... за хората и верите!!

Как издухах на старт едно Ferrari...

Модератори: mitaka7, Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 10 Апр 2007, 15:50

Вероятно планът не е бил и испанците в името на католическата си църква да унищожат напълно две велики култури в Америка, ама... :roll:
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

ентусиаст
Аватар

Мнение от Фил » 10 Апр 2007, 16:36

Напротив, точно това е бил плана. "Отивайте там и покръствайте в името господне" а който не ще - под ножа. Да ви напомня нещо това? Потурчването на Родопа?

Гост
Аватар

Мнение от Гост » 10 Апр 2007, 19:40

Вяра бе хора!!!!......Вяра!! ...Говорим за вяра-не за религия!!
В името на много славни хора са правени гнусни неща!!! Аз уважавам всички религии ,защото те се крепат на вярата !! Не е важно дали е християнска или мюсулманска,будистка или архаистка!!!
Говорим за вяра ....ако щете в доброто или в опита да се достига...!!
Къде се отнесохте за кръстоносни походи и потурчаването на Родопата!!??
Да вярно е ,че като изгледам две серии на "Време разделно" е много лесно да ми дадеш нож и пушка в ръка и да ми посочиш чалмите... И сигурно ще тръгна!! Говорим,обаче за вярата в човека - не в кръста или чалмата!!!

ентусиаст
Аватар

Мнение от Feanor » 11 Апр 2007, 10:32

Тъй де, именно, вяра... вярата е много мощен инструмент и затова - много опасен. Човек много трябва да внимава в какво вярва. Защото ако вярва на думите на "духовния водач" - знаем какво става. Александрийската библиотека я подпалиха, ацтеките ги избиха, WTC го сринаха... А хората по принцип са конформисти, така че са склонни да вярват на други хора, вместо да потърсят сами своята вяра.
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: KiA, Volvo, Ford
Мечтае да кара: Болид от F1
Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021

Мнение от logout » 11 Апр 2007, 12:35

... В грешна посока е тръгнала цялата тема ми се струва... Защото голата вяра без любов е НИЩО! Нека ian190 да ви разкаже какво казва апостол Павел по въпроса за вярата и любовта... Така че вярата я оставете малко настрана... не че е маловажна, но тя далеч не е всичко ;)

А за поповете... тях има кой да ги съди. Да не говорим, че никак не е редно всички да се слагат под общ знаменател - има много съвестни хора между тях.

Някои споменаха тука някакви думички "мразя" и "ненавиждам". В комбинация със силна ВЯРА това води до ТЕРОРИЗЪМ!!!

Що се отнася до Православната църква, познавам хора - вярващи, които посещават тези сдания не само да си похарчат парите за свещи. Между другото, свещта е физически израз на вярата - жалкото е, че повечето хора не знаят за какво палят тези свещи... Сами по себе си свещите не пречистват ничия душа, нито представляват някакъв вид жертва. Но да не съдя...

В заклчючение пак ще кажа: истинската вяра е подплатена с много любов - сам Христос е простил на тези, които са го разпънали, и на кръста се е молил за тях - трябва да взимаме пример от него, да прощаваме и да не мразим. Знам - лесно се пише и казва, много трудно се постига. Все пак сме хора...
It's not who You are, it's who You know...

ентусиаст
Аватар

Мнение от Feanor » 11 Апр 2007, 13:34

Посланието към коринтяните ли имаш предвид? Известно ми е... само че според наблюденията ми, огромното мнозинство ходи на църква защото е модерно, по традиция, от суеверие... и затова църквата не е това, за което говорите. В този вид, тя е просто една излишна институция.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Sweet_Lady » 11 Апр 2007, 13:57

Feanor написа:Посланието към коринтяните ли имаш предвид? Известно ми е... само че според наблюденията ми, огромното мнозинство ходи на църква защото е модерно, по традиция, от суеверие... и затова църквата не е това, за което говорите. В този вид, тя е просто една излишна институция.

Не бих казала, че е излишна институция. Просто губи позиции, така да се каже, защото хората, който я управляват не се стремят да бъдат в крак със съвременността. Нямат представа, как да привлекат младите хора.
Изображение
***НИЕ СМЕ НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР***

ентусиаст
Аватар

Мнение от Фил » 11 Апр 2007, 16:03

Абсолютно излишна е. Една такава "институция", живееща с две хиляди години назад и разчитаща на заплахи и празни обещания няма място в 21 век. Говоря стриктно за църквата, моля не намесвайте религията и вярата, има огромна разлика между трите.

Църквата използва религията, за да управлява вярата.

Гост
Аватар

Мнение от Гост » 11 Апр 2007, 16:33

Аз просто споделих ....някои чувства!! Нямах идея за спор на тази основа,но нещата ,които чух и научих са интересни-не ги знаех повечето! Във всяко постване има нещо интересно и дет се вика-в спора се ражда истината ,а тя...макар и една има много лица,колкото и хора!

ентусиаст
Аватар

Мнение от ian190 » 12 Апр 2007, 21:20

ПОКАЖИ МИ ДЕЛАТА СИ И АЗ ЩЕ ТИ ПОКАЖА ВЯРАТА ТИ!!!
ВЯРА БЕЗ ДЕЛА Е МЪРТВА!!!

на ge_a диването
Аватар
Кара: E87 116i N45B16

Мнение от cherry_dream » 13 Апр 2007, 17:04

Аз съм вярваща, но не и в църквата като институция.Не я зачитам, не ходя всяка неделя ,примерно, на църква.Но и не мисля,че посещаването й прави човека повече или по-малко вярващ.Вярата е заложена във всеки от нас и ние я носим в себе си ,независимо дали сме в църквата или не.Особено ме дразни посещаването на храма,само защото и другите правят така. Последно време с това се спекулира и се възприема като мода,по този начин се опорочава името й и може би точно за това вече не я възприемам като нещо наистина сакрално и определящо вярата на човек :roll:
Dare To Dream

ентусиаст
Аватар
Кара: Е 30

Мнение от t_andonov » 13 Апр 2007, 21:01

Mishel_Vaian написа:Много точно написано :yes: Та може би и това е темата да подчертая как се спекулира с този велик Християнски празник ... За пръв път видях цигани да продават на главната улица свещи все едно продаваха царевица :shock: Оттам всеки младеж възприемащ ходенето на църква не като част от празника а просто така , защото и другите ходят и е модерно да се исипят още 20 като него и да псуват и отправят критики към попа :confused: Или може би момичетата които просто убиваха времето преди дискотека с ходенето на църква натокани като за бал :shock: Е в този ден реших да не спазвам обичая и да отида на другия ден на църква за да съм различен :lol: Ходил съм като малък на църква с баба ми с дядо ми е нещата от тогава до сега много са се променили и то към лошо . Но все пак Воистина Воскресе ...

и аз пропуснах да отида на църква тази година поради гореспоменатите причини а и напоследък вярата в Бог се възприема по-скоро като мода което някак си не ми допада особено

ентусиаст
Аватар
Кара: Е 30

Мнение от t_andonov » 13 Апр 2007, 21:21

Фил написа:Абсолютно излишна е. Една такава "институция", живееща с две хиляди години назад и разчитаща на заплахи и празни обещания няма място в 21 век. Говоря стриктно за църквата, моля не намесвайте религията и вярата, има огромна разлика между трите.

Църквата използва религията, за да управлява вярата.

недей така бе баце църква,религия,вяра и трите са силно свързани да не забравяме че благодарение не църквата и вярата в Бог нашия народ е оцелял 500 години и си е запазил идентичността много хора са загубили главите си в онези времена в името на вярата и именно в онези времена хората са намирали упора в лицето на църквата и тя им е помагала по един или друг начин според мен не е хубаво да се говори против нея така мисля аз

ентусиаст
Аватар

Мнение от Feanor » 16 Апр 2007, 11:22

Църквата и религията са свързани, да. Те не могат без вяра, вярата обаче може без тях. Ролята на църквата в запазването ни като народ - доколко я има и доколко е успешна е предмет на съвсем друга тема. Но дори да приемем, че си прав, пак не мисля, че заради "стари заслуги" трябва да се премълчават настоящи проблеми и прегрешения. :roll:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Фил » 16 Апр 2007, 11:43

Свързани са, да. Точно както казвам и аз. От трите най-силна е вярата. Вярата движи света. Не става дума за религиозна вяра обаче, а за чистата вяра, вярата примерно че утре ще е по-добър ден, вярата в семейството ми, вярата, че ще успея да осигуря щастлив и нормален живот на дъщеря ми.

Църковните плъхове знаят за силата на вярата и по всякакъв начин искат да я контролират за своя изгода. Затова се използват религиозните схващания, табута, канони, правила, забрани, закони, заповеди и т.н. Забелязали ли сте, че повече от 90% от всички религии са забрани? Защо? Защото ако хората правят и вярват в това, което им се иска, тогава къде отива контрола?

Църквата е причина за забавянето и почти пълното спиране на развитието на цивилизацията. Абсолютно всяко откритие, изобретение, твърдение е било анатемосвано от църквата и се е слагало край на по-нататъшното развитие. Ако не е била църквата с нейните табута и забрани, досега цивилизацията ни щеше да е много напред.

Примери има хиляди, като най-бруталните са кладите и кланетата "в името господне". Какъв е тоя господ бе? Ебаси кръвожадния тип... Сметнете за 2000 години колко народ е избит в негово име. И после същите тия попове си позволяват да критикуват примерно Тед Бънди или Чарли Менсън. Били серийни убийци, анатема, няма място за такива в божието стадо ... В такъв случай всички свещеници, попове, отчета, проповедници, епископи, кардинали начело с папата трябва да извършат масово самоубийство, защото именно те са избили най-много народ в историята.

Ти сам си го казваш - "много хора са загубили главите си в онези времена в името на вярата". Вярата ги е крепяла, не църквата. В цялата история нито един поп не е помогнал на никой. Те нямат интерес да помагат, единствения им интерес е да имат повече поклонници. "Помогни си сам, за да ти помогне и господ" ... А защо църквата не ми помогне? Нали все се бият по гърдите колко са милостиви и великодушни? И налагат на всички да бъдат такива, та като дойде време църквата да каже "дай, в името господне" всеки да извади и да даде всичко, което има, та поповете да са окей.

Замислете се какво вие лично сте спечелили от църквата.

А сега се замислете същото, но за вярата ви в себе си.

ПредишнаСледваща

Назад към Страхотни истории