Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: Икономическа тема

Мнение от TNT » 24 Мар 2026, 11:21

Е да, 600 в рамките на 3 години примерно.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 24 Мар 2026, 13:23

ildivvy написа:Защото тук колегите са 'измислили света', на тях няма какво да им се казва! Само дето не са раждали, както се казва...

:OT:
За Жоржи и Стинката не съм сигурен :mhihi:
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 24 Мар 2026, 14:08

Неможачката пак ли е неразположен?

https://manager.bg/%D1%84%D0%B8%D0%BD%D ... a-stagflac

В интервю за Bloomberg урпавителят на Бундесбанк Йоахим Нагел намекна за потенциално повишаване на лихвите през април, ако войната в Близкия изток продължи и инфлацията отново се засили.

Това ще е... интересно.
- Weakness only invites aggression. – Ronald Reagan
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 24 Мар 2026, 16:42

steeN написа:
https://manager.bg/%D1%84%D0%B8%D0%BD%D ... a-stagflac

В интервю за Bloomberg урпавителят на Бундесбанк Йоахим Нагел намекна за потенциално повишаване на лихвите през април, ако войната в Близкия изток продължи и инфлацията отново се засили.

Това ще е... интересно.

Интересно е дали и при американците положението е същото, предполагам че да. Тогава дали пък една от причините да я започнат тая война не е точно за да оправдаят новата инфлационна вълна? Иначе казано: "ние много добре я управляваме фискалната политика, просто тука все стават някави неща дето ни преебават, я ковид, я путин, я иран"...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 25 Мар 2026, 11:19

Изображение
- Weakness only invites aggression. – Ronald Reagan
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 26 Мар 2026, 20:48

Айде, почна се! Кой ще им даде пари (още)? Бахти наглите цигански фейсове... :arrow:
Ресторантьори и хотелиери настояват за 9% ДДС и държавна подкрепа

https://nova.bg/news/view/2026/03/26/53 ... %BF%D0%B0/

То и аз съм подложен на икономически натиск. Къде да ходя да си взема държавните помощи лично за мен от 500к евра ?
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 27 Мар 2026, 9:58

Доста сме писали назад, за новите реалности в разни по-големи фирми. Как има десетки, да не казвам стотици служители, които не правят абсолютно нищо, но вече има и нови постижения.
Такива абсолютно безполезни цели отдели, викат постоянно на задължителни курсове служители по 1-2 дни, това вече е двойна загуба на време и пари.
Обаче навсякъде се толерират на макс, едва ли не без тях не могат. Не мога да разбера от къде тръгва това и как се търпи.
Визирам отдели OPEX, лийн специалисти и т.н.
Стотици безполезни тулчета с които сме задължени да работим или да имитираме работа, стотици таблици и графики в тиймс, ето някои от тях PPI, QCDP, PUMA, 8d, a3, 5S, Swimlane, ABC analysis, problem solving, OFM, 7 type of waste, 5 пъти защо, диаграма на Ишигава , ADEX, и много много други, като над 90% идват от Япония, ама там може и да работят.
По цял ден задължителни срещи и т.н. На мен половината време вече ми е заето с такъв тип задължителни нещица/срещи, от които абсолютно никога няма файда.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 27 Мар 2026, 10:27

Според мен, цялата работа се корени в безотговорността и неангажираността на хората (на всички нива)! С тези 'тулове' се опитват 'автоматично' да въведат тези качества в служителите, но не става... В Япония просто хората са по-различни в мисленето си и затова нещата се получават така при тях!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Аз ще гласувам! А ти ще гласуваш ли?

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 27 Мар 2026, 10:44

Ама то всяко едно от тея неща вероятно работи по отделно, ама като вкараш 25 тула и 46 срещи - не помага. Аз лично на предишната ми позиция предложих тотално да се премахват дейности и попълване на таблици (едната от 20 неща, останаха 3) и 4 години няма никаква разлика освен спестено време и нерви. Тотално излишни неща бяха, ама се радвам, че успях да убедя всички да се махат. Дори 10 минути да се спестят, 20 дена х 10 минути са над 3 часа, а за година отиват на работна седмица.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 27 Мар 2026, 10:56

При нас върви или се спуска от най-високо ниво, дори се стига до там, че дадена среща за нещо от тези неща, трябва да е в точно определен час, заводски календар, защото във всички заводи е в толкова часа по света.

На това се държи повече отколкото на самото производство и проблемите с него. Жизнено важно е да се попълни нагласената таблица/графика с измислени параметри всеки ден или седмица, иначе става лошо.
Имам чувството, че скоро заводите ще са в матрицата, всичко ще е дигитално и с графики, а производството ще е на много заден план, ако има такова.

Всяка седмица ни пита прекия шеф как се чувстваш, 1,2 или 3. Всеки казва нещо, но чувам от други отдели, а и на курса онзи ден, че който казва редовно 1 или 2 става проблемен! Ако някой често е 1 или 2, щял да повлияе на някой друг да свали от 3 на 2 или 1! Започват срещи и проблеми, трябва да сме щастливи кокошки на хартия!

Майтап, ама това е положението. Малко става, царя е гол

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: B48B20А

Мнение от streetz » 27 Мар 2026, 14:26

Висшия мениджмънт в големите компании е тотално откъснат от реалната работа. Ходят по разни обучения и семинари на едене и пиенье, измежду запоите ги облъчват разни мошеници с "технологии от бъдещето", върнат се в офиса и спускат поредната тъпня по веригата надолу.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 29 Мар 2026, 17:08

Сега чета една статия за въздействието на войната в Иран върху световната иконимика. Петролът и протокът си ги знаем. Но какво се скрива на вторичния пазар и какви ще са последствията?
- От повишаването на цените ще пострадат не само транспортните фирми, но и производителите на пластмаса и всичко друго, при чието производство се използва петрол
- Производство на хранителни стоки - намалени или липсващи доставки на изкуствени торове.
- Авиационен бизнес - близо 1/3 (според статията) от пасажерските рейсове са свързани с авиокомпании и трасета в региона. На практика всички, които не могат да ползват трасетата над Русия сега летят оттам.
- Очакват се проблеми с алуминий и авиационен керосин. В Бахрейн се намира най-голямата производствена база за обработка на алуминий в Света
- Има риск от огромна бежанска вълна. Веднъж от военни действия, втори път от гладни хора. Познайте, откъде и накъде ще се запъти тя :idea:
- Лизингът на самолети може да влезе в криза. Отмяна на полети, отмяна на плащания, намеква се за фалити.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 29 Мар 2026, 17:24

Предполагам всичко това и дори доста повече е било ясно на всички замесени.
Ама нали се каза, че кеф цена няма и хората по света трябва да търпят за хубаво

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 29 Мар 2026, 18:00

След всяка война богатите излизат по-богати, а бедните .... да го ...., както се казваше в един филм.

Изображение
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

Предишна

Назад към Извън Темата