Цените на горивата

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Re: Цените на горивата

Мнение от ildivvy » 27 Мар 2026, 9:18

BMW_POWER написа:Не знам, дали са си прибрали реколтата ония долу. При тях сега е есен. При нас фермерите тепърва трябва да излизат и при тези цени на дизела храните ще са като бутикова стока след 6-8 месеца. Да не говорим за по-скъпия транспорт и липсата или цените на изкуствените торове.
Вчера в момент на умопомрачение свалиха бензина с 12 цента. Снощи отивам на бензиностанцията и му викам на кациера ($160 на колонка N X). Оня чука $60. "$160 моля" и го гледам. Оня му падна ченето, погледна колата и попита, какъв резервоар имам. После дойде и като видя четирите туби и се ухили. $160 смениха собственика си при цена 159.9 цента за литър (€1 кръгло). "Ще имаш и бонус" - вика индийчето. Погледнах на фактурата. 200 точки бонус към 1000, които дават. Това са цели 20 цента .....

Как така са ви свалили цената с 12 цента? И от кога цена от 1 евро за 1 литър е висока, та чак трябва да се презапасявате?

При нас в Пловдив, определено мога да твърдя, че трафика оредя доста! Минавам през целия град и на няколко супер натоварени и невралгични точки вече е съвсем различно! Да не казвам голяма дума, но в следствие на това дори разхода ми падна...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Аз ще гласувам! А ти ще гласуваш ли?

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 28 Мар 2026, 0:56

ildivvy написа:
BMW_POWER написа:Вчера в момент на умопомрачение свалиха бензина с 12 цента. Снощи отивам на бензиностанцията и му викам на кациера ($160 на колонка N X). Оня чука $60. "$160 моля" и го гледам. Оня му падна ченето, погледна колата и попита, какъв резервоар имам. После дойде и като видя четирите туби и се ухили. $160 смениха собственика си при цена 159.9 цента за литър (€1 кръгло). "Ще имаш и бонус" - вика индийчето. Погледнах на фактурата. 200 точки бонус към 1000, които дават. Това са цели 20 цента .....

Как така са ви свалили цената с 12 цента? И от кога цена от 1 евро за 1 литър е висока, та чак трябва да се презапасявате?

При нас в Пловдив, определено мога да твърдя, че трафика оредя доста! Минавам през целия град и на няколко супер натоварени и невралгични точки вече е съвсем различно! Да не казвам голяма дума, но в следствие на това дори разхода ми падна...

Нещата тук са трудно разбираеми за хора, които не са се сблъсквали с мащабите на всичко. В ЕС и в частност при нас нещата са малки и близки. В "моето кънтри" близо 65% от храната зимата е внос. Огромен процент от нея идва от топлите Щати. Флорида и Калифорния. Камионът товари и оттам за около четири дни е при нас. А това са едни 4000км кръгло. Отделно хладилните ремаркета в обратна страна се движат нерядко празни или пълни с нещо, за което не се плаща толкова добре. А това са разходи. Нямам идея, кой от вас по колко километра шофира в едната посока, за да отиде на работа. Моята шефка си построи къща и се изнесе на 120 километра от града. Пътува ги 4-5 пъти седмично. Отделно дъщеря и на на 200км от нея и за да си види внуците върти яко. Тук трябва да сложим разхода на по-големите двигатели. Аз миналата година в бг-то рентнах Фиеста и за 2600км тя ми даде среден разход по кАмпютора 5/100. Сметнах цената лев-долар и цената на 100 километра ми се върза на разхода на моята РАВ4. Ми, предпочитам РАВ4 пред Фиеста при еднаква цена на 100 изминати километра.

Тук цената на бензина (а и не само) я определят по следния начин. Отговорното лице излиза на балкона, плюнчи си пръста и проверява посоката на вятъра. После мисли умно и казава:

От 12:00 през нощта цената ще бъде ХХХХ/литър. Ето как се вдижи цената при нас от началото на месеца:

https://ottawa.citynews.ca/gas-prices/

Иначе казано, мащабите тук са непонятни за хората, които не са се сблъсквали с тях. Моята първа "среща" с тях беше доста отдавна. Излизам на магистралата и GPS-ът казва:

"След 750км дръжте ляво!"...
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 28 Мар 2026, 15:15

:mhihi: :mhihi: Е, някои неща ги разбираме и от обща култура все пак, не сме чак толкова ... зле! Отделно, от написаното от теб разбирам, че 1-во: Цената при вас е твърдо регулирана от някой (предполагам, че визираш държавата) и 2-ро: от 0,80 евро/лтр през февруари сте поскъпнали до 1, 05 евро /лтр (според сайта, който даваш и по курса в "Тавекс"). Ами, честно казано, не сте никак зле в тези 'криви времена', майка му ст*ра! Едва ли взимате по-малко пари от европейците... Проблема ви идва от по-големите разстояния и евентуално скъпата храна, но и на това му се намира колая все пак... Т.е. тук всеки си преценя какво да прави!

Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 28 Мар 2026, 15:33

Че то и в Германия някакви хора по бензиностанциите решават каква ще е цената вечер, сутрин, по обяд и т.н.
Вика ми се конкуренция и гледат в часове в които няма много зареждане да я свалят.
Пък, че някой си решил да живее на 100+ километра от работата...сори, ама е крайно време някой да се замисли над ресурсите на тази планета, а не само дали цената му изнася или не. Да не говорим времето от живота си, което пропилява да ходи и да се връща от тази работа. Това пак е загуба на ресурс, първо личен на индивида и второ на държавата защото този инвидинможе да прави нещо друго през това време вместо просто да хаби петрол заради който се водят войни, замърсява се въздуха, вдига му се цената заради по-голямото потребление и т.н.
Ама типично по американски трябва щом можеш да харчиш, да харчиш. Щом можеш да имаш, трябва да имаш. По-голямо и повече. Ей затова Тръмбачов ги махала всичките със схемите му пъмп и дъмп:
https://youtu.be/Ryvkwx8BFss?is=XYOYnYh5Mvl0EUU3
Айде сега чепа отзад и кризичка. Нормално. Ама що било ставало така. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 28 Мар 2026, 17:00

ildivvy написа::mhihi: :mhihi: Е, някои неща ги разбираме и от обща култура все пак, не сме чак толкова ... зле! Отделно, от написаното от теб разбирам, че 1-во: Цената при вас е твърдо регулирана от някой (предполагам, че визираш държавата) и 2-ро: от 0,80 евро/лтр през февруари сте поскъпнали до 1, 05 евро /лтр (според сайта, който даваш и по курса в "Тавекс"). Ами, честно казано, не сте никак зле в тези 'криви времена', майка му ст*ра! Едва ли взимате по-малко пари от европейците... Проблема ви идва от по-големите разстояния и евентуално скъпата храна, но и на това му се намира колая все пак... Т.е. тук всеки си преценя какво да прави!

Тук бензинът в двата края на селото има разлика в цената. Аз съм на Запад ( :mhihi: ). В другият край на селото е по-евтин с около 4-5 цента. Нямам идея защо. Цената е макс около 23:00 часа и е така до около 12:00 на обяд на следващия ден. После постепенно започва да спада. Вечер след 20:30ч е с около 10-12 цента по-евтин, отколкото е бил сутринта. И отново след 22:30-23:00 часа го вдигат. Няма никаква логика.
Иначе за "вземането". Аз никога не задавам въпроса, "колко взимаш?". По-скоро бих попитал "Колко ти остават, след като платиш всичко?". Градският транспорт ни е меко казано трагичен. Затова и колата си е необходимост. Вдигането на цената на един разход с 30% се усещат под една или друга форма. Нямам идея, как смятат 2.5% инфлация. Няма нещо, което да е поскъпнало с толкова. Цените на кондотата и апартаментите имат спад. Има спад и в цените на наемите. Но всичко друго е много горе. Бензинът и дизелът тепърва ще ни удрят в цените на всичко. Не на последно място, ние имаме "зимен и летен бензин". Летният е с 10-15 цента по-скъп и го пускат около средата на април. Само оттам ще имаме още един шамар във всяко направление. Онзи ден математиката беше много проста. Една туба бензин беше $30, когато заредих онзи ден беше $40, днес е $41.
Колаят, хм. Ако някой ми беше казал преди 5, да не кажа преди 15 години, че толкова много хора ще ровят в боклука, за да събират бутилки и канетки (от бира и безалкохолно), със сигурност щях да му се изсмея в лицето. Но и местните имат и друг начин на мислене и живот. Аз съм оцелял при три смени на парите, така, че 30-50% инфлация изобщо не ме плашат. Въпросът не е в доходите, а в разходите.

https://www.facebook.com/reel/1367610215407179
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 28 Мар 2026, 19:30

BMW_POWER написа:Въпросът не е в доходите, а в разходите

Напротив :nono:

Не са страшни големите разходи, а малките приходи :ok:
Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 28 Мар 2026, 20:33

След големи разходи, дори големите приходи се стопяват. Едно е да плащаш 10% данък печалба, съвсем друго е на същата сума да те одрусат с 50% данък. Едно е 9лева данък на апартамент, съвсем друго са $3000. Едно е 10лева такса вход на член на семейство, съвсем друго е $1000 месечно, независимо от броя на жителите в жилището.
Веднага пример и това съвсем не са най-високите възможни такси

https://www.realtor.ca/real-estate/2952 ... -britannia

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 28 Мар 2026, 20:35

Пазарна икономика! Щом могат да си го позволят, защо да не живеят там :dunno: ? И къде са тези данъци по 9лв на апартамент?
Последна промяна ildivvy на 28 Мар 2026, 20:36, променена общо 1 път

Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 28 Мар 2026, 20:36

Места бол без данъци или с ниски такива :dunno:

Кеф ти Монако, кеф ти офшорни зони…в Дубай било бомбастично също :mhihi:
Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 28 Мар 2026, 20:50

ildivvy написа:Пазарна икономика! Щом могат да си го позволят, защо да не живеят там :dunno: ? И къде са тези данъци по 9лв на апартамент?

Световрачане.

Don_Diego написа:Места бол без данъци или с ниски такива :dunno:

Монако, хм, свикнал съм на свобода, не да живея в консерва. Да платя €1 300 000, ($2 000 000), защото после ще съм в данъчен рай

https://www.residences-immobilier.com/e ... 58820.html

И да живея в гараж, за тази цена???

Гудбай, Байбай, Дубай или каквото беше там. Ми да му мислят разни бг-аферисти, дето са си купили по +50 апартамента в този рай.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 28 Мар 2026, 21:01

BMW_POWER написа:
ildivvy написа:Пазарна икономика! Щом могат да си го позволят, защо да не живеят там :dunno: ? И къде са тези данъци по 9лв на апартамент?

Световрачане.

Don_Diego написа:Места бол без данъци или с ниски такива :dunno:

Монако, хм, свикнал съм на свобода, не да живея в консерва. Да платя €1 300 000, ($2 000 000), защото после ще съм в данъчен рай

https://www.residences-immobilier.com/e ... 58820.html

И да живея в гараж, за тази цена???

Гудбай, Байбай, Дубай или каквото беше там. Ми да му мислят разни бг-аферисти, дето са си купили по +50 апартамента в този рай.

Еми няма как да се там където искаш, на цената която искаш, за тия години трябваше да си разбрал, че всичко е компромис....
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 28 Мар 2026, 21:23

Някои твърдят че на Бали било рай , живот почти без пари . Живееш като олигарх за жълти стотитнки ...без сняг 9 месеца от годината !!!! :ok:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 28 Мар 2026, 23:00

///M Power написа:Еми няма как да се там където искаш, на цената която искаш, за тия години трябваше да си разбрал, че всичко е компромис....

Има много готин виц за "компромис"-а.

Отишъл Нане при Вуте, да му иска магарето с каруцата, та да си прекара нещо. Ама Вуте стисня и му вика:

- Нане, да ти кажем, че магарето е болнаво, те, гледаш го, върти опашка. Да ти кажем, че каруцата е строшена, те гледаш я, нищо и нема. Айде едно компромисно решение!?
- КАжи Вуте?
- Бе що не си евеш макята!?

А за "искането" пък има грузински тост. Малко по памет, на 99% точно:

"Аз мога да пълзя като мравка, но не искам. Аз искам да летя като орел, но не мога. Нека да пием за това, че нашите желания винаги да се покриват с нашите възможности!"

По темата. Сега чета, къде и колко газови и петролни рафинерии са ударени или засегнати. Хутите са обещали да затворят Червено море, направо не ми се мисли. В какво интересно време живеем. Честно казано, взе да ми писва.

Да не съм съвсем оФФ

https://www.facebook.com/reel/873878525660062

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 30 Мар 2026, 15:09

Някоя умна бомба е счупила всички пищови за 100 октана на Шел :(
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 30 Мар 2026, 18:00

няма никъде, не очакват доставки следващите 2 месеца
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата