може да си свири примерно стереото докато миксираш и през слушалки да изкарва звука да правиш микс).
Последна промяна pepibmwe30 на 23 Апр 2007, 10:36, променена общо 1 път
Изображение

Абе като се качиш на БМВ после други коли не ти се карат нали!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW_325 TDS » 23 Апр 2007, 7:08

"В третия жак ги включваш (този със стрелката навътре).Този вход за микрофона е с друг импеданс " . Хмммм колега AGT интересо е това , което казваш , но като вкарам микрофона там Sound Forge ( програмата ) не го възпреиема , като звук !!! Програмата нищо не отчита като се вкара там микрофона и говориш на него !!!!! То ако не възприема говора от микрогона , препдолагам , че и музиката която излиза от пулта няма да я хваща , ИЛИ греша ??? Говорих с няколко познати един вика " включваш за запис от пулта в жака за микрофона " , друг казва , че се включва както ти казваш в "жака със стрелкичката и полукръговете около нея ". Но е факт , че като вкарам микрофона в жака който казвате не го възпреима !!! Някой пък ми каза , че това е Video вход , а не аудио !!!
Ако някой си има на представа нека сподели ....

ентусиаст
Аватар

Мнение от THE DUNK MACHINE » 23 Апр 2007, 9:35

Колега не е видео вход - точно там трябва да го включиш пулта - пробвай и ще се увериш, за микрофона си има отделен вход ("mic") и за това не става когато го включиш във въпросния вход.
THE ONE & ONLY E30

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530i Touring
Мечтае да кара: каквато и да е ALPINA
Детайли за колата: току що излязла от завода! :)

!

Мнение от turboto » 23 Апр 2007, 9:40

В синята Line IN това е... Няма кой к'во още да питаш 100% сигурно!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: KiA, Volvo, Ford
Мечтае да кара: Болид от F1
Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021

Мнение от logout » 23 Апр 2007, 9:44

Ама тия последните, дето ги споменаваш, са ти дали едни съвети за чудо и приказ. Не ти работи микрофонът поради няколко причини.

Значи правиш следното:

1. Дабъл клик на иконата за звука (там до часовника долу вдясно)
2. От прозореца с плъзгачите, който ти се появява, избираш от менюто Options -> Properties.
3. Сега избираш опцията Recording, в полето "Show the following volume controls:" отбелязваш всички опции и цъкаш ОК. (Ако опцията Recording не можеш да я избереш, от менюто Mixer device избираш input устройството и пак същата процедура).
След изпълнението на точка 3 се показва прозорецът Recording Control (може и да е с друго име).
Сега за всеки контрол с плъзгач отдолу има поле "Select". Записваш от това, което е отбелязано. Освен това е възможно Volume-то на микрофона да ти е на нула. Затова и не чуваш нищо от микрофона. Та както казаха колегите, жакът за вход трябва да е Line-in (линеен вход). В контролите за запис трябва да отбележиш полето Select именно на контрола Line Volume. Обаче колко да вдигнеш Volume-то ще трябва да разбереш сам. А и не е ясно колко са ти читави АЦП-тата на звуковата карта, така че ти препоръчвам да намалиш Volume-то на самия контрол и да вдигнеш нивото на сигнала от самия пулт. А във SoundForge-а гледай при запис да не влизаш много-много в червения сектор, че ще ти отреже сигнала и след това записът ще е изключително пресилен и гаден. Мисля имаше възможност за калибриране, така че настрой, тествай и тогава записвай.
It's not who You are, it's who You know...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1985 BMW E30 M10B18

Мнение от ivantchoG » 23 Апр 2007, 9:47

Микрофонския сигнал е много, ама много слаб - под 100мV. Някои микрофони (кондензаторните) искат захранване, за да подават сигнал.
Стандартния сигнал (тоя от изхода на пулта, от изхода на ТV-то, от изхода на РС-то, от изхода на ВЕФ-а) е 775мV. Разликата в нивата е доста голяма. Съответно предусилвателите на двата входа (микрофон и line-in) са с различни параметри. Затова на РС-то (а и на пулта :idea: ) има различни входове за микрофон и стандартен сигнал.
А за SoundForge-а logout вече е обяснил ;)
".....Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо....." К.Иречек, 13.12.1881
Бате Сашо - Пази имената!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW_325 TDS » 23 Апр 2007, 12:09

ОК ... Мерси колеги горе долу ми станаха ясни нещата !!! Демек би трябвало да отчита програмата звук в Sound Forge през Line in , но сигнала трябва да си бъде изведен от пулта , а от говор на микрофона не може да го възпреиеме .... То нали на пулта са 4 чинча - два са In Put и два Out Put ( по един чинч съответно на канал ) . От там се връзва на Out Put и после с жакча в Line In на Лап Топа. Само , че до колкото си спомням и ако не се лъжа на пулта нямаше опция за намаляване и увеличаване на изходящие сигнал. Така , че сигурно всичко трябва да се регулира от програмата !!! Един познат каза , че е запсисвал и от входа на микрофона със същата програма, но предполагам че си е редно да си вкара жака там където трябва .... демек в Out put. По отношенеи на цветовете където казахте на цветовете - на моя лап топ всички жакове са черни с обозночания на всеки жак съответно слушалки , микрофонче и стрелкичката за която говорихме с полукръговете около нея. Само , че имате ли идея как да го изпробвам преди да стигна до пулта .. Защото аз ще записвам на сватба или събор и демек до тогава трябва да съм сигурен , че всичко ще е ОК, ама не разполагам с личен Пулт..... :( . Така ,че не знам как да го пробвам - дали ще стане от изхода на телевизора ( има си чинчове на които си пише Out Put ( само че единият чинч там е видео , а само един Audio , демек само с един чинч дали ще може да го възприеме програмата ????????? Как мислите ?? Имате ли идея как да изпробвам дали записва през тоя Line In без Пулт .

ентусиаст
Аватар

Мнение от THE DUNK MACHINE » 23 Апр 2007, 12:53

Щом е един аудио чинч - това ме навежда на мисълта че телевизора е моно а не стерео, но не би трябвало да има проблем ако пробваш с него :dunno:
THE ONE & ONLY E30

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW_325 TDS » 23 Апр 2007, 12:59

Точно така колега Моно е телевизора , ама казваш че трябва да се получи нали ..... ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW_325 TDS » 23 Апр 2007, 13:10

Колеги значи , като рагнах микрофона в Line In пак успя да възпроизведе звук ( макар и по лек ) , но от пулта ще е е съвсем различно преполагам. Емииии в общи и линиии това ме интересуваше .. Мерси за съдействието ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: KiA, Volvo, Ford
Мечтае да кара: Болид от F1
Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021

Мнение от logout » 23 Апр 2007, 22:57

А ти пробва ли все пак да запишеш нещо дори с микрофона? Да не се окаже после, че за запис е избран микрофонът (въпреки че не се чува, като го включиш на мястото му). Защото има вероятност микрофонът (т.е. входът за него) да ти е мютнат и да е избран за запис, а line-in входът да се чува, но да не е избран за запис. Тогава при опит за запис ще гризнеш дървото и ще питаш защо се чува, а нищо не се записва. Повярвай ми, на цялата махала съм им настройвал микрофоните, че все или "не работят", или са "дефектни" :mhihi:

П.П. Уредба нямаш ли? Или поне уокмен? Преди мноооого години си прехвърлях записи от касетки в MP3 през уокмена :mhihi: Трябва ти само стерео кабел 3,5мм - 3,5мм. Единия край в лаптопа, а другия в изхода за слушалки на уредбата/касетофона/радиото/уокмена - каквото имаш подръка ;) (само не усилвай много, да не изпържиш аудиото на лаптопа)
It's not who You are, it's who You know...

Следваща

Назад към Извън Темата