325 тдс+чип

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 745i;740d;330xd;330i-Convertible
Мечтае да кара: кока & цици
Детайли за колата: с чип !!!

Мнение от Lunaticc 1 » 25 Фев 2007, 14:07

аз пак се включвам с разни въпроси,добре всичко точно с оптимизирането на мотора обаче всичко т'ва не го ли съсипва доста бързо плюс това сток да кажем е 143 к.с. с +чип+кулер+.......и накрая к'во става караш дизел 200+++...к.с.,трябва ти друг съединител други спирачки други гуми и т.н. и още нещо да питам и моите входни тръби са омаслени бая отвътре това със сигурност ли значи че турбото си отива щото поне при мен даже около него не е и омаслено няма признаци да си ходи та ми е интересно к'во става а иначе добре се за формя темата за злите печки :mhihi: :mhihi: :mhihi: чакам отговори :?: :?: :arrow:
Чеп Туринг !
Мантинела Тунинг !!!
Леген Пауър Рейсинг !!!!!
Перални,Тостери,Миксери, и Гипсокартонь на ЧАСТИ !!!
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: дизелaка да пропушва
Мечтае да кара: НА БАБА ЯГА МЕТЛАТА :D:D

Мнение от LAST RIDE » 25 Фев 2007, 18:54

по принцип всички производители остават известен неизползван ресурс на двг посредствон чипа тои се освобождава същото важи и за останалите елементи -скорости,спирачки и съединителя все пак натоварването от 30-на к.с нее чак толкова голямо и е поносимо без дасе налага допълнителни промени по колата

а за омасляването несе коси толкова мисля че при повечето от нас които несме го ремонтирали/сменяли е така :)
Последна промяна LAST RIDE на 25 Фев 2007, 22:38, променена общо 1 път
Заменям си усилвателя!!

viewtopic.php?f=64&t=228928

коментар:
исках BMW,но татко каза не.......по добре да си взема SUZUKI IGNIS пък и те BMW нестават... :D

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nightmare » 25 Фев 2007, 19:34

Ами да за +30 к.с. отгоре добре ама виж за 50-60кс може да се наложи поне съединител и диф трябва да се сменят.Дифа ако се сменя задължително шпер пък за съединител поне някои комплект керамичен или нещо по яко да издържа на повечето коне и най вече на новия върт.момент.
За омасляването и аз съм далеч от мисълта че е само при мен ама въпроса е добре ли е толкова лошо и дали трябва да се почиства или няма проблеми да се кара така..

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от NS325TDS » 25 Фев 2007, 22:44

Вярно си е,че се цеди вече колицата...
Мой приятел с Ауди А4 сложи чип и сподели ,че не му издържа скоростната кутия... :shock:
3 пъти сменял втора скорост и сега отново бил без нея... :mhihi:
Декларира ,че ще кара така известно време-щото му омръзнало едно и също да прави ...
Ама така си е де-двигателя ако издържа нещо друго ще отдаде(кое дойде най-слабо)...
Та и затова аз още се чудя...
Междувременно ще запуща ЕГР а ...Да видя какво ще стане...Дали не е и от него това омасляване по смукателните тръби...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: МПС-та
Мечтае да кара: самолет

Мнение от turbo » 26 Фев 2007, 12:33

NS325TDS, твоя човек с А4-ката с автоматична скоростна кутия ли е или с ръчна :?:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от NS325TDS » 26 Фев 2007, 14:47

turbo написа:NS325TDS, твоя човек с А4-ката с автоматична скоростна кутия ли е или с ръчна :?:

Ръчна...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nightmare » 26 Фев 2007, 19:22

Амии cupofcoffee ти си май с обясненията...Като гледам темата е тръгнала наникъде така че даваи напиши два реда че ми е много интересно за дизелите.Няма много инфо за тунинговането им тъй че ти си наред.Ако можеш да обясниш и за този ЕГР клатан и ако и снимка дадеш ще е супер.Аз само зная кои е точно клапана и кво му е приложението.Смисъл да обясниш как се маха вдига ли разхода на нафта и вдига или сваля мощността.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от juro » 26 Фев 2007, 21:16

Клапана е само за да се радват еколозите :P :mhihi: . Накратко казано връща изгорели газове за доизгаряне. Няма да ти се вдигне разхода ако го изолираш. Може да си го смениш с нов ако искаш и цена ще ти кажа :). Само че кяр за теб от тази манипулация няма да има освен че ще изчезне гадното омасляване под клапана и че ще се понабуташ:). Аз друг луд като мен дето да е тръгнал да си сменя клапана до сега не съм видял ама знае ли човек мойе и да се роди такъв в БГ скоро :mhihi: :shock: .

Аватар

Мнение от cupofcoffee@ » 26 Фев 2007, 21:51

Здравейте!
1. За да се притеснявате за маслото в тръбите от турбото, маслото трябва да е много! Не мога сега да кажа какво е малко или много, но ако изтече от тръбата 10-20 грама масло, няма място за притеснения. По принцип има тръба която вкарва картерните пари в отсека на кутията на въздушния филтър (но след филтъра, за да не го зацапва) и е направено с определена цел (ще я коментираме по-късно), така че масло в турбото винаги ще има, въпроса е колко. Ако е много маслото (над 30-40 милилитра), това вече е друга работа, причините най-вероятно са износени лагери и оси на компресора.
2. За EGR клапана мисля, че няма какво да го обсъждаме, освен вакуумното шунтиране, аз бих го махнал изцяло.
3. За повишаването в мощността на двигателя има известни основания за притеснения в трансмисията и спирачките, но са много относителни и зависят от начина на каране. Ако правите често "дръпки" по светофарите, много ясно, че ще скъсите значително живота на съединителя, но чак пък керамичен... трябва да сте всяка събота и неделя на драг.
4. За спирачките - както вече казахме V max ще се промени, но не толкова драстично, че да износва спирачките повече от предвиденото. Тук говорим за ускорения, а не за V max да се повиши с 70-80 км/ч, та да сменяте спирачки. Теглото на автомобила също така не се променя. Естествено, всеки ъпгрейд е хубав и аз бих го препоръчал, но в случая не е абсолютно необходим. Много зависи от това, как ще карате колата след чипа, ако сте повече 'състезатели', то работата е ясна.
5. Имаше въпрос какви отрицателни ефекти има по-големия кулер. Намалява throttle-response-а или по друг начин казано spool-up-а на турбото. Това означава, че при ниски обороти (и особено при старт от място без 'напомпване' на газта), колата ще реагира малко по-бавно. Това обаче се компенсира с настройка на ГНП-то, след което колата става много по-рязка в ниските обороти. Така наречения turbo-lag няма общо с интеркулера, а с изпускателната система и най-вече с waste-gate-а на турбината и обратното налягане. Продължението ще го оставя за друга тема, защото тук може да се изпишат 10 страници приказки по въпроса.
6. Мноооого голяма тема е подмяната на турбината. Моят съвет е да не четете много в The Best Of това, което е написано за турбо-конверсията (което в нашия случай означава смяна на турбината), защото нещата там са най-вече теоритични, а на практика са съвсем други. Един от най-удачните варианти е не да се сменя турбината, а компресорното витло, с подходящия коефициент индуцер/ексдуцер. Пак казвам, това е много дълга тема, ако има интерес, ще я пиша в специална тема. Друг е въпроса вече за би-турбо изпълнението и ако някой ви каже, че е безсмислено за вашите коли, може да иде да се гръмне.
Това се сещам засега от постовете, ако съм пропуснал нещо пишете, за да го дискутираме.

П.С. Щях да забравя, Brezel е прав, че не казва 'макс' стойности на чиповете. Аз ще ви кажа следното: чиповете могат да се 'надуят' зверски, но това, за което си пишехме досега трябва да отговаря на power-а на чипа. Какво искам да кажа: Чипът може и да ти 'пръска' нафта и да ти управлява waste-gate-а и за 200 к.с. мощност, ама като ги нямаш другите работи (дето съм ги описал преди, а и доста други), караш 10 км., както казва Brezel и дотук. Нещата не са толкова прости, само с чипа не става работата.

Поздрави.

Аватар

Мнение от cupofcoffee@ » 26 Фев 2007, 22:22

[steeN] написа:мога ли да се закача леко, че throttle response и turbo lag са две ралични неща ;) и добавянето на турбина и интеркулер не променя тази характеристика на двигателя. spool-up се отнася за развъртането на турбото, и в същност времето за което това става е именно turbo lag-a (lag забавяне). a throttle reponse-a зависи галвно от компресията на двигателя, броя/положението на дроселовите клапи (ако ги има). та големия intercooler предизвиква по-голям pressure-drop и от там увеличава именно времето за spоol-up на турбината - т.е. turbo-lag-а ;)

Разбира се, че можеш да се закачиш, добре дошъл в дискусията.
Имам два въпроса към теб:
1. Ако си на място и си на 800 оборота (примерно) и ритнеш педала, какъв турбо-лаг имаш в сравнение с това ако си с 130-140 км/ч и превключваш от 4-та на 5-та скорост?
2. Като правиш релация между spool-up-a на турбото и turbo-lag-а, как се обясняват нещата в горната ситуация? Има ли разлика между turbo-lag-а в едната ситуация и в другата (не забравяй, че м51д25 няма дроселова клапа ;) )
3. Във връзка с въпрос 2, защо малко турбо, което има бърз spool-up показва голям turbo-lag на средни и високи обороти. Има причина, ама каква е, явно не е големия кулер.
4. Пада в нялягането, за което говориш, поради по-големия интеркулер е факт, но знаеш ли при бързо-развъртащо се турбо за колко милисекунди се компенсира? Аз имама слаба представа.

Пак казвам, не четете само теориите от този форум, това е цяла наука, а не както е възприето тук: по-голямо турбо - по-добри времена - глупости!

Поздрави. ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 26 Фев 2007, 22:41

мерси, добре заварил! ще се опитам да отговоря...

1. на 800 оборота няма да имам достатъчно exhaust flow за да развъртя турбото и ще трябва да изчакам двигателя да се развърти първо и след това турбото. при втория вариант, ще усетя само турбо лага, който е предизвикан дизайна на турбината, масата и съпротивлението на лагерите(или каквото са сложили).

2. горе са разликите. все още виждам връзка между двете.

3. защото ефективността му пада и започва да "произвежда" повече топлина и по-малък дебит при същото налягане, сравнено с едно по-голямо турбо. до колкото знам всеки турбо-компресор си е оптимизиран за някакъв специфичен flow+налягане.

4. е тука не знам, ти ми кажи ;)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

Аватар

Мнение от cupofcoffee@ » 26 Фев 2007, 23:23

[steeN] написа:мерси, добре заварил! ще се опитам да отговоря...

1. на 800 оборота няма да имам достатъчно exhaust flow за да развъртя турбото и ще трябва да изчакам двигателя да се развърти първо и след това турбото. при втория вариант, ще усетя само турбо лага, който е предизвикан дизайна на турбината, масата и съпротивлението на лагерите(или каквото са сложили).

2. горе са разликите. все още виждам връзка между двете.

3. защото ефективността му пада и започва да "произвежда" повече топлина, от колкото налягане, сравнено с едно по-голямо турбо. до колкото знам всеки турбо-компресор си е оптимизиран за някакъв специфичен flow+налягане.

4. е тука не знам, ти ми кажи ;)

По точка 1: турбо лага зависи повече от изпускателната система, отколкото от дизайна на турбото (макар че и от него много зависи), защото това е времето, между което турбината е забавена (от ибратното налягане) и времето, за което трябва да се развърти до нужните обороти до необходимия буст. Естествено, че има значение масата и съпротивлението на лагерите (не случайно днешните турбини са със съчмени лагери), но не е определящо в нашия случай. По-важния момент е какво спира турбината и как се развърта тя обратно до необходимите обороти.

По точка 2: Има връзка, ама не е непосредствена: Например: малка турбина - бързо развъртане - спиране почти до 'нула' поради малката маса - голям лаг в в ниската и средната част на обортомера; голяма турбина - бавно развъртане - трудно спиране поради голямата маса - малък лаг в средната и високата част на обортомера; какъв е извода? - добре оразмерена турбин или би-турбо.

По точка 3: Така е. Другият порблем е, че като отненеш газта, тая турбина я 'убиваш' т.в. спираш. А голямата, колкото по труно я развъртиш, толкова по-голям блоу-оф винтил ти трябва. Затова пак казвам, че турбината не е на принципа "колкото по-голяма" толкова по-добре. Същото важи и за интеркулера.

По точка 4: малко (милисекунди) :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nightmare » 26 Фев 2007, 23:45

Значи от този ти пост разбирам че трябва точно да се подбере турбината според двг и кулера също.Казваш че решението е или много добре оразмерена турбина или би-турбо.Ами как седи въпроса с компресорите...?Не е ли по-добре да се вземе по-големка турбина и да се монтира и компресор.Тва сигурно е доста по скъп вариант ама мисля че и би-турбото също няма да излезне по-ефтино.Амо не може ли да се използва някаква добавка(за бензиновите двг не използват ли нитро) за да се развърти по-голямата турбина?Ама не говориш ли ти вече за турбо конверсии вече тука?Или имаш предвид смяна на турбината на дизела?Няма ли да е по-добре с обикновената турбина да се надуе повечко само да се подменят бутала,колянов вал и биели(ако е нужно) и да се надуе повечко само със сток турбината.Или тя не е подходяща за целта?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 27 Фев 2007, 0:37

явно е въпрос на тълкуване...

cupofcoffee@ написа:1. ...

мда, съгласен съм, че изпускателната ситема има голямо значение. но масата на едно голямо турбо не виждам как може да се компенсира с изпускателната ситема, като изкл. някакви екзотики от рода на това, което ползват във WRC ;)

cupofcoffee@ написа:2. Има връзка, ама не е непосредствена: Например: малка турбина - бързо развъртане - спиране почти до 'нула' поради малката маса - голям лаг в в ниската и средната част на обортомера; голяма турбина - бавно развъртане - трудно спиране поради голямата маса - малък лаг в средната и високата част на обортомера; какъв е извода? - добре оразмерена турбин или би-турбо.

тук нещо не е наред... малката турбина ще има малък лаг на ниски и средни обороти(заради малката маса, да), но на високи, ефективността и пада, и "запушва" двигателя, защото достига тавана на дебита си. да и без да съм пробвал ми е ясно, че оразмеряването на турбото е много важна част от крайния резултат. според мен би-турбото вече си е сериозна работа, особено в последователна конфигурация. :yes:

cupofcoffee@ написа:По точка 3: Така е. Другият порблем е, че като отненеш газта, тая турбина я 'убиваш' т.в. спираш. А голямата, колкото по труно я развъртиш, толкова по-голям блоу-оф винтил ти трябва. Затова пак казвам, че турбината не е на принципа "колкото по-голяма" толкова по-добре. Същото важи и за интеркулера.

е никой не е говорил за този принцип, крайностите винаги са лошо нещо ;) всяко от двете си има предимства и недостатъци според мен.

cupofcoffee@ написа:По точка 4: малко (милисекунди) :mhihi:

за човек имащ слаба представа, доста конкретен отговор ;) ...

edit: забравих, че си говорим за дизели тука... има едно доста добро средство против лага - VTG ;)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

Аватар

Мнение от cupofcoffee@ » 27 Фев 2007, 20:39

[steeN] написа:мда, съгласен съм, че изпускателната ситема има голямо значение. но масата на едно голямо турбо не виждам как може да се компенсира с изпускателната ситема, като изкл. някакви екзотики от рода на това, което ползват във WRC ;)

Според мен изма голямо значение, ако естествено не говорим за турбо, което е идиотски голямо. То по принцип монтажа на такова турбо е безсмислен.

[steeN] написа:
cupofcoffee@ написа:2. Има връзка, ама не е непосредствена: Например: малка турбина - бързо развъртане - спиране почти до 'нула' поради малката маса - голям лаг в в ниската и средната част на обортомера; голяма турбина - бавно развъртане - трудно спиране поради голямата маса - малък лаг в средната и високата част на обортомера; какъв е извода? - добре оразмерена турбин или би-турбо.

тук нещо не е наред... малката турбина ще има малък лаг на ниски и средни обороти(заради малката маса, да), но на високи, ефективността и пада, и "запушва" двигателя, защото достига тавана на дебита си. да и без да съм пробвал ми е ясно, че оразмеряването на турбото е много важна част от крайния резултат. според мен би-турбото вече си е сериозна работа, особено в последователна конфигурация. :yes:

Тук аз съм направил малка грешка на езика (клавиатурата) от бързане, в по-горния си пост съм го написал правилно, малката турбина е лагава във високите обороти.

[steeN] написа:edit: забравих, че си говорим за дизели тука... има едно доста добро средство против лага - VTG ;)

Турбините с променлива геометрия наистина решават този проблем, но... аз лично не бих ползвал такава турбина за тунинговане, защото според мен са доста по-капризни от нормалните и се чупят повече, управлението им е доста по-сложно и т.н. Не случайно БМВ в 535д ползват би-турбо конфигурация. Аз бих направил същото, големия пробем си остава модификацията на изпускателния колектор. Другото става фасулска работа, особено при положение, че се запази управлението на малката турбина и се намали леко налягането й до нужните стойности за развъртане на голямата, която пък се управлява без проблеми посредством външен wastegate. За мен това е сериозниа път за сериозни повишения в мощността, но пак казвам изпускателния колектор е най-големия препъни камък тука.

Отделен е въпроса, че се подменат още доста стандартни части, едни от най-важните от които са болтовете на главата (и много често подценявани), които се заменят със специални високоякостни шпилки!

Абе дълга е темата... Всичко зависи от това колко кобили искаш да цвилят под капака :mhihi:

Поздрави.

П.С. Поздрави и за [steeN], който се включи прерфектно в дискусията!

ПредишнаСледваща

Назад към E36