За самолетите

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: За самолетите

Мнение от enigma » 07 Сеп 2026, 19:49

ildivvy написа:Летището в Истанбул е станало най-голямото, като трафик, в Европа... Поне ни е близо, а и България също печели от трафика в нашето небе!

Това е изцяло заради геополитическата обстановка. Трябва да благодарят на Путин и Нетаняху :dunno:
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 19 Сеп 2026, 22:45

Намиращата се в цветущо финансово състояние компания Бойнг драпа да се върне на руския пазар. При започването на войната в Украйна, американците прекъснаха всякаква връзка с руските авиокомпании. Спряха доставката на части, закриха учебните центрове и унищожиха симулаторите. Това си беше чист опит за парализиране на авиационната индустрия. При наличието на огромни разстояния, това определено би се отразили фатално на много отрасли от индустрията. Самолетният парк на Русия е от 1088 самолета, от които 620 са западна конструкция и имат средна възраст от 17 години. Руският пазар се оценява на приблизително 700 самолета в следващите 15-20 години и това е причината Бойнг да прави опити за завръщане.
За тяхно съжаление руснаците вече започват собствено производство. Ил-114-300 е близкомагистрален самолет, който може да излиза и каца и на грунтови площадки. МС-21 е в процес на сертификация. Има 18 готови самолета, а още 17 са в различни стадии на строителство. Ако този модел самолети бъдат одобрени и започне масовото им производство, Бойнг ще загуби пазар за около $140 милиарда USD.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 20 Сеп 2026, 7:45

Чиче, като ще транслираш Московска пропаганда, поне ползвай български език.

Нямаме думи като грунтова, близкомагистрален и бойнг.
Аз разбирам че черпиш с две шепи от извора, ама нали

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 20 Сеп 2026, 18:45

Petrolhead написа:Чиче, като ще транслираш Московска пропаганда, поне ползвай български език.

Нямаме думи като грунтова, близкомагистрален и бойнг.
Аз разбирам че черпиш с две шепи от извора, ама нали

От фенове на онова недоразумение Бенгъл не се засягам. Преди да се изказваш много, ама много дълбоко неподготвен, поне направи един копи-пейст, който е ти подскаже, че:

Слово «грунтова» — это форма украинского слова грунтовий (женский род, единственное число, именительный падеж)

транслирам Киевска пропаганда :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Грунтовата настилка (или земно легло/земна настилка) е най-простият и икономичен вид пътна настилка, изградена директно от естествена почва или подобрена почвена смес. Този тип настилки се класифицират като временни или нискокласни незапечатани настилки и се използват основно за селскостопански, горски и местни пътища с нисък трафик, както и в лични парцели и селски дворове.Основните видове и етапи при изграждането и поддържането на грунтови пътища включват:1. Видове грунтови настилки....

Другите дори няма да ги коментирам :dunno:

Всъщност, защо не :ok:

Думата „близкомагистрален“ (по-често срещана на руски като ближнемагистральный, но използвана и в българската авиационна терминология) е прилагателно име, което се отнася до самолети или въздушни маршрути за къси разстояния (къси магистрали)

В гражданската и военната авиация класификацията обикновено разделя самолетите според техния максимален обсег на полет без прекачване:Близкомагистрален (регионален) самолет: Проектиран за къси дестинации, обикновено с максимален обсег между 1000 и 2500 – 3000 км. Примери за такива машини са регионалните пътнически самолети като ATR 72, Embraer E-Jets, Сухой Суперджет 100, Ил-114-300 или военнотранспортния Ан-178.Средномагистрален самолет: С обсег приблизително от 3000 до 6000 км (напр. Airbus A320, Boeing 737).Дългомагистрален самолет: За междуконтинентални полети с обсег над 6000 км (напр. Boeing 777, Airbus A350)

В съвременната българска гражданска авиация понятието близкомагистрален самолет (за къси до средни разстояния) се свързва основно с флотилията на националния превозвач България Еър (Bulgaria Air), която оперира следните регионални и късомагистрални модели.

Airbus A220 (модификации А220-100 и А220-300) – най-модерният близко- и средномагистрален самолет в страната. Той съчетава висока горивна ефективност и комфорт, като обслужва основните европейски линии на авиокомпанията

Обърни се към агентите на Москва в бг еър и т.н.
"Чиче" от почти стъпил в 50-така :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Не се ли примири вече с кризата на средната възраст :?:
Дилетант :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
За финал, ти си по-дърт от жена ми, къде се вреш :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 21 Сеп 2026, 0:32

Докато някой днес научи нещо ново, ето един диспечер с железни топки:

https://www.facebook.com/reel/2109022740035171

По-малко от минута между двата самолета. Чудно ми е, как турболентния поток от първия плюс струята от двигателите се отразява на втория :roll:

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 21 Сеп 2026, 12:24

Няма идея защо си мислиш, че съм фен на някой бивш дизайнер на БМВ.
Далечко съм от 50
На български грунт е чакъл, и е русизъм, който се ползва доста по-рядко от българската дума.
Това за самолетите също е брутален русизъм и си има доста по-популярен български термин

Ad hoc обиди от модератор винаги са признак за висок интелект и емоционална зрялост

Употребяваш информация на руски, няма лошо, но внимавай с превода и източниците, особено що се отнася до руска авиация. Този бранш в Московия винаги се е ползвал за кражба на държавни пари, ако покрай това изкарат някое корито, отлично, но не това е целта

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 21 Сеп 2026, 13:46

Petrolhead написа:...На български грунт е чакъл...

Я пак :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 21 Сеп 2026, 14:08

извинявам се.
грунт на руски има значение просто на земна фракция. може даже и чакъл да не е

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от barabqga » 21 Сеп 2026, 14:45

Този необятен руски пазар, ама пък виж как ги насърчи да си произвеждат свои аероплани, ръцете требе да им целуват.

Изпратено от моят motorola edge 50 neo с помощта на Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: вара, каравара...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 21 Сеп 2026, 15:14

Ми да произвеждат...лани са произвели 1 (ЕДИН) Тая година засега НУЛА. То и Армата беше велик танк, без аналог, номер едно, ама нещо се провали сякаш :))
Та иначе приказки как ша праим, как нямат аналог, как са топ в света сме ги слушали много пъти. Най-рано 2029 ще има нещо произведено и то съвсем малко.
Тва е положението, а па с тая война може и на 2035 да идем.
А па за великия китайски Москвич дето щеше да изтрепе рибата...можете и сами да си видите...тука имаше захласвания как ще цъфне и върже, ама нещо не става така. 5 години им дадох в прогнозите преди да фалират..ми кажи речи съм познал :)) Добре, че държавата налива, че иначе са чао.
Хм,хм...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 21 Сеп 2026, 15:30

Petrolhead написа:извинявам се.
грунт на руски има значение просто на земна фракция. може даже и чакъл да не е

Думата грунд (от немски Grund — основа, почва) има две основни значения в зависимост от контекста: в строителството/ремонта и в геологията/земята

Ти може да си развиваш теориите както искаш :ok:
Давай нататък. Закопа се достатъчно :yes:

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 21 Сеп 2026, 16:13

Нали за грунТ говорихме?
Или вече не?
Тва ватенките сте опасни образи

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 21 Сеп 2026, 19:05

Petrolhead написа:Нали за грунТ говорихме?
Или вече не?
Тва ватенките сте опасни образи

Я пак :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Petrolhead написа:... Московска пропаганда, поне ползвай български език.

Нямаме думи като грунтова......

Дерзай :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Правилната дума е грунт (с „т“ накрая), когато се отнася за основа, замазка в живописта, първия слой боя в строителството или за почва/земя.Думата е заемка от немски език (Grund — основа, дъно), но в българския език се е утвърдила с окончание -т.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 21 Сеп 2026, 19:53

Между другото, защо не се карате на 'лични съобщения'? Ще е много по-приятно за останалите :yes: !
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 21 Сеп 2026, 20:19

Защо да се караме? Колегата задава уточняващи въпросии, а аз ползвам Гугъл, за да му отговоря. Аз научих, че някои думи идват от украински, други от немски. Той какво е научил, не знам :dunno:

Аз не го обиждам, той вижда разни миражи, ама .... това зависи от какво си взел :ok:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата