Всичко за електрическите автомобили
Модератор: Общи модератори
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
Re: Всичко за електрическите автомобили
kiko написа:По твойте сметки значи на домашен ток 1000км излизат 20евро а на зарядни 50бах тая разлика
Разликата е голяма за момента наистина, защото домашния ток е значително по-евтин от промишления. До кога ще е така, ще видим. Освен това самите DC зарядни не са 200-300е колкото е домашната, а по-скоро 10-15К, та инвестицията в зарядна инфраструктура не е малка.
Колкото до рейнджа, със 130км/ч ще ги направиш 400км. Със 140 вече ще трябва да заредиш, около 6мин на станция поне 150kW(такива колкото искаш вече по магистралите). Тука вече е въпрос на предпочитание, аз бих избрал спирането, ама както установихме има колеги дето не обичат да се движат
TNT написа:При моята схема Пловдив - София - Пловдив през 2 седмици, със сигурност няма да ми е комфортно всеки път да се прибирам с 30км оставащ рейндж. А с 80% батерия дори не се коментира. А Gemini казва, че със 140 ще е 22-24 разхода, което още по-криви прави сметките, ако е толкова. Ако се кара бавно - рейнджа трябва да стигне, ама други сметки отиват в кофата
Е това съм го играл няколко пъти и мога да говоря в конкретни цифри, тръгвам от Банкя на 97-8% и се връщам на 7-8% в студено/топло време, и на 10-12% в нормално, 140км/ч темпомат. Range anxiety-то бързо минава и спираш да се потиш като видиш, че ще се прибереш на едноцифрен процент.
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
Мда, якото на електричките е че, при задръстване, бавен трафик разхода ви пада. А при ДВГ обратното 
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
Oт всичко дискутирано в темата до тук става ясно, че на електричките им остава единствено да достигнат ДВГ по рейндж и вече официално печелят играта. Това чакам и аз между другото, за да си купя електричка - нов тип батерии, ако може с малко по-ниско тегло и към 800-1000км пробег...
От друга страна обаче, ако тока се вдигне и електричките почнат да харчат повече пари от дизелите - не виждам победа в тая битка...
От друга страна обаче, ако тока се вдигне и електричките почнат да харчат повече пари от дизелите - не виждам победа в тая битка...
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Е той ако тога се дигне и горивата ще се дигнат май май.. 
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
Моята гледна точка е, че аз изкарах книжка преди 13 години и почнах да карам на 1.40 газ, помня го много добре. Сега е по-евтино. Бензина и нафтата бяха на същите цени като сега 2.50-2.60лв. Имаше моментни колебания - поевтиняването по ковид и поскъпването при началото на войната, но като цяло цените са си същите.
Мързи ме да проверя с точност, но имам усещането, че цената на тока е х2 за същия период.
Мързи ме да проверя с точност, но имам усещането, че цената на тока е х2 за същия период.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
Колкото не е ясно какво ще се случва с цената на тока, толкова не е и с цената на горивата. За мен това, че въпреки зверската инфлация последните 5 години цената на горивата е същата като преди 15 години, е страшна аномалия(има си някои, най-вече гео-политически, обяснения). Освен това с тока имаш нещо което с бензина никога няма да се случи - можеш да си го произвеждаш сам. В момента соларите и батериите стават все по-евтини. А с покачването на цената на тока времето за избиване ще става все по-малко и ще си струва инвестицията.
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
аз съм с Фецове и пари за ток не давам. Не могада си представя да давам същите разходи като преди за БМВто ми. Като се сетя, че съм давал по 20-30лв/100км. и направо лощо ми става 
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
b_u_b_o написа:Колкото не е ясно какво ще се случва с цената на тока, толкова не е и с цената на горивата. За мен това, че въпреки зверската инфлация последните 5 години цената на горивата е същата като преди 15 години, е страшна аномалия(има си някои, най-вече гео-политически, обяснения). Освен това с тока имаш нещо което с бензина никога няма да се случи - можеш да си го произвеждаш сам. В момента соларите и батериите стават все по-евтини. А с покачването на цената на тока времето за избиване ще става все по-малко и ще си струва инвестицията.
С напредването на технологиите за съхранение, електрическата енергия ще стане практически безкрайна
- Weakness only invites aggression. – Ronald Reagan
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- drifty
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
А някой има ли електрически скутер / мотоциклет? Ама не от тия дето прилчиат на тротинетки и колела.
Виждам се с нещо такова ел лятото да се возя до работа на ток в бъдеще.
Виждам се с нещо такова ел лятото да се возя до работа на ток в бъдеще.

- msi200
- ентусиаст
-
- Кара: X5+M2
kiko написа:По твойте сметки значи на домашен ток 1000км излизат 20евро а на зарядни 50бах тая разлика
Иначе ако е така с тея 2евро/100км ме спечели, признавам си. На година правя малко над 20к км. и триповете са ми предимно 350-400км. и пак предимно магистрала което с тесла 3 ЛР би трябвало да е постижимо с едно зареждане при скорост в ограниченията,нали? Имам гараж и мога да си сложа зарядна станция
Говорим за ситуацията в България:
Например, София-Бургас с Тесла 3 трябва да караш със 100км/ч, за да го минеш цялото, а и не било добре да изразходваш батерията 100-0, а и накрая трябва да търсиш, къде да зареждаш.
За извънградско няма какво да бие дизела. За по-малко каране с начална точка твоя гараж и често прибиране до вас, електричката е по-добре. За градско също ел. е по-добре.
Ако бяхме в държава с достатъчно суперчарджъри и имаше официален дилър и аз бих си взел Тесла.
I love the sound of V8 in the morning...
- carmanf1
- младши ентусиаст
-
Дам, електричките са много евтини ако зареждаш вкъщи. Еле пък ако имаш и ФЕЦ.
Един приятел има електричка и Чероки SRT. Вика, едното е 3-5 лв/100км, другото имам чувството, че засмуква направо резервоара
И продължава: такъв евреин съм станал с тая електричка, че и вкъщи гледам да не я зареждам, ами във фирмата, че там има ФЕЦ
Един приятел има електричка и Чероки SRT. Вика, едното е 3-5 лв/100км, другото имам чувството, че засмуква направо резервоара
И продължава: такъв евреин съм станал с тая електричка, че и вкъщи гледам да не я зареждам, ами във фирмата, че там има ФЕЦ

От как имам трифазен ток вкъщи и карам плъгин, бая се замислям за ток. Сега гледах ново их 45 и честно казано бая ми допада, след година две, ако падне на ~50 000 евра доста бих се замислил да сменя на него, пробега мисля, ще ми стигне.
Всичко за електрическите автомобили
Просължавам да не разбирам защо се гони София - Бургас с едно зареждане?! Често минавам по сходен маршрут и почти всичките ми зареждания са за под 10 минути, колкото да не треперя дали ще стигна. Говорим за зимата. Лятото не ми се налага и да спирам за 280 магистрални+ 50 “по-бавни” километри.
Кроки, на какъв пробег я взе? Моята преди 3 години ми стъпи повече от двойно на това, при тия цени бих се замислил за още една. Но и беше на 20к км де.
Кроки, на какъв пробег я взе? Моята преди 3 години ми стъпи повече от двойно на това, при тия цени бих се замислил за още една. Но и беше на 20к км де.
3186 написа:Просължавам да не разбирам защо се гони София - Бургас с едно зареждане?! Често минавам по сходен маршрут и почти всичките ми зареждания са за под 10 минути, колкото да не треперя дали ще стигна. Говорим за зимата. Лятото не ми се налага и да спирам за 280 магистрални+ 50 “по-бавни” километри.
защото колега всички са карачи и се мери "от табела до табела"... това е някаква схема на самохвалство която не я разбирам, но аз много неща не разбирам та все тая...
за мене 50% от пътуването до някъде е самия път, останалите 50% са дестинацията. затова това да се стискам, да съм гладен, да не ми е комфортно- не допускам такива положения като пътувам.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
msi200 написа:Говорим за ситуацията в България:
Например, София-Бургас с Тесла 3 трябва да караш със 100км/ч, за да го минеш цялото, а и не било добре да изразходваш батерията 100-0, а и накрая трябва да търсиш, къде да зареждаш.
За извънградско няма какво да бие дизела. За по-малко каране с начална точка твоя гараж и често прибиране до вас, електричката е по-добре. За градско също ел. е по-добре.
Ако бяхме в държава с достатъчно суперчарджъри и имаше официален дилър и аз бих си взел Тесла.
От написаното си личи, че опита ти с електрички не е голям. Как обаче си толкова категоричен в твърденията си не знам
Ако караш със 100км/ч бая ще подминеш Бургас, даже почти до Варна може да стигнеш. Колкото до зарядната мрежа...идея си нямаш колко добра инфраструктура има у нас. Изобщо не се усеща липсата на суперчарджъри. Единствения минус е, че колата не ти смята сама маршрута и къде колко да зареждаш, ама има доста добри алтернативи. Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: nikola59