Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Re: Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

Мнение от Top Gun Maverick » 27 Яну 2026, 12:28

Слушах го скоро някакъв как обясняваше за Убер, че като дойдели и доста от пристигащите коли щели да са пак таксита и...така де, много дълго говореше, ама кардиналния му извод с оглед близките държави и не чак толкова близките беше, че краткосрочно ще е добре за клиента после не, най-вече поради факта, че ще се монополизирал пазара. Въпреки, че куцо и сакато първоначално ще хукнат да карат хора.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 27 Яну 2026, 12:34

Ще се юрнат да карат докато не се появи НАП на вратата и ги попита за данъци и осигуровки на този приход :mhihi:

Аз си мисля, че няма да има голямо отражение. Най-евтината опция ще я хванат такситата, както е почти навсякъде из Европа. Вече ако искаш нещо по-лачено да те вози ще си струва пари и не мисля, че би имало търсене и пазар. Евентуално тези с пътнически бусчета (6/7/8+1) ще си намерят пазар защото в момента няма никакви такива.

Относно поскъпването: при мен всичко е нагоре със средно 10%: паркингите вкъщи и при офиса са +10%, яйцата вече 2 пъти ги вдигнаха с по 10%, почистването ни го вдигнаха с почти 15%
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 27 Яну 2026, 13:26

Сега не е монополизиран, а картелизиран. Минимални цени на услугите са държавно узаконен картел :mhihi: Както е казал Адам Смит (знам че ви липсва), като търговците се събират да се наговарят, почти сигурно е, че не е в полза на потребителите... но с Убер щяло да стане по-лошо :mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 27 Яну 2026, 13:32

Аз не знам някой да кара на минималните тарифи някъде. :mhihi: Те са препоръчителни и общо взето където съм ги видял за мазохистични за извършвания превоза. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 27 Яну 2026, 13:34

Сигурно е в Кьолнзанлък е така. По другите градове се протестира всяка година, за да им вдигнат минималната тарифа.
Изображение

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 27 Яну 2026, 14:27

Тук честно ти казвам не знам колко е минималната на общината :mhihi: мога само да ти кажа, че нито един бакшиш не е ходил когато са в обсъждали и вероятно почти няма да намериш такъв, който да ти я каже. :mhihi: Кара се на 2-3 вида тарифи според формата, ама то разстоянията тука са такива, че разликата масово ще е до 1 левче на курс. :mhihi:

Ами те в София доколкото съм ги гледал си карат там на някаква установена тарифа, редовните клиенти се возят на някакви нормални, ако някой метне по пътя се преценя след 2-3 лафа дали ще се дере или не и до каква степен.
Има си пък такива, които грам не им се работи със станции, приложения и редовни клиенти. На "търмък" каквото излезе и на пиаца, иначе много обикаляне за малко пари става. :mhihi:
Ама наистина мисля, че по едно време масово караха над тази минимална тарифа, тя служи и аз не знам за какво. :mhihi: Виж, ако им сложат максимална тарифа, мисля реването ще е в много хиксове над това, което света е видял. :mhihi:
Ама и там си има лек за който иска. Общо взето никой не може да те спре да си искаш, въпроса е кои клиенти дават и кои не. :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 27 Яну 2026, 14:30

TNT написа:А цените на горивата са същите като 2012.

Тва щеше да има значение ако горивото беше единственият фактор в цената на услугата. Ама нито бакшиша може да живее със "заплатата" от 2012, нито части и консумативи за тая кола са на цените на 2012, труда по нея още по-малко. Самата кола също е значително по-скъпа. Беше много хубаво когато малко хора взимахме много пари и всичко беше евтино щото останалите взимаха малко. Ама свърши това време и вече всички искат да взимат много, еми няма как да стане без да се вдигнат цените на всичко.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 27 Яну 2026, 14:53

Според мен много грубо казано инфлацията на всичко от 2012-та може да е минимум х2. Айде сега си представете ако горивата бяха х2 каква щеше да е инфлацията. :mhihi: Провто наистина всеки почна да вика дай, дай, дай и тя скочи много дори без да има високи горива.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 27 Яну 2026, 15:02

Не е единствен фактор горивото, ама един от основните фактори. И поне в Пловдив, такситата масово са същите като през 2012 :mhihi: Миналата година мисля се возих в Дачия на 750 000км. От тея, дето бяха по 12 000лв едно време. Ти звънкаш на фирма Х и нямаш идея дали ще се падне нещо ново или 20 годишен милионник.

Но си прав, че всеки иска да взима поне като хирург в частна болница. На някои им се получава, ама ми се струва, че ще е временно явление. Примерно чак по подкасти почнах да слушам как държавата точи ножа на майсторите, да си отворят фирми и да започнат да си плащат данъците и осигуровките. Как е станало в други държави, какви неща гледат нападжиите. И как вместо да се вдигат данъци, ще се натиснат те. Щото те не могат да излезнат на протест да кажат "аз работя на черно, не ме занимавай" :mhihi:
Изображение

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 27 Яну 2026, 15:19

Много лесно могат да се натиснат, те тези, които се разрастват така или иначе си отварят фирми защото и вънка като работят и мине "някой" да го пита какво прави, онзи не може да каже помагам във всичките случаи.
Отделно на разни обяви "лепя, нареждам, мажа" като звъннат веднъж нападжии и нахакат няколко акта и тръгне по веригата...няма спиране, само да хванат модела. Лошото е, че тогава тези пък ще вдигнат още и още цените за да им плащат хората осигуровките и данъците. В резултат очаквам да се върнем леко към комунизма(което не е лошо в това отношение)мъжа вкъщи рязко да започне да разбира от всичко и да поеме работата на всякакви джии за която работа има време. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 27 Яну 2026, 15:40

През 2020 юни, с такси пътувах до летище Шарлероа, цената беше 155 евра, през 2024г отново пътувах по същият маршрут с Uber, цената беше 105 евра. Да, почти едно и също e :wave:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 27 Яну 2026, 15:48

Top Gun Maverick написа:Много лесно могат да се натиснат, те тези, които се разрастват така или иначе си отварят фирми защото и вънка като работят и мине "някой" да го пита какво прави, онзи не може да каже помагам във всичките случаи.
Отделно на разни обяви "лепя, нареждам, мажа" като звъннат веднъж нападжии и нахакат няколко акта и тръгне по веригата...няма спиране, само да хванат модела. Лошото е, че тогава тези пък ще вдигнат още и още цените за да им плащат хората осигуровките и данъците. В резултат очаквам да се върнем леко към комунизма(което не е лошо в това отношение)мъжа вкъщи рязко да започне да разбира от всичко и да поеме работата на всякакви джии за която работа има време. :mhihi:
Логичното е да се вдигнат цените, ама се дава и пример как в Солун цените за лепене на плочки вървяли 15-25 евро на квадрат :winky: Ще се радвам, ако някой го потвърди това. AI го потвърди.

Друг момент е, че хората масово обзавеждат с Икеа/Jysk и подобни, където могат да си сглобят сами нещата. Някои от моделите кухни са им с 25 години гаранция! Кой шльоко на черно ще ти даде 5 години гаранция и как ще си я потърсиш ? 25 години е сериозно. И силно ме съмнява след 25 години ИКЕА да е фалирала :mhihi: А готовите решения за всичко стават все повече и повече. И са все по-добър компромис. Машини и инструменти има за какво ли не. В другата тема се коментираха бои, които сменят цвета от първа ръка и т.н. По-хубава боя и издържа повече. Вместо пребоядисване на 5 години, ще стане на 8 или 10, като се искат луди пари за такава дейност. Преди се окабеляваше половината къща за една тонколонка, сега всичко става безжично - въобще няма нужда от никой. Също и позабогатяхме. Вече майстори на дребна техника няма. За какво да ремонтираш старата ютия като има чисто нови с гаранция за по-малко от стойността на ремонта. За дребни ремонти има repair kit в Алиекспрес и клипче в ютуб :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 27 Яну 2026, 16:36

Какви 20 годишни таксита? Нали можеше да са до 7г максимум?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Аз ще гласувам! А ти ще гласуваш ли?

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 27 Яну 2026, 16:47

юбер-а ако влезе в родината нещата много ще се променят в бизнеса. ама много.

по цял свят юбер е по- евтино от колкото такситата и те са замиращ, но неумиращ бизнес. просто защото по цял свят такси компаниите са излази на мафията чрез която тя си пере парите. затова юбер и да вози за 1 стотинка, таксита пак ще има защото не са на практика свързани със доходноста им.

юбер е саморегулиращ се. имам приятел които кара по цял ден. тарифите се менят според търсенето/ предлагането. колкото по-високо е търсенето и по-малко предлагането - толкова по- висока е тарифата. и обратното разбира се. поради тази причина юбер винаги ще е на "идеалната" цена за всеки един пазар/ ситуация като тази цена е почти винаги под тази на такситата.

за нап и юбер- юбер изпращат в началото на годината фиш за предишната на "нап" от съответната държава. няма криене. бакшишите на юбер са също през ап-а (в повечето случаи) така че, няма криене.
Последна промяна alx на 27 Яну 2026, 16:49, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 27 Яну 2026, 16:49

Ще видим как ще е.

Ildivvy, можеше до 8 да я закупиш за да върви до 15. Сега можеш да я купиш и на 15 без 1 ден и да я караш 1 ден. :mhihi:
Тоест масово може да има 10-15 годишни. От първо лице да ви кажа, годините нямат особено значение. Който е му дар откъм техническата част, още на 4-5 години колата е леш и трябва да я хвърлиш. Който поддържа си я поддържа до 15 години без значение дали е на 300 или милион и 300 000. Има хора карат всичко докато спре, както и при обикновените коли, които не с таксита. Прегледът е това, което трябва да ти контролира поне спирачки и ходова част когато акъла ти го няма.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата