България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Модератор: Общи модератори
- alekangg
- кандидат ентусиаст

-
Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Голяма работа, ще я отнемат за пети път, а може да годни рекорди за отнемане.
Ако не му я върнат някога, дали няма да кара без?
Ако не му я върнат някога, дали няма да кара без?
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Волга
- Детайли за колата: Лада 2105
Може, но според закона ще лежи ефективна присъда ако го хванат.
А нещо ми подсказва, че и сега ще лежи ефективно защото едва ли за алкохол му е за първи път, а това не е просто над 1.2, това е 6 промила. 

In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
И нещо в което вече съм на 100% сигурен - премахнат е толеранса на камерите за скорост!
Та даже го изпитах на собствен гръб зашито тука на обичайното им място тип хранилка на което минавам всеки ден по 25-30 пъти ми беше дошъл време време фиш с 61 на ограничение 50, аз си минавам понякога така с 60+ ако допускам, че са там защото камерата я настройваха да хваща над 63, тоест от 64. Преди няколко дни ми дойде фиш с 63 точно. Чета аз...вярно никъде няма толеранс и на всичко отгоре онези си я настройват вече точно на 11 над ограниченията да те хваща(което вече си прави 5км разлика около 50-60 ако караш
)и нямаш там 2% ли колко беше.явно като научиха хората да карат по-бавно(каквато уж беше целта)решиха, че парите са им малко и премахнаха толеранса, тоест и устройствата няма как да дават 1-2% отклонение.
Долни бирници ей, крият ги вече тези камери както по филмите се крият спец частите на военни операции.
Следващата стъпка каква ще? Да премахнат минимума за наказване от точно 10 км. и да го направят от 1 до 10 ли?
Да ставаме като Швейцария за 2 км. да ни глобяват. Пфууу...
Та даже го изпитах на собствен гръб зашито тука на обичайното им място тип хранилка на което минавам всеки ден по 25-30 пъти ми беше дошъл време време фиш с 61 на ограничение 50, аз си минавам понякога така с 60+ ако допускам, че са там защото камерата я настройваха да хваща над 63, тоест от 64. Преди няколко дни ми дойде фиш с 63 точно. Чета аз...вярно никъде няма толеранс и на всичко отгоре онези си я настройват вече точно на 11 над ограниченията да те хваща(което вече си прави 5км разлика около 50-60 ако караш
)и нямаш там 2% ли колко беше.явно като научиха хората да карат по-бавно(каквато уж беше целта)решиха, че парите са им малко и премахнаха толеранса, тоест и устройствата няма как да дават 1-2% отклонение.
Долни бирници ей, крият ги вече тези камери както по филмите се крият спец частите на военни операции.
Следващата стъпка каква ще? Да премахнат минимума за наказване от точно 10 км. и да го направят от 1 до 10 ли?
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
А сигурен ли си, че не са те снимали с 66, а глобата да ти е за 63 ? 

- alekangg
- кандидат ентусиаст

-
Еее малко си се олял, как си представяш при ограничение 50, да си караш с над 20% отгоре и да искаш да няма проблеми?
По Европа глобяват за над 7%, което се счита за евентуална грешка на километража. Даже и си бил карал с над 22-23% и викаш зле е. Ако е 140 както беше на магистралите, ще кажеш 170км/ч или 22% е добре, чак над това да глобяват.
По Европа глобяват за над 7%, което се счита за евентуална грешка на километража. Даже и си бил карал с над 22-23% и викаш зле е. Ако е 140 както беше на магистралите, ще кажеш 170км/ч или 22% е добре, чак над това да глобяват.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Нямаше нужда да си го представям, то така си беше години наред.
Сега и в двата случая не е снимало не защото съм знаел, че има камера и съм решил да мина с точно 62-63
а просто защото измислиха нов храсталак и слава богу съм минал цивилно.
Предпоследният с 62 като ми го връчва една мацка полицайка и ми се хили и аз и викам, абе нали в правеха на 64 тука, какво е това 62 и глоба. И тя отвърна нещо от сорта "не знам, аз също се изненадах и ми стана интересно като видях скоростта защото и аз така го знам от 64".
Да. На предишни глоби пишеше толеранс, пресметнат и тогава. Та няма 66, а и тази сутрин ми го потвърдиха устно.
Предпоследният с 62 като ми го връчва една мацка полицайка и ми се хили и аз и викам, абе нали в правеха на 64 тука, какво е това 62 и глоба. И тя отвърна нещо от сорта "не знам, аз също се изненадах и ми стана интересно като видях скоростта защото и аз така го знам от 64".
TNT написа:А сигурен ли си, че не са те снимали с 66, а глобата да ти е за 63 ?
Да. На предишни глоби пишеше толеранс, пресметнат и тогава. Та няма 66, а и тази сутрин ми го потвърдиха устно.
Последна промяна Top Gun Maverick на 02 Апр 2026, 9:34, променена общо 1 път
Top Gun Maverick написа:И нещо в което вече съм на 100% сигурен - премахнат е толеранса на камерите за скорост!
Та даже го изпитах на собствен гръб зашито тука на обичайното им място тип хранилка на което минавам всеки ден по 25-30 пъти ми беше дошъл време време фиш с 61 на ограничение 50, аз си минавам понякога така с 60+ ако допускам, че са там защото камерата я настройваха да хваща над 63, тоест от 64. Преди няколко дни ми дойде фиш с 63 точно. Чета аз...вярно никъде няма толеранс и на всичко отгоре онези си я настройват вече точно на 11 над ограниченията да те хваща(което вече си прави 5км разлика около 50-60 ако караш)и нямаш там 2% ли колко беше.явно като научиха хората да карат по-бавно(каквато уж беше целта)решиха, че парите са им малко и премахнаха толеранса, тоест и устройствата няма как да дават 1-2% отклонение.
![]()
![]()
Следващата стъпка каква ще? Да премахнат минимума за наказване от точно 10 км. и да го направят от 1 до 10 ли?![]()
ЗЗДП е променян тази година 3 пъти, като последно е 27.02.2026, но промяна за скоростта няма https://lex.bg/laws/ldoc/2134649345
Чл. 182. (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2025 г., в сила от 07.09.2025 г.) Водач на моторно превозно средство или на състав от пътни превозни средства, който превиши разрешената максимална скорост в населено място, се наказва, както следва:
1. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) за превишаване С 10 km/h - с глоба 20 лв.;
Виждал съм доста фиша за превишена, но не всяка област описва реалната и после наложената с премахнат толеранс глоба, а пишат само наложената (но толеранса е премахнат)
П.С сега чакаме да минат 14 дни (по малко останаха)и да видим ВАС какво ще реши и ТОЛ камерите да увиснат
https://fakti.bg/bulgaria/1044734-vas-s ... l-kamerite
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Да, това с 10 точно и аз така го казах, няма промяна. Но иначе не знам, нашите винаги го изписваха. Освен да питам в КАТ защото този, който ми го потвърди реално не е във видеоконтрол и може и може и той така да си мисли с този толеранс, но и други хора ми казаха същото. Неоспоримият факт е обаче, че вече няма "правя на 64 при 50".
Ядем дървото на 11, малко са им парите. Може би са го махнали защото се появява дупка на 1-9 и 11-13.
Дай да ям е работата.
Дай да ям е работата.
За да се разбере за другия толеранс -3км/ч до 100км/ч и -3% над 100км/ч трябва да се провери в Метрологията протоколите им. Ако реално нещо там са променили, махнали толеранса, гризем дървото
, но трявба всички измервателни уреди да минат проверка, която е на 2г за да бъдат подновени. Друг е въпроса ако само на най-новите триноги вече е така и КАТ да си карат за всички , което е законо не допустимо.
- nickstorm
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на късмет и надежди...
- Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
- Детайли за колата: seats and a steering wheel....
Е, тия пари за усраинците нали все отнякъде трябва да дойдат. Нали не смятате, че крадливите бюрократи като Урсула и компания, ще ги дават от техния джоб?
По Немачко още "24-та увеличиха драстично глобите и намалиха или премахнаха толеранса, като им се сговняса икономиката заради "непредвидените" разходи покрай бежанците и спонсорирането на войната....
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи 
Проверих към момента Наредбата за средства за измерване, по която реално се пишат и законите, промяна няма до колкото е актуална информацията към дата:
В сила от 06.12.2024 г.Приета с ПМС № 417 от 29.11.2024 г.
Обн. ДВ. бр.103 от 6 Декември 2024г
https://www.damtn.government.bg/wp-cont ... ontrol.pdf
Чл. 425. (1) Максималните допустими грешки на скоростомерите трябва да бъдат:
1. при измерване на скорост чрез симулиране на сигнал: ± 1 km/h за скорости до 100 km/h
или ± 1 % от измерената стойност за скорости над 100 km/h;
2. при измерване на скорост при условия на функциониране: ± 3 km/h за скорости до 100
km/h или ± 3 % от измерената стойност за скорости над 100 km/h.
(2) Скоростомерът трябва да може да извършва измервания с грешка, която не надвишава
максимално допустимата, в температурен обхват най-малко от минус 10 °С до 55 °С.
В сила от 06.12.2024 г.Приета с ПМС № 417 от 29.11.2024 г.
Обн. ДВ. бр.103 от 6 Декември 2024г
https://www.damtn.government.bg/wp-cont ... ontrol.pdf
Чл. 425. (1) Максималните допустими грешки на скоростомерите трябва да бъдат:
1. при измерване на скорост чрез симулиране на сигнал: ± 1 km/h за скорости до 100 km/h
или ± 1 % от измерената стойност за скорости над 100 km/h;
2. при измерване на скорост при условия на функциониране: ± 3 km/h за скорости до 100
km/h или ± 3 % от измерената стойност за скорости над 100 km/h.
(2) Скоростомерът трябва да може да извършва измервания с грешка, която не надвишава
максимално допустимата, в температурен обхват най-малко от минус 10 °С до 55 °С.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Сега почвам да се питам тогава дали не правят шменти капели като не го отразяват. По принцип няма как след като всичко е автоматизирано.
И все пак ме е яд, че нашите са махнали настройката с 3 км. отгоре над 10.
И все пак ме е яд, че нашите са махнали настройката с 3 км. отгоре над 10.
Няма промяна в сертифицирането към днешна дата за толеранса. Ето пресен протокол за най новите стационарни камери
https://e-bim-legacy.bim.government.bg/ ... aByPRaE%3D
https://e-bim-legacy.bim.government.bg/ ... aMjmENE%3D
ето и за средната скорост
https://e-bim-legacy.bim.government.bg/ ... RXKOgww%3D
има валидност и до 10г
https://e-bim-legacy.bim.government.bg/ ... 7GKOqXo%3D
https://e-bim-legacy.bim.government.bg/ ... Axw5Wr4%3D
Ако наистина не го отразяват, а то е лесно доказуемо в съда, нарушението ще отпадне
https://e-bim-legacy.bim.government.bg/ ... aByPRaE%3D
https://e-bim-legacy.bim.government.bg/ ... aMjmENE%3D
ето и за средната скорост
https://e-bim-legacy.bim.government.bg/ ... RXKOgww%3D
има валидност и до 10г
https://e-bim-legacy.bim.government.bg/ ... 7GKOqXo%3D
https://e-bim-legacy.bim.government.bg/ ... Axw5Wr4%3D
Ако наистина не го отразяват, а то е лесно доказуемо в съда, нарушението ще отпадне
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Според мен просто не е написано във фиша, както и не във всички фишове има и самата снимка.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Аз фиш със снимка съм виждал последно 2013-та. По едно време мисля ги махнаха освен ако не обжалваш защото тогава са длъжни да я покажат. А ги махнаха защото много хора обжалваха наличието на друга кола на снимката и един вид ставаше недоказуемо дали това е твоята скорост или на другия. А ако обжалваш и ти го потвърдят, губиш 30-те процента отстъпка. И така масово всеки е демонтивиран да обжалва понеже никой няма да помни имало ли е кола до него като са го снимали.
Лично аз имам сигурно 5-6 фиша за последните 7-8 години, снимка нула. Всички роднини и приятели, снимка никой не е получавал. Даже за едно като ме викаха в КАТ още 2018-та и не искаха да ми я показват, че неофициално после се видях заедно с един бус на записа. И онзи ми викаше, че не пращали снимки никога вече.
Лично аз имам сигурно 5-6 фиша за последните 7-8 години, снимка нула. Всички роднини и приятели, снимка никой не е получавал. Даже за едно като ме викаха в КАТ още 2018-та и не искаха да ми я показват, че неофициално после се видях заедно с един бус на записа. И онзи ми викаше, че не пращали снимки никога вече.