Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Икономическа тема

Мнение от alekangg » 25 Юли 2026, 16:29

Опа, ето и спасението, поредното

Ford стартира съвместно производство на автомобили с Geely в завода си в Испания.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 25 Юли 2026, 20:24

BMW_POWER написа:
Lenco написа:https://www.investor.bg/a/532-menidzhmant/434070-germanskiyat-proizvoditel-na-baterii-varta-obyavi-nesastoyatelnost
Айде още една икона от моето детство си отива :banghead:

Ще им остане само отдела за работа с военните. Варта превеха батериите за немските подводници от 100 години насам.

Тъжно :confused:

Александър Блох имаше 'серия' за Варта тези дни... Обясняваше и какво означава името на фирмата, защото било абревиатура - търговия, зареждане, ремонт на преносими акумулатори.
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 25 Юли 2026, 20:37

В интерес на истината батериите им не са особено качествени последните години . Авто акумулаторите на варта като отделно производство са собственост на Johnson Controls Power Solutions . Бош също са там , така че не мисля че варта са засегнати . Най много да станат всичките бош . Макар че бош също има сериозни проблеми последните години и направи доста съкрращения .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 25 Юли 2026, 21:03

Jordana написа: Авто акумулаторите на варта като отделно производство са собственост на Johnson Controls Power Solutions .

Тия как са се излъгали да се продадат на Джонсън… :mhihi:
Преди години Джонсън щяха да ми купуват един от стартъпите. Бяха дали хубава оферта, обаче точно март месец трябваше да ходя в щаб квартирата им в Милуоки - първо на два пъти полетите бяха отменени заради снежни бури. Там като издрапах накрая - нечовешки виелици, 2 метра сняг :shock: Представях си как трябва да живея там 2-3 години - абсурд.
Всъщност донякъде леко съжалявам, защото офертата им беше доста добра - но не изглеждаше никак здравословно място за работа :dunno:
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 29 Юли 2026, 19:12

BMW не останаха назад и действат както си му е реда..какво ли ще се случи в близко бъдеще, за далечно ми се струва, че са обречени всички, както Нокия, Ериксон и т.н.

[url]https://autobild.bg/bmw-съкращава-8000-работни-места/?fbclid=IwY2xjawTXBUdleHRuA2FlbQIxMABicmlkETFBWGRlTU9sQVZoYkFzUDdZc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHkpbgtDSSdCNNj7_8oD-7Lo-TP5ouHHIgnfNcNtMDWMo8FbF1ZCfnlisuFWq_aem_El56F7XgxV9ZXKaW5YW7Vg[/url]

Отделно били съкратени 2000 човека за последната година.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 29 Юли 2026, 20:07

alekangg написа:...Отделно били съкратени 2000 човека за последната година...

Преди Енигмата да сметне, това колко екипажи за Леопарди са, ще те подсетя да видиш запасите на природен газ в Европа към момента. Доста интересни цифри :roll:
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 29 Юли 2026, 20:12

Това не го виждам като проблем, ще си платят и ще им донесат, не е да няма.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 29 Юли 2026, 20:14

В идеалният случай си прав, само дето доста от нещата куцат. Започни с доставчиците, мини през логистиката и стигни до цената.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 29 Юли 2026, 20:16

ее цената, пари кат вестници, щом има за спонсориране на войната Украйна милиарди, плюс на милиони манговци, няма проблеми.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 29 Юли 2026, 22:57

BMW_POWER написа:Преди Енигмата да сметне, това колко екипажи за Леопарди са, ще те подсетя да видиш запасите на природен газ в Европа към момента. Доста интересни цифри :roll:

Баси, пак ли ще се топлим на пейки тая зима, писна ми, тва коя година е 4та или 5та подред :mhihi:

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 29 Юли 2026, 23:15

alekangg написа:BMW не останаха назад и действат както си му е реда..какво ли ще се случи в близко бъдеще, за далечно ми се струва, че са обречени всички, както Нокия, Ериксон и т.н.

[url]https://autobild.bg/bmw-съкращава-8000-работни-места/?fbclid=IwY2xjawTXBUdleHRuA2FlbQIxMABicmlkETFBWGRlTU9sQVZoYkFzUDdZc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHkpbgtDSSdCNNj7_8oD-7Lo-TP5ouHHIgnfNcNtMDWMo8FbF1ZCfnlisuFWq_aem_El56F7XgxV9ZXKaW5YW7Vg[/url]

Отделно били съкратени 2000 човека за последната година.

И кой автомобил или услуга е новия айфон, че да ги погребваш така? Нищо чудно и страшно няма в орязването на маса, вече ненужна, администрация. Имаме технологиите. Майкрософт, Амазон, Гугъл, Мета и всички подобни дето орязват общо стотици хиляди, вече ненужни, и тях ли ги отписваш? :mhihi:

БМВ е стабилна компания, това прочистване е оптимизация. При VW нещата са различни, но това е компания тип държавна и орязването е нужно, че да могат да останат в бизнеса.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 30 Юли 2026, 6:28

Ще видим ще видим, колко е здравословно, съвсем скоро ще е.
Все едно ще поевтинеят или ще станат по-качествени като орязаха ..
Последна промяна alekangg на 30 Юли 2026, 19:06, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 30 Юли 2026, 8:18

b_u_b_o написа:
BMW_POWER написа:Преди Енигмата да сметне, това колко екипажи за Леопарди са, ще те подсетя да видиш запасите на природен газ в Европа към момента. Доста интересни цифри :roll:

Баси, пак ли ще се топлим на пейки тая зима, писна ми, тва коя година е 4та или 5та подред :mhihi:

https://www.marica.bg/svqt/evropa-se-ra ... a-balgariq
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 30 Юли 2026, 18:52

ildivvy написа:
b_u_b_o написа:

https://www.marica.bg/svqt/evropa-se-ra ... a-balgariq

Иронията е в това, че ти вдигат цената, но ти дават "избор", откъде да си купиш. Но при условие, че тежката промишленост си отива, количеството на внесеният природен газ вече няма нужда да е в такива обеми.

Вчера дрон е атакувал газовия танкер Energos Winter в Египет.

https://www.youtube.com/shorts/N7-X95GcUvY

А това няма да свали цените.

И още нещо от злите езици :dunno:

https://thenextweb.com/news/australia-d ... les-hurdle

Едно добро начало. Искаш да строиш, осигури си енергийната независимост, плюс бъди готов да даваш повече, отколкото консумираш :yes:

Понеже някъде по-нагоре в темата се говореше за доставки от Саудитска Арабия чрез пристанищата и на Червено море. Иран и хуситите затвориха двата протока. Сега натовареният в Yanbu петрол, за да иде до Азия, трябва да обиколи цяла Африка. За пример дават танкера Torm Innovation. Пътува за Япония и срокът на доставка се удължил с 30 дни.

кандидат ентусиаст
Аватар

Икономическа тема

Мнение от alekangg » 31 Юли 2026, 8:51

Началото на годината дойде един лазер като малка стая е на размер, за скромните 350к € немска работа Gefasoft
Самият лазер вътре, е още по-голяма работа швейцарски Trumpf.
Два месеца не могат да го подлагат немците, като седяха тук 1 месец двама. После онлайн. Още на втория месец, смениха лазера - швейцарския, не работеше добре.
Сега едва върви, имало счупена леща и чакаме резервна част, казаха 1 месец, ама идва август, та надали ще дойде, а то вече минаха почти 4 седмици. Те трябва да дойдат и да си я смеят освен това.

Машината все още дори не е приета!
Обаче 5-6 месеца вече й се бае и се чупи за добър ден. И това е топа на индустрията
Няма нужда да обяснявам, че това нещо е купено не да седи с месеци. А какво ще стане като се приеме, а като свърши гаранцията ?

Да затварят всички и да не се мъчат

Преди години се скарах с едни топадажии в топ 10 в света по създаване на автоматизации, писах назад за тях всичко отиде на 15-20милионя с частите, които имаме
. Май не им платиха последните 10%, след като 1 год не можа да тръгне линията и бълваше брак 20-30%, отделно я правиха 2-3 години.
А накрая и части не искаха да продават, а цените бяха брутални.
Нещо което струва 5€ и го купуват от друго място, намерихме го, го даваха за 85€ и купуваме 1000бр едни пластинки. И така всичко в тоя порядък

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата