Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Re: Икономическа тема
Опа, ето и спасението, поредното
Ford стартира съвместно производство на автомобили с Geely в завода си в Испания.
Ford стартира съвместно производство на автомобили с Geely в завода си в Испания.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
BMW_POWER написа:Lenco написа:https://www.investor.bg/a/532-menidzhmant/434070-germanskiyat-proizvoditel-na-baterii-varta-obyavi-nesastoyatelnost
Айде още една икона от моето детство си отива
Ще им остане само отдела за работа с военните. Варта превеха батериите за немските подводници от 100 години насам.
Тъжно
Александър Блох имаше 'серия' за Варта тези дни... Обясняваше и какво означава името на фирмата, защото било абревиатура - търговия, зареждане, ремонт на преносими акумулатори.
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!
Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
В интерес на истината батериите им не са особено качествени последните години . Авто акумулаторите на варта като отделно производство са собственост на Johnson Controls Power Solutions . Бош също са там , така че не мисля че варта са засегнати . Най много да станат всичките бош . Макар че бош също има сериозни проблеми последните години и направи доста съкрращения .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- enigma
- кандидат ентусиаст
-
Jordana написа: Авто акумулаторите на варта като отделно производство са собственост на Johnson Controls Power Solutions .
Тия как са се излъгали да се продадат на Джонсън…
Преди години Джонсън щяха да ми купуват един от стартъпите. Бяха дали хубава оферта, обаче точно март месец трябваше да ходя в щаб квартирата им в Милуоки - първо на два пъти полетите бяха отменени заради снежни бури. Там като издрапах накрая - нечовешки виелици, 2 метра сняг
Всъщност донякъде леко съжалявам, защото офертата им беше доста добра - но не изглеждаше никак здравословно място за работа

enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
BMW не останаха назад и действат както си му е реда..какво ли ще се случи в близко бъдеще, за далечно ми се струва, че са обречени всички, както Нокия, Ериксон и т.н.
[url]https://autobild.bg/bmw-съкращава-8000-работни-места/?fbclid=IwY2xjawTXBUdleHRuA2FlbQIxMABicmlkETFBWGRlTU9sQVZoYkFzUDdZc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHkpbgtDSSdCNNj7_8oD-7Lo-TP5ouHHIgnfNcNtMDWMo8FbF1ZCfnlisuFWq_aem_El56F7XgxV9ZXKaW5YW7Vg[/url]
Отделно били съкратени 2000 човека за последната година.
[url]https://autobild.bg/bmw-съкращава-8000-работни-места/?fbclid=IwY2xjawTXBUdleHRuA2FlbQIxMABicmlkETFBWGRlTU9sQVZoYkFzUDdZc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHkpbgtDSSdCNNj7_8oD-7Lo-TP5ouHHIgnfNcNtMDWMo8FbF1ZCfnlisuFWq_aem_El56F7XgxV9ZXKaW5YW7Vg[/url]
alekangg написа:...Отделно били съкратени 2000 човека за последната година...
Преди Енигмата да сметне, това колко екипажи за Леопарди са, ще те подсетя да видиш запасите на природен газ в Европа към момента. Доста интересни цифри
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Това не го виждам като проблем, ще си платят и ще им донесат, не е да няма.
В идеалният случай си прав, само дето доста от нещата куцат. Започни с доставчиците, мини през логистиката и стигни до цената.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
ее цената, пари кат вестници, щом има за спонсориране на войната Украйна милиарди, плюс на милиони манговци, няма проблеми.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
BMW_POWER написа:Преди Енигмата да сметне, това колко екипажи за Леопарди са, ще те подсетя да видиш запасите на природен газ в Европа към момента. Доста интересни цифри
Баси, пак ли ще се топлим на пейки тая зима, писна ми, тва коя година е 4та или 5та подред
alekangg написа:BMW не останаха назад и действат както си му е реда..какво ли ще се случи в близко бъдеще, за далечно ми се струва, че са обречени всички, както Нокия, Ериксон и т.н.
И кой автомобил или услуга е новия айфон, че да ги погребваш така? Нищо чудно и страшно няма в орязването на маса, вече ненужна, администрация. Имаме технологиите. Майкрософт, Амазон, Гугъл, Мета и всички подобни дето орязват общо стотици хиляди, вече ненужни, и тях ли ги отписваш?
БМВ е стабилна компания, това прочистване е оптимизация. При VW нещата са различни, но това е компания тип държавна и орязването е нужно, че да могат да останат в бизнеса.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Ще видим ще видим, колко е здравословно, съвсем скоро ще е.
Все едно ще поевтинеят или ще станат по-качествени като орязаха ..
Все едно ще поевтинеят или ще станат по-качествени като орязаха ..
Последна промяна alekangg на 30 Юли 2026, 19:06, променена общо 1 път
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
b_u_b_o написа:BMW_POWER написа:Преди Енигмата да сметне, това колко екипажи за Леопарди са, ще те подсетя да видиш запасите на природен газ в Европа към момента. Доста интересни цифри
Баси, пак ли ще се топлим на пейки тая зима, писна ми, тва коя година е 4та или 5та подред
https://www.marica.bg/svqt/evropa-se-ra ... a-balgariq
Ex: 96' BMW318ti

ildivvy написа:b_u_b_o написа:BMW_POWER написа:Преди Енигмата да сметне, това колко екипажи за Леопарди са, ще те подсетя да видиш запасите на природен газ в Европа към момента. Доста интересни цифри
https://www.marica.bg/svqt/evropa-se-ra ... a-balgariq
Иронията е в това, че ти вдигат цената, но ти дават "избор", откъде да си купиш. Но при условие, че тежката промишленост си отива, количеството на внесеният природен газ вече няма нужда да е в такива обеми.
Вчера дрон е атакувал газовия танкер Energos Winter в Египет.
https://www.youtube.com/shorts/N7-X95GcUvY
А това няма да свали цените.
И още нещо от злите езици
https://thenextweb.com/news/australia-d ... les-hurdle
Едно добро начало. Искаш да строиш, осигури си енергийната независимост, плюс бъди готов да даваш повече, отколкото консумираш
Понеже някъде по-нагоре в темата се говореше за доставки от Саудитска Арабия чрез пристанищата и на Червено море. Иран и хуситите затвориха двата протока. Сега натовареният в Yanbu петрол, за да иде до Азия, трябва да обиколи цяла Африка. За пример дават танкера Torm Innovation. Пътува за Япония и срокът на доставка се удължил с 30 дни.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Икономическа тема
Началото на годината дойде един лазер като малка стая е на размер, за скромните 350к € немска работа Gefasoft
Самият лазер вътре, е още по-голяма работа швейцарски Trumpf.
Два месеца не могат да го подлагат немците, като седяха тук 1 месец двама. После онлайн. Още на втория месец, смениха лазера - швейцарския, не работеше добре.
Сега едва върви, имало счупена леща и чакаме резервна част, казаха 1 месец, ама идва август, та надали ще дойде, а то вече минаха почти 4 седмици. Те трябва да дойдат и да си я смеят освен това.
Машината все още дори не е приета!
Обаче 5-6 месеца вече й се бае и се чупи за добър ден. И това е топа на индустрията
Няма нужда да обяснявам, че това нещо е купено не да седи с месеци. А какво ще стане като се приеме, а като свърши гаранцията ?
Да затварят всички и да не се мъчат
Преди години се скарах с едни топадажии в топ 10 в света по създаване на автоматизации, писах назад за тях всичко отиде на 15-20милионя с частите, които имаме
. Май не им платиха последните 10%, след като 1 год не можа да тръгне линията и бълваше брак 20-30%, отделно я правиха 2-3 години.
А накрая и части не искаха да продават, а цените бяха брутални.
Нещо което струва 5€ и го купуват от друго място, намерихме го, го даваха за 85€ и купуваме 1000бр едни пластинки. И така всичко в тоя порядък
Самият лазер вътре, е още по-голяма работа швейцарски Trumpf.
Два месеца не могат да го подлагат немците, като седяха тук 1 месец двама. После онлайн. Още на втория месец, смениха лазера - швейцарския, не работеше добре.
Сега едва върви, имало счупена леща и чакаме резервна част, казаха 1 месец, ама идва август, та надали ще дойде, а то вече минаха почти 4 седмици. Те трябва да дойдат и да си я смеят освен това.
Машината все още дори не е приета!
Обаче 5-6 месеца вече й се бае и се чупи за добър ден. И това е топа на индустрията
Няма нужда да обяснявам, че това нещо е купено не да седи с месеци. А какво ще стане като се приеме, а като свърши гаранцията ?
Да затварят всички и да не се мъчат
Преди години се скарах с едни топадажии в топ 10 в света по създаване на автоматизации, писах назад за тях всичко отиде на 15-20милионя с частите, които имаме
. Май не им платиха последните 10%, след като 1 год не можа да тръгне линията и бълваше брак 20-30%, отделно я правиха 2-3 години.
А накрая и части не искаха да продават, а цените бяха брутални.
Нещо което струва 5€ и го купуват от друго място, намерихме го, го даваха за 85€ и купуваме 1000бр едни пластинки. И така всичко в тоя порядък