Кога децата трябва се приучват да работят?
Модератор: Общи модератори
32 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Re: Кога децата трябва се приучват да работят?
Аз съм ЗА с две ръце, децата да се учат да бачкат и да имат трудови навици. Да, "деца" за мен дъртака, са съвсем различни понятия, но .... Днес си говорих с младежа. Почти всичките му съученици търсят работа за лятото и .... няма. При мен безработицата при младежите е ogromna. Отделно лятото излизат и децата и става страшно. Всички тези, които предлагат сезонна работа са затрупани с молби за работа.
Миналата година (сега е същото) минавам оттук
https://www.google.com/maps/place/Ottaw ... FQAw%3D%3D
И виждам някаква безумна опашка. Повече от 200м дълга. Една от веригите за хранителни стоки набират CV-та за работа ... И народът седи и се реди. кафенета, Уолмарт, хранителни стоки, работа за лятото няма.
И виждам някаква безумна опашка. Повече от 200м дълга. Една от веригите за хранителни стоки набират CV-та за работа ... И народът седи и се реди. кафенета, Уолмарт, хранителни стоки, работа за лятото няма.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- mr_petroff
- младши ентусиаст
-
- Кара: X4 G02,HYMER,116i,320d,Toyota и ски
- Мечтае да кара: BMW 2002 tii
Пращай ги тука за сезона на морето , работа има колкото искаш и каквато искаш. И добре плащат и свят ще видят , че и френски и английски знаят 
- barabqga
- кандидат ентусиаст
-
Прати ги насам за сезонна работа тия младежи, ще си намерят лесно, с английския ще се оправят и без това вноса на кадри е такъв, че повечето не говорят английски или български. Е вярно заплащането няма да е като в Канада.BMW_POWER написа:Аз съм ЗА с две ръце, децата да се учат да бачкат и да имат трудови навици. Да, "деца" за мен дъртака, са съвсем различни понятия, но .... Днес си говорих с младежа. Почти всичките му съученици търсят работа за лятото и .... няма. При мен безработицата при младежите е безумна. Отделно лятото излизат и децата и става страшно. Всички тези, които предлагат сезонна работа са затрупани с молби за работа.
И виждам някаква безумна опашка. Повече от 200м дълга. Една от веригите за хранителни стоки набират CV-та за работа ... И народът седи и се реди. кафенета, Уолмарт, хранителни стоики, работа за лятото няма.
Аз започнах може би 2004 когато бях на 14
в склад за авточасти и масла. След училище почти всеки ден по два три часа, летата по 6-8. И така до пълнолетие след завършване, вече на пълен работен ден.
Изпратено от моят motorola edge 50 neo с помощта на Tapatalk
Сезонна работа по морето става, ама има една пречка. Аз, като бачках на Слънчака през не по-малко далечната 2005г храната ми беше включена. Плащах си спането. Нямам идея, какви са цените и условията сега. Сезонът реално трябва да е започнал с първите групи. Всъщност, като се замисля, пречките са две. Едната са едни €1000 за самолетния билет. Другата са цените при вас. Моят не пие и не пуши. Ама местните тревата си я нямат за нищо. Отделно, като видят цените на алкохола и цигарите, не съм убеден, че след втория ден ще са изпбщо работоспособни. Онзи ден празнувахме нещо. €8 са 330мл бира в нелуксозна кръчма. Бутилка вино е над €20. Цените в магазините си ги знаете. Та тази младеж, като види види бира 2л за под €2 (кръгло 3CAD), жална им майка
Тук 48 бири в магазина са €41 (без амбалажа)
https://www.superc.ca/en/aisles/beer-wi ... 6327013186
Сложна работа, ако трябва да съм точен. Да не говоря, че ваканцията е само два месеца.
Тук 48 бири в магазина са €41 (без амбалажа)https://www.superc.ca/en/aisles/beer-wi ... 6327013186
Сложна работа, ако трябва да съм точен. Да не говоря, че ваканцията е само два месеца.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Днес се видях случайно с един колега, който се пенсионира преди година-две... Каза, че сина му имал вече 3 коли (A8, S-klasse, Jaguar XJ), а още не бил почнал работа... Минавал 30г вече... Казах му, че тези коли искат каране, кога да му остане време за каране
?
?Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
- Aleksandar.7
- Потребител
-
- Кара: e60 530xd
- Мечтае да кара: g30
На 20 съм и сега е по-модерно от всякога да се работи, но не от нужда или неудобство към родителите, а от зор кой колко пари изкарва, от комплекс. 50% от младите не работят, защото има родители които да го позволят. Това е проблемът, и проблемът винаги започва от семейството, дори да и да не е точно темата с работата.
- drifty
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Simson S51
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
ildivvy написа:Днес се видях случайно с един колега, който се пенсионира преди година-две... Каза, че сина му имал вече 3 коли (A8, S-klasse, Jaguar XJ), а още не бил почнал работа... Минавал 30г вече... Казах му, че тези коли искат каране, кога да му остане време за каране?
А като не е работил, как си купува 3 флагмана?
Аз работа официално започнах на 19, на 17 се пробвах в една фабрика за сладолед и ме върнаха с това, че съм малък. Като май имаха предвид, че чисто физически съм малък, не толкова на години. Винаги съм вярвял по-дребен на размери. Иначе преди това съм се хващал на някакви еднократни занимания - помагах на състезания на едно стрелбище да лепя мишените между участниците, тогава един от съдиите явно беше доволен от мен и ми даде да изстрелям цял пълнител по мишените след края на състезанието. А "шефът" явно също ме беше харесал, слагаше ме на по-приятните сектори. Но това беше няколко пъти само. После помня разтоварвах един 40т камион с дини, това никога няма да го забравя - по някое време нямах никакви сили да ги хвърлям тия дини, та станах приемчик и другите момчета хвърляха към мен.
Все са били през познати тия заработки. Но от както съм започнал работа, не съм спирал и не разбирам хората, които на по 25-30 години никога не са работили и нищо не правят по цял ден. Не разбирам и родителите, които го търпят това и даже го подкрепят.
Колкото по-рано, толкова по-добре. И както казаха колегите, още у дома с домашните задължения. Мен почти нищо не са ме карали да правя у дома и едва като се изнесох, с мнооого закъснение, трябваше /и все още де/ да се уча на абсолютно всичко сам.

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Аз ще го кажа така - ако на 20 нямаш и 1 работен ден - кофти. Сега масово е на 23-24. Аз лично почнах 10 клас лятната ваканция, 10 часови смени, значи таман 17 съм направил.
При нас не забравяйте, че хич не е регулирана законната работа за непълнолетни. Има много бюрокрация, разрешителни, ограничения. На практика преди избора вариантите са почти само на черно. Това и доста спирачки удря в намирането на работа. Трябва малко да се дерегулира това, даже да се стимулира. И да - децата не трябва да работят, а да учат. Но сезонни работи, раздаване на флаери през уикенда, помагане в някакви събития и т.н. не трябва да е проблем.
"Помагал съм на баба и дядо" не го броя за работа. Няма ли надник - не се брои.
При нас не забравяйте, че хич не е регулирана законната работа за непълнолетни. Има много бюрокрация, разрешителни, ограничения. На практика преди избора вариантите са почти само на черно. Това и доста спирачки удря в намирането на работа. Трябва малко да се дерегулира това, даже да се стимулира. И да - децата не трябва да работят, а да учат. Но сезонни работи, раздаване на флаери през уикенда, помагане в някакви събития и т.н. не трябва да е проблем.
"Помагал съм на баба и дядо" не го броя за работа. Няма ли надник - не се брои.
- barabqga
- кандидат ентусиаст
-
Да доста често е сив сектор, ама поне работиш.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
Имаше години, когато работа нямаше за почти никой, камо ли за младите, колкото и да им се искаше... Т.е. отговора на въпроса много зависи и от конюнктурната обстановка на пазара на труда!
Ex: 96' BMW318ti

- ildivvy
- старши ентусиаст
-
drifty написа:ildivvy написа:Днес се видях случайно с един колега, който се пенсионира преди година-две... Каза, че сина му имал вече 3 коли (A8, S-klasse, Jaguar XJ), а още не бил почнал работа... Минавал 30г вече... Казах му, че тези коли искат каране, кога да му остане време за каране?
А като не е работил, как си купува 3 флагмана?
Ами ... 'пестял е от закуски' явно, защото не се занимавал с нищо! Баща му още се оплака, че 'разходите' по тези коли са минимум хилядарка, още преди да са изминали и 1 метър... А8-цата пък била някакъв 8-ак дизел и харчел и нафта... Лоша работа!

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
ildivvy написа:Имаше години, когато работа нямаше за почти никой, камо ли за младите, колкото и да им се искаше... Т.е. отговора на въпроса много зависи и от конюнктурната обстановка на пазара на труда!
Работа винаги има. Въпроса е каква, за колко и при какви условия.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-

Човека не е живял в нашата действителност явно...
Имам и други такива познати минали между капките последните 50+ години.
Но аз въпреки,че скоро правя 40 си спомням живо как ми се щеше да имам какво да работя.
Та по темата.
Дъщерята направи 14 наскоро.
Днес на обяд сама заяви,че иска лятото да си намери нещо да работи.
Дали в книжарница,дали в нещо друго което и е интересно,но да работи.
Не заради парите,а заради самата работа.
Не съм и казвал за темата.
Не съм и казвал и че тя трябва нещо да работи за да свиква именно да е заета с нещо с което да свиква да бъде редовно заета и отговорна към дадена дейност.
Просто така е сметнала за редно след разговори с приятели.
Дано да се случат нещата и да си намери какво да прави за да знае какво я очаква в бъдеще.
Живота на следващото поколение и без това се очаква да бъде интересен в лошия смисъл на думата.
Имам и други такива познати минали между капките последните 50+ години.
Но аз въпреки,че скоро правя 40 си спомням живо как ми се щеше да имам какво да работя.
Та по темата.
Дъщерята направи 14 наскоро.
Днес на обяд сама заяви,че иска лятото да си намери нещо да работи.
Дали в книжарница,дали в нещо друго което и е интересно,но да работи.
Не заради парите,а заради самата работа.
Не съм и казвал за темата.
Не съм и казвал и че тя трябва нещо да работи за да свиква именно да е заета с нещо с което да свиква да бъде редовно заета и отговорна към дадена дейност.
Просто така е сметнала за редно след разговори с приятели.
Дано да се случат нещата и да си намери какво да прави за да знае какво я очаква в бъдеще.
Живота на следващото поколение и без това се очаква да бъде интересен в лошия смисъл на думата.
- mr_petroff
- младши ентусиаст
-
- Кара: X4 G02,HYMER,116i,320d,Toyota и ски
- Мечтае да кара: BMW 2002 tii
Като че ли на 14 им е рано още да работят , деца са все още . По скоро на 17 , синът ми тогава почна и то не при мен и не заради пари . Аз поне така мисля 

32 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3