Въпрос за звукозапис ???
Модератор: Общи модератори
20 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- BMW_325 TDS
- младши ентусиаст
-
Въпрос за звукозапис ???
Здравйте !!! Колеги налага ми се да запиша едни песни директно от смесител ( пулт ) . Значи насочиха ме към програма на име Sound Forge , която вече я имам и установявам , че не е много трудна !!! Та питането ми е : значи от пулта излиат два чинча , които после от кабел стават на жак и отива в компютара после ... Та идеята ми е в кое женско жакче се вкарва жака от кабела . На моя Лап топ имам три женски жака ( за слушалки ( колонки ) , за микрофон и още едно , което не знам за какво е ( два полукръга със стрелкичка навътре е нарисувано на третото). Имате ли идея ( знае ли някой ) за какво се ползва третия отвор ...
- THE DUNK MACHINE
- ентусиаст
-
- Кара: KIA
- Мечтае да кара: E39 M5
Ако не се лъжа означенията на трите са "line in" "mic" и "line out" - съответно в първото трябва да вкараш жака който излиза от пулта през чинчовете, във второто - микрофона, а в третото колонките/слушалките на компютъра ти. Ако бъркам - някой да ме поправи.
THE ONE & ONLY E30
- BMW_325 TDS
- младши ентусиаст
-
Колега и аз не съм много сигурен , но мисля , че за звукозапис от пулта трябва да се вкара жака в входа за микрофона !!! Но нека кажат другите , аз за това пуснах тази тема , защото и аз не съм много компетентен!!
- AGT
- старши ентусиаст
-
- Кара: Каквото ми попадне .
- Мечтае да кара: Поне 790 iL xaxaxa
- Детайли за колата: Лачена 39_ка .
В третия жак ги включваш (този със стрелката навътре).Този вход за микрофона е с друг импеданс.
Съвет от КАТ !
"Не можеш ли да караш не си купувай книжка "
"Не можеш ли да караш не си купувай книжка "
- pepibmwe30
- младши ентусиаст
-
- Местоположение: софия в тих квартал,вчера убиха 2ма ,3 ма.Стрелбище
Розовата букса на компютъра е за Микрофон.
Зелената букса е за Изход на Звука (Изкарва звука от компютъра)
Синията букса се Вход за Звука (Да вкарваш звук в компютъра от друг player и после да го възпроизведе през Аудио Изхода (зелената букса) ).
А синият жак е много важен ако имаш миксер и си миксираш вкъщи
(Там се наглася за да може да си свири примерно стереото докато миксираш и през слушалки да изкарва звука да правиш микс).
Зелената букса е за Изход на Звука (Изкарва звука от компютъра)
Синията букса се Вход за Звука (Да вкарваш звук в компютъра от друг player и после да го възпроизведе през Аудио Изхода (зелената букса) ).
А синият жак е много важен ако имаш миксер и си миксираш вкъщи
(Там се наглася за да може да си свири примерно стереото докато миксираш и през слушалки да изкарва звука да правиш микс).
Последна промяна pepibmwe30 на 23 Апр 2007, 10:36, променена общо 1 път

Абе като се качиш на БМВ после други коли не ти се карат нали!
- BMW_325 TDS
- младши ентусиаст
-
"В третия жак ги включваш (този със стрелката навътре).Този вход за микрофона е с друг импеданс " . Хмммм колега AGT интересо е това , което казваш , но като вкарам микрофона там Sound Forge ( програмата ) не го възпреиема , като звук !!! Програмата нищо не отчита като се вкара там микрофона и говориш на него !!!!! То ако не възприема говора от микрогона , препдолагам , че и музиката която излиза от пулта няма да я хваща , ИЛИ греша ??? Говорих с няколко познати един вика " включваш за запис от пулта в жака за микрофона " , друг казва , че се включва както ти казваш в "жака със стрелкичката и полукръговете около нея ". Но е факт , че като вкарам микрофона в жака който казвате не го възпреима !!! Някой пък ми каза , че това е Video вход , а не аудио !!!
Ако някой си има на представа нека сподели ....
Ако някой си има на представа нека сподели ....
- THE DUNK MACHINE
- ентусиаст
-
Колега не е видео вход - точно там трябва да го включиш пулта - пробвай и ще се увериш, за микрофона си има отделен вход ("mic") и за това не става когато го включиш във въпросния вход.
THE ONE & ONLY E30
- logout
- старши ентусиаст
-
- Кара: KiA, Volvo, Ford
- Мечтае да кара: Болид от F1
- Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021
Ама тия последните, дето ги споменаваш, са ти дали едни съвети за чудо и приказ. Не ти работи микрофонът поради няколко причини.
Значи правиш следното:
1. Дабъл клик на иконата за звука (там до часовника долу вдясно)
2. От прозореца с плъзгачите, който ти се появява, избираш от менюто Options -> Properties.
3. Сега избираш опцията Recording, в полето "Show the following volume controls:" отбелязваш всички опции и цъкаш ОК. (Ако опцията Recording не можеш да я избереш, от менюто Mixer device избираш input устройството и пак същата процедура).
След изпълнението на точка 3 се показва прозорецът Recording Control (може и да е с друго име).
Сега за всеки контрол с плъзгач отдолу има поле "Select". Записваш от това, което е отбелязано. Освен това е възможно Volume-то на микрофона да ти е на нула. Затова и не чуваш нищо от микрофона. Та както казаха колегите, жакът за вход трябва да е Line-in (линеен вход). В контролите за запис трябва да отбележиш полето Select именно на контрола Line Volume. Обаче колко да вдигнеш Volume-то ще трябва да разбереш сам. А и не е ясно колко са ти читави АЦП-тата на звуковата карта, така че ти препоръчвам да намалиш Volume-то на самия контрол и да вдигнеш нивото на сигнала от самия пулт. А във SoundForge-а гледай при запис да не влизаш много-много в червения сектор, че ще ти отреже сигнала и след това записът ще е изключително пресилен и гаден. Мисля имаше възможност за калибриране, така че настрой, тествай и тогава записвай.
Значи правиш следното:
1. Дабъл клик на иконата за звука (там до часовника долу вдясно)
2. От прозореца с плъзгачите, който ти се появява, избираш от менюто Options -> Properties.
3. Сега избираш опцията Recording, в полето "Show the following volume controls:" отбелязваш всички опции и цъкаш ОК. (Ако опцията Recording не можеш да я избереш, от менюто Mixer device избираш input устройството и пак същата процедура).
След изпълнението на точка 3 се показва прозорецът Recording Control (може и да е с друго име).
Сега за всеки контрол с плъзгач отдолу има поле "Select". Записваш от това, което е отбелязано. Освен това е възможно Volume-то на микрофона да ти е на нула. Затова и не чуваш нищо от микрофона. Та както казаха колегите, жакът за вход трябва да е Line-in (линеен вход). В контролите за запис трябва да отбележиш полето Select именно на контрола Line Volume. Обаче колко да вдигнеш Volume-то ще трябва да разбереш сам. А и не е ясно колко са ти читави АЦП-тата на звуковата карта, така че ти препоръчвам да намалиш Volume-то на самия контрол и да вдигнеш нивото на сигнала от самия пулт. А във SoundForge-а гледай при запис да не влизаш много-много в червения сектор, че ще ти отреже сигнала и след това записът ще е изключително пресилен и гаден. Мисля имаше възможност за калибриране, така че настрой, тествай и тогава записвай.
It's not who You are, it's who You know...
- ivantchoG
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1985 BMW E30 M10B18
Микрофонския сигнал е много, ама много слаб - под 100мV. Някои микрофони (кондензаторните) искат захранване, за да подават сигнал.
Стандартния сигнал (тоя от изхода на пулта, от изхода на ТV-то, от изхода на РС-то, от изхода на ВЕФ-а) е 775мV. Разликата в нивата е доста голяма. Съответно предусилвателите на двата входа (микрофон и line-in) са с различни параметри. Затова на РС-то (а и на пулта
) има различни входове за микрофон и стандартен сигнал.
А за SoundForge-а logout вече е обяснил
Стандартния сигнал (тоя от изхода на пулта, от изхода на ТV-то, от изхода на РС-то, от изхода на ВЕФ-а) е 775мV. Разликата в нивата е доста голяма. Съответно предусилвателите на двата входа (микрофон и line-in) са с различни параметри. Затова на РС-то (а и на пулта

А за SoundForge-а logout вече е обяснил

".....Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо....." К.Иречек, 13.12.1881
Бате Сашо - Пази имената!

Бате Сашо - Пази имената!

- BMW_325 TDS
- младши ентусиаст
-
ОК ... Мерси колеги горе долу ми станаха ясни нещата !!! Демек би трябвало да отчита програмата звук в Sound Forge през Line in , но сигнала трябва да си бъде изведен от пулта , а от говор на микрофона не може да го възпреиеме .... То нали на пулта са 4 чинча - два са In Put и два Out Put ( по един чинч съответно на канал ) . От там се връзва на Out Put и после с жакча в Line In на Лап Топа. Само , че до колкото си спомням и ако не се лъжа на пулта нямаше опция за намаляване и увеличаване на изходящие сигнал. Така , че сигурно всичко трябва да се регулира от програмата !!! Един познат каза , че е запсисвал и от входа на микрофона със същата програма, но предполагам че си е редно да си вкара жака там където трябва .... демек в Out put. По отношенеи на цветовете където казахте на цветовете - на моя лап топ всички жакове са черни с обозночания на всеки жак съответно слушалки , микрофонче и стрелкичката за която говорихме с полукръговете около нея. Само , че имате ли идея как да го изпробвам преди да стигна до пулта .. Защото аз ще записвам на сватба или събор и демек до тогава трябва да съм сигурен , че всичко ще е ОК, ама не разполагам с личен Пулт.....
. Така ,че не знам как да го пробвам - дали ще стане от изхода на телевизора ( има си чинчове на които си пише Out Put ( само че единият чинч там е видео , а само един Audio , демек само с един чинч дали ще може да го възприеме програмата ????????? Как мислите ?? Имате ли идея как да изпробвам дали записва през тоя Line In без Пулт .

- THE DUNK MACHINE
- ентусиаст
-
Щом е един аудио чинч - това ме навежда на мисълта че телевизора е моно а не стерео, но не би трябвало да има проблем ако пробваш с него 

THE ONE & ONLY E30
- BMW_325 TDS
- младши ентусиаст
-
Колеги значи , като рагнах микрофона в Line In пак успя да възпроизведе звук ( макар и по лек ) , но от пулта ще е е съвсем различно преполагам. Емииии в общи и линиии това ме интересуваше .. Мерси за съдействието 

- logout
- старши ентусиаст
-
- Кара: KiA, Volvo, Ford
- Мечтае да кара: Болид от F1
- Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021
А ти пробва ли все пак да запишеш нещо дори с микрофона? Да не се окаже после, че за запис е избран микрофонът (въпреки че не се чува, като го включиш на мястото му). Защото има вероятност микрофонът (т.е. входът за него) да ти е мютнат и да е избран за запис, а line-in входът да се чува, но да не е избран за запис. Тогава при опит за запис ще гризнеш дървото и ще питаш защо се чува, а нищо не се записва. Повярвай ми, на цялата махала съм им настройвал микрофоните, че все или "не работят", или са "дефектни"
П.П. Уредба нямаш ли? Или поне уокмен? Преди мноооого години си прехвърлях записи от касетки в MP3 през уокмена
Трябва ти само стерео кабел 3,5мм - 3,5мм. Единия край в лаптопа, а другия в изхода за слушалки на уредбата/касетофона/радиото/уокмена - каквото имаш подръка
(само не усилвай много, да не изпържиш аудиото на лаптопа)

П.П. Уредба нямаш ли? Или поне уокмен? Преди мноооого години си прехвърлях записи от касетки в MP3 през уокмена

It's not who You are, it's who You know...
20 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2