България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
148
46%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
13
4%
Всички тези неща
116
36%

Общо гласове : 319
Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Top Gun Maverick » 11 Авг 2026, 21:20

bum_bum написа:
Тия дни минах 500км по Хемус после към нашия край по троянско със 7,8 разход на дъртия 2+ тона толуп, че и на климатик и с 4 човека и багаж (мерено с допълване) което сочи колко културен водач съм.

Но явно все пак някъде съм сгазил лука, щото още на следващия ден след като тръгнах ми дойде известие на Вайбър, че дължа 25 Евро :mhihi:

Беше ми тегаво, че заредих нафта на 2,07 и опсувах света и Тръмп и Путин и всичките там колко е скъпо, а сега стана и още по-скъпо.

На всичкото отгоре умишлено не си платих винетката няколко дни по-рано, че си викам да не правя цигански работи и им подарих едни 30% отгоре, дано най-накрая се налапат с пари да направят един поне читав участък път някъде та сега ме е яд, че поне глобата щеше да ми е “безплатна” :mhihi:

Не съм сигурен, но мисля, че не можеш преди да е изтекла. За застраховки съм сигурен, че не можеш да направиш нива гражданска дори ден преди да ти изтече, но за винетка наистина не съм.

Относно глобата ти...силни подозирам едно конкретно място, но не запомних населеното място или разклон с бензиностанция беше. Та минавах по този път и гледам светят, Уейза и той пищи. И гледам срещу мен камера, но в следващият момент осъзнавам, че тя е отстрани на малко мостче и трудно се забелязва когато идваш срещу нея, но ако идваш от другата посока, никакъв шанс да я видиш защото е 20 метра зад теб когато мислено минеш мястото от което може да я видиш вече. Тоест...голямо дърво!
А тука при нас гледам ги оправили в коментарите как са се скатали уважаемите господа: :mhihi:
https://www.facebook.com/groups/1213609 ... 523083243/
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 11 Авг 2026, 21:25

Винетка можеш да вземеш максимум 30 дни преди изтичане на активната.
ГО също мисля можеш месец по-рано, важното е да няма съвпадение на периода на валидност. Интересно, че на една от служебните имах дублирана ГО :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 11 Авг 2026, 21:27

Можеш да я купиш 30 дена преди датата, на която става активна ( и за двете важи), т.е. предварително. Препокриване на срока май може и да има... Както се казва: Кьорав карти не играе!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 11 Авг 2026, 21:29

Да, не се изразих правилно, говорих за срока на припокриване. За винетката може и да има, за ГО 100% не може да припокриеш. Системата не ти дава да направиш застраховка. :yes:
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 11 Авг 2026, 21:33

Да. И аз видях, че месец по-рано може ама викам, айде да влачат. Писна ми да правя дребни сметки и схеми. Чувствам се още по-беден така, особено предвид, че не става въпрос за някакви животопроменящи суми. Те тия пари по един или друг начин, рано или късно ще си ги вземат.

Утре ще вляза с електронния подпис да видя за какво са ме ощавили.

Митрополит Йосиф е в болница, след като е ударен от автомобил в Ню Йорк. Състоянието му е стабилно

Няма отърване от пустата балканска карма. :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 11 Авг 2026, 23:13

Top Gun Maverick написа:Да, не се изразих правилно, говорих за срока на припокриване. За винетката може и да има, за ГО 100% не може да припокриеш. Системата не ти дава да направиш застраховка. :yes:

Абе явно може… :bang:

ХМ-а е имал две активни застраховки ГО миналата година…нямам идея как са го постигнали брокерите :banghead:
Идентичен период на валидност, един и същи застраховател, идентични данни на кола/собственик.
Едната сключена 3 седмици преди изтичане на активната ГО, другата седмица преди изтичане…и две платени обаче и със съответните стикети, лепенки и талончета :dunno:
Едната идва директно от лизинга на колата, другата от застрахователен брокер работещ с лизинга и издал предишните застраховки

Тази вечер бях на вечеря във Варвара….целия път от Черноморец надолу си е смъртоносен капан :banghead:
Крив, неравности, знаци в дърветата, асфалта под всякаква критика и за капак всеки втори насреща кара на дълги :ranting: :banghead:
Изображение

Предишна

Назад към Извън Темата