България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
148
46%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
13
4%
Всички тези неща
116
36%

Общо гласове : 319
ентусиаст
Аватар

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от driver69 » 30 Юли 2026, 0:44

vicho написа: асфалта разбира се е гладък като стъкло и колата се влачи 5 метра поне (2.5 тона седан)

това не знам как се случва - на симеоновско на светофара до фантастико посока център - с 40 и прилична дистанция се включиха всички асистенти, без да има ситуация (колоната беше спряла и не догледах достатъчно рано, в никакъв случай прекалено късно) - просто гумите нямаха нужното сцепление. Спрях на 2 метра от колата пред мен, но стреса си беше наличен.
Доста подобни параметри автомобил (2100 без товар, 2500 предполагам е някоя седмица от новите), напълно ревизирана спирачна система и летни гуми Мишлен примаси на 20-30 седмици и няма и 5 000км...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 30 Юли 2026, 6:26

Все едно за сефте карате тук.
Ами това е положението, сцепление гума с асфалт няма или е в пъти по-малко отколкото е по света.
После гледайте ревюта на гуми

И на мен ми траква за секунда абс-а много често с 20-30-40, даже знам кога ще стане вече.
Има места примерно от Метро като завиваш на ляво към Цариградско на светофара където започва Дружба2, новите комплекси, ами с 30 да си не иска за завива… все едно лед отдолу
Това са фактите от край време и няма да се промени нищо, кое няма стандарт за асфалта, за сцепление фа не говорим, никой не е чувал дори. Има от време на време някой репортаж или изследване и това е..

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 30 Юли 2026, 8:23

Напротив, има си 'стандарти' дори и тук! Как ги хващаха, че влагат повече варовици ли беше, какво беше, и затова е хлъзгав..? Въпроса е, че нищо не се спазва, за да може печалбата да е по-голяма, че да има за всички 'схемаджии' по веригата, чак до централата в Банкя.
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 30 Юли 2026, 8:38

Дай някакви цифри де, не пътната мастила трябва да има добри сцепление, какво се пише по разни бумаги.
Просто сме си третия свят, даже четвърти може да станем

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Simson S51
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 30 Юли 2026, 9:48

Интересно, преди няколко години като коментирах тук, че асфалтът в Търново е ледена пързалка и при нищо и никакви ситуации и скорости светка АБС и колата се пързаля, ми скочиха някои колеги. Явно и при вас е дошъл тоя асфалт, че и вашите АБС-и взеха да се обаждат при ниска скорост. :dunno:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от alekangg » 30 Юли 2026, 10:24

Аз никога не съм писал нещо друго, освен, че асфалта е най-гадния възможен, бъркаш ме с някой друг
Зиме лете, гуми, все едно.
Все едно, на лайно, каквото и да му сложиш отгоре, няма да се промени. Та лайното е асфалта в случая

Има други пишещи, че винаги шофьор е виновен.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 30 Юли 2026, 10:27

ildivvy написа:Напротив, има си 'стандарти' дори и тук!

Ей тука става интересно. Преди време ми стана любопитно колко пък по-гладък да е нашият асфалт, спрямо този в другите страни като видях, че на 3000км хората са изкарали теловете от стоковата гумата на мотор като моя, а при мен е на практика абсолютно чисто нова. В момента съм на почти 8к с нея и като я гледам ще изкара 10-12к без проблем. 3к срещу 10-12к.. как е, а?

Та поинтересувах се как седят нещата, доколкото е възможно да се намери някаква информация от публични източници и ето как седят нещата.

Има си разбира се нормативни изисквания за сцеплението на асфалта, но за разлика от всичките други ЕС глупости, които трябва да спазиш ако да речем започваш някакъв определен бизнес, то са опаковки, то са надписи, то са шрифтове и размери, то са входове, изходи, площи и какво ли още не и което подлежи първо на одобрение, после на постоянен контрол от органите, то за сцеплението на асфалта контрол на практика няма.

Минималните стойности при нас са същите, ако не и по-високи от някои други страни. ОБАЧЕ, тук меренето става само когато се строи пътя. А как се мери не е много ясно. Вероятно или не се мери правилно и се пише там колкото трябва да е или пък се мери някаква точно определена отсечка, която е направена както трябва.

От там нататък как остарява пътя и как се променя сцеплението му хапсолютно никой не се интересува. И от тук вече идва голямата разлика с останалите страни.

Там се правят периодични изследвания на сцеплението и при занижени стойности се започва разследване и се взимат моментални мерки. Разните участъци, които са рискови - наклони, опасни завои и т.н. са с по-високи изисквания за сцепление и с още по-строг контрол.

В резултат там още със строенето на пътя се използват медии, които не се полират лесно, гранит, базалт и разни такива защото знаят, че ако след някакво време коефициента на сцепление падне ще имат проблеми. При нас се ползват меки варовикови камъни, щото са евтини, ОК са за някакво време, а после като стане на стъкло никой няма да ти каже нищо.

И ако нещата са зле на сухо, то на мокро благодарение на това, че асфалта губи макро и микро текстурата си с времето са даже повече от зле.

Относно Своге. Какво стана там? Някой видя ли някъде конкретно измерване на сцеплението и точни цифри от официален източник? Измервания заради съдебния процес имаше, но някой видя ли методология, резултати? Не! Казаха, пътя не е ОК. Ама колко не е ОК? Никой не разбра. Някой пита ли се защо ги скриха тия данни?

Покрай Бяла Слатина мериха там ония лешпери от Центъра за транспортни политики. АПИ каза, че всичко е точно. Но от Центъра измериха по-ниски стойности от изискуемите навсякъде, а в отделни участъци и стойности под 50% от допустимото. Това на път, който АПИ обяви за обезопасен. Е колко да е обезопасен?

Коефициента на сцепление на влияе линейно на спирачния път, но грубо казано когато той падне на половина, спирачния път се увеличава с 60-90%. Ако падне още, спирачният път отива с 80-120% отгоре. Това разбира се е и в зависимост от превозното средство, метериологичните условия, гумите и т.н., но идеята е ясна.

Та тва е положението. Важното е камери да има, глоби, взимания на книжки, номера и кво ли не. Но най-важното нещо за безопасно движение- връзката на колата с пътя е нещо, което никой не следи системно и нещо за което официално не се говори. И децата знаят, че асфалта в България е стъкло. Но в АПИ нямат и идея.

В София от години е така. Предполагам и във всеки останал град. А положението става още по-зле от това, че е и много мръсно. Да не говорим пък като превали леко да направи лек мазен филм от мокър прахоляк върху пътя. Преди доста време писах за спирачен път поне 20 метра от скорост около 40км/ч в такава ситуация.

Имам си едно наум винаги, но никога не съм си и помислял, че може да бъде чак толкова зле. На сух път и лек наклон колата си се пързаляше все едно на лед. На същото място има и кръгово. Там ако на леко мокър път вляза с 40 си го дрифтя това кръгово с джипката е така без газ.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 30 Юли 2026, 10:37

Очаквам включване от другарите, които ще обяснят, че не внимаваме и асфалта не е проблем, а материала с лошото шофиране.

Аз мога да каже, че по света на мокро сцеплението е значително по-добро, отколкото у нас на сухо и топло и съм го виждал многократно с една и съща кола и едно и същи гуми.
Просто всякакво сравнение е абсурдно.

Най-простия метод е, като се опитам да се завъртя на един крак . У нас става без никакво усилие, навън не можеш, така хваща асфалта подметката.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 30 Юли 2026, 11:39

много ясно, че асфалта е проблемен и всички го знаем (дори и малките деца... изключвам пресичащите зомбита)

именно поради тази причина в града не трябва да се кара с 80-100, а с 30 (в жилищни зони) и 40-50 по широките улици (по възможност с 30 да не е на ул. Околовръстен път :mhihi: :mhihi: :mhihi: )

жестоката ирония в случая е, че хем знаем, че условията са трагедия, хем се дава газ :confused:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Simson S51
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 30 Юли 2026, 12:38

alekangg написа:Аз никога не съм писал нещо друго, освен, че асфалта е най-гадния възможен, бъркаш ме с някой друг

Да, не е конкретно към теб. Просто тогава си спомням, че едва ли не ме разпънаха на кръст колегите тук, че съм бил карал като олигофрен щом въобще стигам до АБС някъде из града.

Как да е, тук имаше една отсечка, дето я преасфалтираха от до след разследване, че при всеки дъжд ставаше поне по 1 катастрофа. И си спомням много добре, защото често я минавам и след първия ремонт беше като ледена пързалка, а уж тъкмо сложен асфалт. В дъжд при 12 процента наклон нагоре на 1500 оборота на 4та не можех да захапя да катеря, вървях на една страна.. Като минаха наново с друг асфалт нещата се оправиха.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 30 Юли 2026, 12:58

Асфалта , горния износващ слой в България се прави предимно с варовик . А варовика е най некачествения инертен материал защото бързо се полира и става пързалка . В Европа варовик не се използва за горния слой на пътища а в скандинавските страни дори е забранен за влагане . Качествен асфалт става с фракция добита от базалтови скални породи . Но в България почти не се използва , заради скъпия добив и малкото разработени находища на такива инертен материали. Съответно се влага варовик който става бързо на пързалка . Другия проблем е битума който се влага , за качествен асфалт трябва висок клас модифицирани битуми . В България се влага най ниско качествения обикновен битум на това отгоре в неподходящи рецептури и масово не се спазват технологиите за производство на асфалт за да се търси цена . Друг фактор е че основния доставчик на битум Нефтохим Бургаз не може да осигури качествен битум . Но дори и с качествен битум в асфалтовите бази се забърква едно говно което се размеква малко да напече слънцето . Преди години имаше на места по магистралите експериментални скоростни отсечки с един значително по грапав асфалт , но от години не съм виждал подобно нещо да се прави някъде . Със БГ реалностите качествен асфалт скоро няма да има по пътищата, квото такова ..
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 30 Юли 2026, 13:09

Сега да си представим колко би струвал 1км качествен асфалт.
Уверен съм, че ще бием поне х2 ценово и най-развитите и скъпи страни!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от spirco » 30 Юли 2026, 15:07

Живея в Обеля 2 и всеки ден минавам по ломско шосе няколко пъти. Преди време сложих шпер на е36 комби 1.8. Кръговото на бели дунав спокойно се минава напред с вратите на 2ра със средна газ. Това е кола 100 кс а не 400. С 40 най-вътре предницата започва да изтърва. И тук става въпрос на абсолютно сухо при 15-16 градуса. Като се стопли малко става по -добре. Есента имаше доста мъгли. Там става направо като лед от мъглата. Въпреки, че знам какво лайно е няколко пъти ми се е случвало да се стресна при скорости 30 - 40 км. Имайте едно наум като минавата от там в сезон различен от лятото. На кръстовището на билата съм виждал как една жена с някакво рено щеше да се забие в оградата като правеше ляв завой. Ако нещо беше станало като дойде полиция - несъобразена сорост. Ако целият град е така, добре. Обаче както си караш и в някакъв момент вече скоростта да е несъобразена е нередно.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 30 Юли 2026, 17:57

vicho написа:много ясно, че асфалта е проблемен и всички го знаем (дори и малките деца... изключвам пресичащите зомбита)

именно поради тази причина в града не трябва да се кара с 80-100, а с 30 (в жилищни зони) и 40-50 по широките улици (по възможност с 30 да не е на ул. Околовръстен път :mhihi: :mhihi: :mhihi: )

На тоя въпрос може да се погледне и от друг ъгъл.

https://www.dnes.bg/a/1-bulgaria/689143-api-obezopasil-pat-diana-rusinova-prah-v-ochite?

Тая леля не я кльопам много, но в случая явно е свършила някаква работа. Пътят е с изискуем по проект коефициент на сцепление 55 SRT. На места те измерват 20-25 SRT и значителни сегменти с 35-45 SRT, което как и да го гледаме е сериозно отклонение от заложената по проект норма.

И какво правим? И на извънградско ли да ограничим скоростта на 30 или 40-50? И какво вече означава любимият им термин "несъобразена скорост"? Несъобразена с какво?
Аз от къде да знам под мен каква е настилката и каква точно би била разумната скорост при евентуално неочаквано препятствие на пътя при положение, че спирачния ми път може да се окаже двойно на нормалното?

Този път изобщо пригоден ли е за движение на пътни превозни средства? Понеже все гледаме как е по другите държави. Колко плащат там, какви са им глобите, какви закони имат.., какво ще стане там ако се установи подобно несъответствие? Слагаме знак 60 на прав, равен път и чакаме с камерата някой да мине с 80-90 да му съдерем кожата? Едва ли.
Изображение

Предишна

Назад към Извън Темата