България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Модератор: Общи модератори
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Уикенда пътувах с мотора до вилата, да пускам робота да коси.. Изключително впечатлен от повдението на шофьорите спрямо мен. Почти не е имало човек, който да не ми направи път, дори на участаците, дето са с колчетата, се мърдат в страни и достатъчно място да се разминеш нормално. 

You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- enigma
- кандидат ентусиаст
-
drifty написа:enigma написа:Jordana написа:Но на практика в такива квартални кръстовища никой не спира на такива стопове а се ползва амърриканското правило който първи навлезе в кръстовището минава
Няма такова американско правило.
Ето ти нагледно какво се случва с първия, който се осмели да навлезе https://youtu.be/xJVMPmnnAWc
Хм? Преди 12 години в Масачузетс видях кръстовище с 4 знака стоп и учуден попитах шефа по какво правило минават и той ми обясни, че който първи е спрял на стопа, тръгва пръв.
Да, ама ключовото е стопа преди да навлезеш. Идеята не е да се състезават, кой ще мине първи. Реално каквото се случва е спираш и ако има някой друг почвате да си махате да си давате път взаимно - защото ако навлезеш преди да ти е дошъл редът - жална ти майка
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Няма такова американско правило.
Ама не си напълно сигурен , нали ..
На нерегулирано кръстовище в САЩ (без знаци или светофари) или на кръстовище със знаци „STOP“ за всички посоки (All-Way Stop / 4-Way Stop), първи преминава шофьорът, който е пристигнал първи на кръстовището.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- enigma
- кандидат ентусиаст
-
Jordana написа:Няма такова американско правило.
Ама не си напълно сигурен , нали ..На нерегулирано кръстовище в САЩ (без знаци или светофари) или на кръстовище със знаци „STOP“ за всички посоки (All-Way Stop / 4-Way Stop), първи преминава шофьорът, който е пристигнал първи на кръстовището.
Напротив - прочети пак внимателно горното ми обяснение. По принцип като четеш правилниците в Щатите - винаги се набляга да не се състезаваш с другите коли да минеш пръв. Знам, че за БГ (а май и за европейците в голяма част) предимството е много важно право за личното достойнство, ама в Америка не е така

enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ
Има ред изключения за "влизането първи". С предимство са спешни служби, черни, араби, аборигени, такива без книжки, пияни, друсани, таксиметрови шофьори, жени с телефон в ръката.... Със сигурност пропускам много народ.
Уча хлапето, ако не е дошъл поне видно 2-3 секунди преди другия, да му покаже с ръка, че го пуска.
Уча хлапето, ако не е дошъл поне видно 2-3 секунди преди другия, да му покаже с ръка, че го пуска.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Цялата територия е някаква меме, като тая "защита" на пътя ей тука от днес
Буквално си живеем в меме...
https://www.facebook.com/watch/?v=1082707337418801
Буквално си живеем в меме...
https://www.facebook.com/watch/?v=1082707337418801
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real
- mr_petroff
- младши ентусиаст
-
- Кара: X4 G02,HYMER,116i,320d,Toyota и ски
- Мечтае да кара: BMW 2002 tii
Аз като прочетох това-
разбрах че не нашата територия е меме
BMW_POWER написа:Има ред изключения за "влизането първи". С предимство са спешни служби, черни, араби, аборигени, такива без книжки, пияни, друсани, таксиметрови шофьори, жени с телефон в ръката.... Със сигурност пропускам много народ.
разбрах че не нашата територия е меме
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Аз това нещо не го разбрах ...или има някакъв хитър скрит замисъл . Идваш втори на кръстовището , тоест по всички правила на запада минаваш втори . И вместо да си изчакаш реда , правиш знаци с ръце на другите че ги пускаш да минат ...
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- enigma
- кандидат ентусиаст
-
Jordana написа:Уча хлапето, ако не е дошъл поне видно 2-3 секунди преди другия, да му покаже с ръка, че го пуска.
Аз това нещо не го разбрах ...или има някакъв хитър скрит замисъл . Идваш втори на кръстовището , тоест по всички правила на запада минаваш втори . И вместо да си изчакаш реда , правиш знаци с ръце на другите че ги пускаш да минат ...
Аз по същия начин го обяснявам на хора от други държави, които започват да шофират тук, особено на българи - единственият начин да го разберат да не се бутат да минат първи е да им натъртя, че ще ги ударят иначе...
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ
enigma написа:Jordana написа:Уча хлапето, ако не е дошъл поне видно 2-3 секунди преди другия, да му покаже с ръка, че го пуска.
Аз по същия начин го обяснявам на хора от други държави, които започват да шофират тук, особено на българи - единственият начин да го разберат да не се бутат да минат първи е да им натъртя, че ще ги ударят иначе...
Джорданката е еврейче и трябва да му се обяснява по друг начин. Не с "ДАЙ му знак, че може да мине пръв" , а с "ВЗЕМИ и му покажи, че може да мине пръв".
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Значи стигаш първи на кръстовището , поне 3-4 секунди от другия . Обаче не минаваш , а почваш да правиш знаци с ръце на втория който идва да мине пред тебе ...С други думи им създаваш на хората които обучаваш на мъриканско шофиране , чувство за вина че използват правото да минават първи след като са първи ??!!!Аз по същия начин го обяснявам на хора от други държави, които започват да шофират тук, особено на българи - единственият начин да го разберат да не се бутат да минат първи е да им натъртя, че ще ги ударят иначе...

- enigma
- кандидат ентусиаст
-
Знам, че не можеш да го разбереш - друга мисловна нагласа е това
Просто приеми, че в различни части на света има различни традиции.
И аз така преди години, на една школа в Череповец - вози ме един джигит и все газ на червено, клаксони, псувни…. Точно си викам - ще се мре
и най-накрая гледам един зелен светофар и си отдъхнах. Обаче тоя наби спирачките
- Е защо бе човек ?!
- Може да идва друг джигит
Просто приеми, че в различни части на света има различни традиции.И аз така преди години, на една школа в Череповец - вози ме един джигит и все газ на червено, клаксони, псувни…. Точно си викам - ще се мре
- Е защо бе човек ?!
- Може да идва друг джигит

enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Волга
- Детайли за колата: Лада 2105
https://www.facebook.com/story.php?stor ... 8996117824
Още не съм го разбрал кой е героя на пъпа на центъра ни, ама...бива, грам не му дреме. Всичко разбирам да врътнеш така баш на центъра да те видят и да те псуват(основно) адреналин, районното е точно на 100 метра, вероятно е правено в неделен ден, но не разбирам това да се случва като пресичат пешеходците на два метра зад теб.
Още не съм го разбрал кой е героя на пъпа на центъра ни, ама...бива, грам не му дреме. Всичко разбирам да врътнеш така баш на центъра да те видят и да те псуват(основно) адреналин, районното е точно на 100 метра, вероятно е правено в неделен ден, но не разбирам това да се случва като пресичат пешеходците на два метра зад теб.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
И аз да добавя за пешеходците - с какъв акъл пресичат