България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Модератор: Общи модератори
Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Камери в Щатите почти няма. Само тук таме по светофарите. В моя щат няма - или аз не съм виждал.
Хващат те по няколко начина.
1. Седи си скрит в храстите (обикновено след баир или накрая на голямо нанадолнище) и като му изкочиш те хваща с импулсен радар- 1-2 секунди…
2. Кара след тебе/ застига те- скоростомерите им са сертифицирани и е достатъчно да напише - аз карах със неговата скорост (примерно 200-300 метра зад него) и бях със ххх. Затова по тъмно никога не се кара с превишена когато зад теб има фарове които не изостават- щото не го знаеш кой е. Има много немаркирани полицейски коли и единственото общо е, че са американски.
3. Разминавате се и те щраква със същия импулсен радар- интегриран е със скоростомера на крузера и смята твоята скорост.
4. Със самолет- на пътя има маркери през някаква дистанция и те засича със хронометър и по радиото се обажда на крузера дето седи 2-3 мили по надолу и те отбиват… в моя щат това е рядко- в ню Хемпшир това е широко разпространена практика. Виждал съм по 5-6 коли отбити наведнъж…
6. По негово усмотрение/ преценка- щото ако обжалваш в съда е неговата срещу твоята дума и освен ско нямаш някакво солидно доказателство, че не си карал със скоростта с която той е преценил, че караш- гориш.
Общо взето това са начините…
Това да имаш човек не работи от едно 10-15 години - всичките са със бодикамс и като те спре е трудно да се смили дори да те познава- в старото ми село ме е спирал полицай които беше в swat отряда и ми написа глоба. Същия този и колегите му преди 2 седмици ги бях тренирал в cqb и се знаехме добре дет се вика. Ама не… няма начин да ми каже - абе Александре що така? Всичко нали се записва… после ми се извинява на полигона… ама глобата си седеше и я платих …
Хващат те по няколко начина.
1. Седи си скрит в храстите (обикновено след баир или накрая на голямо нанадолнище) и като му изкочиш те хваща с импулсен радар- 1-2 секунди…
2. Кара след тебе/ застига те- скоростомерите им са сертифицирани и е достатъчно да напише - аз карах със неговата скорост (примерно 200-300 метра зад него) и бях със ххх. Затова по тъмно никога не се кара с превишена когато зад теб има фарове които не изостават- щото не го знаеш кой е. Има много немаркирани полицейски коли и единственото общо е, че са американски.
3. Разминавате се и те щраква със същия импулсен радар- интегриран е със скоростомера на крузера и смята твоята скорост.
4. Със самолет- на пътя има маркери през някаква дистанция и те засича със хронометър и по радиото се обажда на крузера дето седи 2-3 мили по надолу и те отбиват… в моя щат това е рядко- в ню Хемпшир това е широко разпространена практика. Виждал съм по 5-6 коли отбити наведнъж…
6. По негово усмотрение/ преценка- щото ако обжалваш в съда е неговата срещу твоята дума и освен ско нямаш някакво солидно доказателство, че не си карал със скоростта с която той е преценил, че караш- гориш.
Общо взето това са начините…
Това да имаш човек не работи от едно 10-15 години - всичките са със бодикамс и като те спре е трудно да се смили дори да те познава- в старото ми село ме е спирал полицай които беше в swat отряда и ми написа глоба. Същия този и колегите му преди 2 седмици ги бях тренирал в cqb и се знаехме добре дет се вика. Ама не… няма начин да ми каже - абе Александре що така? Всичко нали се записва… после ми се извинява на полигона… ама глобата си седеше и я платих …
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
Kroki написа:По повод карането в лява лента - https://www.youtube.com/watch?v=pE3Q8j3Pejg
като навъртиш още 5-10 годинки на житейския километраж (с тях и малко спокойствие) и ще започнеш да правиш това дето направи накрая... не можеш да превъзпиташ всички, прекалено много са
п.с. имай предвид, че на пътя може да е 80 годишната ти баба в корсата...
п.п.с. не търси ситуации, за да не те намират ситуациите
п.п.п.с. иначе интересни клипове
You said: "Time will change!" What if it changes you?
- mr_petroff
- младши ентусиаст
-
- Кара: X4 G02,HYMER,116i,320d,Toyota и ски
- Мечтае да кара: BMW 2002 tii
vicho написа:Kroki написа:По повод карането в лява лента - https://www.youtube.com/watch?v=pE3Q8j3Pejg
като навъртиш още 5-10 годинки на житейския километраж (с тях и малко спокойствие) и ще започнеш да правиш това дето направи накрая... не можеш да превъзпиташ всички, прекалено много са![]()
![]()
п.п.с. не търси ситуации, за да не те намират ситуациитеби трябвало да го знаеш като имаш повече километри от болшинството от нас
![]()
100 % съгласен , гледам как жена ми се нерви като кара , а върти около 200-300 км на седмица . Аз въобще не ги отразявам идиотите в 99% от случаите , щото нервите и психичното здраве са ми по скъпи
vicho написа:Kroki написа:По повод карането в лява лента - https://www.youtube.com/watch?v=pE3Q8j3Pejg
като навъртиш още 5-10 годинки на житейския километраж (с тях и малко спокойствие) и ще започнеш да правиш това дето направи накрая... не можеш да превъзпиташ всички, прекалено много са![]()
![]()
п.п.с. не търси ситуации, за да не те намират ситуациитеби трябвало да го знаеш като имаш повече километри от болшинството от нас
![]()
Е това… по- добре от мене го написа
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Днес минах няколко стотин километра в Северна Италия с рентал и преди ми се струваше по-нормално поведението, спрямо БГ, сега е наобратно. Карат осезаемо по-бързо, засичаха ме два пъти след нервни нелегални изпреварвания, щото карам със или малко над лимита по селските пътища и за капак ме спряха ченгетата на магистралата за проверка и ме пуснаха. Подозрително бавно явно карах със 130 на 130, залепиха ми се в лявата лента за някакво време, минах вдясно като изпреварих трафика, изравниха се с мен и минаха отзад и ме спряха. Но на магистралите карат по-адекватно от при нас, с по-близка скорост и макар и да бързат, върви хомогенно трафика.
- enigma
- кандидат ентусиаст
-
Top Gun Maverick написа:Добре де, да речем е така това за Щатите. Как те хващат? Аз на никакви видеа не виждам камери(не казвам, че няма, даже напротив)и ги гледам на много места си шпорят както им падне.
И аз понякога се чудя как ги хващат. Аз в Щатите нямам никакви глоби за нарушения, и то не е защото карам в рамките на ограниченията. Просто гледам да не карам като идиот...
Виж, жена ми редовно я улепват. Просто няма никакъв усет кога, къде и какво може, въпреки че постоянно и чета лекции.
И като ходим някъде и аз съм с мотора съм и казвал да не се опитва да ми поддържа темпото, ама... сега наскоро пак на един планински път карахме заедно, един приятел се вози при нея и като слезе беше пребледнял. 
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
enigma написа: един приятел се вози при нея и като слезе беше пребледнял.
На мотор? Аз бих си направил сепуко преди да се кача жена да ме вози на мотор

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
enigma написа:Аз в Щатите нямам никакви глоби за нарушения
Едни други истории разправяше едно време в зората на форума... някои с по-стари регистрации помним
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- enigma
- кандидат ентусиаст
-
alx, не не на мотор, с колата след мене ама се опитва да ми държи темпото по завоите...
И затова пак тя е виновна щото ме подстрекаваше да се дърпам с разни идиоти...
Е, и аз бях на друг акъл ама факт е, че глоби нямам.
Всъщност един път ме спряха за 90+ на он-рампа на магистралата, ама заради колата и защото се държах нормално минах само с предупреждение. Трупърът каза "знам, че тази кола иска да върви бързо ама намали малко"
steeN написа:enigma написа:Аз в Щатите нямам никакви глоби за нарушения
Едни други истории разправяше едно време в зората на форума... някои с по-стари регистрации помним
И затова пак тя е виновна щото ме подстрекаваше да се дърпам с разни идиоти...
Е, и аз бях на друг акъл ама факт е, че глоби нямам.
Всъщност един път ме спряха за 90+ на он-рампа на магистралата, ама заради колата и защото се държах нормално минах само с предупреждение. Трупърът каза "знам, че тази кола иска да върви бързо ама намали малко"
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Kroki написа:По повод карането в лява лента - https://www.youtube.com/watch?v=pE3Q8j3Pejg
.
А на този светиш ли му или само мигач ? Както отбелязаха - не е хубаво да се лепиш , ама и май доста го изчака. Тоя чак и спирачки лепи
Такива идиоти иначе са основно през уикендите. Ако се пътува в делничен ден, рязко намалят.
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Superexstatic написа:Ако трябва да сме пунктуални на двулентов път минаваш покрай знак 50 или 60 със 110
Пътя е новата отсечка към Плевен - след Дерманци по селата Садовец, Крушовица и т.н.. Не е "официално" пусната цялата и през целия път има знаци 50. Няма шанс да карам 40км с 50, карам си с трафика като цяло, тук конкретно съм засилен заради изпреварването. Иначе задържам клаксона и дългите, за да може в тъпата му кратуна да светне някоя лампичка, че сигурно не се прави така. Изобщо няма и капка нерв. Иначе понеже покрай децата въртим доста км, за да се виждат с бабите и дядовците, тези са едни от многото.. не ми се занимава всяка една ситуация да я качвам..
TNT написа:А на този светиш ли му или само мигач ? Както отбелязаха - не е хубаво да се лепиш
Само с мигач, не обичам да светкам. Не можах да го разбера тоя. Виждате, че докато го чакам, другата кола ни изпревари отдясно, той не се мръдна, чак след като го изпреварих си пусна мигача и се прибра.

You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Положението е центъра, а и не само в него си е такова и промяна няма, колкото и да твърдят противното колегите от форума!
Всеки паркира, където и как му падне! Днес срещу Милениум бяха на 2 ленти паркирали! Отново
Там е забранено на 1, те на 2 паркират и запушват почти целия булевард и лентата за на дясно към бул. България.
И сигнали съм подавал и нищо. Дежа един скачаше на бой един път като снимах как са паркирали...
Та в Родината може и да те пребият ако си съвестен гражданин. Но се променяме, да. Ама не към по-добро...
Куките си пият кафето до тях и ги боли! Писал съм тук как питам тия с паяка защо не вдигат мерцедес на тротоара!
Отговорът беше, че тротоарът не е тяхна работа! Това на бул. Витоша срещу градинката на НДК!
Като му казах на тоя дай да те запиша как го казваш се качиха в паяка и отпрашиха!
Мерцедесът си остана на тротоара!
P.S. Нещата в Родината се подобряват... Да...
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real
- blacksapphire
- ентусиаст
-
- Кара: G02 ///M40d
По цялото продължение на Витоша до Южния се смята за нещо нормално да се паркира втора колона на аварийки. 
- drifty
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Покрай офиса прелитат патрулки на буркани, сирени и с темпо - катастрофа на един от разклоните за с. Леденик /до Търново/. Движението било спряно, кола и камион са се ударили, явно е сериозно.
Ъпдейт: https://www.borbabg.com/2026/01/16/1tez ... a-zaginal/
има загинал..
Ъпдейт: https://www.borbabg.com/2026/01/16/1tez ... a-zaginal/
има загинал..

- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Вече са двама...водача и пътника от леката кола