Емиграция и имиграция

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Re: Емиграция и имиграция

Мнение от Top Gun Maverick » 29 Мар 2026, 10:47

Така е, прав си, не е бил пиян:
He apparently wasn’t drunk – a breathalyzer test turned up completely negative
Отказал е за наркотиците теста:
https://edition.cnn.com/2026/03/28/spor ... t-analysis
На снимката, която е пусната се вижда, че хич не е нормален де, с какво и как се друса все тая. Преди катастрофата е бил видян да криволичи. Предишните години с какво да е залавян...хубавец. :mrgreen:
According to law enforcement, Woods had been driving erratically in the moments before the crash. :dunno: :dummy:
Последна промяна Top Gun Maverick на 29 Мар 2026, 10:48, променена общо 1 път
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 29 Мар 2026, 10:47

Виж за Фаренхайта съм съгласен - много тъпа скала... но пък е устроена около човешкия комфорт.
Възможно най тъпата мерна единица измислена от човек . Разбирам че през 17 век са вършили всякакви дивотии , но поне когато са намерили универсална отправна точка за температурни измервания по целия свят - замръзването и кипенето на водата защо по дяволите не използвате целзий скалата ??!!!
Принципът, на който е създадена тази скала (според самия създател), е следният: нулата по Фаренхайт съответства на най-ниската измерена температура през зимата на 1708/1709 г. По този начин физикът е искал да избегне използването на отрицателни температури, които по тогавашните температурни скали са се налагали дори при ежедневна употреба. За 100 градуса по своята скала Фаренхайт е избрал телесната температура на кон, която по това време е смятана за по-стабилна от човешката, а именно 100 °F са около 37,8 °С
Другата "конска сила " и тя е в подобен Фаренхайт стил... :ok:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 29 Мар 2026, 15:07

Jordana написа:
Виж за Фаренхайта съм съгласен - много тъпа скала... но пък е устроена около човешкия комфорт.
Възможно най тъпата мерна единица измислена от човек . Разбирам че през 17 век са вършили всякакви дивотии , но поне когато са намерили универсална отправна точка за температурни измервания по целия свят - замръзването и кипенето на водата защо по дяволите не използвате целзий скалата ??!!!
Принципът, на който е създадена тази скала (според самия създател), е следният: нулата по Фаренхайт съответства на най-ниската измерена температура през зимата на 1708/1709 г. По този начин физикът е искал да избегне използването на отрицателни температури, които по тогавашните температурни скали са се налагали дори при ежедневна употреба. За 100 градуса по своята скала Фаренхайт е избрал телесната температура на кон, която по това време е смятана за по-стабилна от човешката, а именно 100 °F са около 37,8 °С
Другата "конска сила " и тя е в подобен Фаренхайт стил... :ok:

Думобуболаторът пак се е задействал :mhihi:

Как надморската височина влияе на температурата на кипене на водата?
Температурата, при която водата кипи, зависи от атмосферното налягане. На по-голяма надморска височина налягането е по-ниско, което означава, че водните молекули се нуждаят от по-малко енергия, за да преминат в газообразно състояние. Това води до понижаване на температурата на кипене.
Принципи на кипене при различна надморска височина
На морското равнище (0 м) атмосферното налягане е приблизително 1013 hPa (хектопаскала), и водата кипи при 100°C.
С увеличаване на височината налягането намалява, а заедно с него и температурата на кипене. Пример:
1000 м – кипи при ≈97°C
2000 м – кипи при ≈93°C
3000 м – кипи при ≈90°C
4000 м – кипи при ≈86°C
5000 м – кипи при ≈83°C
Връх Еверест (8848 м) – кипи при ≈70°C

Малко физика. При каква температура ще ти заври водата в центъра на София и при каква в кв. Бояна? При една и съща температура ли ще ти заври в София, Пловдив и Смолян???
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 29 Мар 2026, 15:32

Кой го интересува при каква температура завира на някакви забравени от бога места? Важното е при каква температура завира по бреговете, където е цивилизацията :lol:
- Weakness only invites aggression. – Ronald Reagan
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 29 Мар 2026, 16:10

Малко физика. При каква температура ще ти заври водата в центъра на София и при каква в кв. Бояна? При една и съща температура ли ще ти заври в София, Пловдив и Смолян???
Това не е физика , а просто любопитни особености . Физиката се интересува от мерна система за температура която лесно може да бъде приведена в съответствие с еталон по целия свят . И това е темпеатурата на замръзване и кипене на водата . И това лесно може да бъде възпроризведено със точност по целия свят . Трябва ти дестилирана вода и налягане 1 атмосфера . Не е необходима да ходиш никъде , просто в лабораторни условия и затворен съд с вода се постига налягане 1 атмосфера за да се провери 0 градуса ..
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 29 Мар 2026, 16:49

steeN написа:Кой го интересува при каква температура завира на някакви забравени от бога места? Важното е при каква температура завира по бреговете, където е цивилизацията :lol:

Но не винаги науката ;)
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 29 Мар 2026, 22:31

Мисля най-накрая да се прибера. Чужбината не е това, което очаквах.
OPINION
Съжалявам, че не останах в родината. Съжалявам, че повярвах на пропагандата, че в "развития" запад се живеело по-добре. Толкова много неща от родината ги взимах за даденост.

Направих всичко, което ми казаха, че е необходимо за успешен живот в Англия - завърших ИТ, намерих си работа като системен инженер, живея в хубава къща (под наем, обаче), сприятелих се с местни, и изкарвам над средното за страната.

Пак обаче не ми е спокойно. Пак ми виси над главата тоя страх, че ако си изгубя работата, ще закъсам напълно заради тоя наем, данъците, транспорта, газта (е, на, задето искам да ми е топло, сметката ми за месеца е 200 паунда) и тн.

Също, ясно ми е, че колкото добре да говориш английски, винаги ще си просто един "foreigner". Примерно, на работата съм аз, един поляк, румънец и останалите са местни. На местните винаги им дават най-лесните задачи, и дори яко да осерат проект, на нас ни дават задачата да им изчистим лайната. На всичкото отгоре, въпреки че все трябва да им оправяме грешките, на тях им плащат повече и някои ще ги повишат скоро.

В София не беше рай, но даже когато нямах пукната пара се радвах на всеки момент с близките си. Храната е невероятна, хората са искрени, не чакаш 1 месец да ти инсталират интернет, времето е хубаво, все има къде да седнеш...

Тук до нас в центъра даже няма пейки да му еба мамата! Тия тук седят или в колите, или в къщите, или по пъбовете. Винаги когато предлагаш някаква по-активна разходка, или да обиколите града, или да седнете някъде да си полафите, все последната дестинация ще е пъба.

Да, успях доста пари да събера, благодарен съм за това. Обаче в замяна си жертвах спокойствието, нервите и щастието. Пак повтарям, даже когато нямах и една стотинка имах невероятни моменти в Родината. А тук не съм имал месец без голямо ниво стрес, депресия и ярост.

Може би аз съм просто един неблагодарен безхаберен провал. Може би не съм достатъчно добър за тоя "развит" първи свят. Съвсем възможно е. Но знам само, че дори когато бях провал вкъщи ми беше спокойно. За какво въобще заминах...

EDIT: Добре, още повече се убедих, че завръщането е правилното решение. Много ме кефи, как повечето от тия, които ми дават акъл, че в България е било много "зле", никога не са живяли в чужбина.

Стига сте вярвали на тая пропаганда, че в западна Европа било много 'убаво. Там повечето живеят от заплата на заплата или даже под това. Само да ви кажа, че в Лондон видях много повече бездомни за един месец, отколкото в София съм виждал цял живот! Стига сте ми я хвалели тая Англия, едни се набутали в тоя кенеф наречен Лондон, плащат 900 паунда на месец за гардероб в насран квартал, и след това викат, че в Бъглария било мръсотия.

В София се разхождах спокойно нощно време, а в Лондон нямах търпение да избягам, заради мръсотията, високата престъпност, тия "невероятни" цени и тн. По-добре е да живееш в малък град близко до голям (който да не е Лондон), но и там не е както трябва.

Поговорих с приятели, които се прибрали от Германия, Англия и Швеция и ми казват, че за нищо не съжаляват. Те също са в ИТ-то и много по-лесно си намериха стажанства в София, отколкото в Мюнхен, Лондон и Стокхолм, където ги отказали.

От тук https://www.reddit.com/r/bulgaria/comme ... %B2%D0%B0/
Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 30 Мар 2026, 2:05

Exclusive89 написа:...Тук до нас в центъра даже няма пейки ...

Мдаааааа.....

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 30 Мар 2026, 17:08

Exclusive89 написа:
Мисля най-накрая да се прибера. Чужбината не е това, което очаквах.
OPINION
Съжалявам, че не останах в родината. Съжалявам, че повярвах на пропагандата, че в "развития" запад се живеело по-добре. Толкова много неща от родината ги взимах за даденост.

Направих всичко, което ми казаха, че е необходимо за успешен живот в Англия - завърших ИТ, намерих си работа като системен инженер, живея в хубава къща (под наем, обаче), сприятелих се с местни, и изкарвам над средното за страната.

Пак обаче не ми е спокойно. Пак ми виси над главата тоя страх, че ако си изгубя работата, ще закъсам напълно заради тоя наем, данъците, транспорта, газта (е, на, задето искам да ми е топло, сметката ми за месеца е 200 паунда) и тн.

Също, ясно ми е, че колкото добре да говориш английски, винаги ще си просто един "foreigner". Примерно, на работата съм аз, един поляк, румънец и останалите са местни. На местните винаги им дават най-лесните задачи, и дори яко да осерат проект, на нас ни дават задачата да им изчистим лайната. На всичкото отгоре, въпреки че все трябва да им оправяме грешките, на тях им плащат повече и някои ще ги повишат скоро.

В София не беше рай, но даже когато нямах пукната пара се радвах на всеки момент с близките си. Храната е невероятна, хората са искрени, не чакаш 1 месец да ти инсталират интернет, времето е хубаво, все има къде да седнеш...

Тук до нас в центъра даже няма пейки да му еба мамата! Тия тук седят или в колите, или в къщите, или по пъбовете. Винаги когато предлагаш някаква по-активна разходка, или да обиколите града, или да седнете някъде да си полафите, все последната дестинация ще е пъба.

Да, успях доста пари да събера, благодарен съм за това. Обаче в замяна си жертвах спокойствието, нервите и щастието. Пак повтарям, даже когато нямах и една стотинка имах невероятни моменти в Родината. А тук не съм имал месец без голямо ниво стрес, депресия и ярост.

Може би аз съм просто един неблагодарен безхаберен провал. Може би не съм достатъчно добър за тоя "развит" първи свят. Съвсем възможно е. Но знам само, че дори когато бях провал вкъщи ми беше спокойно. За какво въобще заминах...

EDIT: Добре, още повече се убедих, че завръщането е правилното решение. Много ме кефи, как повечето от тия, които ми дават акъл, че в България е било много "зле", никога не са живяли в чужбина.

Стига сте вярвали на тая пропаганда, че в западна Европа било много 'убаво. Там повечето живеят от заплата на заплата или даже под това. Само да ви кажа, че в Лондон видях много повече бездомни за един месец, отколкото в София съм виждал цял живот! Стига сте ми я хвалели тая Англия, едни се набутали в тоя кенеф наречен Лондон, плащат 900 паунда на месец за гардероб в насран квартал, и след това викат, че в Бъглария било мръсотия.

В София се разхождах спокойно нощно време, а в Лондон нямах търпение да избягам, заради мръсотията, високата престъпност, тия "невероятни" цени и тн. По-добре е да живееш в малък град близко до голям (който да не е Лондон), но и там не е както трябва.

Поговорих с приятели, които се прибрали от Германия, Англия и Швеция и ми казват, че за нищо не съжаляват. Те също са в ИТ-то и много по-лесно си намериха стажанства в София, отколкото в Мюнхен, Лондон и Стокхолм, където ги отказали.

От тук https://www.reddit.com/r/bulgaria/comme ... %B2%D0%B0/

от няколко години няма схема да си в европата и да си напред с материала сравнено с това ако живееш в родината. една идея е по-добре, да- но качеството на живота и несигурноста както е написал младежа го нулират това предимство. за мене е очевидно защото нали работя в кухнята дет се вика (да- мия чинии и кенефи- нали всеки българин в чужбина това прави).

за да си на "по- високо ниво" трябва да си в америка. все още е факт.

а този и другите като него само след 2 години ще са безработни. моя отдел го намалих 30% миналата година. тази година още толкова най- вероятно. разлика във скороста на работа и резултатите? почти нула. използване на ии? 300% нагоре. основните хора засегнати? джуниър и средно ниво... друга тема.

само след 5 години от кодерите/ отк-то ще останат само някакви много старши кадри - всичко друго ще се чуди какво да прави за да плаща сметките...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 30 Мар 2026, 17:12

Е, винаги може да се лепят плочки някъде... Тези жилища така ли ще стоят?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Аз ще гласувам! А ти ще гласуваш ли?

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 30 Мар 2026, 17:32

alx написа:...моя отдел го намалих 30% миналата година. тази година още толкова най- вероятно. разлика във скороста на работа и резултатите? почти нула. използване на ии? 300% нагоре. основните хора засегнати? джуниър и средно ниво... друга тема.
само след 5 години от кодерите/ отк-то ще останат само някакви много старши кадри - всичко друго ще се чуди какво да прави за да плаща сметките...

Може и да е по-бързо. В Родината доста компании също започнаха с премахването на по-ниските позиции :dunno:

Лично аз в момента имам платени служебно Claude и Perplexity(вътре с GPT5.4/Sonet4.6/Gemini3.1 и т.н.), Copilot-ите всички видове безплатно като бенефити от M$ :kuku: и SuperGrok си го плащам сам, щото няма цензура :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: А, да. Имам и още едно Perplexity с Revolut Metal плана :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Та, не знам. Няма да са 5 години, по-бързо ще е. А с навлизането на по-умни, прецизни и евтини роботи положението и в други отрасли ще си бере лайката :bchug:

ildivvy написа:Е, винаги може да се лепят плочки някъде... Тези жилища така ли ще стоят?

За да се лепят плочки трябва да има кой да плаща ;) Щото едните плочкаджии няма да плащат на други плочкажии да им лепят плочките.
Същото е и с милионите маникюристки. Тая индустриална революция няма да е като другите, а ще е пълно мазало. Бързо и болезнено :idea:

Да му мислят тия, дето нямат земя и са се надскочили с коли, жени и т.н. Т.е. повечето от българите :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 30 Мар 2026, 17:54

zAcK написа:За да се лепят плочки трябва да има кой да плаща ;) Щото едните плочкаджии няма да плащат на други плочкажии да им лепят плочките.
Същото е и с милионите маникюристки. Тая индустриална революция няма да е като другите, а ще е пълно мазало. Бързо и болезнено :idea:

ето това e основния проблем... всяка технологична революция в историята ни е отваряла нови полета за изява/ възможности за правене на пари. ии е първата такава която изземва възможности за правене на пари без да предлага други на болшинството от хората. тия дето са напред ще дръпнат страшно напред. останалите - ще живеят на социалки. грозно, но голата истина.
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Емиграция и имиграция

Мнение от alekangg » 30 Мар 2026, 17:57

Вашия свят може да се върти около ИИ, ама не е така за всички.

Горният пост с мнението на връщащия се е бая дълго и го погледнах леко.
Веднага видях някои неточности.

200 паунда зимата за отопление за къща, да не би в България да му дойде по-евтино за същото, ако е в къща или тук просто няма да го е страх.

Митовете за хубавата и евтина храна в България пак ли започнаха да се тиражират?
Или този си живее в началото на века
Последна промяна alekangg на 30 Мар 2026, 18:04, променена общо 2 пъти

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 30 Мар 2026, 18:00

alekangg написа:Вашия свят може да се върти около ИИ, ама не е така за всички.

дай сценарии (освен специализиран ръчен труд като лепене на плочки дет се вика) където ии няма да ти изяде главата в близкото бъдеще... аз генерални такива не се сещам. може нещо много тясно специализирано ама... статистически пиши го по-високо платения интелектуален труд за бегАл...
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 30 Мар 2026, 18:22

alx написа:
alekangg написа:Вашия свят може да се върти около ИИ, ама не е така за всички.

дай сценарии (освен специализиран ръчен труд като лепене на плочки дет се вика) където ии няма да ти изяде главата в близкото бъдеще... аз генерални такива не се сещам. може нещо много тясно специализирано ама... статистически пиши го по-високо платения интелектуален труд за бегАл...

Имате проблем обаче с това елиминиране на човешкия елемент. Тези ИИ модели са обучени на базата на човешко знание и експертиза. Като се махне човешкия елемент - в един момент почват ИИ-тата да се учат едни от други на неща, които сънуват и това е проблем. Това се вижда вече в някои сектори на “интелектуален труд”.

В моята организация не сме и няма и да намаляваме човешкия капацитет - точно обратното . Ама ние винаги сме били lean така или иначе…
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата