Всичко за електрическите автомобили
Модератор: Общи модератори
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Re: Всичко за електрическите автомобили
nxn написа:ildivvy написа:ildivvy написа:Ползвах 'жокер' в ЕВН и от него разбрах, че 'присъединената мощност' за обекта е 1,1квт. Това потвърждава предположението, че предпазителя в тяхното табло е 6А! Ще ходя да я оправям и тази работа....
Преди малко бях до таблото да 'проверя' как са нещата в реалност... Да, предпазителя е 6А (крива В)! Май има и стопяем преди това, който не знам колко ампера е... Кабела е 2,5мм2 на пръв поглед (трябва да го изключа, ако искам да го видя реално). Както се казва, мога и сам да си сложа една 10-ка, пък, каквото такова... Брата на мой колега пък (има апартамент и гаражи в кооперация на същия строител/инвеститор), с партида пак 0,5квт, но с огромен предпазител, който дори не отговаря на квадратурата на кабела... Щял да си сменя и той официално нещата за по-висока предоставена мощност. 80-90лв било проучването, но му искали и скица на имота, за обработка на последващите заявки за промяната![]()
Това пък за какво им е? Идиоти!
Дори да смениш предпазителя, партидата ти пак остава 1.1кв, така че няма значение, да не говорим, че е нелегално.
За второто - разбирам! Но първото не го разбирам? Какво, като партидата остава с присъединена 1,1квт ?
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Аз ще гласувам! А ти ще гласуваш ли?
empar написа:Аз един въпрос към по-дългосрочно ползващите електромОбили имам, който е валиден за всеки собственик на кола над 2т де.
По колко км горе-долу изкарвате с комплект гуми и ползвате ли специализирани ЕВ модели?
Не знам защо толкова се споменава колко тежки били. Всъщност Модел 3(лонг рейндж) е същата тежест като 340i , а Модел У е по-лек от Х5 40i като уж сходни по мощност. Аз съм с "подсилени" гуми за ЕВ - като гледам още поне 2 години бих карал с тях.
- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
3186 написа:empar написа:Аз един въпрос към по-дългосрочно ползващите електромОбили имам, който е валиден за всеки собственик на кола над 2т де.
По колко км горе-долу изкарвате с комплект гуми и ползвате ли специализирани ЕВ модели?
Не знам защо толкова се споменава колко тежки били. Всъщност Модел 3(лонг рейндж) е същата тежест като 340i , а Модел У е по-лек от Х5 40i като уж сходни по мощност. Аз съм с "подсилени" гуми за ЕВ - като гледам още поне 2 години бих карал с тях.
Може и да съм в заблуда нещо, но аз скочих от Е46 на G30, където разликата в теглото е близо половин тон. С един и същи модел летни гуми са и понеже почти всеки сезон правя по 15тина хиляди км с летните, ми направи впечатление, че разликата в износването е видима. Оделно, 46цата се караше мноооого по-душмански по планинските пътища от парахода. Говорим от чисто нови, до първото свялане през есента.
Колкото и да съм в заблуда, физиката си е физика, нали?
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
на моята У можеби карам около 50-60к с едни гуми. Трудно е да кажа защото имам зимни и летни и ги сменям, но и не ги чакам да стигнат до ограничителите. Общо взето до сега съм взел нови едни летни гуми миналото лято с които ще изкарам при всички положения и това лято и едни зимни гуми в началото когато я взех теслата защото я взех лятото и беше с летни гуми.
плада изкара 35к мили и задните отвътре бяха на конци щото много камбер. предните бяха на 50%... не идват от фабриката със специфични за електрички гуми.
болта изкарва 50к със специфични за ев мишелин оем гуми.
другите електрички не съм ги карал достатъчно, че да знам кога износват гуми
болта изкарва 50к със специфични за ев мишелин оем гуми.
другите електрички не съм ги карал достатъчно, че да знам кога износват гуми
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
ildivvy написа:nxn написа:ildivvy написа:ildivvy написа:Ползвах 'жокер' в ЕВН и от него разбрах, че 'присъединената мощност' за обекта е 1,1квт. Това потвърждава предположението, че предпазителя в тяхното табло е 6А! Ще ходя да я оправям и тази работа....
Преди малко бях до таблото да 'проверя' как са нещата в реалност... Да, предпазителя е 6А (крива В)! Май има и стопяем преди това, който не знам колко ампера е... Кабела е 2,5мм2 на пръв поглед (трябва да го изключа, ако искам да го видя реално). Както се казва, мога и сам да си сложа една 10-ка, пък, каквото такова... Брата на мой колега пък (има апартамент и гаражи в кооперация на същия строител/инвеститор), с партида пак 0,5квт, но с огромен предпазител, който дори не отговаря на квадратурата на кабела... Щял да си сменя и той официално нещата за по-висока предоставена мощност. 80-90лв било проучването, но му искали и скица на имота, за обработка на последващите заявки за промяната![]()
Това пък за какво им е? Идиоти!
Дори да смениш предпазителя, партидата ти пак остава 1.1кв, така че няма значение, да не говорим, че е нелегално.
За второто - разбирам! Но първото не го разбирам? Какво, като партидата остава с присъединена 1,1квт ?
По-голям бушон не ти трябва, дали е 6А или 10А, покрива се от тази мощност, освен ако не правиш нещо различно, защот на колата може да се нагласи да работи на 6А заряд. Отново моят съвет е отиваш в ЧЕЗ и за месец два минаваш на 6кв и 32А по легалният път.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
Ама той колегата ildivvy няма намерение да зарежда кола, просто иска да не пада бушона като пусне прахосмукачка
Освен това не го вълнува особено колко му е партидата на хартия, освен сечението на кабелите и предпазителя, няма друго което да ти ограничава тока. Аз по фактура съм на 6kw предоставена мощност, обаче предпазителя ми е 63А. И сега зимата си го надувам до 10-12kW потреблението на моменти 

b_u_b_o написа:няма друго което да ти ограничава тока.
има разбира се... ако нещо стане недай си Боже и инсталацията не е както е била както по последните документи за нея - ще има страшни проблеми... включително и застрахователя да се измъкне от плащане по каско
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
Говоря технически, при мен тоя предпазител са си го слагали от енергото преди да имам нещо общо с къщата изобщо, пломбиран си е и тн.
Затова не си и вдигам партидата, щото ще ми вземат едни пари да дойдат да видят, че аз вече я имам тая мощност, да ми кажат готово и да променят една цифра във фактурата 
Затова не си и вдигам партидата, щото ще ми вземат едни пари да дойдат да видят, че аз вече я имам тая мощност, да ми кажат готово и да променят една цифра във фактурата Re: Всичко за електрическите автомобили
b_u_b_o написа:Говоря технически, при мен тоя предпазител са си го слагали от енергото преди да имам нещо общо с къщата изобщо, пломбиран си е и тн.Затова не си и вдигам партидата, щото ще ми вземат едни пари да дойдат да видят, че аз вече я имам тая мощност, да ми кажат готово и да променят една цифра във фактурата
да не се заядат... един вид- "да, ама партидата ти по документи не подходяща за зареждане на електрички а ти си се пробвал и си направил пожара"... ходи после обяснявай, че си с вярното фи и бушон и че нямаш дъщеря...
че съм се нагледал в родината на застрахователни еквалибристики само и само да не платят...
ти си знаеш...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
Тва е временно докато направя гаража, тогава ще му пусна отделна трифазна партида. Ама си прав, че го има тоя риск 
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Още малко 'подробности' излезнаха след моето проучване
Другите партиди, които имам на мое име (пак гаражи и апартаменти) са с 2 и 3квт предоставена и по 7квт присъединена мощност всички
!!! Т.е. , ако следваме логиката, в таблата има големи предпазители, сложени от 'енергото'. Поне на единия гараж съм виждал захранващия кабел и той не отговаря на тази мощност, като квадратура... При брата на колегата пък, които иска да си вдига ампеража, и предоставената и присъединената е 0,5квт, а предпазителя в таблото им е 25А
Зарежда си модел-У с 5-6квт. Т.е. всеки производител на табла/инсталации си слага каквото иска по обектите, 'енергото' толкова и гледа, като присъединява, но всичко е точно! Но ако стане нещо, клиента ще го отнесе!!! Добре дошли в БГ
!!!
Ex: 96' BMW318ti

При мен като партидата беше 0.6кв съм надувал на макс, но колата си се зареждаше за 20 часа за 10-12кв батерия, защото толкова и ток идваше