Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
131
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 479
кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Re: Всичко за електрическите автомобили

Мнение от b_u_b_o » 27 Фев 2026, 12:08

kiko написа:Та за по-дълъг път и за мен не е оферта за сега.На домашен ток и трипове по 300-400км съм съгласен

Колко пъти в годината правиш по-дълги трипове от 300-400км? Щото аз лично 2 макс 3 пъти. По мои наблюдения масово хората са така. Обаче си избират колите за да може през тия 2 пъти да спестят 30 минути...не ми се вижда разумно, ама знам ли :dunno:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 27 Фев 2026, 12:19

Добави и в сметката, че 75% от колите са над 15 годишни. Под 15к евро има ли въобще електрички, които минават 350км наведнъж ? Хората с по-скъпи коли... и пътуват повече. Та за кои масово хора говорим - може да се уточни. За масовия или за масовия девелопър :lol:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 27 Фев 2026, 12:35

b_u_b_o написа:
kiko написа:Та за по-дълъг път и за мен не е оферта за сега.На домашен ток и трипове по 300-400км съм съгласен

Колко пъти в годината правиш по-дълги трипове от 300-400км? Щото аз лично 2 макс 3 пъти. По мои наблюдения масово хората са така. Обаче си избират колите за да може през тия 2 пъти да спестят 30 минути...не ми се вижда разумно, ама знам ли :dunno:

В единия случай правя 1000км наведнъж в другия 2х400 което реално е близко.И в двата случая не спирам да си губя времето със зареждане, и пак цената е близка. На домашен ток колко излиза на км? Магистрала със 120-130км/ч ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 27 Фев 2026, 12:48

kiko написа:
b_u_b_o написа:

В единия случай правя 1000км наведнъж в другия 2х400 което реално е близко.И в двата случая не спирам да си губя времето със зареждане, и пак цената е близка. На домашен ток колко излиза на км? Магистрала със 120-130км/ч ?

Ако тоя половин-един час за зареждане на 1000км ти е проблем, значи си объркал типа транспорт. Полети до Виена има почти всеки ден.
На година аз правя над 10 пътувания с 400+ км в посока, колата ми(бензинова) има към 750-800км магистрален рейнжд и пак спирам на всеки 250-350км, защото ме хваща зверски секлет от карането направо. Седенето е много относително, според колата, но пак не е нито приятно, нито полезно.
ТИР-аджиите неслучайно са задължени да спират на всеки 4ч и нещо, а тях наистина ги гони часовника и банковата сметка на път, за разлика от нас туристчетата...
Ако много държиш да минеш 1000км на един дъх с някое *20d - можеш! Какво точно "печелиш" от това е твърде интимен въпрос, който няма да задавам.

пп. Тоя спор с времето за зареждане и пътуване е много безсмислен, а сигурно 1/3 от тия 500 страници тема до тук е точно това. Аз без да съм пътувал с електричка на дълго не виждам проблем в организацията на пътуването с такава.
Поради що е тая резистентност да се повярва, че не е страшно? Някаква вродена човещина срещу промяната ли? :dunno:

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 27 Фев 2026, 12:59

Ама вие като не бързате да стигате защо не ползвате колелета направо :dunno: :mhihi:

Без значение от колата ако някой друг няма нужда - под 400км нямам пауза. До Виена го правя с едно спиране за зареждане и почивам докато вися по границите. Нито се стискам да пикая, нито заспивам...пускам масажа и си пътувам.
Миналите седмици пътувах доста:
До Истанбул, азиатската час - 5 часа точно, от тръгването с висене на границата и 1 спиране...никакъв зор, 150км/ч на круиз контрола навсякъде
До Белград, 3 часа горе долу, че дадохме повечко газ. Ходих уикенда с Х1цата също, 4:20 с граница и 2 спирания. Навръщане на границата беше паприкаш и не съм смятал време :banghead:
До Варна ми беше най-бавното....пак 5 часа (през Тракия до Бургас и прохода Обзор), че бяхме няколко коли пълни с пикльовци :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 27 Фев 2026, 13:03

THT това отдавна сме се съгласили, че ако караш кола за 15К нямаш друг вариант освен двг. Друг е въпроса колко ще ти излиза да я държиш в адекватно техническо състояние това двг особено ако е "висок клас". Обаче от може би 20К нагоре си струва да се замисли човек. И пак най-важното условие, да може да зарежда вкъщи, няма ли го това електричката за мен става повече проблем отколкото улеснение.

Всъщнот такава модел S дето горе постнах на 200К км струва толкова към 15К евро...може би не е лош вариант вместо някоя 5 серия на 200К км ако смятаме разходи за поддръжка до 300К :dunno:

kiko ето ти сметка: магистрално 130-140км/ч моята харчи около 20kwh/100км. Нощна тарифа в момента ми е около 10 цента. Значи 2 евро на 100. Градско е към 1,50. Модел Y харчи малко повече примерно ако искаш по-голяма кола, там го сложи 25kwh. Тесла обаче е по-икономична от останалите електирчки, не знам как го правят, ама на другите сложи 50 цента отгоре примерно.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 27 Фев 2026, 13:05

Don_Diego написа:Ама вие като не бързате да стигате защо не ползвате колелета направо :dunno: :mhihi:

Без значение от колата ако някой друг няма нужда - под 400км нямам пауза. До Виена го правя с едно спиране за зареждане и почивам докато вися по границите. Нито се стискам да пикая, нито заспивам...пускам масажа и си пътувам.
До Истанбул, азиатската час - 5 часа точно, от тръгването с висене на границата и 1 спиране...никакъв зор, 150км/ч на круиз контрола навсякъде
До Белград, 3 часа горе долу, че дадохме повечко газ. Ходих уикенда с Х1цата също, 4:20 с граница и 2 спирания. Навръщане на границата беше паприкаш и не съм смятал време :banghead:
До Варна ми беше най-бавното....пак 5 часа (през Тракия до Бургас и прохода Обзор), че бяхме няколко коли пълни с пикльовци :mhihi:

Не са ти меродавни примерите. :bchug:
Да не се разсърдиш нещо, ама ти си в графата с тир-аджиите, където трябва да се цепи секундата, а и "товарът" ти иска малко по-лаченко возило, каквото аз поне не знам да съществува в адекватен ел.вариант.
"Бързането" като пътуваш на "развей дедов" може да се получи без час гримиране на жената преди пътя. :mrgreen:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 27 Фев 2026, 13:11

Don_Diego написа:Ама вие като не бързате да стигате защо не ползвате колелета направо :dunno: :mhihi:

Ти се ебаваш, ама за последните 2 години имам 12К км на колелото, като даже почти не съм го ползвал да къмютвам, а просто съм се возил насам натам. Тва да го броя ли за изгубено време, щото е можело да се возя в кола 5 пъти по-бързо вместо това? :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 27 Фев 2026, 13:17

:yes: :yes: :yes:

То на 2-3 часа ще пищи "зареди ме".

b_u_b_o написа:THT това отдавна сме се съгласили, че ако караш кола за 15К нямаш друг вариант освен двг. Друг е въпроса колко ще ти излиза да я държиш в адекватно техническо състояние това двг особено ако е "висок клас". Обаче от може би 20К нагоре си струва да се замисли човек. И пак най-важното условие, да може да зарежда вкъщи, няма ли го това електричката за мен става повече проблем отколкото улеснение.

:yes: :yes:

По-скоро ми беше за колко е масово.

Изображение

20к и нагоре евро със сигурност влизаш в графа под 10 годишни коли. Под 10 годишни коли в страната... близо половината са служебни сигурно, много от които въртят луди километри и пак не става. На практика формулата хем да може да се позволи електричка, хем да има къде да се зарежда, хем да устройва рейндж... е сигурно за под 5% от населението.

Интересно ми е американката на Кроки колко е излезнала до регистрация.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 27 Фев 2026, 14:17

empar написа:

Не са ти меродавни примерите. :bchug:
Да не се разсърдиш нещо, ама ти си в графата с тир-аджиите, където трябва да се цепи секундата, а и "товарът" ти иска малко по-лаченко возило, каквото аз поне не знам да съществува в адекватен ел.вариант.
"Бързането" като пътуваш на "развей дедов" може да се получи без час гримиране на жената преди пътя. :mrgreen:

Ами напротив меродавни са ми защото са все с различни коли... при еднакъв тип шофиране. Само с Х1цата карам по-бавно защото след 140 става шумна и не можеш да си говориш нормално вътре :banghead:
Приемам, че G70то може да го изключим наистина защото то е друг свят просто...хем летиш, хем нищо не харчи :lol:
Отделно никога не цепя секундата - ако ще пътува някой началник се съобразява той с мен (тръгване, маршрут и тн), не аз с него (минаха годините когато беше обратното и карах като шашав за да наваксам закъснението на някой си :ranting: ).
Спира се при нужда, не щото някой е в настроение да разглежда асортимента на бензиностанцията на магистралата и да се "разкърши". Мъжете ако трябва да пиката през 2-3 часа....имам новина за вас...уролога ви зове :lol:
Изображение

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 27 Фев 2026, 14:48

TNT написа:Интересно ми е американката на Кроки колко е излезнала до регистрация.

Аз имам точна сметка:

КОЛА 15 100,00 € - цената на колата до мен
ГОРИВО ПП 25,63 € - гориво на пътната помощ да си я закарам аз до Перник и после да си я взема
ПАВЛИК 1 670,00 € - конверсия
ФЛАШКА 30,00 € - usb флашка
ПЪЛНОМОЩНО 13,00 € - пълномощно КАТ
ГО 1 МЕСЕЦ 33,00 € - гражданска за 1 месец
ЗАРЯДНА СТАНЦИЯ 150,00 € - колата дойде без кабел за зареждане
ПОЧИСТВАНЕ 260,00 € - детайлинг вътре/вън
СЕРВИЗ 350,00 € - стопове, филтри, спирачна течност, капачки огледала, EU стойка за преден номер, чистачки, малък акумулатор, течност чистачки - аз съм си правил всичко

Тотала е 17 631€

Чакаме технотест и после регистрация, че и номер 8) :mhihi:
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 27 Фев 2026, 15:00

b_u_b_o написа:kiko ето ти сметка: магистрално 130-140км/ч моята харчи около 20kwh/100км. Нощна тарифа в момента ми е около 10 цента. Значи 2 евро на 100. Градско е към 1,50. Модел Y харчи малко повече примерно ако искаш по-голяма кола, там го сложи 25kwh. Тесла обаче е по-икономична от останалите електирчки, не знам как го правят, ама на другите сложи 50 цента отгоре примерно.

По твойте сметки значи на домашен ток 1000км излизат 20евро а на зарядни 50 :shock: бах тая разлика
Иначе ако е така с тея 2евро/100км ме спечели, признавам си. На година правя малко над 20к км. и триповете са ми предимно 350-400км. и пак предимно магистрала което с тесла 3 ЛР би трябвало да е постижимо с едно зареждане при скорост в ограниченията,нали? Имам гараж и мога да си сложа зарядна станция

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 27 Фев 2026, 15:11

Технотеста беше ~500 евро, сега колко е? Еко такса?
- Weakness only invites aggression. – Ronald Reagan
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 27 Фев 2026, 15:29

kiko написа:
b_u_b_o написа:kiko ето ти сметка: магистрално 130-140км/ч моята харчи около 20kwh/100км. Нощна тарифа в момента ми е около 10 цента. Значи 2 евро на 100. Градско е към 1,50. Модел Y харчи малко повече примерно ако искаш по-голяма кола, там го сложи 25kwh. Тесла обаче е по-икономична от останалите електирчки, не знам как го правят, ама на другите сложи 50 цента отгоре примерно.

По твойте сметки значи на домашен ток 1000км излизат 20евро а на зарядни 50 :shock: бах тая разлика
Иначе ако е така с тея 2евро/100км ме спечели, признавам си. На година правя малко над 20к км. и триповете са ми предимно 350-400км. и пак предимно магистрала което с тесла 3 ЛР би трябвало да е постижимо с едно зареждане при скорост в ограниченията,нали? Имам гараж и мога да си сложа зарядна станция
Gemini казва при 20kwh разход

1,40е / 100км нощен ток :mhihi:
2,60е / 100км дневен ток
8,20е / 100км на бърза станция , т.е. сходно с дизел

По другите държави 10-12евро / 100км. , т.е. все едно с български бензин :mhihi:

При 20 разход обаче, това са 330-360км рейндж и то ако ти е комфортно да се прибираш на 1 кръв. И това ако помпиш батерията, а не я пазиш до 80% заряд. При на Кроки схемата е топ. Дори да си плаща тока - за 2-2,50 евро на ден е капитан. Рейнджа със сигурност го оправя.

При моята схема Пловдив - София - Пловдив през 2 седмици, със сигурност няма да ми е комфортно всеки път да се прибирам с 30км оставащ рейндж. А с 80% батерия дори не се коментира. А Gemini казва, че със 140 ще е 22-24 разхода, което още по-криви прави сметките, ако е толкова. Ако се кара бавно - рейнджа трябва да стигне, ама други сметки отиват в кофата :mhihi:
Изображение

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 27 Фев 2026, 15:31

kiko написа:Иначе ако е така с тея 2евро/100км ме спечели, признавам си. На година правя малко над 20к км. и триповете са ми предимно 350-400км. и пак предимно магистрала което с тесла 3 ЛР би трябвало да е постижимо с едно зареждане при скорост в ограниченията,нали? Имам гараж и мога да си сложа зарядна станция

Да, без да се зориш по магистралата и с леки джанти би трябвало да е постижимо.

Като ще пътуваш дълго зареждаш над 80 и тръгваш. Идеята е да не седи заредена на 100%. Ето ние днес ще ходим до Стз и в момента си я зареждам и е на 90%
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата