Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

Мнение от Jordana » 30 Сеп 2026, 9:16

Сега де чудят къде да пътуват. Освен телефона, всеки втори има Плейстейшън, едно време беше лукс
Много пъти съм го коментирал това , исторически в дългосрочен период хората обедняват прогресивно . Ножицата между инфлацията и цената на труда изяжда всичко . Това за което говориш е друго - подобряване качеството на живот и идва от достъпноста на новите технологии до повече хора . Живота става по лесен до едно базово ниво , не по евтин а по лесен .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 30 Сеп 2026, 9:23

Твърде различен е животът преди 25г и сега, че да правим сметки за абсолютни стойности и отношението заплати/цени.
Както каза Маверика, едни неща са станали далеч по-достъпни, други обратното, следвайки разни извратени пазарни принципи.
Цели нови отрасли са се появили на пазара, други пък изчезнаха и т.н.
Единственото непреходно е, че трябва да изкарваш доста над средното, за да не ти пари под гъза. :bchug:
Останалото е просто статистика!

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 30 Сеп 2026, 9:43

Данчо, има го това, но щом може да се надпреварват кой да купи новия айфон на детето си, значи не само Айфона е станал евтин, нали?
Иначе тази ножица за която говориш е много вярна. Тук сега започва да се усеща, понеже преди бяхме много по-изостанали от другите държави и имаше поле да ги стигаме. В моментът в който ги приближихме и вече няма поле за растеж, като прибавиш и тази ножица, вече взехме да я усещаме, а спекулата покрай еврото засили нещата.
Това си се командва от тези на върха на пирамидата - искат да си възможно по-зависим от системата за да може да и служиш и да няма измъкване, тоест да е почти невъзможно.
Стават по-евтини разни неща, които спомагат да те държат ангажиран - техника, да гледаш телевизия, интернет, телефони, лаптопи...
Технологията за отглеждане на жито и животни също напредва и е много по-евтино да гледаш говеда или прасета от когато и да е било. Кюфтето или салама да са ти станали по-евтини по тази логика? Не. Даже за салама се ползват механично отделено меса, които едно време да се хвърляли, но въпреки това не става евтин. Един тъп хамбургер в Макдоналдс да не е поевтинял? Или е по-трудно да правиш кетчуп.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 30 Сеп 2026, 9:52

Абсурдно е да се твърди, че 2001 сме били с по-висока покупателна способност.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Simson S51
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 30 Сеп 2026, 9:58

Сякаш по отношение на имотите сме били. Като съм смятал 2001г като бабата и дядото са купили къщата, където съм сега, колко месечни заплати долу горе са били нужни и сметна същия брой мои заплати, при все, че съм с по-висок доход от тях едно време, може евентуално да си купя само поляна в същото населено място.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Southside » 30 Сеп 2026, 10:00

Top Gun Maverick написа: Кой спира този, който сега може да си купи ново БМВ да си кара старо или стар Опел, Волксваген, Пежо, Шкода и да си харчи разликата до ново БМВ за други неща?

Проблемът със старите коли е, че вече масово отказват да ги приемат в сервизите и поддръжката им се превръща в проблем. Частите им са сравнително евтини и трудно се постига "стимулираща" надценка за сервиза, отделно собствениците ще се мръщят като им поискат 300-400 евро за обслужване, затова майсторите ги отсвирват или се молиш на "твои" хора и чакаш седмици ред. Това е тенденция от 3-4 години, може би не се усеща толкова в малките градове, но сервизите имат достатъчно работа и предпочитат да се занимават с премиуми или фирмен автопарк, където по- лесно дереш кожа. Така по естествен начин ще минем на нови китайци или бюджетници тип дачия, или ще вадим нови бенвета от шоурума, ако не ни се копае дъното.

кандидат ентусиаст
Аватар

Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

Мнение от 3186 » 30 Сеп 2026, 10:01

Другото абсурдно е, че еврото ни е виновно за инфлацията. Виновни сме си ние, че сме долно тарикатско племе, което винаги търси причините в някой друг.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 30 Сеп 2026, 10:14

Данчо, има го това, но щом може да се надпреварват кой да купи новия айфон на детето си, значи не само Айфона е станал евтин, нали?
Айфоните не са точния индикатор за тия неща , няма ги в нито една потребителска кошница . Ето ти например през 1920г в Америка нова малка еднофамилна къща е струвала средно 6000 долара , около 100 000 след индексация на инфлацията към 2026г или по точно обезценката на долара . Сега обаче същия имот струва от 400 000 нагоре . При 26 000 индексирана средна годишна заплата през 1920г къде са 100к къде са 400к....??!!! Ясно че статистиката е нещо относително и има най различни ситуациия и в тия цени , но като цяло отразява тренда . Както казах живота сега е по лесен за обикновения човек , не само заради технологиите но има маса социални придобивки . Но като цяло хората обедняват , първо заради неравномерното разпределение на капитала второ заради увеличаване фиатната парична маса в десетки пъти трето ръста населението на света като цяло четвърто непосилните данъци и т.н
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X7 G07 LCI 40i

Мнение от Rainbow » 30 Сеп 2026, 11:13

bum_bum написа:И въпреки, че има достатъчно опит от страните приели го преди нас, аз лично никога не съм вярвал, че левовите цени ще се превърнат в Евро.
Но ей го на, при някои стоки и услуги излиза, че трябва да сме щастливи ако увеличението се задържи в рамките на 100%.

Честно казано аз нямах против и знаех, че ще има лека инфлация (залагах на 15-20%), но тук просто се оляхме със 100+%...

Но докато всичко се купува, заведения и хотели се пълнят, не мисля, че някой ще върне цените... За мен е меко казано нелепо. Но покрай цялата глобална ситуация и локално изнагляване, аз лично очаквам истинската криза следващите 6-24 месеца, последвана от доста съкращения и фалити. Ще видим, дано не е толкова черно.
Изображение
Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 30 Сеп 2026, 11:19

drifty написа:Сякаш по отношение на имотите сме били. Като съм смятал 2001г като бабата и дядото са купили къщата, където съм сега, колко месечни заплати долу горе са били нужни и сметна същия брой мои заплати, при все, че съм с по-висок доход от тях едно време, може евентуално да си купя само поляна в същото населено място.

Така е, ама те са купували в бивша соц държава, а сега ти гледаш в натовска държава в ЕС и Еврозона, която е в Шенген :ok: Това с имотите не е само при нас, "световен феномен" е. Но вече влезнахме във всички възможни съюзи дето се вика - от тук нататък нямаме адекватна причина за огромен ръст освен обичайната - пране на пари.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 30 Сеп 2026, 12:05

Rainbow написа:
bum_bum написа:И въпреки, че има достатъчно опит от страните приели го преди нас, аз лично никога не съм вярвал, че левовите цени ще се превърнат в Евро.
Но ей го на, при някои стоки и услуги излиза, че трябва да сме щастливи ако увеличението се задържи в рамките на 100%.

Честно казано аз нямах против и знаех, че ще има лека инфлация (залагах на 15-20%), но тук просто се оляхме със 100+%...

Но докато всичко се купува, заведения и хотели се пълнят, не мисля, че някой ще върне цените... За мен е меко казано нелепо. Но покрай цялата глобална ситуация и локално изнагляване, аз лично очаквам истинската криза следващите 6-24 месеца, последвана от доста съкращения и фалити. Ще видим, дано не е толкова черно.

Абсолютно вярно, просто е въпрос на време, да се завъртят колелата. В Германия са втасали отвсякъде, по 66 фирми на ден фалират официално. С окаквания за високи цени на горива и всичко, положнието става още по-плачевно, а от друга срана Китай навлиза във всичко.

В огромни фирми има яки съкращения на работно време, заплати и на персонал, просто тук не се усеща толкова много все още.
Всеки втори живее като за последно, слага каквито му скимне цени и след като има мераклии, вдига още повече.

Предишна

Назад към Извън Темата