Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Re: Икономическа тема

Мнение от ildivvy » 04 Авг 2026, 8:33

Не, просто са тарикати! Произвеждат повече, за да има повече за крадене :yes: ...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 04 Авг 2026, 9:18

Взех си вчера едно стекче минерална вода Евиан от немачкиот КауфлаН по 1,19 та се присетих да му проверя цената в българския-в момента е на промоция по 1,79, намалена от 2,70 :ok: :lol: Спецов да не е станал
Оправител на Кауфлан в България? :mhihi:
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F07, 258 k.с. Bang & Olufsen
Мечтае да кара: Към следващия концерт на AC/DC

Мнение от bereta » 04 Авг 2026, 15:36

Ето един цитат от "Колела" на Артър Хейли:

— Това е така, защото монтажът на американските малолитражни коли става все по-автоматизиран — намеси се Адам. — Моделът „Вега“ на новия завод в Лордстаун постави началото на големите промени. Колкото повече автоматизация използуваме, колкото по-малко хора работят на поточните линии, толкова по-високо качество ще постигаме!

— Някъде това може да стане, но не и в Япония — отбеляза механикът. — Поне не в завода, който е произвел тоя боклук! Бога ми, мистър Трентън, погледнете това!

И тримата се надвесиха над частите на японската кола, наредени в третия стелаж.

— Канап и тел! — обяви Брет.

— Само едно ще ви кажа, сър. Не бих искал никой от близките ми да се качи някога на такава кола. Това си е просто един мотоциклет на четири колела, и то сглобен зле!

Още дълго стояха пред стелажите и внимателно изучаваха частите на...

Тази книга и още няколко на Артър Хейли бяха голям хит началото на 80-те. И точно този цитат ни правеше голямо впечатление на нас 16-17 годишните успели да се сдобием и да прочетем тези книги. Не че бяхме виждали на живо много японски и американски коли. А Волгите какви седалки имаха. Истински.
Ride on

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 04 Авг 2026, 18:32

nickstorm написа:Взех си вчера едно стекче минерална вода Евиан от немачкиот КауфлаН по 1,19 та се присетих да му проверя цената в българския-в момента е на промоция по 1,79, намалена от 2,70 :ok: :lol: Спецов да не е станал
Оправител на Кауфлан в България? :mhihi:

Като ти е скъпа водата - пий бира, като швайцерите :mhihi:
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ

Потребител
Аватар
Кара: E46 320d

Мнение от stean » 04 Авг 2026, 20:22

BMW_POWER написа:Ето един цитат от "Колела" на Артър Хейли:
Така ли мислиш за японските коли? Книгата е написана 1971г.

Пренесохме се от китайски строежи на японски автомобили от 70-те, премесени с баварци от 90-те... даже не разбрах в каква връзка е въпроса. :dunno:

Ще се опитам да оформя някакво мнение, от това което предполагам.

Намекваш, че някакъв писател е плюл по японските коли, пък в същото време Япония прави революция в автомобилостроенето... и това го прехвърляш на мен, как аз плюя по Китай, а пък китайците правят революция? Правилно ли разбирам?

То тогава изниква въпросът, как въобще ти хрумна да сравняваш Япония с Китай? Кога японците са пускали ментета и фейк стоки на пазара? Кога японци са крали технологии? Погледни историята на големи и не толкова големи компании... примерно Матцушита, Фанук, Митутойо.. Също може да видиш, как, кога и защо транзисторът отива от САЩ в Япония. Да, помогнало е и в някаква степен западното образование, но дотам. Нищо нечестно.

Да ти разкажа и един случай. Бащата отива в Германия 86-та с техническа група да договарят пречиствателна станция. В свободното време се набиват в един магазин за техника. Поглеждат вляво - струпани хора, а по щандовете Грундиг, Филипс, Телефункен с цени 3-4к марки. Гледат вдясно - Сони, Панасоник, Самсунг по 1-2к, ама няма никой. Питат продавачката що така, да не са дефектни, а отговорът ѝ - нищо им няма, просто всеки уважаващ себе си германец, ще си купи германска стока.

С'я туй някакъв патриотичен протекционизъм ли е, какво е, не знам... ама Телефункени-мелефункени вече няма.

Въобще, като цяло, много щатски и европейски фирми успяха да фалират японците, ама поне е по правилата на играта. Обаче на запад не си взеха поука и се натресоха на тая крадлив китаец, дето му подаваш пръст и той та изяжда целия.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 04 Авг 2026, 20:49

Като ти е скъпа водата - пий бира, като швайцерите :mhihi:
То по добре да пие мляко , млякото в швайц е по евтино от водата - 1.5Е за литър без примоция ... :ok:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 04 Авг 2026, 22:07

Извинявам се, че се намесвам, но ми е един от любимите автори и знам някои неща за него.

stean написа:Намекваш, че някакъв писател е плюл по японските коли, пък в същото време Япония прави революция в автомобилостроенето... и това го прехвърляш на мен, как аз плюя по Китай, а пък китайците правят революция? Правилно ли разбирам?

Хейли не е просто "някакъв писател". Естествено не е Толстой или Маркес, но е един от най-успешните автори на документално реалистични романи. Ако е известен с нещо друго, освен с книгите, които е написал е, че той прави много обстойни проучвания по въпроса по който пише и вплита реалните факти в книгите си.
В случая не се случва точно така, защото конкретната Вега е страшен провал, но той просто преразказва виждането и нагласата на американските производители за японските автомобили.

bereta написа:Тази книга и още няколко на Артър Хейли бяха голям хит началото на 80-те

Тази конкретно е от края на 80-те по-скоро ако говорим за българското издание. Вероятно я бъркаш с Летище, която излиза първа на български. Следващата е Окончателна диагноза някъде от средата на 80-те. Колела и Хотел излизат последни на български.
Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 05 Авг 2026, 0:36

stean написа:
BMW_POWER написа:Ето един цитат от "Колела" на Артър Хейли:
Така ли мислиш за японските коли? Книгата е написана 1971г.

Пренесохме се от китайски строежи на японски автомобили от 70-те, премесени с баварци от 90-те... даже не разбрах в каква връзка е въпроса. :dunno:

Ще се опитам да оформя някакво мнение, от това което предполагам.

Намекваш, че някакъв писател е плюл по японските коли, пък в същото време Япония прави революция в автомобилостроенето... и това го прехвърляш на мен, как аз плюя по Китай, а пък китайците правят революция? Правилно ли разбирам?

То тогава изниква въпросът, как въобще ти хрумна да сравняваш Япония с Китай? Кога японците са пускали ментета и фейк стоки на пазара? Кога японци са крали технологии? Погледни историята на големи и не толкова големи компании... примерно Матцушита, Фанук, Митутойо.. Също може да видиш, как, кога и защо транзисторът отива от САЩ в Япония. Да, помогнало е и в някаква степен западното образование, но дотам. Нищо нечестно.

Да ти разкажа и един случай. Бащата отива в Германия 86-та с техническа група да договарят пречиствателна станция. В свободното време се набиват в един магазин за техника. Поглеждат вляво - струпани хора, а по щандовете Грундиг, Филипс, Телефункен с цени 3-4к марки. Гледат вдясно - Сони, Панасоник, Самсунг по 1-2к, ама няма никой. Питат продавачката що така, да не са дефектни, а отговорът ѝ - нищо им няма, просто всеки уважаващ себе си германец, ще си купи германска стока.

С'я туй някакъв патриотичен протекционизъм ли е, какво е, не знам... ама Телефункени-мелефункени вече няма.

Въобще, като цяло, много щатски и европейски фирми успяха да фалират японците, ама поне е по правилата на играта. Обаче на запад не си взеха поука и се натресоха на тая крадлив китаец, дето му подаваш пръст и той та изяжда целия.

Ми, въпросът ти е много тегав. Японската техника ... отдавна не е японска по произход. Само по име.

https://technews.bg/article-174974.html

Техникс се произвежда в Малайзия (PAVCKM).

Тойота и Хонда се правят в немалък процент в Северна Америка.

В тъмните години Корекомската техника беше ехеееее. Та техникс пуснаха един дек Technics RSB 905. По Татово време беше $530. Това бяха нечувани пари. После го свалиха на $400, но ... с уговорката, че е правен не в Япония, а в Малайзия. И качеството вече беше съвсем различно.
Първият ми касетофон, за който работих цяло лято беше долния модел

Изображение

Влачен на бригади, морета, ескурзии. Made in Japan. Купих го "втора ръка" 1981г и през 2006 му изгоря нещо по захранването и си отиде. Днес май "японско" няма почти нищо вече :dunno:
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 05 Авг 2026, 7:46

Има, защо да няма..? В Тахара продължават да произвеждат японски неща!

Изображение

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 05 Авг 2026, 8:22

Това да е драмата. Все едно iPhone като е правен в Китай е много зле…
Има не малко японски неща, в Япония разбира се. Отделно по-важно е, дали е за японския пазар, пък нека е китайско.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 05 Авг 2026, 11:39

bum_bum написа:Ба ги. Тия полските политици не краднат ли бе?

:OT: Както е казал поетът: "Срещу тях да тичаме, няма да ги стигнем" :mhihi:

От вече почти 2 години работя с поляци във всякакви сфери на производство и бизнес...всеки ден се изумявам колко са трудолюбиви, находчиви и отговорни.
И другото което ги дърпа много напред е колко са задружни - докато тук веки е цар на играта "Прееби другарче", там се зарязва всичко щом трябва да се помогне по някакъв начин.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bereta » 05 Авг 2026, 20:53

bereta написа:Тази книга и още няколко на Артър Хейли бяха голям хит началото на 80-те

Тази конкретно е от края на 80-те по-скоро ако говорим за българското издание. Вероятно я бъркаш с Летище, която излиза първа на български. Следващата е Окончателна диагноза някъде от средата на 80-те. Колела и Хотел излизат последни на български.[/quote]

Първото издание на „Колела“ от Артър Хейли на български език е:
* Година: 1988
* Издателство: „Народна култура“, София
* Превод: Веселин Лаптев
* Излязла от печат: октомври 1988 г.
Много си прав. А бях готов да се закълна, че сме я чели и коментирали с приятели от юношеството. Но тази част с качеството на японските коли ми се е запечатила много дълбоко в паметта. Беше времето и на Стивън Кинг, Е. М. Ремарк и доста други които ни осмислиха младостта през 80-те. Кръстникът, Богат Беден, Шогун, Цар Плъх и други. Плюс класиките Граф Монте Кристо и Тримата Мускетари.
Ride on

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 05 Авг 2026, 21:43

Не мога да намеря как да преместя мненията в темата за книгите. Иначе интересна тема. И аз съм израстнал със същите и някои още. Предполагам и всички от това поколение, които обичат да четат, че то нямаше кой знае какъв голям избор.

На село като видех зор и изчетях всичко по 6 пъти съм чел и ръководство по пчеларство, доклади от незнам кой конгрес на БКП :kuku: и какво ли още не. После изобщо разбрах, че имало библиотека и се родих.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bereta » 05 Авг 2026, 21:51

И защото темата е икономическа, но я оспамих твърде много, а стана въпрос и за Япония: та да спомена и една култова, към онзи момент и малко апокрифна книга “За Япония като за Япония”!
Ride on

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 05 Авг 2026, 22:15

Е, чак пък апокрифна... Имаше си я! Както и тази за щатите...

Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата