България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
148
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 317
ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Don_Diego » 28 Яну 2026, 11:58

Едва ли...с десните гуми е в дясната лента и асистента не би трябвало да засича движение в лента, та да му реагира :dunno: ...поне аз така лекувам асистента в 7цата понякога :lol:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 28 Яну 2026, 12:03

TNT написа:Това и аз си го помислих, ама би трябвало да му даде , ако навива волана. Това обаче е много дразнеща система и като нищо може това да е причината.

Звучи логично, но за да се случи трябва да е пуснал волана. Дори при по-малко от 1нм инпут спира да действа.

Системата е дразнеща в началото, ама като свикне човек с нея е много услужлива, поне на бабарецо аз си карам с всичко включено и ми е много по-приятно и сейф.
You said: "Time will change!" What if it changes you?

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 28 Яну 2026, 12:07

Не вярвам асистентът да е виновен.
drifty написа:Ушевите при нас имат нова "хранилка". Явно много са го закъсали, та да застанат там, където върви само трафика от индустриалната част на градчето ми, демек не е особено натоварено. Но са след кръстовище, а преди него има знак 40, пък тази отсечка се води май извън града, макар че табела за напускане на града няма никъде до Търново, нито има табела за влизане в Търново. На кръстовището има един знак стоп също, на който никой не спира, но те се виждат как са спрели и няма да хванат някого заради това. Най-лошото е, че са спрели в завой с тъпата патрулка, не са на буркани, а както казах, там си е "извънградско". Бяха спрели някакъв май, с доста голям черен мерцедес джиб, мен ако ме спрат там, въобще няма да отбия в тоя завой да рискувам някой да ни помете всичките. Кръгли идиоти. За да мина аз, трябваше да вляза в насрещното да ги заобиколя, а тези от отсрещното нямат видимост никаква, та ситуацията ще е като онзи клип с камиона по-горе в темата - влизаш в завоя със 70-80-90 и аз съм срещу теб, заобикаляйки двама малоумника с патрулка.

Идва времето да се режат знаци. Един малоумен стоп близо до нас скоро може да изчезне, че почнаха да го ползват за хранилка. Три пъти по нощите като изчезне и ще се откажат.

А иначе край Плевен пак някакъв тир убил човек. Заледено, влезнал в насрещното ли казаха по радиото някакъв 46 годишен май, убил друг 58 годишен. Това бил бившия кмет на Червен Бряг казаха, което е мега тъпото, лекар, отивал на смяна в плевенската болница. :confused: То където няма достатъчно лекари, ами и някакъв малоумен тираджия ще го помете. Неслучайно тия ги разкарват почивни дни от където им падне и никой не ги иска на пътя. Да не говоря, че масово са някакви пълни скотове и една част от тях не мислят като нормални хора, ако види, че те удря грам на да направи опит за нещо друго защото той ще оживее в над 90% от случаите. Свикнали да живеят по сами има бол сред тях, асоциални, пълни темерути.
Последна промяна Top Gun Maverick на 28 Яну 2026, 13:10, променена общо 1 път
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 28 Яну 2026, 12:15

vicho написа:
TNT написа:Това и аз си го помислих, ама би трябвало да му даде , ако навива волана. Това обаче е много дразнеща система и като нищо може това да е причината.

Звучи логично, но за да се случи трябва да е пуснал волана. Дори при по-малко от 1нм инпут спира да действа.

Системата е дразнеща в началото, ама като свикне човек с нея е много услужлива, поне на бабарецо аз си карам с всичко включено и ми е много по-приятно и сейф.

Съгласен съм, ама и нали знаеш, че на "бабареца" тея системи работят малко по-добре.

По-назад споменатото телефонче + системата и като нищо е станала белята.

Аз тази система винаги съм я изключвал, като съм карал коли с нея. Откакто по Тракия тръгнах да заобикалям една дупка и тва ме върна баш в нея :banghead:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 28 Яну 2026, 12:34

Селска простотия: "Дух" в бял чаршаф плаши шофьори, други замерят с камъни

За който не е наясно с демографията на района, в Дъбова Махала има един бял човек и му викат бай Иван Циганина.
Тайфа мангали, прекалили с пикото...

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 28 Яну 2026, 18:03

Брей, вече са се появили явно и Волва. Гледам ей сега едно ошарено катаджийско, явно началника на КАТ го караше, че някакъв такъв дебел борсук офицер го караше. Волво XC 60. Тц-тц-тц...няма такива тюфлеци да им накупят от хубави, че по-хубави. В град 6 км. е много важно да имаш такъв джип за началника на тая служба явно и някакви други покрай него канцеларски плъхове.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 28 Яну 2026, 19:06

Освен тези Волва мисля и някакви Фордове взеха за масовката...Шкодите започнали да сдават багажа
Изображение

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 28 Яну 2026, 19:57

Ами защото са много хитри. Астрите като надминаха всички очаквания откъм издръжливост и решиха, че и другите марки ще са така, не взеха пак бензинови Опели, нека да си бухат в китарите тия фенси джипове и Рапидите, гоУфове и подобни. Ама какво ги бърка бе, ушев във всеки храст и ще им купим нови всякакви. :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 28 Яну 2026, 20:08

empar написа:Селска простотия: "Дух" в бял чаршаф плаши шофьори, други замерят с камъни

За който не е наясно с демографията на района, в Дъбова Махала има един бял човек и му викат бай Иван Циганина.
Тайфа мангали, прекалили с пикото...

Това нещо идва от САЩ , там е някаква вайръл простотия през ноща да се правят на призраци и да плашат щофьори по хайуя .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 28 Яну 2026, 20:25

Черен лед, пчелен мед.... в същото някакви фирми печелят общинските поръчки за поддръжка на пътната мрежа в общината през зимата, прибират парите и дотам. Отреме на време ще видиш някой несретник да разхвърля ПЯСЪК с лопата от Газ53..... :kuku:
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и се наредил пред банката да обмени едни пари :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 28 Яну 2026, 20:46

https://trud.bg/a/articles/kak-se-e-slu ... wDyKwuO59g

Ето причината - изглежда верно ще е lane assist и някакъв проблем покрай тая система.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 28 Яну 2026, 20:51

TNT написа:https://trud.bg/a/articles/kak-se-e-sluchila-tragediata-sas-sedemte-zaginali-futbolni-fenove-v-rumania-otselial-razkaza-kakvo-se-e-stanalo?fbclid=IwZnRzaAPnKmtleHRuA2FlbQIxMQBzcnRjBmFwcF9pZAo2NjI4NTY4Mzc5AAEe7oDTaGhbIITYJbGcJ3rZqQcLxKlzBOcg8SzWW6V-1FGjhMIR0Qkr0OX0VrU_aem_5h8zEWW4WAi_wDyKwuO59g

Ето причината - изглежда верно ще е lane assist и някакъв проблем покрай тая система.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Всички асистенти се опитват да ти дръпнат волната, до момента, в който не се намесиш сериозно - тогава писукат и си седят в ъгъла.
Ако момчетата са били курбат заради лош софтуер, е хубаво да се каже, ако обаче е било класически случай на липса на внимание - също.
Бог да ги прости, нелепи смърти.

Потребител
Аватар

Мнение от bmwfan3 » 28 Яну 2026, 22:59

Line assistant е страхотна система, със сигурност е спасила излизане от лентата към дърво канавка и влизания в насрещното, затова е измислена и работи, поне при мен.

Мигачите трябва да се използват, другото е асистента за обекти в сляпата зона, може това да не е позволило връщането в дясно на буса от по-горе.

Едно е сигурно, това изпреварване е рисково и завърши зле. Не бързайте, карайте внимателно.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 28 Яну 2026, 23:00

На теслата също при изпреварване като тръгна да се прибирам се боря малко с волана ако не съм дал десен мигач. Обаче на всички коли които съм карал с лейн асистент не е било проблем да го преборя. Не знам на тоя опел какъв демон му се е вселил във волана за да го върне толкова здраво в насрещното...

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 29 Яну 2026, 0:16

Бил е разсеян от нещо, дало му е съпротивление и той е навъртял обратно, казвам аз.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата