Емиграция и имиграция

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Re: Емиграция и имиграция

Мнение от Spunky » 30 Мар 2026, 18:25

Плочколепящи и всичкоправещите роботи са по-близо, от колкото си мислите.

alx написа: ии е първата такава която изземва възможности за правене на пари без да предлага други на болшинството от хората. тия дето са напред ще дръпнат страшно напред. останалите - ще живеят на социалки. грозно, но голата истина.

Това също ще е временно, парите ще се обезмислят, като всички минем на социалки и роботите ни носят коктейлите на карибите и велинград. Пак ще си измислим някаква йерархия и тия дето могат да са напред, да са по-равни от другите, но не знам точно какво ще е.

В близкото бъдеще обаче, едни 20%, които се възползват от АИ максимално, ще са мноооого добре, последните 20% на социалки също ще са доста добре и пълнежа от 60% ще имат много трудни години.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 30 Мар 2026, 19:10

enigma написа:
alx написа:
alekangg написа:Вашия свят може да се върти около ИИ, ама не е така за всички.

дай сценарии (освен специализиран ръчен труд като лепене на плочки дет се вика) където ии няма да ти изяде главата в близкото бъдеще... аз генерални такива не се сещам. може нещо много тясно специализирано ама... статистически пиши го по-високо платения интелектуален труд за бегАл...

Имате проблем обаче с това елиминиране на човешкия елемент. Тези ИИ модели са обучени на базата на човешко знание и експертиза. Като се махне човешкия елемент - в един момент почват ИИ-тата да се учат едни от други на неща, които сънуват и това е проблем. Това се вижда вече в някои сектори на “интелектуален труд”.

В моята организация не сме и няма и да намаляваме човешкия капацитет - точно обратното . Ама ние винаги сме били lean така или иначе…
Лошото е, че масата вярва и се счита за правилно и за всичко.
Аз съм си пробвал и никога не казва правилния отговор.
Говоря за по-така неща, които не се разбират с 2мин ровене в Гугъл.

Много ми е интересно какво ново ще измисли, освен глупости, говоря за иновация, нов двигател, нещо революционно.

Като каза те просто събират набързо това квото е налично в Гугъл. Ама понякога 5% е грешно, а понякога 5% е вярно или манджа с грозде.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 30 Мар 2026, 19:43

Пишете глупости за не-AI, който имаме в момента. Щото това не е AI :ok:
Но дори и сега моделите могат да намират решения на сложни проблеми - от математика до медицина!

Днес FSD на Тесла шофира по 10 милиона километра без инциденти и прекосява САЩ от край до край без намеса.
След година Мъск ще залее света и с Tesla Optimus. Да не говорим колко много компании разработват модели и хардуер за индустрията.

А това, че моделите не знаят отговорите и много бъркат е такава глупост към днешна дата, че дори не трябва да се коментира! :mhihi:

За медицината няма да давам примери, че са хиляди. Ето малко за математика.

https://openai.com/index/gpt-5-mathematical-discovery/

https://www.wired.com/story/a-new-ai-math-ai-startup-just-cracked-4-previously-unsolved-problems/
Последна промяна zAcK на 30 Мар 2026, 19:45, променена общо 1 път
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 30 Мар 2026, 19:44

alekangg написа:Много ми е интересно какво ново ще измисли, освен глупости, говоря за иновация, нов двигател, нещо революционно.

На мен ми е интересно ти колко иновации и революции измисли? :mhihi: Да, тия които ги правят ще се наложи да продължат да се трудят. Ама другите 99.999% дето само практикуват измисленото ще ги замести почти напълно. Едните по-бързо, другите по-бавно по ред причини. Но тия дето се мислят за много специални и застраховани срещу това ще бъдат силно изненадани.

Съгласен съм със Spunky, това го говоря отдавна и тук. ИИ ще доведе до нов световен ред рано или късно. Но още не съм видял достоверна теория какъв ще бъде. Тъпото е, че извадихме късмета да сме от преходните поколения. А те винаги са е*ани.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 30 Мар 2026, 19:48

b_u_b_o написа:
На мен ми е интересно ти колко иновации и революции измисли? :mhihi: Да, тия които ги правят ще се наложи да продължат да се трудят.

Тия, които измислят иновациите не идват от нищото - нали и те често пъти почнали някога от някакви начални позиции - които сега масово се елиминират. Ако не се изгради ново поколение от експерти в съответните области - бъдещето хич няма да е толкова розово, колкото си представяте :mhihi:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

Старши Алкохолик
Аватар
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 30 Мар 2026, 19:57

enigma написа:
b_u_b_o написа:
На мен ми е интересно ти колко иновации и революции измисли? :mhihi: Да, тия които ги правят ще се наложи да продължат да се трудят.

Тия, които измислят иновациите не идват от нищото - нали и те често пъти почнали някога от някакви начални позиции - които сега масово се елиминират. Ако не се изгради ново поколение от експерти в съответните области - бъдещето хич няма да е толкова розово, колкото си представяте :mhihi:

Никой не казва, че всички професии ще изчезнат. Просто работните места или ще намалеят значително,
или ще трябва да се измислят напълно нови отрасли и т.н., които в момента нямам представа какви биха били :dunno:

Тия, дето измислят пак ще си измислят, ама ще са много малко. Те и сега не са много :idea: :idea: :idea:

Отделно, според Мъск, Алтман, Амодей и т.н. ще имаме истински Artificial General Intelligence до макс 2-3 години :idea:
Това ще направи на пух и прах всички измислящи! И като гледам с какви темпове се развива всичко, нищо чудно.
Дори само като гледам Google какви неща правят през ден, направо не е истина :bchug: А има още стотици компании, които в момента работят в тая посока.

Ей го едно от бруталните, от миналия ден - https://research.google/blog/turboquant-redefining-ai-efficiency-with-extreme-compression/
Да, работят по него от преди това, ама вече кой ли не го ползва, буквално в деня след анонса :bchug:

P.S. Аз затова казвам, че всички приемащи всякаква нискоквалифицирана мигрантска гнус ще са яко преебани. Щото скоро няма да има нужда от толкова много работници и тогава ще си бере лайката. Особено с тия подчовеци, като изгладнеят... :banghead:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 30 Мар 2026, 20:10

… безплатните модели нямат почти нищо общо със платените модели… аз имам служебно грок 4 heavy и съм го сравнявал с безплатния… нямат нищо общо като отговори…

Пример- вчера пиша някакви yaml скриптове за домашната автоматизация. В новата къща имам огромен сетъп на home assistant (над 1500 рапортуващи източника) и се беше закучило не знам защо. Фанах грок и го vibe code-нах за 5 минути. Не тръгна и имаше логически проблеми. Логнах се в служебния грок и му дадох кода и той го пренаписа доста осезателно. Новия код (300 линии) трябваше само на едно- две места да го пипна и тръгна от веднъж. При положение, че yaml не го знам ама хич…
алекс
трабант 601с
разни други возила

Потребител
Аватар

Мнение от Spunky » 30 Мар 2026, 20:43

alekangg написа:Лошото е, че масата вярва и се счита за правилно и за всичко.

Много ми е интересно какво ново ще измисли, освен глупости, говоря за иновация, нов двигател, нещо революционно.

Като каза те просто събират набързо това квото е налично в Гугъл. Ама понякога 5% е грешно, а понякога 5% е вярно или манджа с грозде.

С това си мнение просто показваш колко нямаш идея на какво ниво са в момента. За два месеца съм направил 20-30 аппа и туулове, които не съществуваха и листа с идеи ми се пълни постоянно, а не мен не ми е това работата, просто ми е много забавно и съм в някакъв креативен мод. Мислех си, че сме били лиин преди, а качеството се вдига монументално и повече хора не ми трябват на тоя етап, който е на силен растеж. Това е безпрецедентно.

Вчера пък си направих устройство, което също не съществуваше. Понеже съм на вълна аудио касети, имам дек на 35 години, който няма инфрачервено дистанционно, но може да се контролира по моно кабел от рисивъри от тогава. Можеше да взема рисивър, но с Клод го направихме за нула време с едно артисало расбери и вече си имам дистанционно и от там мога да го контролирам и от телефона и е вече смарт устройство в дома ми.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 30 Мар 2026, 20:51

Spunky написа:
alekangg написа:Лошото е, че масата вярва и се счита за правилно и за всичко.

С това си мнение просто показваш колко нямаш идея на какво ниво са в момента. За два месеца съм направил 20-30 аппа и туулове, които не съществуваха и листа с идеи ми се пълни постоянно, а не мен не ми е това работата, просто ми е много забавно и съм в някакъв креативен мод. Мислех си, че сме били лиин преди, а качеството се вдига монументално и повече хора не ми трябват на тоя етап, който е на силен растеж. Това е безпрецедентно.

Вчера пък си направих устройство, което също не съществуваше. Понеже съм на вълна аудио касети, имам дек на 35 години, който няма инфрачервено дистанционно, но може да се контролира по моно кабел от рисивъри от тогава. Можеше да взема рисивър, но с Клод го направихме за нула време с едно артисало расбери и вече си имам дистанционно и от там мога да го контролирам и от телефона и е вече смарт устройство в дома ми.

Ето за това точно говоря- skill multiplier и абсолютен game changer… за добро и за лошо…
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 30 Мар 2026, 21:05

Ми то е много хубаво в краткия времеви хоризонт, ама както казах след 5-10 години като няма човешка експертиза, от която да се учат какво правим ?

Това за "general intelligence" е маркетингов булшит, и всеки който се занимава поне малко с ЛЛМ-и и знае как работят - му е ясно...
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

Потребител
Аватар

Мнение от Spunky » 30 Мар 2026, 21:13

enigma написа:Ми то е много хубаво в краткия времеви хоризонт, ама както казах след 5-10 години като няма човешка експертиза, от която да се учат какво правим ?

Това за "general intelligence" е маркетингов булшит, и всеки който се занимава поне малко с ЛЛМ-и и знае как работят - му е ясно...

ГИ ще е по-скоро симулиран, нещо като изпълняващ дейността :mhihi: Хората ще сме в играта, ако не ни приключи, просто няма да работим за пари, а за кеф и всичката "тръстикова" работа ще е автоматизирана. Ние ще сме креативната част и това ще ценят хората, човешкия елемент.

кандидат ентусиаст
Аватар

Емиграция и имиграция

Мнение от alekangg » 30 Мар 2026, 21:22

Да, след 3-4 год ще летим в градовете и никой няма да работи нищо, всичко ще е АИ ИИ и роботи

Вземете си хапчетата бе хора

Потребител
Аватар

Мнение от Spunky » 30 Мар 2026, 21:25

С това отношение те виждам как ще останеш подминат от повечето скоро и ще станеш още по-кисел, ако е възможно. Искаш да си в топ 20те %, ако искаш да яздиш вълната, а не да те захлупва отново и отново и все едно си в пералня :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 30 Мар 2026, 21:29

Не искам да съм на върха като вас, живейте си в матриците си.

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 30 Мар 2026, 21:35

enigma написа:Това за "general intelligence" е маркетингов булшит, и всеки който се занимава поне малко с ЛЛМ-и и знае как работят - му е ясно...

Е то го няма в момента, та не е много ясно :bchug:
Иначе, преди него и това е сигурно, скоро моделите ще могат да работят самостоятелно по много сложни задачи за дълги периоди :bchug:
Те и сега могат нещо подобно, та.

Има и нещо друго. Хората сме креативни и т.н., но човешкото познание и данни към момента са толкова необятни
че става все по-невероятно за отделната личност не да ги научи и анализира, ами дори и да ги прочете веднъж :mhihi:

Точно затова днешните системи и модели вече решават сложни за човек задачи и помагат например в медицината :bchug:

Сега се сетих за най-простото нещо за лекари. Ако разработвах системи за медицински центрове, щях да направя така, че още докато лекаря преглежда,
да слушат разговора с пациетна в кабинета, да записват и предлагат варианти за диагноза и лечение например :bchug:
И лекарят само да го преглежда и потвърждава, ако е вярно. Ще спестява много време, а и съм 1000000% сигурен - и грешки :idea: :idea: :idea:

В тоя ред на мисли тия дни ползвам това, доста е прилично - https://superwhisper.com/ И може да метнеш разговора директно за обработка :bchug:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата